spelende honden belangrijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

"

contact met roedelgenoten is voor het welzijn van je hond veel belangrijker dan contact met soortgenoten 

voor een sociaal dier (als de hond) is het uitoefenen van (sociaal) soortspecifiek gedrag wel van belang. als een dier zijn soortspecifiek gedrag niet kan uitoefenen , kan stress optreden, met afwijkend gedrag tot gevolg. bij sociale dieren is het vertonen van spelgedrag een relatief goede indicatie voor positief soortspecifiek gedrag, omdat dit pas optreed als aan alle andere basisbehoeftes is voldaan en er geen sprake is van bijvoorbeeld angst of pijn


dus ja, in het algemeen zijn bepaalde gedragingen die je opnoemt (spelende honden) van belang. maar spelen met roedelgenoten is voor je hond belangrijker dan "spelen" met soortgenoten.

samengevat: het is belangrijk om met je hond te spelen. maar het is niet belangrijk dat je hond met soortgenoten speelt ':-) "


.Dankje! Maar je bent nogal stellig, dat zou ik niet durven...

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" hier dan een mensenhond, nimmer gespeeld met andere honden, en toch heel sociaal tegen andere honden, maar geen enkel speelgedrag.

denk toch vaak dat het aan het karakter van de hond ligt. wel heb ik altijd samen dingen ondernomen met mijn hond waar geen andere hond aan te pas komt.

en ook vaak een loge te logeren gehad, maar geen speelgedrag. dus het kan zeker goed gaan. het is geen wolfshondsyndroom hier.

wanneer ik naar de blauwe stad ga en ik kom een hond tegen, speelt ze niet, maar is wel zeer sociaal tegenover de andere hond. maar gaat gewoon haar eigen gangentje. "

HoiWillemijn, toch kan ik me niet voorstellen, dat een hond liever met een mens dan met een hond zou verkeren. Niets ten nadele van de mens hoor. Misschien gaat  of ziet Bamse te weinig honden, zou ook kunnen. Hoe is het met haar, binnenkort weer naar Utrecht?
.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" toch kan ik me niet voorstellen, dat een hond liever met een mens dan met een hond zou verkeren. "

Toch is dat wel zo. Honden kunnen bijvoorbeeld beter alleen zijn met mensen dan met honden. Anders zou een tweede hond de oplossing zijn bij niet alleen kunnen zijn.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" Ligt eraan.
Iedereen wilt dat hun hond speelt, maar als de hond gromt word hij meteen bestempeld als agressief.
Terwijl dat niet zo is. Niet iedere hond vind het zo leuk om met een vreemde hond te spelen.
Net zoals jezelf, vind je het zelf leuk als een vreemde op je afgestormd komt, en met je wilt "spelen"?
Honden hebben dit ook, die vinden het ook niet altijd leuk als er een vreemde hond op hen afstormd.
Honden hebben ook een eigen persoonlijke ruimte, en daar mogen ze best voor opkomen vind ik.

En honden hebben hun eigen taal, en daarom is het goed om ze te socialiseren met andere honden. Om de taal te leren, en dit te kunnen gebruiken.
Een hond die in de jonge jaren weg gehouden word van andere honden. Zal de taal niet leren. En zou niet weten hoe die moet reageren op andere honden. En daardoor komen de problemen. "


Hoi Sem, nee grommen bestempel ik iet meteen als agressief... Honden zouden idd hun taal moeten leren begrijpen en gebruiken!
.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" Het lijkt mij per hond verschillend of ze wel of niet graag contact willen met andere honden. En daar moet je ook niet in gaan forceren. Persoonlijk weet ik niet of spelen met andere honden belangrijk is. Spelen is bij vreemde honden helemaal niet 'leuk spelen' met elkaar maar juist heel spannend omdat er een groot rangordeaspect bij komt kijken. Als twee honden die elkaar goed kennen met elkaar spelen dan kan dat leuk spelen zijn, maar twee honden die elkaar niet of nauwelijks kennen spelen niet ontspannen maar juist heel erg GEspannen.

