Helpen wij buitenlandse honden wel met het naar Nederland halen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

Voor een opdracht op school ben ik opzoek naar meningen over deze stelling,

Helpen wij de buitenlandse honden echt, door ze naar Nederland te halen? Of kunnen we beter helpen door ze bvb daar te laten castreren en weer terug uit te zetten?
Of dieren die er echt slecht aan toe zijn en vol angst zitten, zijn zij niet waardiger af met een spuitje?

Het is niet mijn bedoeling hier een discussie uit te lokken, ik heb meningen nodig van diverse mensen ;-)

honden page profiel femkefemke 3 doggies

honden foto van femke

Het eerste deel van de vraag vind ik nogal raar met betrekking tot dieren. Waarom zouden we ze niet helpen door ze in huis te nemen? is een vraag die je meer met betrekking tot adoptie van kinderen verwacht (mensen ter plaatse steunen ipv adoptie kinderen).

Dieren die er enorm slecht aan toe zijn zou ik ook eerder spuitje geven. Bij fysieke letsels is dit duidelijk in te schatten, bij psychische schade vind ik wel dat ze een kans moeten krijgen. Je moet wel proberen of het niet mogelijk is de hond weer mentaal ok te krijgen. Een dier kan veel makkelijker trauma's vergeten dan mensen mits juiste begeleiding.

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

ik bedoel het meer in de zin van, help je altijd de hond door hem maar naar nederland te halen?

help je de hond, persoonlijk dus.. door hem hier heen te halen, of kan het ook zijn dat de hond beter af was waar hij was?

Ook als je de hond daarmee uit zijn vertrouwde omgeving trekt ( hoe slecht die ook kan zijn ) en in een andere 'wereld' neerzet.. Waar hij vol angst leeft ( want die honden zijn er ook in Nederland )

Of honden die heel ziek zijn maar waar het van verzwegen wordt en die gewoon door stichtingen naar Nederland gehaald worden..

Maar omdat ze het zo slecht hebben, en zo zielig zijn moeten ze maar naar hier komen. En zorg je er dan direct ook voor dat ze dan gelukkig zijn?

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

Hoop dat het zo wat duidelijker is, zoniet zeg het even probeer ik het nog op een andere manier uit te leggen. ;-)

honden page profiel janinejanine 3 doggies

honden foto van janine

Ik ben er persoonlijk niet zo'n voorstander van om honden in het buitenland van straat te halen of uit een asiel en dan door een stichting hier in te laten vliegen.
Ten eerste vind ik dat er meer als genoeg keuze is hier in nederlands in de asiels.

Daarnaast denk ik dat het probleem niet echt kleiner wordt. Of uberhaupt opgelost wordt. De situatie in de asiels daar verbeterd niet en ik heb zelfs geruchten gehoord over honden die speciaal gefokt worden om dan door een stichting hier naar nederland te komen.
Ik denk dat je meer honden kunt helpen door ervoor te zorgen dat er minder straathonden komen door honden te vangen, castreren en weer vrij te laten.
Ik geloof namelijk niet dat je en hond die jarenlang op straat geleefd heeft ooit nog tot stabiele huishond kunt om toveren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Daarnast denk ik dat een straathond niet noodzakelijkerwijze ongelukkiger is als een huis-hond. Sterker nog; ik denk dat de meeste straathonden gelukkiger zijn als sommige huishonden.
**gevallen van mishandeling daargelaten*

Ik denk dat de beste manier om voor een beter leven te zorgen voor die honden is door de kwaliteit van de asiels te verbeteren, mensen voor te lichten over een goede verzorgen van je hond en het castreren van straat honden.

