Hoe hond heel de training laten opkijken naar baasje? (uitvallen/dominatie)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

ik denk ook niet dat je hier zomaar in je uppie uit komt (dat is ons ook niet gelukt trouwens)
maar het is niet zo dat de hond bij de leren halsband denkt "hoppa, dat gaat goed, nu heeft mn baas helemaal niks meer te vertellen", het probleem is veel complexer
sterker nog, het geeft wel aan dat de hond alleen maar op de prikband reageert uit vermijding, niet omdat hij er maar iets "van leert".

tuurlijk moet je iets doen op het moment dat het gebeurd, dat begrijp ik heel goed
en ik herken het ook heel erg goed
en dat is ook het strijdpunt in je gevoel, want je moet toch iets, hoe kan je dan "niks" doen
want je wilt het zo graag anders zien, en je voelt je machteloos en heel vervelend als het toch weer gebeurd........ (tenminste zo ervaarde ik dat)
en bovendien heb je een hond met potentieel aan de lijn, meerdere mensen hier herkennen je gevoelens en problemen heel goed denk ik, want zo'n hond brengt ook grote verantwoording mee.


toch denk ik ook, dat als je er echt voor open staat, en iemand mee laat kijken die echt naar de hond kijkt, en niet naar die sterke mechel die daar tekeer gaat en net doet of tie heel zeker is en dominant is, maar echt de hond achter al die herrie wil zien, je verrast zou kunnen worden

er zijn mensen op HP die heel fijne ervaringen hebben met Nelis Verhoeven
wij zelf zijn in aanraking gekomen (gelukkig, het was het behoud van onze hond) met de roedelmethode, uiteindelijk moet je zoeken en vinden wat bij jou en jouw hond past.

maar ik denk dat op HP de meeste mensen het wel eens zijn, dat corrigeren van het gedrag wat in onze ogen !! heel fout is, uiteindelijk niets oplevert in echte verbetering van gedrag/relatie
het gaat om de motivatie tot dat gedrag, hoe je dat kan ombuigen en tegelijk het vertrouwen van de hond in zjin baas kan laten toenemen (en dat werkt vise versa en dat is minstens zo fijn)
honden vertellen ons heel erg veel, maar we missen het meeste, zeker als we zelf aan de andere kant van de lijn lopen, mensen die goed zijn en verstand hebben van lichaamstaal van honden zouden je weleens heel wat wijzer kunnen maken, en dan kan je met die wetenschap aan de slag.

met een GL moet je zeker niet zomaar gaan beginnen, het kan, in de juiste omstandigheden, zeker bij grote honden een fijn hulpmiddel zijn, maar dat is ook afhankelijk van de hond en het moment waarop, en je moet er mee leren omgaan, het mag nooit een strafmiddel zijn, maar slechts sturing.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe hond heel de training laten opkijken naar baasje? (uitvallen/dominatie)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" wat je dan zult ervaren is dat je heel langzaam een mentaal overwicht op gaat bouwen waarin, uiteindelijk, een "Nee" genoeg is om gedrag stop te zetten.

Waarom niet ervoor zorgen dat een "Nee" niet nodig is?

Een gentle leader om sturing over je hond te krijgen? Met een gentle leader moet de hond in een bepaalde houding lopen. De hond kan dus niet communiceren. Terwijl  het juist een enorme hulp is als je ziet hoe de hond zich voelt in een bepaalde situatie, op de duur weet je precies of je bijvoorbeeld gewoon stevig door kan lopen met korte lijn, of dat het verstandig is afstand te nemen, gewoon door je hond helemaal te leren kennen ook buiten. En met een gentle leader gaat dat volgens mij niet. Met een gentle leader geef je naar mijn mening ook je hond geen steun die hij juist zo nodig heeft in het proces vertrouwen opbouwen in alle situaties.
Vertrouwen en respect moet van twee kanten komen, niet alleen moet de hond zijn baas vertrouwen en respecteren, maar andersom ook en dat kan alleen als er communicatie is lijkt me. Het is juist zo mooi om samen iets op te bouwen. "

met alle respect, maar hoeveel heb je met een GL gewerkt??
een hond moet in een bepaalde houding lopen??
kan niet communiceren??

hier ben ik het echt pertinent mee oneens en ik ken het gebruik van de GL heel erg goed
ik zie geen enkel verschil in houding van de hond, niet bij deze en niet bij andere.
de GL is trouwens geen doel op zich, maar kan tijdelijk wel helpen een zeer heftige hond wat makkelijker tot rust te brengen, of gevaarlijke situatie's voorkomen, met als gevolg dat baas en hond kunnen ontspannen, en ontspannen betekent...... plezier en makkelijker leuke dingen leren.

ik denk dat je het gebruik van een GL hier niet ter discussie moet stellen, ten eerste gebruikt TS hem niet, ten tweede, als dat al zo zou zijn, moet dat toch onder begeleiding van mensen die wel weten hoe de GL in te zetten.