Ik vind het niet belangrijk of Dobber speelt ja of nee. Als ze het leuk vind mag ze het (waarbij ik het heel streng in de gaten houd, als ik ook maar merk dat het (te) spannend word breek ik het af) maar het moet niet. "


.Misschien is spelen de verkeerde term. Maar omgaan met de eigen soort lijkt me wenselijk en nodig. Wanneer ze het niet kunnen, misschien toch nodig?

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Krijgt een hond dan geen last van "wolfkinderen"-syndroom? "


nee. als een kind opgroeit tussen dieren (of in isolement), houden die geen rekening met humaan sociaal soortspecifiek gedrag (bv praten). andersom kan dat wel


" Maar omgaan met de eigen soort lijkt me wenselijk en nodig.  "waarom denk je dat? voor mij is het welzijn van een hond belangrijk. niet het al dan niet omgaan met de eigen soort

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

"
Toch is dat wel zo. Honden kunnen bijvoorbeeld beter alleen zijn met mensen dan met honden. Anders zou een tweede hond de oplossing zijn bij niet alleen kunnen zijn. "


.Nee, Bassie, dat klopt. Maar mijn vraag is of dat goed is. Ik vind dat de soort bij de soort moet blijven (in het geval van de hond, regelmatige omgang moet hebben met andere hond(en)).

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Spe........euh,
Omgang met evenwichtige soortgenoten lijkt me absoluut niet verkeerd.

Aan de andere kant, hoe erg is het als je bv midden op het platte land woont.
En geen lekkere drukke nieuwbouw wijk of hondenveldje naast de deur hebt.
Voor mijn gevoel zal de hond zich nog veel meer gaan focussen op het baasje.
Ze zullen wel moeten als er nergens hondentaal wordt "gesproken''.

En dat de hond andere honden zelfs "vreemde wezens" gaat vinden.?
Hoe erg is dat voor de hond, en hoe heel erg ontzettend verschrikkelijk vinden wij mensen dat?

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Maar mijn vraag is of dat goed is "

Dat hebben we met honderden jaren fokken er zelf ingebouwd! Beetje laat om je dat nu af te vragen ;-)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

ik ga met Joop mee, er is gespeeld met roedelgenoten, dat ben ik dus.... niet met anderen soortgenoten, en toch is mijn hond zeer sociaal met honden, maar geen spelgedrag.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijdenIk vind dit een menselijke gedachtengang naar de hond toe. Hier is geen enkele hond verplicht om omgang te hebben met soortgenoten....

Soms snuffelen ze een keer maar willen zelf doorlopen met de baas.

Het ligt er ook aan wat je als baas zelf doet met een hond tijdens de wandeling.Is er aandacht naar de baas dan hoeft er geen omgang te zijn naar een andere hond...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Moos, een antwoord op je vraag.....

hier komen heel vaak newfoundlanders, vaak een vijftal honden, en nee Bamse heeft er geen enkele behoeftes aan, ze gaat dan ook haar eigen gangentje, ze ligt tussen de roedel in, geen punt, maar totaal geen speelgedrag.

toch is Bamse een speelse hond, maar niet met honden, wel met mij. er wordt hier dagelijks gespeeld. het is niet zo dat ze geen speelgedrag kent, maar van eigen soortgenoten dat hoeft voor haar niet zo.

ik heb heel lang overwogen om er een pup bij te nemen, hoef voor haar niet, is niet voor haar van belang, dus heb ik het niet gedaan. :-D

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" Spe........euh,
Omgang met evenwichtige soortgenoten lijkt me absoluut niet verkeerd.

Aan de andere kant, hoe erg is het als je bv midden op het platte land woont.
En geen lekkere drukke nieuwbouw wijk of hondenveldje naast de deur hebt.
Voor mijn gevoel zal de hond zich nog veel meer gaan focussen op het baasje.
Ze zullen wel moeten als er nergens hondentaal wordt "gesproken''.

