Trekken aan de lijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AliceAlice

honden foto van Alice

Monet is mijn 6 maand oude labrador en trekt enorm veel aan de lijn. Ik heb al geprobeerd om het trekken af te leren door stil te staan, maar dit werkt voor geen meter. We gaan regelmatig naar een hondenschool en daar raden ze een gentle leader aan. Ik wil deze niet gebruiken omdat mij vertelt werd dat ze dan niet normaal kunnen lopen zonder die gentle leader (aan een normale riem dus). Een ander groot probleem is dat hij super enthousiast is als we gaan wandelen, en hierdoor luistert hij niet meer en reageert niet op beloningsnoepjes (Ik gebruik lookworst omwille van de sterke geur). In het begin wandelt hij zeer slecht en trekt hij constant, dan ga ik naar een pleintje en laat ik hem wat langer lopen. Daarna stapt hij mooi en normaal. Hij springt ook vaak op vreemden en trekt als we iemand passeren. Heeft iemand dit probleem ook en weet iemand raad? danku!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekken aan de lijn" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel dangerdanger

honden foto van danger

Wij hebben dat ook met onze pup iedereen die we tegen komen ga die naar toe lopen trekken,,
Ze zijn nog jong dus zitten vol met  enthousiamse .. kan volgens mij een tijd overheen gaan eer het weg is ,, die van ons wil echt door iedereen aangehaald worden... is ook 6 maanden oud nu..

honden page profiel dangerdanger

honden foto van danger

wij hebben btw een soort tuigje weet niet of het het zelfde is als wat er beschreven word maar gaan vanuit de nek onder zn benen door naar de voorkant,, helpt wel een beetje zodra die ga trekken gaan zn benen een stukje weid en vinden ze ook niet prettig..

honden page profiel Ziva en BullyZiva en Bully

honden foto van Ziva en Bully

Toen Ziva heel erg aan de riem trok heb ik een U-lead aangeschaft, en meteen de 1e wandeling was het trekken afgelopen, het tuig schuurt niet en Ziva draagt het nog steeds, steekt ook zelf de kop er door als we gaan, ze heeft er dus geen hekel aan. Je moet daarbij wel blijven oefenen natuurlijk, als de riem nu strak komt te staan en ik blijf staan weet ze het meteen en komt terug. En belonen natuurlijk! Succes, ik weet dat het geen pretje is!

honden page profiel ingeborgingeborg

honden foto van ingeborg

Wij zitten met hetzelfde probleem. Het gaat nu iets beter doordat we continu bezig zijn met het belonen van goed gedrag. Beau die is super enthousiast als ze andere honden of kinderen ziet. Ik probeer het trekken voor te zijn en haar te laten zitten en commando blijf te geven. Dit natuurlijk weer uitbundig belonen met iets lekkers en mijn stem:-D. Ik heb ook een topic geopend met hetzelfde probleem een tijdje geleden. Iemand gaaf als advies om de riem vast te binden aan een paaltje en dan zelf door te lopen. Heb dit nu 2 keer gedaan toen ze helemaal hieperdepieper was. Daarna was ze een stuk rustiger. Dus stug doorgaan met het belonen van goed gedrag. Komt(hopelijk) allemaal goed!

honden page profiel AliceAlice

honden foto van Alice

Danku voor het advies! het is inderdaad geen pretje en ik zal de tips zeker eens proberen :-)

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ik heb hetzelfde met mijn hondje. Ze loopt aan zo'n lange uitloopriem van 5 meter en die 5 meter mag ze van mij benutten, maar als ze aan het eind is gekomen gaat ze trekken. Ik blijf gewoon stil staan, heb net een kwartier (in de regen) stilgestaan. Uiteindelijk kwam ze enthousiast naar me toe gelopen, beloond en verder gelopen. Heb het zo een paar keer moeten herhalen, maar aan het eind van de wandeling kwam ze meteen naar me toe als ik stil bleef staan. 
Ik zou een gentle leader niet aanraden.. Dit geeft namelijk constante druk op de neus en is dus een constant corrigerend hulpmiddel.. En ik neem aan dat je juist wil dat je hondje beloond wordt voor goed gedrag! :-D

honden page profiel Kevin baasje van Yuki en IsisKevin baasje van Yuki en Isis

honden foto van Kevin baasje van Yuki en Isis

Ik vond dit op het internet voor jou.

Waarom trekt een hond aan de riem?

