Honden?! die moet je gewoon helemaal niet aaien en knuffelen!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Inge, baasje van Sasha en Myra <3Inge, baasje van Sasha en Myra <3

honden foto van Inge, baasje van Sasha en Myra <3

Nou ik vind dat zoo raar! Sasha vind af en toe knuffelen heerlijk, als zei niet wil hoeft t niet van mij, Maar Myra ohh wat een knuffelkont al vanaf dat ze hier is dus ik knuffel Myra lekker elke dag helemaal plat :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Honden?! die moet je gewoon helemaal niet aaien en knuffelen!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

" hihi, ik zit met bamse hier lekker op schoot, oooo helemaal niet goed . : "



Foei Willemijn dat mag helemaal niet.

Trouwens cesar staat regelmatig te knuffelen met zijn teckel en ook vaak met een chiuahua , dus dat slaat nergens op knuffelen mijn Lobke vraagt er zelf om een hond kussen gaat mij weer te ver evenals in mijn gezicht likken . heb gewoon sch..t aan dit soort mensen die dit beweren . knuffelen als de hond erzelf om vraagd doen .Groeten Hein.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Nog belangrijker.....wie is deze gedragstherapeutischehondendeskundige dan.??

Kan wel gaan reageren op elke drol, maar in hoevere krijgt ze de arena vol in een optrede.??

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Mwah, ik vind het ook wat kortzichtig en doorgeslagen... Al zit er wel een kern van waarheid in. Wij mensen gaan snel met een hond om als was het ook een mens door te knuffelen, de kop naar ons hoofd te trekken, op de bek kussen etc. Dat is wat mij betreft te veel van het goede. Maar om te zeggen dat je niet meer mag aaien is ook zo wat. Honden raken elkaar ook wel gewoon aan. Ik denk wel dat we in de gaten moeten houden dat bijvoorbeeld aaien voor een hond iets anders is dan voor ons. Voor ons is het een uitting van liefde. Voor een hond is het juist een vorm van markeren omdat wij met onze 'geurbronnen' (handen) over zijn lijf strijken en zo onze geur op hem over brengen. Dus voor een hond is aaien iets heel anders dan voor ons. Maar goed, een knikje geven is ook niet honds dus een knikje ziet een hond ook niet als beloning. Dat vind ik dan weer een rare tip uit dat blad...

honden page profiel Anna & Misha Anna & Misha

honden foto van Anna & Misha

ik noem het emotionele verwaarlozing :-) een hond heeft ook liefde nodig en ook lichaamelijke warmte en meestal komen ze het ook zelf vragen je moet dan een hart van steen hebben om hun te kunnen negeren ;-)

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

uhm... waar staat dit?

Ik wil het namelijk graag even aan Tess en Bonny laten lezen de volgende keer als zij op, onder of naast mij liggen en heeeeeel graag geaaid en gekriebeld willen worden...

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Zelf ben ik niet zo van het knuffelen. Soms, als ik zin heb. Maar goed dan lijkt het meer op stoeien.

Ik heb ook nooit een hond gehad die het geweldig vond, sterker nog, liever niet zelfs. Grappig is dat dan he, als ik initiatief toon niet willen maar andersom maar al te graag soms ;-)

Daarom zie ik een kop op mijn schoot leggen, onder mijn arm duwen, onder mijn hand etc ook helemaal niet als 'oh mijn hond wilt knuffelen'. Eerder 'oh ze willen iets van me en staan zich nu op te dringen'. En drammen doen we niet bij mij dus negeer ik dat gewoon :-)

Voor steun bijvoorbeeld mogen ze tegen me aan staan, op mijn voet zitten of van mijn part op schoot maar verder valt het eigenlijk tegen hier als ik er over nadenk haha. Tegen me aan slapen enzo daarintegen mag altijd, zo doen Faya en ik het dan ook. :-)

honden page profiel helmahelma

honden foto van helma

Zover ik altijd begrepen heb is aaien en knuffelen niet hond eigen. Dat dat iets is wat wij mensen graag doen. Mijn honden zijn per hond daar anders in, ik heb er die enorm graag kroelen en die het heel soms willen, van mij dan, totaal niet van een ander dan gaan ze in hun achteruit, raak me niet aan.Ik vind het prima dat je er bent, maar wil niet dat je aan me zit.
Ik laat ze altijd in hun waarde wat dat betreft.
Merk wel dat als ze steun zoeken zelf contact met me maken en dan vaak door tegen me aan te gaan staan of hun wang in mijn hand te leggen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Tja, iedereen moet maar uitzoeken wat voor hun werkt. Hier hebben we vaste momenten waarop geknuffeld kan worden. Aaien ben ik wat vrijer mee.