Anoniem (Gast)

"

Maar als ik hem zijn lederen band aandoe (dus is niet wurgend of prikkelend) en hij valt toch uit, hoe kan ik zoiets goed laten werken?  Ik bedoel: hij probeerd het niet want hij weet dat hij anders een correctie krijgt, als hij het nu eens probeerd dan denkt hij: heeeey, ik kon doen wat ik wou maar ik kreeg geen correctie, dat moet ik seffes nog eens proberen!

Ik ben juist met hem gaan wandelen met deze leren band, is was tevreden met hoe hij langs mij liep! Alleen van het moment dat hij doorhad dat het 'niet prikkelde' als hij te fel voor mij liep, ging hij voor mij lopen. Met het commando 'achter' liep hij terug op zijn plaats maar dat duurt telkens maar 5 seconden. Maar: als ik hierop train komt dat inorde, dus dat is weer positief!

Ik ben er zelfs aan aan het denken om morgen die lederen band aan te doen naar training.. Maar hoe zou dat uitpakken? Want zoals ik juist zei: eenmaal hij het door heeft.....

Groeten "

Dat krijg je op dit moment niet werkend, want je werkt verkeerd om :-)

Je hebt de sociale basis tussen jou en de hond nog niet stabiel, en daarom is "training" op dit moment nog helemaal geen goed idee. Is die relatie wel stabiel (hoe dat aan te pakken heb ik al beschreven) kun je weer gaan trainen, in zoverre het dan nog nodig is.

Je ziet bijvoorbeeld ook bij het wandelen dat de hond zich dus enorm in moet houden en met een normale band ook normaler (natuurlijker) gedrag laat zien. Uit dit gedrag, niet mooi achter blijven lopen, blijkt bijvoorbeeld dat de sociale verhoudingen nog helemaal niet goed genoeg liggen om dergelijk probleemgedrag (het uitvallen) al aan te kunnen pakken. Wandelen heeft namelijk sociale betekenis. Een volgzame hond wandelt links van jou (uit zichzelf dus he) en misschien ook nog wel links achter als hij daar helemaal aan toe is, dit ook naar gelang de persoonlijkheid van de hond. En zijn leeftijd trouwens. 


Pas als je deze mate van gehoorzaamheid vanuit de hond zelf ziet (dus niet afdwingen) kun je weer verder gaan werken aan andere problemen...want dan word jouw inbreng (de correctie) ook gezien als een correctie die waarde heeft voor de hond (ipv conflictvermijding) Nu, die basis krijg je dus door veel lichamelijk contact en extra sturing, al dan niet via de GL als je deze Juist toe gaat passen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

De GL heb ik indertijd met mijn vorige hond aangeschaft toen we de bergen ingingen en ik dacht dat het veiliger was om een GL om te doen als je langs een ravijn loopt met een eenjarige aktieve hondO-). Maar daar was ik al snel van teruggekomen omdat ik dat helemaal mis had. Ze vond het trouwens vreselijk.
En ja de hond wordt dan met haar hoofd door dat bandje om haar snuit  niet letterlijk gedwongen misschien maar wel aangemoedigd om in een bepaalde houding te lopen met haar kop min of meer naar beneden.

Ik was bang dat ts door eerdere reakties op het idee zou komen een GL aan te schaffen, vandaar mijn reaktie.

honden page profiel MartijnMartijn

honden foto van Martijn

@ anoniem (gast)
Het voorop lopen is 15cm, zo blijft hij ook lopen dan. Hij trekt niet aan de lijn en hij blijft wel mooi dicht tegen mijn been op lopen.. Die 15cm is belangrijk: als ik een andere hond tegenkom kan ik mooi naar links gaan of een linksom doen, als hij iets te ver naar voor loopt gaat dit niet & een rechtskom kan je niet maken want dan geef je hem de ruimte.

