hond heeft onze kip doodgebeten. Wat doen we nu?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Dolly251 (Gast)

Dag iedereen,
aan dit onderwerp gaat een verhaaltje vooraf. Na een lange zoektocht vonden we vorige week eindelijk een asielhondje naar ons dromen. We hebben in het asiel kennis met hem gemaakt en we namen hem mee voor een proefperiode van 2 weken. Echt een schat van een hond, hij luistert, slaapt goed, is zindelijk, superlief, eigenlijk was ik super in de wolken. Nio, zoals we hem zouden noemen is een kruising van een Westie met een Maltezer. We hebben een grote, afgesloten tuin en daar kan hij ravotten zoveel hij wil, als we hem roepen komt hij meteen binnen. We hebben ook 2 kippen in een afgesloten ren. Die mogen van ons regelmatig vrij rond lopen. Gisteren dus ook. Maar Nio bleef binnen. Gisterenmiddag heb ik hem wel eens aan de leiband buiten gelaten en hij reageerde heel positief op de kippetjes. Wat is er nu gisteren gebeurd... We lieten de kippen nog even vrij voor ze op stok gingen (hun hekje laten we dan open staan zodat ze zelf in hun hok kunnen). Iedereen was binnen bezig aan de voor bereidingen voor eindejaar en 1 vd bezoekers ging iets halen achteraan in de tuin. Zonder het te beseffen vroeg die persoon Nio mee. Toen we dit na 10 minuten beseften hebben we hem meteen binnen geroepen, de ene kip zat in haar hok en de andere vonden we niet meteen. Heel lang naar gezocht en uiteindelijk vonden we haar doodgebeten (?) terug aan onze carport. Nu ben ik er helemaal kapot van. Eerst en vooral voor onze kip die ik toch wel op een of andere manier ga missen. Maar ook omdat ik nu helemaal niet meer weet wat te doen naar de adoptie van dit hondje. Het is zo een ontzettend lief diertje maar deze situatie doet me nadenken over andere zaken. Vb. de veiligheid van onze dochter, het samen gaan wandelen, onze andere kip die hier nog is.... 

Ik wil dus heel graag jullie mening eens kennen want ik twijfel nu enorm of we de hond nu wel of niet moeten terugdoen naar het asiel...

Groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond heeft onze kip doodgebeten. Wat doen we nu?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Kruising Westie,
halve Terriër.

Heeft dus enkel gedaan waarvoor hij jaren en jaren voor gefokt werd.
Is echt puur natuurlijk gedrag,
en totaal niet de schuld van de hond.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

euhh een kip en kind kunnen echt niet met elkaar vergeleken worden.
tuurlijk betekend dit niet dat je kind gevaar loopt bij je hond.
de verantwoording van de hond ligt bij de baasjes, dus je moet de kippen gewoon beschermen tegen de hond. een hek eromheen zodat de hond er niet bij kan. en de zaak is opgelost.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Eens met Xtine en Judith.  

Aan jullie, als baasjes zijnde, de taak om te zorgen dat andere dieren ook veilig zijn. 
Om die reden sliep Mellow nog heel lang in de bench bij onze afwezigheid; ik vertrouwde haar niet voor 100% met poes Puk.
 
Een eerste kennismaking kan nog zo goed gaan maar je kunt beter uitgaan van het erge scenario, dan denken (hopen?) dat het wel goed gaat. 
 
Ik zou persoonlijk niet meteen vrezen voor mijn kind, een hond ziet echt wel verschil tussen kip (prooi) en kind. Maar ook die niet samen laten zonder toezicht (tenzij jullie dochter 15 is).

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah

honden foto van Rox & Farah

Ik zou ook zeggen dat het natuurlijk gedrag is, prooi en roofdier onbeheerd achterlaten is vragen om problemen. Het is een vervelend ongeluk geweest maar meer niet. Waar ben je bang voor dat je er nu alweer over denk om hem weg te doen?
Je hebt de hond pas, geef hem de tijd om zich te ontwikkelen in het gezin. Honden blijven dieren en zelfs honden die jaren met bijv een kat samen leven kunnen altijd nog bijten. Tijd geleden bijvoorbeeld, malamute van een forumlid heeft haar kitten doodgebeten. Ging geweldig toen ze er bij was. Dit was niet de schuld van de hond, dit is puur instinct geweest die de overhand heeft genomen toen ze alleen in een kamer zaten opgesloten. 