Knuffelen doet Dobby even hard terug. Snuit tegen mijn wang of kaak aan, of naast elkaar liggen en hij een poot over me heen met zijn neus in mijn haar terwijl hij naast me ligt. Met af en toe likjes, maar dat hoeft van mij niet zo.

Ik heb juist het gevoel dat het onze band versterkt. In het begin deden we dit niet en toen was hij echt een nachtmerrie. Nu kijkt hij buiten wat meer of ik er nog ben.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" is goed hoor, al die leuke verhalen van gedragsdeskundigen, daar stoor ik me totaal niet aan.



mijn hond ziet mij als haar bazin....... in alles, maar is zeer gesteld op mijn aanhalingen. :-D "

Inderdaad, maar wat ik nog veel vreemder vindt zijn de referentie naar wat een goed leider wel of niet doet.

Er zijn namelijk vele manieren om leiderschap uit te dragen. En wat voor de ene persoon werkt, lijkt bij een ander onnatuurlijk. Het allerslechtste wat je kan doen is een ander imiteren. Je moet jezelf zijn. En hoe je binnen jou specifieke vorm van leiding geven je gedraagt is heel persoonlijk.

Bovendien is je relatie met de hond veel meer dan slechts een leider - volger relatie. Je bent familielid (roedel) van elkaar. Er speelt altijd loyaliteit en affectie. Dat hoort ook. Honden doen dit ook. Mijn Amstaff is duidelijk de baas van de twee, maar zij strooit met aandacht voor onze Cocker om maar een voorbeeld te noemen.

Ook de referentie naar CM is bijzonder, aangezien CM affectie ziet als een essentieel deel van je relatie met een hond wat je alleen juist moet timen. Zonder de CM discussie hier trouwens aan te willen wakkeren, gewoon ter info. Ten slotte is het per hond afhankelijk. Sommige honden willen niets liever dan bij je zijn, anderen vinden het prima in hun hoekje van de kamer.



Een goed leider weet de behoefte van zijn of haar hond op waarde te schatten. En daar hoort, ondanks het advies van de "deskundige" affectie gewoon bij.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Ja. Elke hond die ik tot nu toe gekend heb, was gek op aandacht en liefkozingen. Ik zou nooit zo koudbloedig als in die stelling met een hond omgaan.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Ik ben helemaal vóór aaien en knuffelen en doe het dan ook gretig, maar er zijn honden die daar niks mee hebben en dan wil ik dat respecteren door het niet op te dringen. Anders is als zo'n hond dat zelf komt "vragen".O-)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

vanochtend een massage gegeven aan Bamse, ooooo wat vond ze dat vervelend, na 20 minuten had IK het gehad, maar zij niet, ze ging er zelfs voor op de rug liggen, en ze wil niet alleen maar die ene poot behandeld hebben, maar...........

wat een dwingenland,, heel haar lijf wil gemasseerd worden, fout ? ja heeeeeel fout, rare hond heb ik.


:-D


tuurlijk zijn er honden die beslist niet willen aangehaald worden, maar de goede fokkers doen dat al bij het nest, aanhalen en kroelen, zodat honden dat prettig gaan vinden, fokkers die dat nimmer doen, daar zal een hond er minder plezier aan beleven, en daar moeten wij dan goed naar kijken, kroelen knuffelen als een hond dat niet wilt, respecteer je ook dan.

honden page profiel Baasjes van HarrieBaasjes van Harrie

honden foto van Baasjes van Harrie

http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/niet-alle-honden-houden-van-aaien-en-knuffelen.phpMaar in dit artikel staat toch niet dat je je hond niet mag knuffel?
Of is dit niet het artikel waar het over gaat?
Ik vind dit juist een goed geschreven stuk en zet je wel ff aan het denken, het is gewoon ff een inzicht op wat een hond voelt!
Harrie is ook echt een knuffelkont, maar ik zie nu wel tekenen die Harrie ook aanwend op bepaalde momenten en misschien is dit iets waar ik in de toekomst rekening mee kan houden.
En .... als Harrie zijn kop op schoot legt voor meer dan krijgt hij ook lekker meer.
Wij noemen dat doekedoeken en Harrie reageert daar heerlijk op!