Met qua sociale verhoudingen zit het wandelen zeg je, maar ook de commando's? Thuis kan hij los volgen (dus zon leiband) en zijn houdingen kan hij heel goed (max 2x geven en hij doet wat er gevraagd is) dit train ik wel zonder correcties (voor als weer iemand dat dacht)

GL ga ik op dit moment nog niet gebruiken ik ben bang voor eventuele blessures die hij kan oplopen (door toch uit te vallen)
En iemand had hier een verslag gegeven waarop stond dat hij toch niet zo goed is.. En ook minder goede ervaringen die hier gepost zijn

Groetjes

L (Gast)

" @ anoniem (gast)
Het voorop lopen is 15cm, zo blijft hij ook lopen dan. Hij trekt niet aan de lijn en hij blijft wel mooi dicht tegen mijn been op lopen.. Die 15cm is belangrijk: als ik een andere hond tegenkom kan ik mooi naar links gaan of een linksom doen, als hij iets te ver naar voor loopt gaat dit niet & een rechtskom kan je niet maken want dan geef je hem de ruimte.

Met qua sociale verhoudingen zit het wandelen zeg je, maar ook de commando's? Thuis kan hij los volgen (dus zon leiband) en zijn houdingen kan hij heel goed (max 2x geven en hij doet wat er gevraagd is) dit train ik wel zonder correcties (voor als weer iemand dat dacht)

GL ga ik op dit moment nog niet gebruiken ik ben bang voor eventuele blessures die hij kan oplopen (door toch uit te vallen)
En iemand had hier een verslag gegeven waarop stond dat hij toch niet zo goed is.. En ook minder goede ervaringen die hier gepost zijn

Groetjes "

Zeker niet iets doen waar je zelf niet achter staat. Bedoeling van de mens-hond relatie is een band bouwen waarin beiden zich prettig kunnen voelen. Dus ook het baasje!

Commando's is moeilijk te plaatsen, ook ivm zijn verleden in de africhting. Weet niet precies hoe lang hij op het veld geweest is maar het opvolgen van commando's kan in die zin vaak een vorm van conflictvermijding zijn. Hierin zou je eens moeten kijken naar de spierspanning van de hond, dat zegt je iets over of hij zich prettig voelt tijdens de oefeningen of dat hij zich moet inhouden (veel spanning op de spieren)

Waar het zich met het wandelen om gaat is dat wanneer je de hond zover hebt dat hij vrijwillig gaat volgen, hij ook open staat voor de input van de baas. Immers, volgen is het bewijs voor respect voor de baas zijn lichaam en de bereidheid deze zijn boodschappen Zeer serieus te nemen. Het is daarom ook niet uitzonderlijk dat dit proces lang kan duren, want juist hierin schuilt zich de ranghoog/ranglaag verhouding. Ook nog eens afhankelijk van de leeftijd van de hond. Hoe oud is hij nu?

Je hoeft geen perfect volgende hond te hebben om input te kunnen/mogen geven aan de hond, overigens. Maar je zult wel een basis moeten bouwen waarin met name fysiek contact de hoogtoon voert. Je zult zien dat die dingen ook samenhangen, het aangaan van die fysieke relatie geeft je een grotere opening voor input (en de hond zijn acceptatie daarvan) en dat ga je vervolgens ook weer terug zien in de wandeling.

honden page profiel bassiebassie

" Je hebt de sociale basis tussen jou en de hond nog niet stabiel, en daarom is "training" op dit moment nog helemaal geen goed idee. Is die relatie wel stabiel (hoe dat aan te pakken heb ik al beschreven) kun je weer gaan trainen, in zoverre het dan nog nodig is.  "

Nou, nou, als dat waar zou zijn dan zou ik met geen enkele hond tijdens de gedragstherapie iets kunnen doen. Gelukkig is dat zeker wel het geval. Heb je zelf wel eens een probleem met je hond gehad? Ik denk het niet.

honden page profiel MartijnMartijn

honden foto van Martijn

Dat zou wel eens héél goed kunnen dat hij de commando's goed opvolgt door de vroegere IPO die hij gedaan heeft.

Hij is 16.5 maanden oud nu. Ik kan nog iets rellevant zeggen: soms mag hij loslopen in het veld (een lange weg van 300m rechtdoor. Met lange lijn heb ik hem eerste geleerd om naar mij toe te komen als ik commando gaf en dan dan kreeg hij een beloning. Toen zonder lange lijn en als ik riep kwam hij gewoon. Maar als ik dat nu doe, dan komt hij niet meer... Zelfs niet voor zijn speeltje!
Zoiets zul je bedoelen denk ik, dat dit nog niet goed zit want anders kwam hij wel?

Met fysiek bedoel je: als ik naar links wil en hij loopt een beetje tegen mij op, dat hij mooi meedraait? Dat doet hij wel..