En dat de hond andere honden zelfs "vreemde wezens" gaat vinden.?
Hoe erg is dat voor de hond, en hoe heel erg ontzettend verschrikkelijk vinden wij mensen dat? "

Omgaan met evenwichtige soortgenoten, extra prettig.... Maar dat komt in onze mensenwereld ook niet altijd voor.

Als je hond andere honden niet herkent als eigen soort, ja dat zou ik wel schokkend vinden.

Wel een goede vraag! Projecteer ik, of niet? Kan best zo zijn, ik hoop het niet;-)
.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

"

.Misschien is spelen de verkeerde term. Maar omgaan met de eigen soort lijkt me wenselijk en nodig. Wanneer ze het niet kunnen, misschien toch nodig? "wenselijk ? waarom ? hier is een stabiele hond, waarom nodig ? als de hond geen enkele agressie of wat dan ook vertoont ten opzichte van anderen honden ? waarom is het om gaan met honden dan zo wenselijk ?


enne Moos, ik vind het wel een leuke discussie hoor. :-D.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Cia, interpreteren jij en Willemijn bv. niet de behoefte van honden, net als ik maar dan met een andere uitkomst? En wie heeft er gelijk, ik zou het niet weten...

Ik zou het ook niet durven, maar zou in een geïsoleerde omgeving wel graag een medemens als gezelschap hebben, het liefst met meerdere contact. 

Ik zou ook niet durven zeggen dat mijn hond geen pup in huis zou willen hebben. Interpreteren dat een hond tevreden is, ja. Maar verstaan of hij een huisgenootje wil, nee. Ben benieuwd wie zo goed honds verstaat O-)

honden page profiel W&WW&W 3 doggies

honden foto van W&W

Ik vind het geweldig zoals het hier gaat. 's ochtends vaak met tot een stuk of 10 honden wandelen en dat speelt, rent, zwemt en dondert over elkaar heen. Hebben de grootste lol en veel moeite om na een paar uurtjes mee naar huis te gaan.

's avonds is er ook een hele grote groep (ik ben er dan niet, beetje een rottijd voor mij) ook van 5 tot 15 soms zelfs meer, honden. En dan zijn ze met zijn allen op een ren/speelveld. Heb er ooit eentje gezien die niet mee wilde spelen en ging liggen aan de rand van het veld.

Of het nodig is?? Het is gewoon erg leuk voor ze. Nooit ruzie of gegrom of wat dan ook.
Dus ook geen gewonden. Blijkbaar hebben deze honden het wel nodig. Ze wachten ook op elkaar. Als er sochtends een keer geen andere hond is gaat Willem eerst overal zoeken.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Ik vind het geweldig zoals het hier gaat. 's ochtends vaak met tot een stuk of 10 honden wandelen en dat speelt, rent, zwemt en dondert over elkaar heen. Hebben de grootste lol en veel moeite om na een paar uurtjes mee naar huis te gaan.

's avonds is er ook een hele grote groep (ik ben er dan niet, beetje een rottijd voor mij) ook van 5 tot 15 soms zelfs meer, honden. En dan zijn ze met zijn allen op een ren/speelveld. Heb er ooit eentje gezien die niet mee wilde spelen en ging liggen aan de rand van het veld.

Of het nodig is?? Het is gewoon erg leuk voor ze. Nooit ruzie of gegrom of wat dan ook.
Dus ook geen gewonden. Blijkbaar hebben deze honden het wel nodig. Ze wachten ook op elkaar. Als er sochtends een keer geen andere hond is gaat Willem eerst overal zoeken. "


.

Dit spelen is door een gewoonte gecreëerd. Honden zijn gewoonte dieren. Of ze het uiteindelijk nodig hebben is een tweede......

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Herkenbaar Angelique, Moos wacht met smart tot we naar het losloopveld of naar een andere plaats/ bos/ hei/strand toegaan. En, hoe groot de groep is... De groter de beter .... Dat kan ik als mens niet vervangen ;-).

