Tot welke leeftijd nog starten met hondensport?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Hoi allemaal, ik vroeg me af tot welke leeftijd (van de hond) je nog kunt beginnen met een hondensport? En dan bedoel ik zowel fysiek als mentaal. En zit daar verschil in qua sport, zo van met 10 jaar is een hond wat oud voor agility maar niet voor doggydance oid? En wat zou er eventueel te doen zijn dat wél nog leuk is met een oudere hond?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tot welke leeftijd nog starten met hondensport?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik denk dat het van hond tot hond af hangt? Mijn vorig hondje is 12 geworden, maar was tot een week voor haar dood nog super actief. Ik denk dat alles mogelijk is afhankelijk van hoe de lichamelijk en geestelijke conditie van je hond is? Ik denk dat het sowieso de moeite is om het te proberen zolang het puur voor de fun is? Ik ben niet zo thuis in het wereldje van de hondensport maar wil in de toekomst wel iets proberen met Perdie, ik zou gewoon eens informeren bij een club en kijken wat zij zeggen, maar volgens mij is het zeker mogelijk als je rekening houdt met wat je hond volgens jou aankan :-)

honden page profiel Zoë de gevlekteZoë de gevlektebijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Zoë de gevlekte

Als je hond lichamelijk nog gezond is, niet blind en stokdoof en dementerend is kun je aan veel dingen nog wl beginnen. Helemaal A klassen of beginnersklassen hebben het niveau laag liggen en doe je echt voor de leuk mee. Het hoeft dan allemaal niet perfect en op snelheid, wat niet meer haalbaar is als je hond een dagje ouder is.
Op de A cursus van behendigheid had ik een hond in de groep die ook tien was. Deed gewoon voor het plezier mee en wilde ook niet verder naar de B of wedstrijden lopen.
Met een oudere hond moet je er wel rekening mee houden dat blessures of zelfs breuken sneller op de loer liggen. Ook al ogen ze gezond, net als bij oude mensen gaan botten en gewrichten toch achteruit en worden gevoeliger, brozer enzovoorts.

Wat ik zelf leuk vond te doen met mijn oude hond was hardlopen :-). Doe ik nu ook met Zoë, maar ging prima. Zoveel mogelijk los kon ze haar eigen tempo bepalen. Tot ze echt niet meer dan 20 minuten kon lopen, maar toen was het ook aflopende zaak.
Speuren kun je ook doen met honden van alle leeftijden. Ën kan ook met alle rassen. Maar kun je niet op heel veel plaatsen in groepsverband doen.
Het is best een idee; ze zouden bij clubs eens seniorklassen moeten oprichten :-)

honden page profiel Sep en SuusSep en Suus 3 doggies

honden foto van Sep en Suus

Oh je kunt nog zoveel doen met n hond van 10 hoor. De hond van een vriendin van mij wordt in februari 10 en heeft 2weken geleden het nk dogdance gewonnen en de hond van de overburen is 9,5 en die loopt nog wedstrijden behendigheid ;-)
Gewoon naar je hond kijken.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Er zit inderdaad verschil in de belasting voor je hond met de verschillende hondensporten. Ik ben met mijn ouwe gaan speuren omdat hij fysiek de behendigheid niet meer aan kon. Je kan als je een gezonde, fitte hond hebt best wel behendigheid gaan doen. Eventueel een sportfit keuring van tevoren. Ik zou alleen niet meer hoog gaan springen en een beetje rustig aan in de trainingen, overigens zijn de sprongen het minst belastend. De paaltjes en raakvlaktoestellen zijn ook fysiek zwaar.

Anoniem (Gast)

Het is een oudere border collie die fysiek nog hardstikke fit is. Springen is misschien wat minder verstandig, maar ze is nog steeds heel snel en wendbaar. Ze is alleen een erg onzekere hond die slecht gesocialiseerd is op andere honden (mensen gaat wel goed) en sowieso angstig aangelegd is. Ik kan me dus voorstellen dat het mentaal al snel te stressvol is voor haar. Tegelijkertijd is ze dus wel fysiek heel gezond en kan ze wel een uitdaging gebruiken; ze is een vrij klassieke border collie vermoed ik. Ik denk dat we sowieso moeten kijken of we wat van die onzekerheid kwijt kunnen raken als ze bij ons is. Daarná echter... ik kan me voorstellen dat speurtraining wel wat voor haar is, maar is dat 'druk' qua andere mensen/honden? Of kun je dat rustig opbouwen?

Ik heb ook gedacht aan gehoorzaamheidscursussen oid  omdat dat misschien wat minder stressvol is, maar ze is al goed opgevoed en al goed getraind; voelt dus een beetje nutteloos, en dan lijkt een sport/activiteit misschien logischer.

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Speuren, dogdance, rally free, puzzelen dit zijn allemaal bezigheden welke voor een oudere hond geschikt is.

In welke regio woon je? Misschien kunnen wij meekijken voor een hondenschool.

Anoniem (Gast)

Regio Wageningen :-)

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Dan kan ik je http://www.hondenschooldelaar.nl/ aanbevelen. Het is wel even rijden voor je maar het zal zeker de moeite waard zijn!

Anoniem (Gast)

Oh "Gevarieerd sport-, spel- (een combinatie van Rally-O, Treibball, Longeer (cirkel) training, Behendigheid) en gehoorzaamheidprogramma *."
Dat klinkt leuk! En kun je ook proeflessen doen?

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Geen idee of je proeflessen kunt doen. Ik zou gewoon even bellen met Jolein en zij adviseert je dan.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik kan me inbeelden dat hondensport ook een onzekere hond kan helpen. Ik heb dat alleszins met Perdie gemerkt tijdens wat kleine agility oefeningetjes dat ze eerst wat bang was en uiteindelijk al kwispelend rondhuppelde en dat ze telkens wat meer durfde :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Tot welke leeftijd nog starten met hondensport?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: ziekte van addison
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^