Vocht in de longen, tumor of hart?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Stef (Gast)

Ca 5 weken geleden begon onze penny (boerenfox teef, 11 jaar) ineens te hoesten. Of, niet echt hoesten, meer haar keel schrapen, daarna kokhalzen, en dan was het over. Niet de hele dag door, maar zomaar aanvalletjes.
Omdat ik via internet op kennelhoest uitkwam besloten naar de DA te gaan. Deze constateerde dmv op een bepaalde manier in de keel te knijpen een geïrriteerde luchtpijp en we kregen een antibiotica kuur mee.
Dit sloeg niet aan. Ze bleef hoesten en werd beroerd van de tabletjes waardoor ze ze elke keer na een half uur uit kotste.
Dus wij terug.
Zelfde DA, zelfde constatering. Andere AB kuur mee, samen met codeïne tabletjes. Helaas hetzelfde verhaal. Soms hield ze ze binnen, soms ook niet, maar de hoest werd niet minder.
Verder was ze overigens totaal niet ziek of iets.
Wij vorige week dinsdag weer terug. Andere DA.
Deze ging luisteren en luisteren en nog eens luisteren tot ze zei dat ze een reuteltje op de rechter long hoorde.
Omdat penny al AB had gehad en niet ziek was, vertrouwde ze dit niet en stelde ze voor longfotos te maken.
Dit gedaan.
Uit de foto's kwam naar voren dat ze vocht in haar rechterlong heeft. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door een aantal dingen:
Een bacteriële infectie; dan zou ze ziek moeten zijn, en dat was ze niet, dus dit werd van tafel geschoven.
Een probleem met het hart; het hart zag er op de foto's goed uit en ze hoorde ook niks raars.
Een tumor; dit paste bij het beeld, maar door het vocht kon ze geen tumor zien.
Dus naar huis met plas tabletten om het vocht af te drijven, met een afspraak om met 5 dagen terug te komen voor een nieuwe foto.
Dit was gisteren.
Met het luisteren vond ze dat het beter klonk. Penny stond ook minder te "pompen". Dus opnieuw foto's maken.
Er was wat minder vocht, maar het was niet weg. Dit sluit uit dat het van het hart komt. (aldus DA)
Echter, een echt duidelijke tumor ziet ze ook niet, maar er zit wel wat. Een abces zou niet logisch zijn, evenals een ontsteking, dus blijft ze voor de tumor gaan. De foto's worden nu doorgestuurd naar een radioloog.
Da is alles behalve positief. Ze is nog niet ziek, maar als het idd een tumor is, gaat ie op andere organen drukken of als ie kwaadaardig is uitzaaien.
Ze zou eventueel aan de prednison kunnen, maar daar krijgt ze ook geen jaren meer erbij.
Ergens is ze gewoon een tijdbom en is het afwachten wanneer ze ziek wordt. Dat kan een paar weken of een paar maanden zijn, maar waarschijnlijk geen jaar....

Wat wij nu lastig vinden, is dat we nergens een connectie kunnen vinden tussen vocht in de longen en een tumor.
Op de foto is een soort spinneweb achtig beeld te zien.

Wie durft hier iets over te zeggen?

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Het niet ziek zijn en niet verbeteren na herhaaldelijk uitkotsen van de antibiotica is geennreden om longontsteking uit te sluiten.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Wat bedoel je met 'spinnewebachtig'?
Heb je zelf de foto's gezien?

Een irritatie ....is de slokdarm nagekeken? Reflux?(geeft soms ook vals ademhalingsbeeld;-) hoesten kuchen, schrapen)

Ik zeg het maar, omdat de andere diagnoses nog niet rond zijn, dus denk ik mee.

Is de ab op het moment echt specifiek naar Longinfectie toe?
Breedspectrum is ook nog een optie.

En, Wendy heeft ook een punt; eerst de ab ter plaatse, dan pas verder evalueren. (intraveneus of injectie met langwerkende ab)

Hou je ons op de hoogte?

