Dominantie? zoja wat te doen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Bam (Gast)

Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen maar ik heb Border Collie pup teefje van morgen 5 maanden heb haar sinds ze achtenhalve week oud is.

vandaag heeft ze voor de 3e keer op het bed geplast,  ben het nou wel beetje zat. het is hiervoor ook al 2 keer eerder gebeurd dat ze het precies op het bed of de bank deed. ook haar ontlasting hebben wij een keer van de bank kunnen ruimen. wat natuurlijk niet erg prettig is en ook niet hygiënisch.

verder doet ze het niet binnen en wordt ze ook netjes optijd uitgelaten. en het is ook altijd goed gegaan sinds we haar hebben alleen nu sinds een weekje dus niet meer.

kan het een vorm van dominatie zijn omdat ze dit hogerop doet? en niet gewoon op de grond.

Zoniet, wat kan dan de reden zijn? en wat kunnen we hier aan doen?

Alvast bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie? zoja wat te doen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Dominantie denk ik niet.
Denk eerder spanning of overprikkeling.
Hoe ziet haar dagschema eruit?
Ik zou haar gewoon niet meer op op het bed of op de bank laten.
Als je weggaat leg je spullen op de bank en sluit je je slaapkamer af.

Anoniem (Gast)

Ze zit sowieso in een bench als wij eventje weg moeten, s'nachts ook.

ze wordt nu ongeveer elke 4-5 uur uitgelaten, omdat we als we eerder wandelen met haar er gewoon niks wordt gedaan en het vervolgens wel bij ons in huis ligt.
dit zijn dan meestal wandelingetjes van een kwartiertje. na elke wandeling gaat zij sowieso even haar bench in om tot rust te komen en een slaapje te doen. 's ochtends ligt ze meestal op haar kluif te kauwen maar 'smiddags slaapt ze eigenlijk altijd wel. dat is meestal 3 uurtjes slaap ong. en dan mag ze weer los in huis, meestal komt ze dan even spelen en gaat ze daarna zelf alweer rustig liggen.

nu had ik wel ergens gelezen voor elk uurtje dat ze wakker zijn dat ze 2 uur moeten slapen.
nu komt zij daarbij lange niet aan. zij slaapt alleen s'nachts en s'middags. de rest van de dag ligt ze wel uitzich zelf rustig maar echt slapen is het niet.
zo het dan mischien toch overprikkeling kunnen zijn?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Alles is slechts een richtlijn. De portie voeding die je moet geven, de minuten wandelen, de uren slaap... elke hond is anders en je moet vooral naar je eigen hond kijken.
Je zegt een kwartiertje wandelen om de 4-5 uur, dat komt op een dag dus op 3 x 15 minuten wandelen? Kijk, dat zou bijvoorbeeld voor mijn hond veeeeeeeeel te weinig zijn geweest toen ze 5 maanden was. Die had echt wel wat meer beweging nodig. Maar een andere hond misschien weer net niet. Je kan ook wat meer aandachtsoefeningen tijdens de dag doen, zoekspelletjes, e.d.
Ik heb de indruk dat je hond zich vooral verveeld, en door te poepen op de bank jullie aandacht trekt. Is geen dominantie, hoor, maar gewoon een vraag om aandacht. Border Collies zijn erg intelligente honden die veel mentale uitdaging nodig hebben.
Hoe ziet zo'n wandeling er bij jullie uit? wat doen jullie onderweg?

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Lijkt me gewoon onderdeel van het ontdekken van de grenzen en rangorde's in huis en t.o.v. haar. Heel honds gedrag dus ;-). Persoonlijk denk ik niet dat het komt van overprikkeling e.d., daar word mij wat te snel naar gegrepen als reden voor het gedrag.

honden page profiel mijn (honden) mannen.mijn (honden) mannen.

honden foto van mijn (honden) mannen.

Als het overprikkeling zou zijn, zou ze denk ik niet zo rustig zijn in huis. Denk eerder dat ze te weinig uitdaging krijgt. Denk aan mentale uitdaging, denkspelletjes en trainen naast het wandelen...