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Goh, heb ik nog een engelstalig artikeltje dat op het niet willen komen van toepassing kan zijn :-D 

What not to teach your dog
Moet je zelf even zien of het op jou van toepassing is.

honden page profiel MartijnMartijn

honden foto van Martijn

" Goh, heb ik nog een engelstalig artikeltje dat op het niet willen komen van toepassing kan zijn :-D 

What not to teach your dog
Moet je zelf even zien of het op jou van toepassing is. "

Bedankt voor je reactie!

Maar eigenlijk is dit niet zo van toepassing hoe het hier beschreven staat. Gewoon wandelen doet hij heel goed, als hij de lange lijn aanheeft en ik roep hem terug komt hij terug, maar van het moment dat ik hem vrij laat dan lukt het niet meer en kan ik pas terug inhaken wanneer hij plast ofzo.. Weglopen doet hij niet, hij blijft altijd in de buurt!

En als hij komt dan klik ik hem niet direct terug vast maar speel ik nog heel kort met hem (anders denkt hij: hier komen = aanlijnen = weg vrijheid)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Dat zou wel eens héél goed kunnen dat hij de commando's goed opvolgt door de vroegere IPO die hij gedaan heeft.

Hij is 16.5 maanden oud nu. Ik kan nog iets rellevant zeggen: soms mag hij loslopen in het veld (een lange weg van 300m rechtdoor. Met lange lijn heb ik hem eerste geleerd om naar mij toe te komen als ik commando gaf en dan dan kreeg hij een beloning. Toen zonder lange lijn en als ik riep kwam hij gewoon. Maar als ik dat nu doe, dan komt hij niet meer... Zelfs niet voor zijn speeltje!
Zoiets zul je bedoelen denk ik, dat dit nog niet goed zit want anders kwam hij wel?

Met fysiek bedoel je: als ik naar links wil en hij loopt een beetje tegen mij op, dat hij mooi meedraait? Dat doet hij wel.. "

Hoe gaat dat precies dan als hij losloopt en jij roept hem? Waarom komt hij niet denk je? Hoe is zijn houding? Komt hij helemaal niet? Of pas na een tijdje? En hoe roep je hem? Misschien is het iets heel simpels zoals dat je stem te hard of te dwingend is?
Herken je iets in dit voorbeeld? (gehaald uit de link die ik je gaf)

Prince wordt geroepen; zijn eigenaar heeft op de cursus geleerd dat hij streng en dominant moet klinken, zodat Prince weet wie de baas is. Maar Prince vindt de stem te aggressief en omdat hij een hond is, geeft hij onmiddellijk een kalmerend signaal om ervoor te zorgen dat de eigenaar stopt met zijn agressie. Prince zal misschien zijn neus gaan likken, gapen of wegdraaien, wat ertoe zal leiden dat zijn ‘baas’ nu echt boos wordt, omdat hij meent te zien dat Prince eigenwijs, koppig en ongehoorzaam is. Prince wordt gestraft omdat hij zijn kalmerende signalen gebruikt om de ‘baas’ tot bedaren te brengen.
Dit is een typisch voorbeeld van een situatie die regelmatig voorkomt bij hondeneigenaren.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" De GL heb ik indertijd met mijn vorige hond aangeschaft toen we de bergen ingingen en ik dacht dat het veiliger was om een GL om te doen als je langs een ravijn loopt met een eenjarige aktieve hondO-). Maar daar was ik al snel van teruggekomen omdat ik dat helemaal mis had. Ze vond het trouwens vreselijk.
En ja de hond wordt dan met haar hoofd door dat bandje om haar snuit  niet letterlijk gedwongen misschien maar wel aangemoedigd om in een bepaalde houding te lopen met haar kop min of meer naar beneden.

Ik was bang dat ts door eerdere reakties op het idee zou komen een GL aan te schaffen, vandaar mijn reaktie. "


dit vind ik dus ook een bijzonder slechte reden om een Gl in te zetten, en ook op de verkeerde plaats
wij hebben ook heel wat in de bergen gewandeld, ook met jonge honden, maar een goed tuig biedt dan heel wat meer veiligheid

een GL is niet zomaar iets, en ik dat heb ik al meermalen gezet op HP
een Gl is een middel IN de training, geen middel of doel op zichzelf
zeker bij een felle hond kan het net dat stukje rust brengen die ook de baas laat ontspannen en dat laatste is minstens zo belangrijk in een proces waar de baas duidelijk op sommige momenten het vertrouwen in de hond verloren is

en ik zie nooit geen enkel ander gedrag bij mjn hond, die de GL in bepaalde situatie's nog steeds draagt, hoewel ik soms denk dat dit inmiddels meer voor mij is als voor hem, wacht ik met geheel afbouwen tot het vertrouwen 100% is
maar goed zie niets van dat hij niet kan communiceren of zijn hoofd laag moet houden, maar dan moet je het ding wel goed gebruiken, eea heeft heel veel te maken met:
a. riem lengte
b. dubbel zetten, druk staat NOOIT rechstreeks op de GL
c. hond moet comfortabel zijn met de GL (en dat kan prima hoor, als je het maar met zorg aanwent)
d. je moet er mee om leren gaan

