(asiel)hond en kat gaan niet samen. Wat nu?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MerelMerel

Hallo,

Wij hebben thuis een beetje een probleem en omdat we allemaal niet zo goed weten wat we moeten doen, zouden we jullie hulp erg waarderen! 
We hebben een paar dagen geleden een hond uit het asiel geadopteerd. Hij komt oorspronkelijk uit Roemenië en is daar van de straat af gehaald en zo in het asiel terechtgekomen. Het is echt een schat! Heel sociaal en een ontzettend lief beest. Toch gaat het niet helemaal goed met onze kat. De kat is al langer bij ons en totaal niet gecharmeerd van honden. In het asiel leek de hond geen problemen te hebben met andere katten, dus we dachten dat het ons wel zou lukken om de kat een beetje te laten wennen. Toch wordt thuis ook de hond helemaal wild als hij onze kat ziet/hoort. Misschien is wild zelfs nog wel een beetje zacht uitgedrukt. Hij wordt echt helemaal gek en begint wild te blaffen en te grommen en te springen, terwijl het eigenlijk een heel rustig beest is. Als de hond in de tuin loopt is hij ook voortdurend aan het zoeken naar de kat en rent hij hem keihard achterna. De kat begint vaak te blazen en is erg op zijn hoede en bang als de hond in de buurt komt. We durven ze daarom echt niet bij elkaar in de buurt te laten omdat we bang zijn dat ze elkaar misschien pijn doen. 
Heeft iemand enig idee, hoe we onze kat en hond toch een beetje aan elkaar kunnen laten wennen? We gaan zeker weten geen van beiden weg doen en daarom MOETEN ze elkaar echt tolereren. 

Alvast bedankt voor jullie reacties!!!

Groetjes,
Merel

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "(asiel)hond en kat gaan niet samen. Wat nu?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker

honden foto van Habbelbabbel

Het is nu nog te kort om te verwachten dat ze elkaar accepteren.
Het kost echt veel tijd.
Inderdaad wat jullie al doen, kan ook niet zoals je het vertelt, om ze samen te laten. Wel onder begeleiding.
De hond zou ik proberen om een goede associatie te laten krijgen met jullie kat.
Dus hond vlakbij je en snoepjes klaar. Kat halen en in zichtveld en de hond snoepjes gaan geven. De ander doet dit met de kat. En dan weer uit elkaar. Zo lamgzaam steeds dichter bij elkaar. Het kan echt wel weken tot maanden duren en hopelijk ontstaat er vroeg of laat een klik.

Misschien helpt elkaars kleedje in elkaars mandje ook wel, dat ze vast wennen aan de geur. Het kattenkleedje in de bench en andersom.

Ik hoop dat er meer tips voor je komen.

honden page profiel AnnetteAnnette

honden foto van Annette

Hoe oud is jullie kat? En is deze gewend aan honden ? Ik wil niet pessimistisch zijn maar dit is de reden waarom wij niet eerder een hond in huis hebben gehaald, dit konden we onze oude kat niet aandoen. Onze twee andere jongere katten waren honden gewend van huis uit.  We hebben destijds twee jongere katten bij onze oude kat gedaan, want dan werd  ze met rust gelaten. Dat ging goed. Onze jonge hond gaat ook achter de katten aan, maar op een speelse manier. Als het te gek wordt corrigeert de kat haar en liggen ze een half uur later elkaar af te lebberen.  Ik hoop echt voor  jullie dat ze  elkaar leren tolereren.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Klinkt net als mijn verhaal! Hier ook een asielhond, in het asiel lukte het met katten. Maar thuis is het een ander verhaal!

Ik ben aan het oefenen, hond aan de lijn en katten los. Orga moet dan op zijn plaats zitten terwijl ik hem aan de lijn heb. Verder negeer ik hem en beloon bij het wegkijken. Momenteel nog geen groot succes want hij blijft staren, maar de enige manier waarop ik kan proberen het te doen lukken :-) Verder zijn mijn katten honden gewoon en een ervan is géén doetje! Die moet ik goed in het oog houden of die zou op Orga vliegen als ze boos is! Wat ik als tips heb gekregen is véél geduld hebben en niets forceren! Succes!!

honden page profiel MerelMerel

Dankjewel voor jullie reacties! Onze kat is iets ouder dan een jaar en niet gewend aan honden. In het asiel leek de hond geen probleem te hebben met katten dus wij dachten dat het alleen een kwestie van 'de kat laten wennen' zou zijn. Helaas blijkt de hond nu ook niet zo enthousiast te zijn over  onze kat...