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Het staat er heel bot, maar ik vind het wel waar. De schrijver zal ook wel overdreven hebben, het blijft een artikel he.

Maar ik vind het wel kloppen. Als ik zie hoe sommige honden vastgenepen worden op schoot en voortdurend afgelebberd door hun 'mammie' dan word ik echt onpasselijk in de hond zijn plaats.

mijn honden zijn absoluut niet voor het fysieke contac, al helemaal niet onder elkaar. Samen liggen zal nooit gebeuren, uitzonderingen ijn pups, die soms wel eens een volwassen hond opzoeken om tegen te liggen. maar ook dat slijt erg snel.

Zelf knuffel ik ook niet overdreven veel met mijn honden. Ik ben eerder voor het snelle 'tikje tegen de kop' ofzo en dan verder gaan in spel.

Vreemden hoeven mijn honden al helemaal niet te knuffelen, daar hebben de honden verre van nood aan O-) Enige wat mijn oudste zou doen, is net op het moment dat een bezoeker van zijn koffie wil drinken, even haar kop onder de arm gaat duwen, haha.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier wordt het IBBELEN genoemd. :-D

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Ik ga eens kijken of ik het artikel wat letterlijker kan overtypen. Ik las het namelijk bij een buurvrouw waar ik bezoek was om haar pasgeboren pups te bewonderen. Ik heb het blad dus nu niet hier voor me liggen. Zal eens vragen of ik het mag lenen.

Als de schrijfster van deze column al bedoelde dat het ziekelijke aflikken van honden niet gezond is, dan heeft ze dat in ieder geval niet zo verwoord. Haar stelling was snoeihard: is je hond braaf, dan zeg je 'braaf', daar hoeft geen aai achteraan. Komt een hond op je af om toenadering te zoeken, negeer dit dan, een goede leider geeft geen affectie wanneer zijn mindere hier om vragen.
Haar verwijzen naar C.M baseert ze waarschijnlijk op trainingsmomenten die je op tv ziet. Echter heb ik vaak genoeg gezien dat C.M in ontspannen setting zich ook wel eens laat aflebberen of de honden uitvoerig aait.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Als Evy 's ochtends geen knuffel krijgt dan is ze de rest van de dag uit haar doen, geen land meer mee te bezeilen. Ook wringt ze haar kop onder je hand en als je dan gaat aaien maakt ze een soort van knorrend geluid. Als je niet aait gaat ze wringen en met haar neus tegen je been aan duwen. Als ik "klaar" zeg, dan weet ze dat ze geen aandacht gaat krijgen en druipt af.

Ik denk dat het heel erg verschilt per hond. Veel honden genieten van aandacht, in welke vorm dan ook.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Als Mellow geen behoefte heeft aan mijn gefrunnik (en nee, ik zit niet mijn hele vrije middag aan mijn hond te plukken), dan laat ik haar ook gewoon met rust.

Ze ligt nog wel eens naast mijn vriend op de bank en legt haar kop dan op zijn schouder.
Dan zoekt ze echt contact, ze vindt het ook heerlijk als hij onder haar kin kriebelt.
En soms draait ze zich op haar rug met de bedoeling 'aai mijn buik, NU!'
En ja, als brave baas doe je dat natuurlijk ;-)

honden page profiel Sam en LizzySam en Lizzy

honden foto van Sam en Lizzy

Ik merk dat mijn hondje wel kalmerende signalen afgeeft, als ik haar wil knuffelen of aaien.
Kusjes geven daarin tegen dat wil ze de hele dag, en ik mag wel kusjes terug geven.

Heb inmiddels ontdekt dat ze echt niet op haar hoofd geaait wil worden. Dus dat doe ik niet meer.