En of het nodig is, dat weet ik ook niet.

Dat vul ik in, wanneer ik andere "diersoorten" zie die alleen leven bij mensen.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Maar zoiets als "wolfkinderen" is toch nooit aan de orde bij een normaal gefokte hond?
Die heeft er al 8 heel belangrijke weken opzitten als pup bij de moederhond en de nestgenootjes.
De basis van het hond zijn en de hondentaal is toch al gelegd dan?

Mijn huidige hond heeft lang in de kennel geleefd met rasgenoten. Hij is zeer sociaalvaardig. Knalt nergens bovenop en is heel kalm en zelfverzekerd.

En toch heeft hij nauwelijks boodschap aan andere honden. Hij vermijdt ze niet maar trekt er ook niet naar toe.

Wij zijn duidelijk het middelpunt van zijn bestaan. En na een fijne wandeling 1op 1 blijft hij prima alleen thuis een poosje.

Enkel de groep rasgenoten waarmee wij met regelmaat mee optrekken interesseert hem echt. Daar is een ontspannen omgang met elkaar en zijn er 2 reuen waar hij heel graag mee optrekt en/of een lekker achtervolgings spel mee doet.

Dus ondanks dat hij als hondenhond is opgegroeid zijn andere hond voor hem niet echt van belang.

Er komen ook andere honden bij ons thuis, kan hij prima mee omgaan maar als ze weggaan vindt hij het ook weer helemaal goed.

Ik ga dus met bassie en joop mee

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" .... Dat kan ik als mens niet vervangen "

Dat is maar de vraag. Ik ga regelmatig frisbeeen met de honden. Dan kunnen er 100 honden langslopen, maar die worden dan volledig genegeerd. Waarom zou je dat als mens niet kunnen vervangen?

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Of het nodig is?? Het is gewoon erg leuk voor ze. Nooit ruzie of gegrom of wat dan ook. "


maar ik weet wel meer dingen te bedenken die mijn honden heel erg leuk zouden vinden 
en die ik als mens niet kan vervangen 
terwijl die dingen absoluut niet gaan gebeuren

maar dat zegt an sich niets over hoe gelukkig mijn honden zijn

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

mijn hond is meer gericht op de mens dan op de hond, daar is toch niets mis mee ? :-D

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

"
Dat is maar de vraag. Ik ga regelmatig frisbeeen met de honden. Dan kunnen er 100 honden langslopen, maar die worden dan volledig genegeerd. Waarom zou je dat als mens niet kunnen vervangen? "


.

Dat bedoel ik dus! Zorgen dat je als baas het leukste op de wereld bent.....Vind ik zelf heerlijk en mijn honden ook. Dit is zeker als mens te vervangen.

Waarom schaf ik me anders een hond/honden aan? Niet voor een ander baasje om mijn hond/honden met die van hem te laten spelen....

honden page profiel Cheeky BoomerCheeky Boomer 3 doggies

honden foto van Cheeky Boomer

Het lijkt mij heerlijk om Boomer weer eens te zien spelen met andere honden!
Maar denk niet dat ik het nog ga meemaken.

Boomer is als pup/ puber een keer aangevallen door een grote hond, daar is hij toen erg onzeker door geworden.
Maar ook daarna is hij ook ontzettend vaak afgesnauwd, gebeten, gedomineerd, en vaak zonder enige aanleiding, dat hij nu het liefst zo min mogelijk met andere honden te maken heeft...
Hij accepteert andere honden in zijn omgeving, maar op een losloopveld trekt hij altijd z'n eigen plan en spelen doet hij gewoon niet meer, wat voor poging de andere hond ook doet...

Ik heb echt vanalles geprobeerd, maar zonder resultaat en heb het uiteindelijk maar geaccepteerd.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Je kan meegaan met wie je wil meegaan natuurlijk. En ik zie ook een tevreden hond hier, zo interpreteer ik het tenminste O-).

Afgelopen zondag nog met een bende galgo's heel leuk! Vond ik dan...