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Een docent bij mij op school heeft een eigen dierenartsenpraktijk in Griekenland en die gaat daar ook een paar keer per jaar heen. Maar zij vertelde mij dus dat de honden op straat er vaak beter uitzien dan de honden bij mensen thuis. En dat de straathonden zich vaak ook wel redden (ze leven in groepen, lopen dagelijks hun rondje langs mensen die ze voeren). Ik zal nu vast een hoop mensen op hun teentjes trappen, maar ik zelf denk dat we deze honden gewoon beter kunnen castreren en steriliseren, zo komen er ook minder pups en zal dit "probleem" misschien ooit opgelost worden. En ja, waarom zouden wij de honden die het daar "goed" hebben hierheen halen? Die honden zijn geen huizen gewend, zijn angstig, raken onzeker etc.

honden foto van Paco, Muis,Vera, Papadopoulos, Odette en Annabelle (Terra+, Dinky+, Saltarin+, Sam+, Zara+)

Een goeie stichting zorgt er voor dat de honden die naar hier komen geselecteerd zijn op gedrag. Ze zorgen er ook voor dat de honden getest zijn op mediterrane ziektes. En honden die een medische ingreep nodig hebben krijgen die ingreep voor ze ter adoptie aangeboden worden. Bovendien zorgen ze er ook voor dat de honden die oud genoeg zijn gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Ook ter plekke wordt er het nodige werk gedaan. Dan denk ik aan sterilisatie/castratie projecten, low cost dierenklinieken, voeding voor de asielen,... zodat ook de honden die niet naar hier komen verzorgd kunnen worden.

En ja, je helpt er de buitenlandse honden mee, want de honden die hier geadopteerd worden hebben vaak geen kans in het buitenland wegens al iets ouder, of niet mooi genoeg. Ook pups hebben het moeilijk en overleven echt niet in de overvolle asiels.

honden page profiel janinejanine 3 doggies

honden foto van janine

"

En ja, je helpt er de buitenlandse honden mee, want de honden die hier geadopteerd worden hebben vaak geen kans in het buitenland wegens al iets ouder, of niet mooi genoeg. Ook pups hebben het moeilijk en overleven echt niet in de overvolle asiels.

"


maar voor iedere hond die je uit het buitenland adopteert blijft er hier eentje zitten...
Dus voor de ene hond die je helpt zorg je er ook voor dat er hier een blijft zitten en die dus niet geholpen wordt...

Maarja..voor alle pupjes die gekocht/gefokt worden blijven er ook honden in het asiel zitten...

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

" Een goeie stichting zorgt er voor dat de honden die naar hier komen geselecteerd zijn op gedrag. Ze zorgen er ook voor dat de honden getest zijn op mediterrane ziektes. En honden die een medische ingreep nodig hebben krijgen die ingreep voor ze ter adoptie aangeboden worden. Bovendien zorgen ze er ook voor dat de honden die oud genoeg zijn gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Ook ter plekke wordt er het nodige werk gedaan. Dan denk ik aan sterilisatie/castratie projecten, low cost dierenklinieken, voeding voor de asielen,... zodat ook de honden die niet naar hier komen verzorgd kunnen worden.

En ja, je helpt er de buitenlandse honden mee, want de honden die hier geadopteerd worden hebben vaak geen kans in het buitenland wegens al iets ouder, of niet mooi genoeg. Ook pups hebben het moeilijk en overleven echt niet in de overvolle asiels.

"


Ik snap je tekst ( zeker ook nav wat er gezegd is in het topic ) maar ik zoek echt of je er de hond mee helpt ja/nee dus niet zozeer of het via een goede stichting gaat enz

Dus als ik je laatste alinea begrijp, is je mening dat je ze er wel mee helpt omdat ze daar geen kans van overleven hebben.