Zou dat knuffelen en aaien ooit wel prettig voorhaar zijn??? ( ze is nu 1 jaar, 3 maanden)

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Mijn honden zijn Mestizo's,
'straathonden' welteverstaan. Ik geloof niet dat je zulke honden, (net als Mellow eigenlijk) voor je kunt winnen met 'zo min mogelijk' aanrakingen. Dat hebben deze honden juist nodig om bevestiging te krijgen, denk ik. Genegeerd worden terwijl je al zo onzeker bent, moet ongetwijfeld veel stress veroorzaken.
Toen ik Rocky net in huis had, was hij s'nachts nog erg van streek. Hij was niet onrustig of vervelend, maar huilde steeds zachtjes.
Wanneer ik mijn hand op zijn kop legde of op zijn schouders, dan stopte het huilen.
Ik had uiteraard ook direct continu het 'NEE' commando op zijn gehuil kunnen geven of het volstrekt negeren. Hij had dan uiteindelijk heus wel begrepen dat ik dus wil dat hij zijn kop houd en dat ik de baas ben. Maar ja, ik wil ook graag dat het beestje zich geborgen voelt en zich aan me gaat geven.
Ik geloof dat T.L.C en een consequente opvoeding, prima samengaan!

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

Ja ik weet het eigenlijk niet...
Mijn Bamse is echt een ontzettende knuffelkont, die komt het echt halen...s'avonds na het eten hebben we altijd ons momentje samen op de bank... ;-) dan komt ie altijd bovenop me liggen..als ik hem aai gaat ie knorren... :-D
Lasse vraagt er iets minder om, maar ik heb toch wel het idee dat ie het zo af en to heerlijk vind. Lasse zoekt Bamse ook veel op, of gaat bij/op hem liggen....ik zie dat ook wel als een bepaalde affectie zoeken....tenminste...zo interpreteer ik het... ;-)
Mijn vorige hond Casper wilde er helemaal niets van weten, die vond het echt niet fijn om aangehaald te worden ( ws vanwegen zijn rot verleden...), dat heb ik ook altijd gerespecteerd...

Dus ik denk dat het echt met de hond te maken heeft, goed kijken naar behoeftes en daar op inspelen...?

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Persoonlijk denk ik dan weer dat je dat vermenselijkt en het natuurlijk per hond scheelt.

Faya is ook onzeker en niet oke behandeld (als een man op het verkeerde moment z'n voet optrekt duikt ze in elkaar bijvoorbeeld.) Maar dan nog niet hoor, het vaart vele malen beter als we elkaars vierkante meter respecteren. Tenzij we slapen maar goed.

T.L.C is prima, vind ik een mooi standaard. Staat echter nergens knuffelen in die afkorting haha.

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Op even in te haken op het begrip 'vermenselijken', Een hond die volkomen integreert tussen menswezens, die gaat dan toch ook menselijke gebruiken verstaan?
Okay, we weten allemaal dat een hond geen mens is.... maar is het dan ook niet gewoon zo: dat de hond op zijn beurt ook begrijpt, dat de mens geen hond is???
Dat kan er dan toch ook toe leiden dat zoals wij de hond leren verstaan, dit ook andersom gebeurt?
Is het een onmogelijke gedachte dat een hond op een gegeven moment gewoon snapt dat bepaalde handelingen 'lief' bedoeld zijn.
Dat de hond, hoewel hij het van een soortgenoot niet zou waarderen, het van een mens aanvaard of zelfs fijn vind omdat deze wezens er een andere bedoeling mee hebben. Zo iets zou een hond uit ervaring toch kunnen gaan vatten?
Het is al bewezen dat een dier die omgang met mensen heeft, zich geestelijk sterker ontwikkeld en zelfs leert hoe hij met gedragingen en/of geluiden, hetzij tegen zijn natuurlijk gedrag in, de mens weet te bespelen of dingen kenbaar te maken.