Natuurlijk zijn we als baasje het middelpunt, geen twijfel ;-).

Misschien een beetje overdreven wolfskinderen, maar het gaat om het idee, 8 weken is de basis, maar een marginale basis, toch?

Feit blijft dat ik mijn hond niet kan lezen, een beetje, maar of hij nou liever bij soortgenoten is of niet. Ik zou het niet durven zeggen.

Grappig, in het ene topic wordt je verweten dat je de hond menselijke eigenschappen toedicht, in dit topic net andersom ...

honden page profiel FabienneFabienne 3 doggies

honden foto van Fabienne

Mijn hond is erg gericht op andere honden (soms ook té). Ik stop veel tijd in zijn sociale omgangsvormen (sociale wandelingen, lessen, workshops). Een Samojeed is nu eenmaal niet heel erg baasgericht en zonder andere honden wordt het leven wel wat saai. Maar... ik wil dan ook dat hij nétjes omgaan met andere honden. Als hij na een sociale wandeling inclusief ravotten weer thuis komt, dan zie ik een door-en-door gelukkige hond.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

"
Een hond die in de jonge jaren weg gehouden word van andere honden. Zal de taal niet leren. En zou niet weten hoe die moet reageren op andere honden. En daardoor komen de problemen. "


Maar - niet aanvallend bedoeld! - een hond van jongs af aan leert dat zijn baasje het belangrijkst is op de wereld en die echt luistert naar zijn baas.. Die kan zich misschien ook niet goed redden in de hondentaal, maar hij zal honden ook niet zomaar opzoeken.
Komt er toch een confrontatie dan zal hij zijn baas volgen, niet de andere hond. Hij zal andere honden negeren en op deze manier toch (al dan niet bewust) heel duidelijk zijn naar de andere honden toe dat hij er niets mee te maken wil hebben. Hij heeft misschien niet geleerd van andere honden hoe te communiceren, maar hij heeft geleerd hoe te communiceren met zijn baas. En zolang de baas hem begeleid in het gewoon doorlopen, negeren en lekker zijn eigen gang gaan, zie ik daar geen problemen in. Zo'n hond zal ook zelf zelden een probleem veroorzaken.

Gr. Alexandra

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

" Je kan meegaan met wie je wil meegaan natuurlijk. En ik zie ook een tevreden hond hier, zo interpreteer ik het tenminste O-).

Afgelopen zondag nog met een bende galgo's heel leuk! Vond ik dan...

Natuurlijk zijn we als baasje het middelpunt, geen twijfel ;-).

Misschien een beetje overdreven wolfskinderen, maar het gaat om het idee, 8 weken is de basis, maar een marginale basis, toch?

Feit blijft dat ik mijn hond niet kan lezen, een beetje, maar of hij nou liever bij soortgenoten is of niet. Ik zou het niet durven zeggen.

Grappig, in het ene topic wordt je verweten dat je de hond menselijke eigenschappen toedicht, in dit topic net andersom ... "


.

Ben het niet eens met je uitspraak dat de eerste 8 weken een marginale basis is......

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Feit blijft dat ik mijn hond niet kan lezen, een beetje, maar of hij nou liever bij soortgenoten is of niet. Ik zou het niet durven zeggen. "

Daar is al genoeg onderzoek naar gedaan. Honden zijn liever bij mensen. Dat is zoals ik al eerder zei eeuwenlang er in gefokt.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"


waarom denk je dat? voor mij is het welzijn van een hond belangrijk. niet het al dan niet omgaan met de eigen soort "


Omdat ik het toch lastig vind mijn hond alle nuances van 'goed gedrag' te leren. Sociale interactie met andere volwassen stabiele honden kan denk ik toch mn in de puberteit wel belangrijk zijn voor honden om te leren om conflicten op te lossen zonder 'lomp er vol in te gaan'. Ik kan mijn hond geen hondentaal leren, dat moet toch echt van andere honden komen.

pagina 2 van 6 123 4 5 6
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^