beterschap

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Mijn oudste hond heeft exact hetzelfde wat jij beschrijft over jouw hond. Het 'schrapen' is voornamelijk 's ochtends en duurt niet lang. Op dit moment wacht ik bloedonderzoek af, geriatrisch profiel met o.a een nieuw panel dat de enzymen van de hartspier meet. Het kan zijn dat zijn bloedcirculatie niet optimaal is door een eventueel stagnerende hartfunctie, maar hart en longen klinken goed. Ik weet van rugfoto's van 2 jaar geleden dat hij beschadigde longblaasjes heeft. 'Stoflongen' door vervuiling van buitenaf, pollen etc. kan een oorzaak zijn. Op advies geef ik sinds een week Puur Spieropbouw, omdat daar ingrediënten in zitten die o.a. de longfunctie verbeteren en vocht afdrijven. Ik merk dat er verbetering in zit. Mijn hond is zeker niet ziek en gaat niet zomaar aan de antibiotica. Dit heeft zeer waarschijnlijk bij hem geen enkel nut en breekt zijn weerstand verder af. Als de uitslagen binnen zijn en daar komt niets uit, dan wordt er specifieke medicatie gemaakt op basis van Chinese of Westerse kruiden en zien we verder. Eventueel een echo. Maar rommelen met conventionele medicatie, terwijl hij totaal geen ziektebeeld vertoont, dat doen we niet. Sterkte er mee.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Inmiddels heb ik de uitslagen van het bloed binnen. Voor zijn leeftijd is er niets afwijkends en de vitale organen erg stabiel. Suiker is goed, spierenzymen zijn toch meer dan prima, rode en witte bloedlichaampjes zijn niet afwijkend. Mocht er tumorvorming of longinfectie zitten, dan zullen de witte bloedlichaampjes daarop gaan reageren en dat gedeelte haal je altijd uit het bloed. Bloedonderzoek lijkt me daarom als aanvullend onderzoek erg nuttig. En zolang het bij af en toe wat schraap blijft, dan zou je kunnen denken aan stoflongen. Volgens mijn dierenarts zien ze dat zeer regelmatig in bepaalde regio's, waaronder die van mij. Fijnstof, pollen en andere vervuiling kan dan op de longen gaan zitten en zorgen voor een soort astmatische klachten, waaronder vochtophoping/slijmvorming. Dat kun je dus prima ondervangen met natuurlijke kruidengeneeskunde, wat minder schade aanricht dan meteen maar conventioneel, terwijl je nog niet eens exact weet wat je aan het bestrijden bent en een enorme belasting extra voor je hond is. Ik geef het je mee ter overweging dat ook dit veelvuldig voorkomt.

Stef (Gast)

Ik heb idd de foto's gezien. Daarop is duidelijk te zien dat de ene long grijze gebieden heeft (vocht) en iets wat een soort spinnenweb lijkt. Zal eens zien of ik op Google wat vergelijkbaars kan vinden.

Hond is absoluut niet ziek, vrolijk, speelt....

Wendy: maar een da zou een longontsteking toch wel herkennen vanaf een foto?

Stef (Gast)

Bloedonderzoek heb ik voorgesteld, maar ze wilde het oordeel van de radioloog afwachten.Wendy: een longontsteking zou op een foto toch zichtbaar moeten zijn?

De plaspillen lijkt ze duf van te worden en ze eet dan slecht. We zijn nu een beetje aan het expirementeren om allen 's avonds een halve te geven

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

http://www.marvistavet.com/html/body_pneumonia_management.html
Een paar longontsteking(pneumonia) rofo's.
Het is niet altijd even duidelijk te zien. Mijn eigen hond had een aspiratiepneumonie. De dierenarts zag het niet goed op de foto, de radioloog wel.
En niet elke ziekte geeft een klassiek beeld, dan heeft de radioloog zeker meerwaarde. Die ziet niet alleen veel foto's, maar ook de moeilijk te interpreteren gevallen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als het vocht maar aan 1 kant zit is het niet waarschijnlijk dat dat door een hartprobleem komt.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Stef; ik zou dan het oordeel van de radioloog afwachten en nadien toch nog 'aandringen' (al kan de radioloog daar ook spontaan om vragen) op een aanvullend bloedonderzoek.(hartenzymen, kalium, natrium, WBC...)
Ik zou alleszins eerst het reguliere systeem doorlopen, komt daar niks duidelijks (behandelbaar ziektebeeld) uit, dan kun je nog in het alternatieve circuit terecht. (dan heb je toch al een geruststelling en kun je verder zien hoe je wilt behandelen)

Eerst alles uitsluiten.

Ik ga met Wendy mee.

succes en beterschap!

honden foto van Ziva †, Bullie †, en Bandhu

Geen ervaring gelukkig, maar beterschap vanaf deze kant!

Stef (Gast)

Gister met spoed naar de kliniek gegaan omdat ze zo ontzettend bleef hoesten. Daar heeft ze drie spuiten gehad, ontstekingsremmer, plasmedicatie en nog iets. Vanacht heeft ze heerlijk geslapen en ze hoest op t moment niet.
Vanmorgen werd ik terug gebeld betreft de radioloog. Eigenlijk geen stap verder, behalve dat die ook niet iets van abcessen ofzo ziet. In overleg met da besloten een mri te laten maken. Naar Dordrecht gebeld voor een afspraak, en die geven aan dat longen niet op de mri kunnen omdat longen bewegen, dus doorgestuurd naar lienden voor een ct.

Daar wacht ik nu op een telefoontje van....

We zitten er goed doorheen en weten slecht wat nu wijsheid is, omdat we geen duidelijkheid hebben....

Stef (Gast)

Even kort.Een ct scan bleek uit dat er een groot gezwel met uitzaaiingen zat. We hebben haar direct in laten slapen.