Over katten las ik bijvoorbeeld dat deze dieren van naturen hun miauw geluid, onderling enkel gebruiken in conflictsituaties of de kleine, korte 'prrrhhht' geluidjes die een moeder naar haar nog blinde kittens maakt.
Verders schijnen volwassen katten volledig met lichaam, oortjes en oogjes naar elkaar communiceren, vrijwel geluidloos.
Echter heeft door de duizenden jaren heen, dit slimme en eigenzinnige wezentje, al lang begrepen dat wij mensen totaal niet reageren op deze lichaamsgebaren. De kat heeft al lang begrepen dat geluid naar elkaar maken, communiceren is.
Dus miauw, miauw... en ja hoor, het mens reageert op je.

Weer een lang verhaal met als slotvraag.... kunnen honden en katten gaan leren 'het te begrijpen' zo van: Ah ja, daar bedoelt ze zus of zo mee.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Tuurlijk zzullen er honden zijn die het "gewend" zijn, het toelaten, prima vinden of zelfs van genieten.
Maar nogmaals, ik ben van mening dat een hond best geaaid en geknuffeld kan worden, zolang de hond het zelf prima vindt!
Maar geeft de hond aan zich ongemakkelijk en onprettig te voelen, moet daar naar gehandeld worden, vindt ik!
Dat vindt ik repsect!

;-)

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Tibo zou het absoluut niet op prijs stellen, moest ik hem niet meer knuffelen.

Hij komt er zelf om vragen, duwt zijn neusje zelfs onder mijn arm door, komt tegen me hangen of opeens voor me zitten, als hij dan geknuffeld werd, is het goed en gaat hij weer verder. Hij zou er echt niets van begrijpen, moest ik dat niet doen.

Als ze het niet fijn vinden, moet je dat inderdaad respecteren, maar de meeste honden die ik ken, vinden het geweldig :-D

honden page profiel N & dogs N & dogs

honden foto van N & dogs

Er zal ongetwijfeld een kern van waarheid inzitten. Bayley komt gewoon uit zichzelf bij mij op schoot liggen en dan legt ze haar kop op mn borst, dan is ze relaxed en gaat ze lekker liggen slapen, en dat terwijl ik haar aai! O-) Ook Hunter is echt een knuffelbeest, als ik hem niet aanraak krijg ik een lik in me gezicht en komt ie tegen me aandraaien zo van "Hé aai mij eens" ... Bij mijn honden is dit dus niet zo van toepassing. Er zullen vast wel honden zijn die het echt niet fijn vinden, maar als je je hond kent dan weet je dat ook, lijkt mij ':-)

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Dan kan het toch gewoon zo zijn dat een hond 2 talen kan spreken en verstaan?

Een taal naar de mens.
Een taal naar zijn soortgenoten.

Nogmaals: ik vind de door Isha geplaatste filmpje in slow motion, echt heel erg goed. Erg belangrijk om als baas en verantwoordelijke voor kinderen, deze signalen te herkennen.

Nu zie ik helaas wel vaker zogenaamd schattige filmpjes op You-Tube waarbij ik denk: Oei, oei, oei, ouders toch! Dan hoor je vanachter het beeld: ''Aaaahhh, hi,hi,hi'' terwijl de hond met al zijn lichaamssignalen gewoon schreeuwt: ''wanneer houd dit op''
Domme baasjes helaas!

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik snap het artikel wel. Het is misschien niet -nodig- om te knuffelen voor het welzijn van de hond. Maar heeft de hond het ooit als positief ervaren en vind de hond het prettig (en de baas ook), waarom dan niet?

Het blijft een relatie van communicatie. Als baas en hond het leuk vinden en de hond misbruikt het niet, ga lekker knuffelen. Maar of de behoefte in alle honden aanwezig is als ze er niet aan gewend raken of positieve ervaringen mee hebben, misschien niet.

honden page profiel daisydaisy

honden foto van daisy

" Ik snap het artikel wel. Het is misschien niet -nodig- om te knuffelen voor het welzijn van de hond. Maar heeft de hond het ooit als positief ervaren en vind de hond het prettig (en de baas ook), waarom dan niet?

Het blijft een relatie van communicatie. Als baas en hond het leuk vinden en de hond misbruikt het niet, ga lekker knuffelen. Maar of de behoefte in alle honden aanwezig is als ze er niet aan gewend raken of positieve ervaringen mee hebben, misschien niet. "

Helemaal mee eens

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Honden?! die moet je gewoon helemaal niet aaien en knuffelen!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Emigreren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^