Ik heb een hond gehad die weigerde 1 poot te verzetten als hij een tuigje omkreeg, maakt dat tuigjes dan gelijk ongeschikt? nee toch?

@TS
ik hoop dat hier, door al deze verschillende reactie's, je andere hulp gaat zoeken
want bij iedereen lees je toch hetzelfde, het zou zomaar kunnen zijn dat jouw hond veel meer signalen (communiceert) afgeeeft dan je op dit moment herkent, en die signalen je veel meer inzicht kunnen geven in zijn motivatie, want je werkt duidelijk super hard met je hond, en toch blijft dat uitvallen een probleem, daar zit dus iets dat wringt. (zware) correctie's gaan het echt niet oplossen, je beschadigd in mijn ogen dan alleen je relatie met je hond, maar wat precies de motivatie is, dat kunnen we hier vanachter de pc niet zien.

enne TS, ik vind die prachtige zwarte meneer maar een boffert, dat hij een baas als jou getroffen heeft, lang niet iedereen durft dit aan, en kan dit aan, echt super !! ;-)

honden page profiel bassiebassie

Zoals uit de reactie van je hond blijkt werken de corrrecties bij jou hond niet. Als je dit weet, dan ligt het wat mij betreft voor de hand om een andere manier dan corrigeren te kiezen. Vergeet het verhaal van onze roedelmethode vrienden om door middel van aanraking het probleem op te lossen. Iedereen snapt dat dat voor deze hond niet meer gaat werken. Misschien als je een probleemloos hondje hebt dat je een kans maakt om hem door totale overheersing zo te intimideren dat hij door de druk volgzaam wordt, maar bij deze hond die al zo veel verkeerde ervaringen heeft opgedaan gaat dat zeker niet werken. Je kunt dan beter kiezen voor een methode die uitgaat van rust en keuzes voor de hond. En leer de hond dat er betere keuzes zijn dan uitvallen. Het grote voordeel van deze manier is dat het uitvallen als het goed is vanaf de start niet of in ieder geval nauwelijks meer voor komt. Vergeet ook de hulpmiddelen voorlopig. Een gewone halsband of tuig zijn prima om hiermee aan de slag te gaan. Zoek een goede gedragstherapeut die je hierbij kan helpen.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" Zoals uit de reactie van je hond blijkt werken de corrrecties bij jou hond niet. Als je dit weet, dan ligt het wat mij betreft voor de hand om een andere manier dan corrigeren te kiezen. Vergeet het verhaal van onze roedelmethode vrienden om door middel van aanraking het probleem op te lossen. Iedereen snapt dat dat voor deze hond niet meer gaat werken. Misschien als je een probleemloos hondje hebt dat je een kans maakt om hem door totale overheersing zo te intimideren dat hij door de druk volgzaam wordt, maar bij deze hond die al zo veel verkeerde ervaringen heeft opgedaan gaat dat zeker niet werken. Je kunt dan beter kiezen voor een methode die uitgaat van rust en keuzes voor de hond. En leer de hond dat er betere keuzes zijn dan uitvallen. Het grote voordeel van deze manier is dat het uitvallen als het goed is vanaf de start niet of in ieder geval nauwelijks meer voor komt. Vergeet ook de hulpmiddelen voorlopig. Een gewone halsband of tuig zijn prima om hiermee aan de slag te gaan. Zoek een goede gedragstherapeut die je hierbij kan helpen. "


je maakt er zoals gewoonlijk weer een lekkere persoonlijke hetze van
wat een provocatie weer, walgelijk
ipv van jezelf uitgaan, moet je weer op deze manier maar weer scoren
wat denk je, zou TS ook zelf kunnen nadenken en kiezen wat hij denkt dat bij hem en zijn hond past zonder deze opbouwende bijdrage van jouw kant

honden page profiel bassiebassie

" je maakt er zoals gewoonlijk weer een lekkere persoonlijke hetze van "

Persoonlijk? Heb ik jou naam genoemd? En blijf gewoon on-topic wil je. Hier zit ts pas echt niet op te wachten.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