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

3x per dag vind ik voor mij volwassen honden ook nog te weinig. ze kunnen het wel, maar ik ga zelf ook vaker dan 3x per 24 uur naar het toilet.......

die van krijgen toch wel een keer of 5 de gelegenheid om te plassen. is voor een pup van 5 maanden denk ik ook fijner.

wat betreft het op bed plassen, dat heeft onze oudste hond ook gedaan toen ze pup was. dan zetten we haar gezellig een keer op bed, en dat was schijnbaar lekker zacht en een heel fijn plekje om te plassen, dus ze liet meteen haar plas lopen. ook al was ze in huis al wel redelijk zindelijk.

de oplossing hiervoor is voorlopig niet meer op het bed of de bank laten, en voor de zekerheid ook iets vaker uit. als ze echt helemaal zindelijk is en wat ouder is, zo rond een jaar, kan je weer eens proberen haar op bed te laten. onze hond plast sinds ze volwassen is nooit meer op bed o.i.d.

Bam (Gast)

ja zou best is kunnen, heb eigenlijk die indruk wel al langer dat als ze los is in de kamer dat ze zich wel verveeld. ik heb regelmatig een kong gevuld met rijst en beetje vlees uit de diepvries zodat ze lekker bezig is, krijgt meestal in de ochtend.

verder tijdens wandelingen doen wij sinds kort ook wel rustige spelletjes met de bal.
meestal gooi ik de bal niet verder dan 3/4 m. en ben met haar bezig dat ze 1st rustig moet zitten voor ik hem gooi en zodra de bal op de grond land ze hem pas mag halen.
veel afwisselend commando's vragen ook dingen die ze nog niet of niet goed kent, doormiddel van een piepspeeltje belonen. ze is daar gek op.

nu leert ze ook erg snel en is het ook erg moeilijk om weer eens wat nieuws te verzinnen wat haar natuurlijk ook nog niet teveel lichamelijk belast.

verder weet ik. niet goed wat ik nog met haar kan doen.

en nu is het ook niet zo dat ik haar nooit extra mee neem naast de gewone uitlaatbeurt. meestal gaan we na haar middagslaap lekker even naar buiten op het veld spelen.
maar als jullie tips hebben om haar wat meer mentaal bezig te houden zijn die natuurlijk welkom :-D

Anoniem (Gast)

ik denk dat jouw hond meer nodig heeft dan een paar keer een blokje om. Ookal is het nog een pup. Met mijn hond deden we toen veel zoekspelletjes of oefeningen. Je kunt bijvoorbeeld brokjes verstoppen in een deken of onder bakjes. Tijdens het wandelen oefenden we gehoorzaamheid (zit, af, touch, wachten en hier). Ook verstoppertje (baasjes ombeurten verstoppen en dan zoeken) vond hij geweldig. Nieuwe dingen leren vond hij ook altijd leuk. natuurlijk moet hij voldoende rusten maar het is wel een hondje dat ook mentale uitdaging nodig heeft. Wij liepen toen trouwens ongeveer om de drie uur max twintig minuten hem waarvan 1 wandeling los in het bos.

Bam (Gast)

Iniedergeval veel goeie tips hier :-D
Dankjulliewel!

Anoniem (Gast)

wat betreft het bewegen. ben ik ook als de dood dat ik teveel met haar beweeg. aangezien mijn vorige border collie die ik toen met 7 maanden in huis kreeg HD bleek te hebben en ik haar na 2 maanden al heb moeten inslapen zo slecht zij liep.
nu ook toen ik na een jaar weer opzoek ging voor het hondje wat ik nu heb, ben ik ook bewust bij geteste ouderdieren wezen kijken en doe ik er alles eigenlijk aan om die HD te voorkomen en mijn hondje weer kwijt te raken.
mischien moet ik mij wat meer over die angst heen zetten, en loopt het ook  niet z'n vaart maar de gedachte die nog in mijn hoofd rond gaat raak ik gewoon niet kwijt.

