Negeren, corrigeren of troosten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Deze "aannames" over leerprincipes zijn in textbooks over gedrag/gedragswetenschap/biologie terug te vinden.Van welke annames ga jij uit?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Negeren, corrigeren of troosten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Hoe je in bepaalde situatie het beste kunt handelen hangt van diverse factoren af. De aard van je dier, de mate van angst en de context waarbinnen het plaats vindt. Maar voor mij staat de hond negeren of corrigeren niet in mijn handboek van een veilig haven en beschermende 'baas' zijn. Laat je je hond zwemmen in z'n angst door te negeren wordt de angst daar zeker niet minder en jij wordt er zeker niet meer 'baas' van, idem met corrigeren.

Angst is een emotie en die kun je niet versterken/conditioneren, dit in tegenstelling tot gedrag. Met andere woorden een basis emotie als angst kun je niet erger maken dan hij al is op dat moment. Wel kun je dmv bieden van veiligheid en steun de angst-emotie doen afnemen, waardoor de hond weer openstaat voor een positief leerproces. En dat laatste is wat je nu juist graag wilt toch? En als je hond zich veilig en gesteund voelt bij jou heeft dit ook direct positieve invloed op de (vertrouwens)relatie.
"

Ik weet niet of dat ook voor de andere mensen in dit topic geldt, maar ik heb het over het gelúid negeren, niet de hónd negeren ;-) Cruciaal verschil!

honden page profiel bassiebassie

"  Daar wil ik wel een bronvermelding van "

Nou sorry hoor, maar als je zo overtuigd bent dan neem ik aan dat je in ieder geval een heel klein beetje basiskennis hebt. Dit staat in werkelijk ieder boek over gedrag. Er is meer en vooral veel beter dan alleen cm.

"  Zoiets als het pavlov-effect is dus wel bewezen, maar dat zou hier idd het voeren bij een knal kunnen zijn en er is al verteld waarom dat waarschijnlijk niet werkt  "
Dan ben ik toch heel benieuwd waarom dat hier niet zou werken. Zoals ik al zei is zelfs de timing niet van belang om de angst te verminderen.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Daar heb ik niet veel aan met zoeken; liever titels + auteurs! Partner is bioloog en hij weet de betreffende onderzoeken ook niet te vinden. Geldt voor bassie ook. Weet niet wat cm is?

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Dan ben ik toch heel benieuwd waarom dat hier niet zou werken. Zoals ik al zei is zelfs de timing niet van belang om de angst te verminderen. "

Ik heb het niet getest he (wij deden geluid negeren en dat werkte prima, geen bange hond bij vuurwerk), ik zie hier in het topic alleen verteld waarom dat waarschijnlijk niet werkt en het klonk voor mij aannemelijk ;-)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Had je hond vuurwerkangst dan?

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Ceasar van mij is er ook bang voor, krijg het er niet uit helaas.. Heb het geprobeerd te negeren, maar daar raakte hij alleen maar meer gestresst van .. Corrigeren doe ik niet als hij bang is, heeft sowieso al geen nut, dat kan iedereen bedenken ..

Wat ik nu doe en wat helpt; bij een knal, hij is bang, komt steun zoeken bij mij, ik geef hem een aai over zn bol, zeg tegen hem "doe maar rustig, is alleen maar een stomme knal" op een lieve, kalme toon en dan is het goed... De baas zegt dat er niks aan de hand is, dus dan is er ook niks aan de hand..

Hij is er nog steeds wel bang voor hoor, maar dan komt hij naar mij toe , ik doe bovenstaande en dan gaat hij weer rustig liggen .. en dan na een paar knallen het herhaald te hebben is het goed, reageert hij bijna niet meer..

Doe wat voor jouw gevoel goed is..
Jij kent jouw hond het beste, dus ga niet teveel uit van wat anderen zeggen ... Doe wat jij denkt dat goed is.. Bij de ene hond kan je het misschien beter negeren en bij de andere moet je de hond troosten ...
Ik denk dat het per hond verschilt hoe je moet handelen..

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Bedankt voor alle reacties!

Ik denk dat bij Binky het troosten in de zin zoals Soraya zegt het best zal helpeb.
Dan voelt het bij mezelf ook wel prettig, want dan weet ie dat ik er voor hem ben..:-)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Hier is de aanloop naar oud ennieuw serieus begonnen. Ik kwam al een dichtgeschroefde vuilnisbak tegen, bah.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Negeren, corrigeren of troosten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Opvang
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^