Als je meerdere dieren samen wilt laten leven is het aan jou om iedereen te beschermen en te zorgen dat ze in vrede samen kunnen leven. Dat een hond een vogel vangt wilt niet direct zeggen dat de hond gevaarlijk is voor mensen. Mijn pup zou als ze de kans zou krijgen ook haar tanden in een kip/duif/konijn ed zetten maar mensen hoeven echt niet bang voor haar te zijn. het zijn prooidieren, heel veel honden reageren op deze dieren.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ik zou mij echt geen zorgen maken wat je dochtertje betreft hoor!
Onze oudste hond (Parson) heeft toen hij jong was ook een haan doodgebeten. De haan was zelf uitgebroken en de hond heeft hem zo te pakken gekregen...
Maar er is geen grotere kindervriend dan die hond! Hij is dol op kinderen, is er altijd heel verdraagzaam mee en wil niets liever dan met ieder kind dat hij tegenkomt spelen.

Hiermee wil ik maar bedoelen dat het een echt niet tot het ander hoeft te leiden, je zal je kippen niet samen met je hond los in de tuin kunnen laten voorlopig, maar ik denk dat dit wel te trainen valt.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik ben het volledig eens met de bovenstaande 2 antwoorden. Een hond is een jachtdier en als je kijkt naar wat Barf-ers aan hun hond voeren.. Dat zijn kippen met veer en al! Dus niet zo verwonderlijk dat jouw hondje een kip dood bijt, zeker wanneer ze angstig zijn voor de hond en dus op de vlucht slaan. Dit woekert namelijk lekker dat jachtinstinct van de hond aan en je hebt het circus compleet.

Nu je hond 1 kip gedood heeft, is het zeer waarschijnlijk dat je hondje nooit te vertrouwen zal zijn bij andere dieren, al zou ik een jachtdier als een hond nooit 100% vertrouwen bij andere dieren. Is dat de schuld van het hondje? Nee, het is de schuld van het baasje!
En als het baasje nu besluit om het hondje om die rede terug naar het asiel te doen, heb ik daar absoluut geen begrip voor...

Het pakken van een kip (prooi) of het pakken van een kind (roedel lid) is een hele andere situatie. Ik ken je hond niet, maar het pakken van een prooi betekend niet per definitie dat het ook je kind zal pakken. Maar het is wel belangrijk om met je hond op cursus te gaan zodat het hele gezin leert hoe ze met de hond om moeten gaan en zodat de hond leert hoe die met jullie om moet gaan.

honden page profiel Floh en SuusFloh en Suus

honden foto van Floh en Suus

Dolly, wat herkenbaar. Hier hebben we ook een paar kipjes die zo tam zijn dat ze soms ook binnen komen. Je hebt je hondje nog maar net, en dan is dit een heel natuurlijk gedrag. Hij is nog niet eigen met de kipjes en ziet ze als prooi. Dit gaat met goede begelijding best goed komen. Maar daar zal je nog wel iets meer tijd voor nodig hebben. Hij gaat ze echt wel als roedel genoten zien.  Het heeft natuurlijk wel iets meer tijd nodig en het is winterdag dus zul je zelf ook minder buiten zijn dan bij zomerdag.
Niet wanhopen dit komt vast wel goed.

Dolly251 (Gast)

Halllo iedereen, 
uiteraard leg ik de schuld volledig bij mij. Ik ben heel strikt in zulke zaken. En sowieso gaan we naar de hondenschool eens Nio is gesetteld. Ik heb jaren geleden ook een hondje uit het asiel gehaald, hij heeft nog 10 jaar bij ons kunnen wonen. Dus het is zeker niet zo dat ik snel opgeef. Het is gewoon zo dat ik deze situatie nog nooit heb meegemaakt en hierdoor enorm geschrokken ben. En het feit dat ik onze dochter van 4 voorop stel lijkt me meer dan logisch. 