Reageer later welmuitgebreider

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wat vreselijk.
De klachten en de uitslag waren te heftig en inslapen is dan het enige wijze besluit; hoe moeilijk dit ook is.
Ik wens jullie veel sterkte met het verlies van jullie Penny.

honden page profiel RoosRoos

honden foto van Roos

Ach, wat een verschrikkelijk verdrietig bericht....
Hier was niks meer aan te doen, jullie hadden geen keus meer.

Heel veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd want 11 jaar samen een leven gedeeld is niet niks!

Nogmaals Sterkte!

honden page profiel Luca & de poezels ^_^Luca & de poezels ^_^

honden foto van Luca & de poezels ^_^

Ik heb hier "ervaring" mee. De kat van bij mijn ouders thuis heeft vocht op de longen. Deze heeft daar sinds kort geen last meer van gehad. Wij vermoeden omdat er momenteel steeds een constante zelfde temperatuur in huis is (plaatsen van een hout- / kolenkachel).

Sinds kort heb ik zelf ook een poes in huis die aanvallen heeft van vocht op de longen in combinatie met astma.

Beide zijn goed te behandelen met een cortisone spuit. Vroeger kreeg ze aanvallen in het warme zomerweer en na haar jaarlijks spuitje was ze er weer eventjes vanaf.

EDIT : Nu zie ik je laatste berichtje :-( Arm beestje, ze zal nu wel fijn aan het spelen zijn met de andere hondjes op de regenboogbrug.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Stef; wat triest voor jullie....
Het is daarom dat ik naar het 'spinnewebachtige patroon' vroeg....

veel sterkte

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Heel erg triest. Wat is dat ineens snel gegaan. Veel sterkte.

Stef (Gast)

In vijf weken tijd van een "onschuldig" hoestje naar inslapen....

Gisteren was de scan zo duidelijk. De helft van haar rechterlong werd in beslag genomen door een tumor. Deze ging via het middenrif de buikholte in. 1 nier was compleet "kwijt". Mogelijk dat de tumor in die nier is begonnen en de hele nier heeft over genomen..
In de longen zaten allemaal witte "bolletjes", uitzaaiingen dus.
Ze had mogelijk een paar weken door gekund op de prednison, maar voor wie doe je dat dan?
We hebben haar niet meer gezien (eigen keuze) en hebben haar niet uit de narcose laten halen.
We zijn er letterlijk kapot van.

honden page profiel RoosRoos

honden foto van Roos

Dat is inderdaad heel snel gegaan! Het zal vast een hele agressieve vorm geweest zijn.
Dat jullie er kapot van zijn kan ik me goed voorstellen. Maar je had geen andere keus meer als deze.

Ik hoop dat jullie het een plek kunnen gaan geven, nogmaals heel veel sterkte!!

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Verschrikkelijk is dat ja... Heel erg veel sterkte ermee want zoiets slaat in als een bom! :'(

Heb afgelopen november ongeveer hetzelfde meegemaakt met onze golden, Lobbes.

Dat begon ook met een hoestje, dus naar de DA ermee. Eerst een week vochtafdrijvend middel voor em gehad. Vervolgens terug voor controle, geen verbetering dus foto's maken. Conclusie was longkanker... Alles ging zo snel en chaotisch bij die DA dat we naar een andere DA zijn gegaan. Zelfde verhaal met de kanttekening dat het ook longontsteking kon zijn in ernstige mate. Dus zware behandeling hiervoor gestart en Lob knapte in een week geweldig op tot bijna weer een normale ademhaling. Tot hij op zaterdagavond na z'n avondeten volledig in elkaar zakte en het weer erg benauwd kreeg... We hebben hem toen ook laten gaan nadat we die zelfde avond naar de DA geracet waren... Alles was in ca. 2 weken gedaan.. nergens geen uitzaaiingen behalve in z'n longen...:'(

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

O wat erg mensen toch, en zo vlug.....moet veel pijn doen. Maar je hebt de enige goeie oplossing genomen .ze zal geen pijn hebben geleden nu , en geloof me water in de longen. , dan stik je in het vocht. Dat heb je haar bespaard. Veel sterkte om dit te verwerken.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Stef, snap ik helemaal je gedachten, maar je hebt flink gehandeld.

honden page profiel StefStef

honden foto van Stef

Heb me maar even geregistreerd hier.
Bedankt voor alle steun!

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Fijn dat je je geregistreerd hebt Stef!
Steun is graag gegeven

honden page profiel Ingrid en ThiboIngrid en Thibo

honden foto van Ingrid en Thibo

Wat triest,ik wens jullie heel veel sterkte toe :'(

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

he bah wat heftig. Heel erg veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

Anoniem (Gast)

annick

wij hebben ook een bovier van 10 jaar, van maart heeft ze dezelfde problemen. maar is ook niet ziek. heel wat medicasie gekregen, niets helpt. wij geven haar nu kruidensiroop en pilletjes tegen de hoest. we spuiten dan in haar mond met een spuit. dat helpt

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Anoniem het topic is al een jaar oud en de hond van Stef is inmiddels al ingeslapen.Hoop dat het met jou hond weer in orde komt.

Volgende forumvraag: Dringend hulp gevraagd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^