dus leven = altijd beter als spuitje

honden page profiel marijke bmarijke b 3 doggies

honden foto van marijke b

" Een docent bij mij op school heeft een eigen dierenartsenpraktijk in Griekenland en die gaat daar ook een paar keer per jaar heen. Maar zij vertelde mij dus dat de honden op straat er vaak beter uitzien dan de honden bij mensen thuis. En dat de straathonden zich vaak ook wel redden (ze leven in groepen, lopen dagelijks hun rondje langs mensen die ze voeren). Ik zal nu vast een hoop mensen op hun teentjes trappen, maar ik zelf denk dat we deze honden gewoon beter kunnen castreren en steriliseren, zo komen er ook minder pups en zal dit "probleem" misschien ooit opgelost worden. En ja, waarom zouden wij de honden die het daar "goed" hebben hierheen halen? Die honden zijn geen huizen gewend, zijn angstig, raken onzeker etc. "


ben ik het volledig mee eens , wij zagen in India ook grote groepen zwerfhonden die er goed uit zagen , voorlichting sterilisatie ter plaatse voorkomt verdere uitbreiding van het zwerfhondenprobleem .

honden page profiel teresa en beauteresa en beau 3 doggies

Ik ben ervan overtuigt, dat mensen die een hond uit het buitenland halen ( met beste intenties ) dit doen uit goede overtuiging. Dat neemt niet weg dat ik zelf persoonlijk het belang er niet van in zie, de nederlandse asiels zitten overvol, en in de meeste gevallen vallen daar ook slachtoffers omdat ze niet herplaatst worden ( of ze nou een gebrek hebben of niet ) ze hoeven niet ziek te zijn om een spuitje te krijgen...
 Het blijft vechten tegen de bierkaai, en dat vind ik een kwalijke zaak...

honden page profiel Charlotte, Marcel, James, Arthur & GraceCharlotte, Marcel, James, Arthur & Grace 3 doggies

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ik denk, net zoals verschillende mensen voor mij, dat het beter is om honden die op straat leven te castreren  dan om ze naar hier te halen. Die honden zijn vrijheid gewend, ze zijn het gewend om voor zichzelf te zorgen en in groep te leven. Die doe je volgens mij echt geen plezier om hier tussen 4 muren te zitten en aan een lijn te hangen.
Maar ik vind ook dat honden die wel een leven bij mensen thuis gewend zijn de kans moeten krijgen om dit terug te krijgen. Dus honden die worden gedumpt om wat voor reden dan ook en niet op straat kunnen leven mogen van mij best naar hier komen.

Al lost het het probleem niet op. De mentaliteit in deze landen is compleet anders dan de mentaliteit hier.
Meer zoals het hier vroeger was. Honden zijn maar honden en als er wat over is krijgen ze wat eten en anders moeten ze zelf maar iets zoeken of ze moeten werken als jachthond bvb en als ze dit niet meer kunnen moeten ze vervangen worden.
Nog niet zo lang geleden was het hier ook zo. En ik denk dat wij dat vaak vergeten. Wij zijn als samenleving veranderd, we hebben ons aangepast en zijn beter voor onze dieren gaan zorgen, maar dit ook pas nadat wij het zelf beter hadden. En nu nog zijn hier de problemen niet opgelost.

Ik denk dat we het probleem van buitenlandse honden niet oplossen door ze naar hier te halen maar dat we iets aan de kern van het probleem moeten proberen doen, namelijk de manier waarom men daar naar honden kijkt.
(Ik zeg ook niet dat dit nog niet gedaan word, gewoon mijn mening)





PS: je kan misschien een poll aan het topic toevoegen om een beetje een beter overzicht te hebben van de meningen?

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

Bedankt voor de meningen tot dusver ;-) ;-) hier heb ik zeker wat aan!

Charlotte, omdat het echt over de mening zelf gaat ( dus ja of nee alleen is niet wat ik zoek, het moet wel onderbouwd zijn ) denk ik dat het weinig zin heeft om een poll te starten.

Ook gaat het mij er niet om hoeveel mensen iets vinden, maar gaat het me om de 2 diverse meningen met verschillende beweegredenen.

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep 3 doggies

honden foto van Merp & Miep

Ik denk eigenlijk dat je de straathonden er geen plezier meedoet. De honden zijn gewend aan vrijheid, ze kunnen z'n beetje gaan en staan waar ze maar willen. Ook lijkt mij dat het voor een hond nogal wat stress kan opleveren wanneer je hem/haar uit zijn/haar omgeving haalt om vervolgens te opereren, in een asiel te stoppen en te wachten tot hij/zij geadopteerd wordt en met het vliegtuig naar Nederland kan komen. Dan moet je er ook nog rekening mee houden dat de meeste honden daar heel anders naar mensen kijken dan de honden in Nederland, dus ik vraag me af of het baasje er ook altijd even blij mee is. 