Aan jullie reacties te zien (wat ik heel erg apprecieer) lijkt het inderdaad dat jullie dezelfde mening hebben, dus jachtdier die achter zijn prooi aanging. En dat is de reden waarom ik dit bericht postte, om te lezen wat anderen van deze situatie dachten.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Waarom twijfel je hier kon de hond toch niets aan doen?

Ik ben het met de anderen eens, je had zelf voor de veiligheid van je dieren moeten zorgen, nu is er een onschuldig dier dood en alle anderen in de stress.

Je zal ook hond en kind goed moeten begeleiden, dit gaat niet automatisch goed, hier is een leuke link van de hondenbescherming wat wel en wat niet met hond en kind

https://hondenbescherming.nl/ik-heb-een-hond/ik-heb-een-hond-en-kinderen/

Naar mijn mening ga je voor een hond of ga je er niet voor, een herplaatsing heeft een enorme impact op een hond en die ga je niet maar even op proef nemen. Als je hem nu terugbrengt met de mededeling dat hij een kip gedood heeft, krijgt hij het moeilijker om nog een goed plekje te vinden terwijl dit voorkomen had kunnen worden.

Ongevraagd nog wat tips: ':-)

Wat een asielhond in de eerste plaats nodig heeft is rust, laat hem de eerste week/weken alleen maar kennis maken met het huis en zijn nieuwe mensen, ga niet op bezoek en ontvang geen bezoek, maak korte saaie wandelingen, zet hem niet onder druk met allerlei commando's, doe wel af en toe een leuk spelletje of oefeningetje op een speelse manier, zoekspelletjes zijn bijv. heel leuk om te doen.

Laat hem vooral ook met rust als hij eet.

Als je je dan ook gaat verdiepen in zijn lichaamstaal, LINK zodat je begrijpt wat hij voelt en bedoeld en hij jullie gaat vertrouwen, zullen jij en je kind een fijn kameraadje aan de hond hebben voor de rest van zijn leven. Succes!

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Echt gek is het niet.
Moest een hond zijn eten zelf moeten zoeken, hij zou ook een kip pakken.
Ik zou ze gewoon altijd uit elkaar houden en enkel aangelijnd bij elkaar laten als je wenst dat ze samen komen.

Het is een ongeluk. Iemand heeft hem meegenomen, jullie zouden zelf voorzichtiger zijn geweest vermits je in paniek na 10min. de hond ging zoeken. Tja het is gebeurd. Niet de hond zijn fout. De hond is gewoon hond en heeft zijn instinct gevolgd meer zou ik er niet achter zoeken.

Ik zou het risico niet meer nemen en ze gewoon altijd apart houden.

honden page profiel pietpiet

honden foto van piet

Mijn maatje heeft een boeren fox,die pakt ook alles in de vorm van konijnen,ratten,meerkoeten,of een kat.
Maar hij is gewoon heel erg lief ,gewoon je dieren er tegen beschermen nu je weet hoe de hond is.
Gr Piet

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Bij het adopteren van een asielhond loop je wel vaker tegen dingen aan die je vooraf niet direct had bedacht. En sommige van die dingen zijn best schrikken en onaangenaam.
Ik zou mij geen zorgen maken naar je dochtertje toe. Zoals velen hier omschrijven, werden de kippen nog niet als roedel aanzien maar eerder als prooi. Zo'n opvliegend kippetje is gewoon ontzettend leuk om mee te spelen en in te bijten.. ik heb ook met staan en vallen moeten leren dat Moon(mijn asielhond) gewoon niet bij konijnen en katten kan.. tenminste nu nog niet. Ik hoop dit met veel geduld en tijd ook nog goed te kunnen krijgen. Eens je weet hoe het zit met het jachtinstinct van je hond kan je dit verder op een juiste manier in de gaten houden zodat iedereen veilig is en je niet voor zo'n situaties moet komen te staan.
Er zullen vast nog andere dingen zijn die misschien niet helemaal lopen zoals gepland. Maar geef elkaar de tijd en voor je het weet kan jij niet meer zonder je hond en omgekeerd. Ze kunnen je zo ontzettend veel liefde geven en dankbaar zijn!