Bam (Gast)

" wat betreft het bewegen. ben ik ook als de dood dat ik teveel met haar beweeg. aangezien mijn vorige border collie die ik toen met 7 maanden in huis kreeg HD bleek te hebben en ik haar na 2 maanden al heb moeten inslapen zo slecht zij liep.
nu ook toen ik na een jaar weer opzoek ging voor het hondje wat ik nu heb, ben ik ook bewust bij geteste ouderdieren wezen kijken en doe ik er alles eigenlijk aan om die HD te voorkomen en mijn hondje weer kwijt te raken.
mischien moet ik mij wat meer over die angst heen zetten, en loopt het ook  niet z'n vaart maar de gedachte die nog in mijn hoofd rond gaat raak ik gewoon niet kwijt.
"

hondengedragstrainer"rinus" (Gast)

Hallo,
Je hond plast op het bed, meestal geeft een pup al aan als deze naar buiten moet voor zijn behoefte, Ook na het spelen je hond uitlaten, zorg er wel voor dat zij haar behoefte doet en daarna goed belonen.
Dit kan op dominantie duiden, je hebt allerlei vormen van dominatie, de ene hond plast en poept in huis, de ander gaat vervelende dingen doen,bijv. aan je meubels lopen knagen, of bijten.
Ik denk dat dit ook te maken heeft met het wisselen van het gebit, pup is 5 maanden oud,nu komt het volwassen gebit door, dit kan bij jou hond pijnlijk zijn.
Door het wisselen van het gebit kan zij dit gedrag gaan vertonen.
Als je ziet dat je pup op het bed plast wat doe je, bestraf je de pup of doe je niets, belangrijk is dat je pup gaat leren dat het bed  van jou is en als je ziet dat zij gaat plassen bestraffend op treden, laat je stem maar horen en je kunt een pup in de nek pakken.
De pup heeft van de moederhond geleerd wat deze wel of niet mag doen, jij hebt de moederrol overgenomen, en wees hier ook duidelijk in.
De moederhond pakt haar pup ook in de nek, en geeft een corricerende knauw en grauw, dit doen wij niet en waarom niet, omdat wij honden gaan zien als mensen, honden kunnen en mogen niet als mens behandeld worden, honden doen alles instinctief.
Je pup moet leren wat rangen en standen zijn, doe je dit niet  dan zou het erger kunnen worden.

Bam (Gast)

Sorry maar in de nek pakken zal ik nooit doen. ik ben niet van fysiek bestraffen. zoals die cesar milan.
als  het ook op een positieve manier kan, waarom niet?
het enige wat ik gedaan is met verhefde stem nee! gezegd en haar eventje in de bench gezet tot ik het opgeruimd had. maar ik wil ook niet dat ze die bench al straf gaat zien.

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

nee een pup is niet Dominant meestal juist te moe waardoor ze vervelend worden en gaan happen en inderdaad even niet op de bank of op bed !

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

" Sorry maar in de nek pakken zal ik nooit doen. ik ben niet van fysiek bestraffen. zoals die cesar milan.
als  het ook op een positieve manier kan, waarom niet?
het enige wat ik gedaan is met verhefde stem nee! gezegd en haar eventje in de bench gezet tot ik het opgeruimd had. maar ik wil ook niet dat ze die bench al straf gaat zien. "


Wat ben ik blij dat je dit schrijft!

Nu mijn visie, en daar hebben inmiddels toch al 2 pups op dit forum en de pup van mijn vriendin, die allemaal hetzelfde gedrag vertoonden baat bij gehad.

Voor mijn gevoel heeft dit allemaal met geur, en de veiligheid die eigen geur biedt te maken.
Het lijkt erop dat je pup zich het huis "eigen" maakt.
Dit heeft niets met dominantie te maken, echt niet.
Het ruikt op je slaapkamer "eng" voor je pup.
Daar ruikt het naar jullie en niet naar haar en das best spannend als je net komt kijken in de grote boze wereld.