Allereerst is het belangrijk te weten hoe een hond leert en hoe dit gedrag zich heeft kunnen ontwikkelen. Voor alle dieren (maar ook voor mensen) geldt dat je gedrag, waarmee je succes hebt, graag gaat herhalen. Een cabaretier die zijn publiek uitzinnig hoort lachen bij een van zijn grappen, zal deze grap zeker een volgende voorstelling herhalen. Sterker nog, hij zal deze grap mogelijk nog verder uitwerken. Heb je succes? Dan herhaal je namelijk datgene waarmee je succes had. Hoe vertaal je dit nu naar het trekken aan de riem? Waarom trekt je hond? Je hebt het hem tenslotte niet zelf aangeleerd. Of toch wel? Denk nog eens terug aan de puppytijd. De meeste pups willen in het begin niet graag aan het riempje lopen. Zodra je het huis verlaat, verlaat de pup zijn vertrouwde omgeving en voelt hij zich onzeker. Je merkt dat de pup in het begin van de wandeling niet vooruit te slepen is. Maar zodra je over de helft van je wandeling bent, gaat hij ineens harder lopen. Hij heeft feilloos in de gaten dat hij nu op weg is naar huis, naar zijn eigen, vertrouwde omgeving. En wij blij: hij loopt! We laten de hond voor ons uit hard naar huis lopen. De hond leert daarmee dat dit trekken succes oplevert, want hij eindigt altijd weer in zijn eigen huis. Het trekken aan de riem leren we onze hond –onbewust- vaak zelf aan!

Hoe leer je de hond rustig naast je te lopen, zonder te trekken?

Je kunt een hond niets afleren. Hem leren iets ‘niet’ te doen, werkt net zo min als het voor mensen werkt. Kijk maar eens wat er gebeurt als iemand tegen je zegt dat je vooral ‘niet’ aan een roze olifant moet denken. Waar denk je dan steeds aan? Je zult dus slim moeten zijn en de hond iets moeten aanleren dat zo leuk of prettig is, dat hij dit zal verkiezen boven zijn oude gedrag. Onderstaand lees je welke stappen je kunt nemen om je hond te leren aan een loshangende lijn naast je te lopen. Doe elke oefening aangelijnd, ook de oefeningen die je binnenshuis doet. Het gaat immers om de associatie van de hond met de riem!

Stap 1: Leer je hond dat, wanneer je zijn riem pakt, het niet altijd betekent dat hij ook echt naar buiten mag. Veelal begint het opgewonden gedrag al bij het aandoen van de riem. De hond heeft nu eenmaal geleerd dat hij, elke keer als hij zijn riem om krijgt, naar buiten mag. Doe nu eens het volgende: loop naar de gang, pak zijn riem en ga op de bank zitten. Of leg de riem op de keukentafel en ga verder met koken. Je kunt ook een stapje verder gaan en je jas aantrekken. Of je sleutels pakken. Om ze vervolgens weer op te bergen. Als je dit twee weken af en toe oefent, zul je merken dat je hond rustig blijft als je zijn riem pakt.

Stap 2: Ga twee elementaire gehoorzaamheidsoefeningen in huis en in de tuin nog eens een tijdje heel bewust trainen: de commando’s ‘zit’ en ‘blijf’. Beheerst je hond de commando’s ‘zit’ en ‘blijf’, dan leer je de hond specifiek deze twee commando's uit te voeren bij de voordeur. Doe nu de voordeur even open en meteen weer dicht. Blijft de hond netjes zitten? Prijs hem dan de hemel in! Stuift hij meteen als een dolle stier naar buiten? Dan ben je te snel gegaan en beheerst hij het ‘blijf’ commando niet. Je kunt ook wat voorzichtiger beginnen en de voordeur alleen heel even op een kier te zetten en meteen weer te sluiten. Zo voorkom je dat hij toch succes heeft met naar buiten lopen.