Veel succes ermee, ik hoop dat je vertrouwen kunt terugvinden en je hond haar gouden mandje mag behouden :-)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat je dit moet optekenen als fout van de persoon die de hond heeft meegenomen. Voor een hond die nog maar zo kort bij jullie is en nog niet heeft geleerd dat kipjes bij de roedel passen en je daar normaal tegen moet doen is een kip dood bijten (helaas) normaal gedrag.

De hond alleen onder toezicht bij de kippen laten, of anders niet. Dáár is het fout gegaan.

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

kippen los laten met oud en nieuw is vragen om moeilijkheden jaren terug liep hier een kip rond al maanden geen hond die er achteraan ging met oud en nieuw was de kip heel erg gestrest dooor het knallen ik heb de kip toen in huis gehaald in de badkamer gezet met water voer en een nestkist na een week weer buiten gezet ze is uiteindelijk onder de vuilnis wagen gekomen maar je kunt dus mits er een goed hek tussen zit je hond dus echt leren om de kip met rust telaten gewoon hond aangelijnd meenemen als je de kip eten geeft hond laten zitten en bij ieder gepiep of gezeur foei of nee zeggen blijft de hond rustig dan beloon je de hond kost veel tijd maar straks heb je er profijt van Hein.

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker

honden foto van Habbelbabbel

Mocht je het nog steeds niet weten, twijfelen, wat ik me wel kan voorstellen, dan zou je nog eens twee weken preoftijd erbij kunnen vragen. Dan kun je de beslissing weloverwogen nemen.

honden page profiel moniquemonique

honden foto van monique

de beste remedie om dit op te lossen is, de dode kip om de nek van je hond vastbinden, laat hem er een dag mee rondhobbelen, en ze doen het nooit weer.
althans mijn honden niet meer in ieder geval, maar goed daar is het nu te laat voor.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Grapje zeker?
Wie gaat er nu een dood beest om de nek van z'n hond binden?

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

En wat zou mijn hond daar van leren ?

....., dat er een lekker hapje rond haar nek hangt waar ze net niet bij kan...., waarschijnlijk zou Misty dan alleen maar leren om dat lekkere hapje direct op te eten voordat ze het rond haar nek zouden kunnen hangenO-)

honden page profiel LoetjeLoetje

honden foto van Loetje

" Grapje zeker?
Wie gaat er nu een dood beest om de nek van z'n hond binden? "


Jij schrijft het en ik dacht het :-)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

mijn hond lust ook graag een kippetje, en doet geen vlieg kwaad wat kinderen betreft, ik heb haar afgeleerd om naar levende wezens te gaan, zodat ze het niet als eten ziet, en daar zal ze nimmer een levend dier te grazen nemen, terwijl ze ook barft, maar dan een dode kip of fazant of konijn,

je kan het heel goed leren, om van levende dieren af te blijven. en je hoeft niet bang te zijn, ook al zou ze toch nog eens een kippetje pakken, dat ze jouw kind kwaad doet.

en fijn dat je met je hond naar een cursus gaat.

een dood dier om de nek van Bamse ? nee, ik niet, ik leer ze dat ze een dood dier gewoon mag opeten, maar levende dieren met rust moet laten, en heus dat kan goed geleerd worden. een dood dier om de nek hangen, maakt haar wild want ze ziet het als een lekkere hap.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

@ Dolly...., ik begrijp dat je van je hond geschrokken bent...., dat verwacht je natuurlijk ook niet direkt.
Wat betreft je kind zou ik me geen zorgen maken, als je dat tot dit incident ook niet deed...., zoals al gezegd is, het één is een prooi, de ander hoort bij de roedel.

Je weet nu dus wel dat je hond jaagt...., hoewel het volgens mij voor jullie zelf nog niet duidelijk is of ze de kip ook heeft doodgebeten, of dat de kip tijdens de vlucht misschien zelf tegen de carport is gevlogen.

Iets dat weg fladdert is natuurlijk ook wel super spannend...., en het heeft ook best een tijd geduurd voordat ik onze (jacht) hond zover had dat ze niet mag jagen (en ik garandeer nog steeds niet dat ze het niet meer zal doen)...., zelfs aan de lijn zullen ze het proberen als het in de genen zit...., en volgens mij zelfs als het niet in de genen zit.