Ik denk dus dat je de honden daar beter kan castreren of steriliseren zodat ze zich niet blijven voortplanten, want deze honden en hun pups krijgen geen zorg tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Ook is het misschien een goed idee om honden die ziek zijn ( een virus ) te verzorgen tot zij beter zijn en ze daarna weer uit te zetten in hun omgeving. Het lijkt mij echter wel slim om honden die last hebben van erg letsel op te vangen in wat vrijere asiels. Dan moet je denken aan een goede droge plek om te slapen, een lekker groot veld om op te spelen en misschien een vijvertje om in te zwemmen?

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Hier in nederland zitten ook de asielen vol.
Ik vind dat ze eerst de honden hier uit het asiel moeten halen, in plaats van honden uit het buitenland halen.
En die zie je ook weer vaak in het asiel belanden.
Laat die honden daar, hier hebben we toch al genoeg honden?
Ze kunnen daar ook parken maken voor de honden, wat extra mensen laten werken. Het is heel sneu hoor die hondjes, maar we kunnen ook niet de hele wereld op ons dak nemen.
Kijk is op marktplaats hoeveel honden een nieuw huis zoeken, die moeten toch ook een plekje krijgen?

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Mijn persoonlijke mening is dat we niet helpen om de honden hierheen te halen. We kunnen beter het land van herkomst beter informeren over honden en hun gedrag, wat je kan doen om de honden daar beter te verzorgen en men daar bewust maken van het probleem, zodat ze in land van herkomst tot een oplossing kunnen komen.
Dan ga je dingen bereiken en niet door ze maar hierheen te halen. Dan verschuif je het probleem.

De straat honden van het land van herkomst, weten niet beter. Hier worden ze als het goed is, aan een riempje gezet, in een bench gedaan en krijgen ze regels. Ik zelf denk dus dat deze honden beter af zijn in hun eigen land met hun eigen regels en hun eigen leven.
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar zelf heb ik het idee dat we deze honden niet op deze wijze helpen.

Ja, we helpen onszelf, omdat we zo graag wat willen doen. Wij hebben de behoefte om te helpen, om honden te helpen waar deze dan ook mogen leven. We doen dit om ons eigen gemoedsrust, zo van....zie je wel, we doen er wat aan........maar eigenlijk doen we dat dus niet.

We doen dit omdat we ons dan beter voelen, maar de honden voelen dat niet. Die voelen niet dat wij denken goed te doen, en die honden zijn misschien niet eens zo geholpen.
Alles omdat wij ons dan goed voelen..............nee, lekker de honden daar laten waar ze zijn geboren.
Dat is mijn persoonlijke mening.

honden page profiel L, K & PL, K & P 3 doggies

honden foto van L, K & P

Ik denk dat het er heel erg van afhangt over welk type hond we het hebben. Een echte straat/zwerfhond is er denk ik, zoals meerderen hierboven al aangeven, niet gebaad bij om naar Nederland gehaald te worden. Ik ken dit type hond zelf vooral uit Hongarije en de honden die je daar ziet zwerven zijn zo anders dan onze huishonden. Ik heb ook niet de indruk dat deze honden ongelukkig zijn. Ze zijn meer te vergelijken met andere in het wild levende dieren.

De honden van mijn ouders daarentegen (beide uit Spanje) zijn wél echte huishonden, maar gewoon gedumpt door idioten die een pup waarschijnlijk wel leuk vonden maar een volwassen/puberende hond toch wel erg lastig. Zij hunkeren beide echt naar menselijke aandacht. Ze zouden zich misschien wel redden op straat hoor, maar als ik zie hoezeer ze al vanaf het begin naar mijn ouders toetrekken denk ik wel dat deze honden echt geholpen zijn toen ze naar Nederland gehaald zijn.