"
Persoonlijk? Heb ik jou naam genoemd? En blijf gewoon on-topic wil je. Hier zit ts pas echt niet op te wachten. "


waarom ga jij niet gewoon eens van jezelf en jouw kennis uit ipv eerdere reacties de grond in te boren?? jij provoceert gewoon graag, en dan in dit geval over iets waarvan je weinig weet en niet verder bent gekomen als het doorlezen van de 2 boeken.

ik ervaar het trouwens niet als persoonlijk, ik ben geen "volger" van welke methode dan ook.

wees toch eens structureel vanuit jezelf, ipv over de reacties heen van een ander

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

ON TOPIC

Vriendelijk verzoek om on topic te blijven. Off topic gesprekken kunnen voortgezet worden via PB.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

dit vind ik dus ook een bijzonder slechte reden om een Gl in te zetten, en ook op de verkeerde plaats

ja zeker, dat was ook een slechte reden, uiteraard had ik vantevoren geoefend en was vantevoren ook tot die conclusie gekkomen, ook de reakties van mijn hond deden mij besluiten dat dit niets is voor ons.':-)

honden page profiel bassiebassie

Ok, dan even uit mijn eigen kennis. De roedelmethode gaat uit van dwang en overheersing! Maakt gebruik van negatieve bekrachtiging om bepaalde houdingen af te dwingen. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, maar gewoon inzicht in de leerprincipes. Als je deze methode nu bij deze hond gaat toepassen dan ben aan het vragen om problemen. Vandaar dat ik deze methode afraad. Ik raad het niet aan, maar in dit geval zal het meer schade toebrengen dan dat het ook maar iets zal opleveren.

Vandaar dat ik heb aangegeven dat het voor deze hond van belang is om voor een andere manier te kiezen. Dus rust en keuzes! Dat is voor deze hond van belang.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

" dit vind ik dus ook een bijzonder slechte reden om een Gl in te zetten, en ook op de verkeerde plaats

ja zeker, dat was ook een slechte reden, uiteraard had ik vantevoren geoefend en was vantevoren ook tot die conclusie gekkomen, ook de reakties van mijn hond deden mij besluiten dat dit niets is voor ons.':-) "

maar dat begrijp ik ook Arina, mijn vorige hond was ook ongeschikt voor het ding
en daar ben je zo achter, en zoek je verder naar oplossingen/training
ik zal zelf NOOIT de GL aanraden,

maar in sommige trainingen en bij sommige honden is het een uitkomst, zeker als de hond heel bewegelijk is met het hoofd in dreigende vorm, maar altijd onder begeleiding en niet zomaar "tegen het uitvallen of trekken'.

en zo gauw het kan, moet het ding gelijk weer in de kast/la/prullenbak ;-)
en gewoon een lekkere zachte halsband of een goed passend tuig

L (Gast)

" Dat zou wel eens héél goed kunnen dat hij de commando's goed opvolgt door de vroegere IPO die hij gedaan heeft.

Hij is 16.5 maanden oud nu. Ik kan nog iets rellevant zeggen: soms mag hij loslopen in het veld (een lange weg van 300m rechtdoor. Met lange lijn heb ik hem eerste geleerd om naar mij toe te komen als ik commando gaf en dan dan kreeg hij een beloning. Toen zonder lange lijn en als ik riep kwam hij gewoon. Maar als ik dat nu doe, dan komt hij niet meer... Zelfs niet voor zijn speeltje!
Zoiets zul je bedoelen denk ik, dat dit nog niet goed zit want anders kwam hij wel?

Met fysiek bedoel je: als ik naar links wil en hij loopt een beetje tegen mij op, dat hij mooi meedraait? Dat doet hij wel.. "

Oh, maar dat is nog erg jong. Je moet ervoor waken dat het probleemgedrag van je hond (het uitvallen) niet zijn leeftijd gaat overschaduwen.

Het loslopen van de hond doet een beroep op jouw mentale overwicht, je hebt namelijk geen enkele lichamelijke controle meer...die je wel hebt als hij aan de riem zit. Hierin werk je dus verkeerd om, eerst moet je gaan werken aan fysiek overwicht (mede door de aanrakingsoefeningen) en na verloop van tijd (en hierin dus ook rekening houden met de leeftijd van de hond) gaat zich dit vertalen naar een mentaal overwicht. Het niet komen als jij roept is daar een heel helder signaal voor en mag je niet negeren. Persoonlijk zou ik de hond dus niet meer los laten in deze fase.
 