Lekker met je hond op cursus gaan, trainen op aandacht en commando's en vooral...., voorlopig niet alleen met de kip in de tuin laten.
Eerst aangelijnd zodat je het kan begeleiden als je de kip los hebt.

Hoe oud is de hond trouwens?

Dolly251 (Gast)

Nio is 1,5 jaar en voor de rest echt een schat van een hond...

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

" Grapje zeker?
Wie gaat er nu een dood beest om de nek van z'n hond binden? "

Vroeger op boerderijen waar honden los tussen vee en kippen rond moest lopen zonder dat men er naar om hoefde te kijken was dit eigenlijk de standaard procedure bij de boeren. En wat Monique schrijft klopt inderdaad, deze honden deden het nooit weer. Ik weet niet of dit nog steeds gedaan wordt, maar ik vermoed van wel.... En nee, wij hebben dit zelf nooit gedaan.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ja dat dit vroeger een manier was de hond iets af te leren snap ik en ik kan er ook inkomen dat ze dit ooit hebben gedaan. (Mensen doen heel vreemde dingen als ze ergens bang van zijn, in dit geval bang dat de hond de kippen opeet)

Maar ik vind dit soort advies nu niet meer gepast. Stel dat iemand wat ten einde raad is en dit echt gaat proberen, kans is heel groot dat het verkeerd uitdraait...

honden page profiel FayFay

honden foto van Fay

Tja is heel normaal, op de boerderij heeft een van de honden ook eens een kipje opgegeten, daarna ook weer uitgekotst dat was een niet zo lekker uitzicht, maar een hond blijft een roofdier als je naar zijn gebit kijkt, zie je dit duidelijk, en wat is niet leuker dan achter een luid kakkelend plumeautje aan te rennen en die dan ook nog eens te grazen te nemen.
Bij ons werden ook wel ratten gepakt

De honden van mijn vorige buren hebben eens een geit te grazen genomen, die rende ook rond en tja dan komt echt het jacht instinct naar boven, terwijl ze al jaren langs het geitenweilandje liepen.

Het is nu aan jezelf om te voorkomen dat dit nog eens gebeurd, wij hebben des tijds gewoon een net over het kippenhok gedaan, kon er niets in en niets uit.

honden page profiel LoetjeLoetje

honden foto van Loetje

Vroeger reden we ook met paard en wagen en hadden alle honden een slipketting om ;-)

Het is zaak je hond te leren dat de kippen bij de roedel horen.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik kan me niet voorstellen dat een kip om de nek hangen, past bij het 'positief opvoeden' van hp.

honden page profiel TheaThea

honden foto van Thea

Ik heb al 40 jaar jachthonden. Mijn cocker spaniels, waren gek op gevogelte, als ze de kans kregen en ze konden een fazant of kip/duif te pakken krijgen was ie dood. 
Zo ook mijn teckels, konijnen, kippen, schildpadden, vogels, ik kan ze er niet  los mee vertrouwen, maar met kinderen zijn ze vreselijk sociaal en lief, maar blijf er altijd bij, tot de kinderen voldoende overwicht hebben.

honden page profiel Wendy & KobusWendy & Kobus

honden foto van Wendy & Kobus

Ah jakkes, moet er niet aan denken..een dode kip om Kobus zn nek binden! Bizar. Ik weet wel dat boeren vroeger (of nog steeds?) dode kraaien aan hun omheining bonden, om zo de kraaien van hun veld te weren. Aparte methodes!

Kobus heeft ook eens een vogel te pakken gehad, en dood gebeten. Hier ging hij echter mee spelen! Dit was in zijn pubertijd, lekker gezellig, want krijg hem dan maar eens te pakken. Hij gooide het lijkje in de lucht en ving hem dan weer op.. :'( ik kan daar ook niet zo goed tegen..! Desondanks is het gewoon de natuur, zeker met een terriër. Proberen te trainen met hem, dat kan nog best eens goed komen. En anders inderdaad uit goed uit elkaar houden. Maar maak je om je kindje echt geen zorgen, een kip en een mens ziet een hond heus heel anders.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond heeft onze kip doodgebeten. Wat doen we nu?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Negatief effect KVV??
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^