Ik heb het hier dan uiteraard wel over specifiek deze dieren. Deze twee honden zijn geholpen. Of het "het grote buitenlandse honden"-probleem oplost is natuurlijk weer een heel andere discussie, maar volgens mij bedoelde je dat ook niet toch?

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

Of het "het grote buitenlandse honden"-probleem oplost is natuurlijk weer een heel andere discussie, maar volgens mij bedoelde je dat ook niet toch?

Klopt daar doel ik ook niet op! :-D
Maar als je kijkt naar de honden van je ouders, ze hunkerde naar menselijk contact.. Als iemand dat in Spanje oid zou kunnen geven zouden ze dus net zo gelukkig kunnen zijn? Dat ging dus echt om het menselijk contact?

honden page profiel L, K & PL, K & P 3 doggies

honden foto van L, K & P

Uh ja dat denk ik dus wel. Heb daar toevallig in mijn post hieronder over geschreven haha.

honden page profiel L, K & PL, K & P 3 doggies

honden foto van L, K & P

Overigens denk ik dat deze honden ook gelukkig waren geweest bij een lieve nieuwe Spaanse baas. Het feit dat ze specifiek naar Nederland zijn gehaald draagt denk ik niet extra bij aan hun geluk. Om het even nog ingewikkelder te maken. O-)

Ik denk gewoon dat iedere hond die gebaad is bij menselijke aandacht (en dat is bijna iedere hond, enkelingen en wilde zwerfhonden uitgezonderd) en dus een nieuw thuis. Of dit nu honden uit Timboektoe of het plaatselijke asiel zijn en of dat nieuwe mandje nu in China of in Nederland staat.

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

Ik zie het, dank je! ;-)

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

belangrijkste lijkt me dat de baasjes kennis hebben van honden of deze willen opdoen. een buitenlandse herplaatser vraagt toch wat meer veerkracht dan een andere asielhond.
voor mij persoonlijk: hier zal nooit een buitenlandse herplaatser komen. er zijn honden gnoeg in België. maar dat is mijn buikgevoel.

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta 3 doggies

honden foto van Erika & Jetta

" Hier in nederland zitten ook de asielen vol.
Ik vind dat ze eerst de honden hier uit het asiel moeten halen, in plaats van honden uit het buitenland halen.
En die zie je ook weer vaak in het asiel belanden.
Laat die honden daar, hier hebben we toch al genoeg honden?
Ze kunnen daar ook parken maken voor de honden, wat extra mensen laten werken. Het is heel sneu hoor die hondjes, maar we kunnen ook niet de hele wereld op ons dak nemen.
Kijk is op marktplaats hoeveel honden een nieuw huis zoeken, die moeten toch ook een plekje krijgen? "


ik vind dat het helpen van honden niet beperkt moet blijven binnen onze landsgrenzen. Waarom mogen we een hond uit spanje niet helpen, omdat die de pech heeft daar geboren te zijn?
Je zegt dat onze honden toch ook een plekje verdienen, maar waarom zij dan wel en die andere niet? Een hond is toch een hond, waar die ook vandaan komt. Ik vind niet dat dat iets te maken heeft met "heel de wereld op je dak willen nemen" maar ik denk niet van "jij komt niet uit nederland dus jou help ik niet".
Tot zover de offtopic reactie.

Ik denk dat het idd aan die buitenlandse instanties is om te kijken welke hond ze zo kunnen helpen en welke niet, ik weet natuurlijk niet of ze hier misschien al wel rekening mee houden. Sommige honden zal je inderdaad hard helpen met ze naar hier halen, anderen zullen zich hier misschien nooit thuis voelen en wat voor leven is dat dan.