Als je de mogelijkheid hebt, voorkom dan dat ze op de slaapkamer komt. Moet ze er toch perse bij, pak dan een dekentje, of een handdoek is ook goed, wrijf deze langs haar hals en anaalstreek.
Hier zitten haar geurklieren, het dekentje of de handdoek gaat dus naar haar ruiken en wordt een veilige haven.
Op die manier hoeft ze niet te plassen of poepen om haar geur daar te krijgen.

Verder mag een pup gerust om de 2 a 3 uur uit, zolang je maar geen uren loopt.
Gewoon even een plasje/poepje doen, doet ze niks, je niet ergeren, omdraaien en naar huis.
Dan probeer je het weer zodra je merkt dat ze onrustig wordt.

t Komt wel goed, maak je maar niet teveel zorgen.

Oh ja als je googlelt op hersenwerk voor honden kom je enorm leuke dingen tegen om haar lekker bezig te houden en haar moe in 't koppie te krijgen.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

" Hallo,
Je hond plast op het bed, meestal geeft een pup al aan als deze naar buiten moet voor zijn behoefte, Ook na het spelen je hond uitlaten, zorg er wel voor dat zij haar behoefte doet en daarna goed belonen.
Dit kan op dominantie duiden, je hebt allerlei vormen van dominatie, de ene hond plast en poept in huis, de ander gaat vervelende dingen doen,bijv. aan je meubels lopen knagen, of bijten.
Ik denk dat dit ook te maken heeft met het wisselen van het gebit, pup is 5 maanden oud,nu komt het volwassen gebit door, dit kan bij jou hond pijnlijk zijn.
Door het wisselen van het gebit kan zij dit gedrag gaan vertonen.
Als je ziet dat je pup op het bed plast wat doe je, bestraf je de pup of doe je niets, belangrijk is dat je pup gaat leren dat het bed  van jou is en als je ziet dat zij gaat plassen bestraffend op treden, laat je stem maar horen en je kunt een pup in de nek pakken.
De pup heeft van de moederhond geleerd wat deze wel of niet mag doen, jij hebt de moederrol overgenomen, en wees hier ook duidelijk in.
De moederhond pakt haar pup ook in de nek, en geeft een corricerende knauw en grauw, dit doen wij niet en waarom niet, omdat wij honden gaan zien als mensen, honden kunnen en mogen niet als mens behandeld worden, honden doen alles instinctief.
Je pup moet leren wat rangen en standen zijn, doe je dit niet  dan zou het erger kunnen worden.
"


Tijd voor bijscholing denk ik 'Hondengedragstrainer Rinus'.
Ten eerste pakken moederhonden hun pup niet in het nekvel om te corrigeren. Ze duwen hooguit hun snuit in de zijkant van de nek. Soms pakken ze de pup met hun bek vast, dit gebeurt heel rustig en zachtjes. Wij zien tanden, maar bekijk daarna de pup en je ziet helemaal niets. Geen haartje gekrenkt. Het is om de pup tot rust te krijgen.
Iets wat wij mensen zeer slecht kunnen nadoen.

Je hebt wat mij betreft wel een punt met het wisselen van het gebit. Hierdoor kan een pup ook diarree krijgen en dus ook vaker naar buiten moeten.
Bij drie keer in 1 week op bed plassen zou ik nog helemaal niet denken aan een probleem in de rangorde.
Denk eerst eens aan of de pup misschien iets medisch kan mankeren, blaasontsteking?

Dan het ritme van de pup. Voor ieder uur activiteit, stellen sommige dat 2 uur rust zou moeten volgen. Maar rust is niet hetzelfde als slapen.
Nu is je hond ook al wat ouder, dus zou ik de verhoudingen wat anders gaan leggen.
Ook zou ik wat meer activiteiten in gaan plannen, speuren, spelletjes doen.. samen bezig zijn.

Succes

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN

HP hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden. Met inzicht en geduld kun je een hond prima op positieve wijze opvoeden.

Het adviseren en/of rechtvaardigen van fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysieke) provocerende handelingen is daarom niet toegestaan. Behalve dat het beschadigend is voor de vertrouwensrelatie en stress veroorzaakt bij de hond kunnen ze ook een risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.