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

" Dankjewel voor jullie reacties! Onze kat is iets ouder dan een jaar en niet gewend aan honden. In het asiel leek de hond geen probleem te hebben met katten dus wij dachten dat het alleen een kwestie van 'de kat laten wennen' zou zijn. Helaas blijkt de hond nu ook niet zo enthousiast te zijn over  onze kat... "

Als het je kan bemoedigen; ik heb echt al heel veel verhalen gelezen van honden die  niet dol waren op katten en waarbij het wel is goed gekomen. Zelfs een hond die gewoon was katten te doden en die nu harmonieus samenleeft met de katten :-)

honden page profiel Angela KastelijnAngela Kastelijn

Dit wordt een lang traject.

laats ze niet bij elkaar. geef ze eten bij een deur.
de kat aan de ene kat en de hond aan de andere kant.
Als ze elkaars geur kennen rustig en gedoseerd bij elkaar zetten
de kat hoog de hond laag zet je kat op een kast dan voelen ze zich veilig. kan rustig de hond observeren.
als er een van de twee druk wordt weer splitsen.

Sommige katten zullen nooit een ander dier tolereren in hun territorium.
Dit is de reden dat ik geen hond heb.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Hier komt Jack uit het asiel. Hij zou ook niet met katten kunnen... Vanaf dag 1 heb ik ze samen in huis gelaten... in de praktijk betekende dit dat Jack een aantal keren een haal over zijn neus heeft gekregen en er met een bloedend neusje aankwam... Dit heeft circa 2 weken geduurd en toen was het ook helemaal over... ze hebben elkaar nu geaccepteerd!!
Ik zou zeggen geduld en laat ze het maar eens met elkaar uitvechten.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

" Hier komt Jack uit het asiel. Hij zou ook niet met katten kunnen... Vanaf dag 1 heb ik ze samen in huis gelaten... in de praktijk betekende dit dat Jack een aantal keren een haal over zijn neus heeft gekregen en er met een bloedend neusje aankwam... Dit heeft circa 2 weken geduurd en toen was het ook helemaal over... ze hebben elkaar nu geaccepteerd!!
Ik zou zeggen geduld en laat ze het maar eens met elkaar uitvechten. "

Dat zou ik net niet doen... Als de hond echt wil kan hij de kat lelijk verwonden of andersom als de kat naar het oog van de hond krabt? Ik denk dat dit echt slecht kan aflopen als je het op deze manier aanpakt...

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

honden page profiel Daddy & AylaDaddy & Ayla

honden foto van Daddy & Ayla

Ik snap je frustratie, ongerustheid en wanhoop.
Wij hebben sinds 5 a 6 maanden ook een asiel hond uit Roemenië.
Daarnaast hadden we al 3 katten en een hond. De eerste dag dat ze bij
ons was ging het goed, ze negeerde eigenlijk alles omdat ze natuurlijk ook
veel te verwerken had die dag... De 2e dag ging het al mis, ze beet 1 van de katten
op een lelijke en gemene manier. We zijn nu een paar maanden verder en dit is het
resultaat:


Onze katten worden hier als koning behandeld, de honden MOETEN voor hun wijken, doen ze dat niet dan volgen er consequenties. Katten achterna jagen hebben wij direct afgestraft. Laat je hond en kat het alsjeblieft niet zelf uitzoeken, ze kunnen elkaar heel lelijk beschadigen! Werken, werken, werken en nog eens werken moet je eraan en vooral consequent blijven! Vandaag nee is morgen en overmorgen ook nee. Wij hebben vanaf dag 2 Ayla elk contact met de katten verboden, zelfs als ze op een bepaalde manier naar de katten keek (duidelijk te zien dat haar hele houding veranderde, ze leek te bevriezen) werd ze gestraft.... Daardoor kregen de katten meer zelf vertrouwen om langs haar heen te lopen, wetende dat ze de kans niet kreeg om wat uit te spoken, stukje bij beetje wennen ze aan elkaar en nu, een maandje of 5 verder slapen ze zelfs bij Ayla in bed terwijl Ayla d'r botje eet.. Onze katten waren overigens GEEN honden gewend, dus tijdens het binnen brengen van onze eerste hond hebben ze ook weken lang angstig gekeken, ze wennen vanzelf maar het kost een hoop tijd, energie, straf uurtjes en kopzorgen maar waar een wil is is een weg!