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

ik vind dat buitenlandse asieldieren best in Nederland een huisje mogen krijgen.
in veel van die landen gaan mensen niet naar een asiel om een hond te halen, maar juist om te dumpen.
Maar door honden naar Nederland te halen, los je het probleem niet op.

in die landen moet zo veel mogelijk gecastereerd worden en informatie voor de bevolking beschikbaar zijn hierover, alleen zo stop je de immense groei daar. De honden die geholpen zijn hoeven van mij niet terug, die verdienen net als de honden hier in Nederland een fijn thuis en mij maakt niet uit of het daar of hier is.

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

Lieve mensen, nogmaals de discussie over stichtingen en asielen daar gaat het mij niet om..

Helpen wij de buitenlandse HONDEN er mee, :-D daar zou ik graag meningen over horen!

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Die heb je van mij gehad, precies zoals je het wilt.;-)

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Iedere hond die een rotleven kan inruilen voor een warme thuis is een pluspunt. Kort en bondig besluit.

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Maar wie zegt dat deze straathonden een rotleven hebben? Ze kunnen wel heel gelukkig zijn!
Wij mensen maken er van dat ze ongelukkig zijn.

Net zoals zwervers op straat. Wij (de meesten mensen) denken dat ze ongelukkig zijn, maar vraag ze het zelf eens, de meeste zijn juist gelukkig.
De honden kunnen niet praten, nee..............dat is waar...........maar moeten wij dan de keuze voor hun maken? En hun riemen, benches, kleedjes, jasjes en weet ik veel allemaal, geven? Wie zegt mij dan dat ze gelukkig zijn?

honden page profiel LisanneLisanne

honden foto van Lisanne

" Die heb je van mij gehad, precies zoals je het wilt.;-) "


daar had ik zeker wat aan, dank je wel! ;-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik denk dat de vraag te complex is om er een eenvoudig antwoord op te geven, het heeft denk ik ook niet veel ermee te maken uit welk land de hond komt, of naar welk land hij heengaat, dat zal een hond een worst zijn, neem ik aan, hij kent de landsgrenzen niet.

Is een hond die in een dodingsstation afgegeven wordt blij dat hij eruit komt, en ergens anders (buitenland of niet) geplaatst wordt? In eerste instantie niet denk ik, stress door de verandering, de reis, de nieuwe omgeving. Hij weet niet dat hij van de dood gered is en ipv blij en dankbaar kan hij wel angstig en onzeker zijn. Dan hangt er ervan af bij wat voor soort mensen hij terecht komt en hoe dit begeleid wordt of de hond blij en gelukkig zal worden.
Heeft de hond geluk en komt hij bij begripvolle mensen terecht dan zal hij naar mijn mening zeker geholpen zijn en nog vele jaren kunnen genieten van het leven. In Spanje, Nederland of waar dan ook.

Lola was vier jaar opgesloten in een pools asiel, en dat gaat daar wel even anders aan toe dan in de asiels hier in de buurt. Toen wij haar uitkozen en ze hierheen gehaald is, zat ze eerst ook hoog in haar stress, maar met wat geduld en liefde is zij nu een tevreden blije hond. Dus ja ik denk wel dat we haar geholpen hebben.

Wel heb ik erop gelet dat ik een stichting uitkoos die ook ter plekke iets doet, castratieprojecten heeft, voorlichting geeft op scholen en in kranten, en haar best doet om met de plaatselijke autoriteiten en de plaatselijke dierenbescherming samen te werken.

Of een hond die idealerwijze ergens op een rustig plekje in vrijheid geboren is, daar lekker rond kan zwerven en genoeg voedsel en veiligheid vindt, het leuk vindt om ergens in een drukke stad op een boveverdieping bij mensen terecht te komen die de hele dag gaan werken en hem in een bench zetten, nee deze hond is er dan niet op vooruit gegaan natuurlijk. Maar als dit gebeurd in het land zelf zal dat voor de hond geen verschil maken.

Veel honden zijn echter niet vrijwillig gaan rondzwerven, ze zijn ooit aangeschaft als schattig pupje, en later maar gedumpt omdat mensen het toch te lastig vonden een volwassen hond.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Proteq keert niet uit
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^