Stap 3: Leer de hond zijn aandacht bij jou te houden. Een hond die buiten trekt aan de riem, heeft meer aandacht voor andere dingen dan voor zijn baas. Je bent dus eenvoudigweg niet leuk genoeg voor hem. Dat zul je hem dus eerst moeten leren. Dit leer je hem niet op straat, maar in de tuin. Daar zijn veel minder prikkels dan op straat en je hond zal hier dus minder snel zijn afgeleid. Merk je dat de hond in de tuin ook al erg is afgeleid, doe deze oefening dan eerst binnenshuis en ga daarna verder in de tuin. En nu komt het: je gaat niet vooruit, maar achteruit lopen. Als jij achteruit loopt, komt de hond naar je toe en kan hij ook niet trekken. Bovendien zal hij je gemakkelijk aankijken, omdat hij recht op je af komt lopen. Zodra hij je aankijkt, beloon je hem uitbundig. Omdat je hem beloont voor zijn aandacht, zal hij dit gedrag gaan herhalen. Al gauw zul je merken dat de hond met zijn ogen op jou gericht naar je toe komt lopen als jij achteruit loopt.Stap 5: Nu ga je met de hond op straat trainen. Vergeet niet altijd eerst stap 2 uit te voeren en de hond te laten zitten bij de voordeur, voordat je naar buiten gaat. Ga eerst zelf naar buiten en leer de hond dat hij altijd achter jou naar buiten loopt. Neem een favoriet speeltje en lekkere dingetjes mee (maak de hond wat hongerig, zodat hij gemotiveerd is om voor je te werken of neem extra lekkere dingen mee, waarvoor hij te porren is). Ga met de hond lopen, wees enthousiast, zorg dat hij veel aandacht voor je heeft en beloon hem daarvoor steeds. Gaat hij trekken aan de riem? Stop dan met lopen en loop een stukje achteruit. Eigenlijk doe je dan stap 3, maar dan op straat. Je onderbreekt hiermee zijn trekgedrag en hij herkent de oefening die je met hem in de tuin hebt gedaan. Kijkt hij je aan, terwijl hij naar je toe loopt? Ga dan door met stap 4 en loop weer vooruit.

Neem ruim de tijd voor het aanleren van het netjes aan de riem laten lopen van je hond. Je zult er jaren plezier van hebben!

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Hoi Alice,

je hebt een jonge hond,die wellicht ook aan het puberen is.
Daarnaast is je hond een Lab,een hele enthousiaste hond met veel energie!
Wat misschien een optie is,is voor het uitlaten eerst wat denkspelletjes doen met je Lab,zodat hij geestelijk wat rustiger word en als je hond rustig is,kun je bv de lijn pakken en zonder iets te zeggen,zonder je hond aan te kijken,aanlijnen en zonder wat te zeggen,zelf ontspannen te zijn,dan naar buiten gaan.
Als je bv gaat zeggen tegen je hond,ga je mee lieverd,gaan we naar buiten,ja moppie,we gaan lekker wandelen,ga je mee,kom maar hoor,ga je mee,jaaa,we gaan uit,jaa!!
Daar wordt een hond heel erg hyper van,sommige honden kunnen dat dan niet goed hebben.
Of wanneer je eerst een trekspel doet of met een bal hebt gespeeld,dan is een hond wat hyper en het is verstandig om dan eerst te wachten totdat de hond gekalmeerd is want anders kan het idd zijn dat er niet goed contact te krijgen is met de hond.

honden page profiel Diane, Casper & Tom†Diane, Casper & Tom†

honden foto van Diane, Casper & Tom†

Ik heb hetzelfde probleem met Casper. Het trekken probeer ik te verminderen door een stukje achteruit te lopen als hij trekt of zelfs omdraaien en de andere kant oplopen. Zodra hij weer aandacht voor mij heeft beloon ik en draaien we weer naar de kant waar we in eerste instantie heen liepen. Andere honden en wandelaars passeren is een groter probleem, nog mijn eigen schuld ook! In zijn puppy periode vond ik t super dat ie zo sociaal was dus liet ik snuffelen aan en spelen met andere honden toe. Ook mochten mensen hem knuffelen want dat was immers goed!! Hij is nu bijna 7 maanden en wil dat nog steeds. Weet hij veel! Dus dit lijkt mij er moeilijk uit te trainen :s

honden page profiel AliceAlice

honden foto van Alice

Ik heb het stilstaan vandaag nog eens geprobeerd maar dit heeft geen effect, ik heb het ook geprobeerd met achteruitlopen en hier heb ik toch een goed gevoel over. Het zal wel nog wat oefenen zijn en meerdere dingen uitproberen maar hij is inderdaad nog jong, dus we zullen zien ;-)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Hoe ziet jullie dagschema eruit,als ik vragen mag?
Ik vraag dat,omdat soms het 1 met het ander te maken "kan" hebben!
Hoeveel rust krijgt je Lab?
En wat voor activiteiten doen jullie?

honden page profiel AliceAlice

honden foto van Alice

We gaan zondagmorgen naar de hondenschool, ik wandel bijna elke dag met hem (hij wandelt met mij ;-)) en de kinderen spelen er ook elke dag zeker een uur mee. (intensief: voetballen, apporteren, enzo.). Hij krijgt ook genoeg rust, want de kinderen zijn overdag naar school en ik ben naar mijn werk.