Een hond die volgt (op hondse wijze, dus niet het "show volgen" wat je op cursus moet laten zien) raakt jou helemaal niet aan. Die zet zich achter jouw linkerbeen met z'n neus rond je knieholte om zoveel mogelijk geuren informatie op te doen over waar je naar toe gaat. Je begrijpt dat wat je hond nu laat zien dus iets heel geforceerds is en dus ook niet de sociale betekenis van "volgen" heeft voor de hond.

Dat is niet iets wat je moet trainen, laat staan afdwingen, dat is iets wat je moet verdienen door vertrouwen en aanraking verder uit te bouwen. Vanuit die nieuwe (stabiele) basis kun je dan pas succesvol gaan werken aan eventueel probleemgedrag. Dat gaat dan ook veel makkelijker.

Wil nogmaals even mijn waardering uitspreken voor het feit dat je zo blijft gaan voor deze hond, dat is meer dan de meesten zouden doen in jouw situatie.

honden page profiel bassiebassie

@Kai
Deze hond is helemaal niet gebaat bij fysiek overwicht, dwang en overheersing. De risico's zijn te groot. Deze hond moet een manier geleerd krijgen om het zelf te kunnen oplossen op een voor de hond fijne manier. De hond gewoon op een simpele manier leren om van de spanning af te komen. Dat kun je een hond gewoon leren. En dat kun je hem ook heel snel leren zonder dwang en fysieke overheersing. Gewoon conditioneren, maar dan geen negatieve bekrachtiging, maar positieve bekrachtiging.

honden page profiel PawsPaws

honden foto van Paws

"
met alle respect, maar hoeveel heb je met een GL gewerkt??
een hond moet in een bepaalde houding lopen??
kan niet communiceren??

hier ben ik het echt pertinent mee oneens en ik ken het gebruik van de GL heel erg goed
ik zie geen enkel verschil in houding van de hond, niet bij deze en niet bij andere.
de GL is trouwens geen doel op zich, maar kan tijdelijk wel helpen een zeer heftige hond wat makkelijker tot rust te brengen, of gevaarlijke situatie's voorkomen, met als gevolg dat baas en hond kunnen ontspannen, en ontspannen betekent...... plezier en makkelijker leuke dingen leren.

ik denk dat je het gebruik van een GL hier niet ter discussie moet stellen, ten eerste gebruikt TS hem niet, ten tweede, als dat al zo zou zijn, moet dat toch onder begeleiding van mensen die wel weten hoe de GL in te zetten. "

honden page profiel bassiebassie

Het grote verschil in de manier zoals ik die beschreven heb en de manier zoals Kai die beschrijft is dat stel dat de manier die kai voorstelt zou werken, dan werkt dat alleen als jij als eigenaar daarbij bent. Als er iemand anders met de hond loopt werkt het dus ook gewoon niet meer. Dan is het vertrouwen van de hond er niet en zal hij dus ook gewoon het 'oude' ongewenste gedrag vertonen. Op de manier zoals ik dat beschreven heb leert de hond zelf een oplossing die altijd werkt. En dat zal voor de hond heel veel rust geven. Een oplossing mag wat mij betreft niet afhankelijk zijn van de aanwezigheid van de eigenaar. Dat is geen oplossing!

honden page profiel MartijnMartijn

honden foto van Martijn

"
Hoe gaat dat precies dan als hij losloopt en jij roept hem? Waarom komt hij niet denk je? Hoe is zijn houding? Komt hij helemaal niet? Of pas na een tijdje? En hoe roep je hem? Misschien is het iets heel simpels zoals dat je stem te hard of te dwingend is?
Herken je iets in dit voorbeeld? (gehaald uit de link die ik je gaf) "

De zaak herken ik niet uit het voorbeeld, aan de lijn loopt hij voorbeeldig!

Als hij vrij rondloopt dan snuffelt hij overal, hier en daar een plasje. Als ik hem met enthousiaste stem roep lijkt hij heel even te komen maar dan draait hij langs mij af ofwel loop hij ander halve meter langs mij door. Met zen balletje of een snoepje lukt het ook niet... Met de lange lijn aan heb ik geen problemen met hem, dan komt hij vanzelf

Door een harde stem te gebruiken komt hij ook niet. Als we thuis zijn en hij komt wanneer ik hem met een opgewekte manier roep en daarna gebruik ik een hardere stem dan komt hij wel (even blij).