honden page profiel NellaBellaNellaBella

honden foto van NellaBella

Het gaat echt goed komen hoor! Vroeger hadden wij een boerderij en daar ging altijd alles samen. Nooit moeilijk doen of zelf de dieren bij elkaar zetten, gewoon laten gaan. Het zullen misschien geen dikke vrienden worden, maar na een paar weken zal je echt zien dat het beter gaat.
Geef de kat wel ruimte om ergens te kunnen zitten waar de hond echt niet kan komen en verbied de hond om er achteraan te jagen.
Maar ze zullen een keer moeten uit maken hoe het werkt tussen hen. Meestal geeft de kat een paar flinke halen en daarna is enkel blazen al voldoende om de hond op afstand te houden. Kan zomaar gebeuren dat hij een keer een bloedende neus heeft, maar dat zal niet vaak gebeuren.

Wij hebben een kat die geen honden gewend was en nu met de pup in huis moet ie af en toe even flink blazen, want Aramis wil alsmaar spelen. Hij heeft een paar flinke tikken op zijn neus gehad en de kat is nog een beetje op zijn hoede voor het enthousiasme, maar loopt weer gewoon door de kamer en komt weer bij ons zitten op de bank.

In ieder geval niet expres bij elkaar laten, maar zeker niet mee gaan bemoeien. Laat ze het een keer uitvechten als dat zich voordoet, maar wel als je in de buurt bent zodat je een oogje in het zeil kunt houden.

honden page profiel Daddy & AylaDaddy & Ayla

honden foto van Daddy & Ayla

Ik ben het niet met je eens wat betreft het uitvechten, ook al sta je erbij... Een kat kan in no time een ernstige oog beschadiging bij je hond veroorzaken. Dat is zo snel gebeurd dat je niet eens de tijd hebt om in te grijpen....

Zie onderstaand topic, ook gebeurd in een kwestie van seconden:

http://www.hondenpage.com/hondenforum/159013/oog-uitgekrabt-door-kat.php

Nu is het in dit geval een oog die eruit is maar een goede krab in het oog kan al blindheid veroorzaken. Meestal tikt de kat op de neus maar ze zal een keer missen of uitschieten, brrrr moet er niet aan denken..... Uitkijken dus!

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Merel, dit komt echt goed hoor. Geloof ons! :-)
Maar verlang niet dat het vlug zal gaan. Als de hond zo hevig is dan moet je hem aan de leiband in de tuin houden als ook de poes erbij is. Zorg dat de poes altijd in de hoogte een veilig plaatske heeft, en laat ze rustig , beetje bij beetje aan mekaar wennen. Pas op voor de hond zijn ogen als ze toch bij mekaar geraken.....dus DAT moet je nu zeker vermijden.
Geduld Merel, ooit zullen ze mekaar aanvaarden , negeren of vrienden worden. Maar dit kan niet op een twee drie. :-)

honden page profiel NellaBellaNellaBella

honden foto van NellaBella

Brrr, dat is een verdrietig verhaal en ik begrijp je reactie dan ook wel. Ik bedoel met uitvechten meer de plaatsbepaling in huis tussen je eigen hond en je eigen kat. Vooral rustig de tijd geven en niet zelf bij elkaar zetten.


Misschien kun je ook nog een keer teruggaan met de hond naar het asiel en dat hij daar weer katten om zich heen heeft.

Hier zie ik wel aan onze kat dat ie kijkt of Aramis in zijn bench gaat liggen haha en dan zie je de kant bijna denken: mooi, nu kan ik zonder opletten door het huis heen, dat drukke beest slaapt voorlopig wel.

honden page profiel Daddy & AylaDaddy & Ayla

honden foto van Daddy & Ayla

De plaats bepaling moet bepaald worden door de eigenaar. Hond en kat spreken een andere taal,  die kunnen het zelf niet uitzoeken. De hond is er later bijgekomen en heeft zich aan te passen aan zijn nieuwe woonsituatie,  een kat kan zich niet aanpassen daar deze niet te trainen is,  hij kan wel de nieuwe situatie accepteren en dat zal hij doen op het moment dat hij zich veilig en weer vertrouwd voelt thuis. De kat dus zoveel mogelijk met rust laten,  niks forceren,  de hond straffen bij ongewenst gedrag,  belonen bij goed gedrag en je zal zien dat hoe meer tijd er verstrijkt hoe beter het gaat,  met een beetje geluk zoekt jou kat straks genegenheid bij de hond, niks mooiers om zo'n bijzondere vriendschap te zien.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "(asiel)hond en kat gaan niet samen. Wat nu?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: geen eetlust en afstandelijk
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^