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

" Ik heb hetzelfde probleem met Casper. Het trekken probeer ik te verminderen door een stukje achteruit te lopen als hij trekt of zelfs omdraaien en de andere kant oplopen. Zodra hij weer aandacht voor mij heeft beloon ik en draaien we weer naar de kant waar we in eerste instantie heen liepen. Andere honden en wandelaars passeren is een groter probleem, nog mijn eigen schuld ook! In zijn puppy periode vond ik t super dat ie zo sociaal was dus liet ik snuffelen aan en spelen met andere honden toe. Ook mochten mensen hem knuffelen want dat was immers goed!! Hij is nu bijna 7 maanden en wil dat nog steeds. Weet hij veel! Dus dit lijkt mij er moeilijk uit te trainen :s "
haha lachen met dat mensen passeren en andere honden, heb ik dat probleempje ook met MyraO-) Idd goed voor de socialisatie  maar nu ben ik al wat maanden bezig om haar ietsje minder sociaal te krijgen en dat is veel moeilijker xD

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Onze Lob trok ook als een bezetene aan de riem. Hij HAD altijd een halsband/slipketting van de vorige eigenaar en trok z'n eigen strot helemaal dicht. Ik had em toen een stevig tuig gekocht en ben daarmee gaan wandelen. Want de pijn die hij had van de halsband als hij trok zorgde er volgens mij alleen maar voor dat hij nog harder ging trekken wantja weet hij veel. Op een gegeven moment kon hij heel goed meelopen terwijl er daarvoor geen land mee te bezeilen was. Wat ik altijd gedaan heb:

Zorgen dat je thuis rustig vertrekt.. dat hij rustig door het deurkozijn stapt i.p.v. in volle sprint met jouw erachter aan.

Als hij niet rustig genoeg is hem even het stop commando geven en even netjes laten zitten. Kan hij netjes zitten en rustig worden en heeft hij aandacht voor mij? Dan beloon ik hem! Als ik zeg dat hij weer verder mag gaan we rustig verder. Begint het weer te trekken dan moet hij weer even pauzeren.

Ik maakte altijd een soort ppfffsst geluidje als hij wat minder hard moest lopen. Dan kwam hij terug bij me lopen. Dat had ook iets anders kunnen zijn maar dat werkte goed bij hem.

Veel belonen als hij het goed doet!

Ik houd persoonlijk niet van rare riempjes en constructies die het hoofd naar de zijkant trekken. Ik vind dat een hond moeten leren lopen met hetgeen dat je uiteindelijk wilt gaan gebruiken om hem uit te laten. En vind de rustige en relaxtere houding van een hond ook heel belangrijk gewoon een beetje chill het is niet alsof we gaan racen buiten. Nouja dat mag hij doen als hij los is natuurlijk en damn dat deed meneer ook hoor!  Het was veel oefenen... en vooral geduld hebben. Ik weet nog dat m'n vriend nooit met em wou wandelen omdat hij zo trok. (En m'n vriend is een grote kerel die daar veel minder last van heeft als ik met amper 50kg hahah).

honden page profiel HannekeHanneke

honden foto van Hanneke

Zoals al eerder genoemd werkt een tuig met een sluiting aan de voorkant super, doet de hond geen pijn en geen kans op letsel.
Zijn alleen nog vrij moeilijk te krijgen in winkels helaas, in de VS zie je ze al zeer veel (u-lead, halti harness, easy walk (niet die met riempjes!))

honden page profiel dangerdanger

honden foto van danger

Bedankt.voor de tips het is idd naar mensen toe verder als we samen lopen of met zn 3en doet die het super... luisterd goed... behalve met van de straat eten grr.. vandaag nog gebeten doordat ik het uit zn bek wou halen domme optie... maar wou niet luisteren.. maar goed ik heb nu een riem dat is gewoon een halsband met touwtjes vanuit boven in zn nek onder N voorpoten door naar onder zn hoofd... merk wel iets verschil maar trek nog als een bezetene als die iemand ziet.. ik zal eens gaan kijken.voor zo'n tuigje... alleen zijn dir verstelbaar? Want hij groeit echt als kool... anders elke maand andere tuig....

honden page profiel HannekeHanneke

honden foto van Hanneke

De halti harness is zeer goed verstelbaar, u-lead iets minder. De met die riempjes onder oksels is heel naar, doet zeer en kan zelfs de oksels openschuren (heb ik bij twee honden gezien)
Hier een artikel over halsband/tuigen en trekken: 

http://www.allergie-bij-honden.nl/is-een-halsband-schadelijk-voor-je-hond/

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekken aan de lijn" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: puppy op de bank?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^