honden page profiel MartijnMartijn

honden foto van Martijn

@ Bassie
Intimideren lukt niet bij hem vrees ik... Ik heb alles al wat in acht genomen wat hier geschreven staat en ben daarjuist gaan wandelen met hem, met een halsband aan, hij loopt mij langs mij alleen iets voor mij. We zijn een hond tegengekomen en toen trok hij natuurlijk heel hard om naar hem toe te gaan, ik hem hem gewoon kort bij mij gehouden en we zijn doorgelopen. Geen tekens van agressie maar hij wou wel degelijk uitvallen (ik heb hem pas kort bij mij gehouden toen hij harder aan de lijn begon te trekken voor het eventuele uitvallen)

honden page profiel MartijnMartijn

honden foto van Martijn

"  Het loslopen van de hond doet een beroep op jouw mentale overwicht, je hebt namelijk geen enkele lichamelijke controle meer...die je wel hebt als hij aan de riem zit. Hierin werk je dus verkeerd om, eerst moet je gaan werken aan fysiek overwicht (mede door de aanrakingsoefeningen) en na verloop van tijd (en hierin dus ook rekening houden met de leeftijd van de hond) gaat zich dit vertalen naar een mentaal overwicht. Het niet komen als jij roept is daar een heel helder signaal voor en mag je niet negeren. Persoonlijk zou ik de hond dus niet meer los laten in deze fase. 
 
Dat is niet iets wat je moet trainen, laat staan afdwingen, dat is iets wat je moet verdienen door vertrouwen en aanraking verder uit te bouwen. Vanuit die nieuwe (stabiele) basis kun je dan pas succesvol gaan werken aan eventueel probleemgedrag. Dat gaat dan ook veel makkelijker.

Wil nogmaals even mijn waardering uitspreken voor het feit dat je zo blijft gaan voor deze hond, dat is meer dan de meesten zouden doen in jouw situatie. "
Zoiets had ik eigenlijk ook in gedachten dat hij denkt van: geen lijn meer -> ik kan doen wat ik wil. Dat is iets waar we dus nog op verder moeten gaan trainen! De basis van zijn geboorte tot zijn 1ste levensjaar hebben we niet samen gehad, maar hij is nog redelijk jong en normaal kan ik nog een goed basis met hem opbouwen!
Dees avond gaan we bespreken voor een GT in te schakelen!

Bedankt voor jouw begrip!

L (Gast)

" Zoiets had ik eigenlijk ook in gedachten dat hij denkt van: geen lijn meer -> ik kan doen wat ik wil. Dat is iets waar we dus nog op verder moeten gaan trainen! De basis van zijn geboorte tot zijn 1ste levensjaar hebben we niet samen gehad, maar hij is nog redelijk jong en normaal kan ik nog een goed basis met hem opbouwen!
Dees avond gaan we bespreken voor een GT in te schakelen!

Bedankt voor jouw begrip! "

Daar ben ik het helemaal mee eens, er valt nog heel goed een sterke basis op te bouwen. Sterker nog, je ziet hier al zeer goed de beginselen van...immers, de hond blijft los van de lijn wel in je buurt! Roedelvorming heet dat, en is het voornaamste proces in het tackelen van wat voor probleem dan ook.

Je zou kunnen gaan clickeren, snoepjes strooien, rukjes geven aan de riem, etc...maar dit zijn allemaal conditioneringsmethodieken die enkel een leereffect hebben op je hond, ze zeggen Niks over deze zijn motivaties. Miscommunicatie tussen mens en hond ligt daarom ook heel snel op de loer met alle (sociale) problemen vandien.
 
Sociale basis goed, motivatie goed, en dan pas gaan trainen.

Als je interesse hebt in een GT, bekijk dan ook eens deze link: www.deroedel.com
Misschien spreekt het aan, misschien ook niet, maar neem het mee in de beslissingen :-)

honden page profiel bassiebassie

Zeg kai heb jij aandelen bij de roedel? Maar vergeet er even niet bij te vertellen dat ook de roedelmethode gebruik maakt van conditionerings technieken. En dan ook nog van dwang en overheersing. En nogmaals je wil niet dat de oplossing afhankelijk is van jou als eigenaar. Het moet voor de hond onder alle omstandigheden opgelost worden. Dat kan alleen maar door je hond er mee leren om gaan.

honden page profiel ArjenenFrancienArjenenFrancien

nee Bassie, Kai heeft geen aandelen, maar is wel erg leergierig, zonder vooringenomenheid of uitgaande van aannames en persoonlijke interpretaties. We worden juist stinkend rijk van Kai (hij betaalt een rekening gewoon 2x)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe hond heel de training laten opkijken naar baasje? (uitvallen/dominatie)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Ontbijt - gelukkig niet op bed
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^