Voorbeelden van fysieke correcties; Een hond corrigerend in het nekvel pakken (al dan niet schudden), een hond op de grond duwen en/of vastklemmen, knijpen, prikken/porren, de bek vastklemmen, een tik geven, slaan en schoppen, anderszins pijnigen of provoceren.
Corrigerende Hulpmiddelen; Wurg- en stroombanden en slipkettingen.

Hier geldt dat het iedereen toegestaan is om allerlei vragen rondom opvoeding te stellen. Ook als dit vragen betreft over fysieke correcties of corrigerende hulpmiddelen. Wij willen juist hierin meewerken aan een stuk bewustzijnsvergroting ten aanzien van verantwoord opvoeden. Een open gesprek hierover is dus mogelijk, maar actief adviseren van fysieke correctie of correctiehulpmiddelen of provoceren is niet toegestaan en wordt aangeduid met een rode pijl en een moderatormededeling . Herhaaldelijk actief adviseren of provoceren levert een waarschuwing en bij doorgaan een afkoelban op.

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Ik mag hopen dat hondengedragstrainer Rinus niet iemand is die je echt kunt inhuren. Want je zal toch maar geld betalen en ervan uitgaan dat de gedragstrainer weet waar hij het over heeft.

Een pup in de nekvel pakken...walgelijk dat je dit als advies geeft.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik begrijp dat je bang bent voor HD, maar ik denk dat 'schadelijke beweging' vooral zit in het springen, korte wendingen en draaibewegingen (zoals bij balspelletjes) en niet zozeer in het in een rechte lijn lopen op een rustig tempo (drafje).

In het bos kan je zoveel met je hond doen, is eigenlijk niet zozeer omwille van de beweging, maar meer omwille van het samenzijn met je hond en de vriendschapsband die je daardoor opbouwt. Verstoppertje vinden de meeste pups inderdaad geweldig! De vreugde als ze je vinden achter die boom (en is meteen ook een leuke training in het 'naar de baas komen')! Je kan ook spulletjes (snoepjes, speeltjes) verstoppen in de struiken, of onder de laag bladeren die nu overal ligt en dan samen gaan zoeken. Weeral feest, elke keer je pupje iets vindt! En meteen een goeie oefening voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Je kan samen op zoek naar konijnenpijpen, molshopen, muizeholletjes, je kan stokjes weggooien in een ondiepe vijver of beekje die ze dan gaat halen... Je kan ook thuis dingetjes verstoppen in huis en dan samen gaan zoeken. Er zijn ook hondenpuzzels te koop in de dierenwinkels,... onderneem samen dingen, het stimuleert je pup tot nadenken, het vergroot het plezier in jullie samenzijn, je leert haar karaktertje beter kennen, kortom: ik zie er niks dan voordelen in ;-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Als je ziet dat je pup op het bed plast wat doe je, bestraf je de pup of doe je niets, belangrijk is dat je pup gaat leren dat het bed  van jou is en als je ziet dat zij gaat plassen bestraffend op treden, laat je stem maar horen en je kunt een pup in de nek pakken.
De pup heeft van de moederhond geleerd wat deze wel of niet mag doen, jij hebt de moederrol overgenomen, en wees hier ook duidelijk in.
De moederhond pakt haar pup ook in de nek, en geeft een corricerende knauw en grauw, dit doen wij niet en waarom niet, omdat wij honden gaan zien als mensen, honden kunnen en mogen niet als mens behandeld worden, honden doen alles instinctief.
Je pup moet leren wat rangen en standen zijn, doe je dit niet  dan zou het erger kunnen worden. "


Ik denk dat een pup heel goed weet dat het bed van degene is die er op slaapt, het zit notabene vol met geur van die persoon dus een pup ruikt direct van wie het bed is. Dat ze er op gaat plassen is juist een vorm van het gesprek aan gaan met de baas. In de nek pakken heeft een moederhond inderdaad aan haar pups geleerd. Maar let wel, alleen boven in de nek is een correctie. Wat belangrijker is: de moeder heeft correctierecht, dus het recht om te corrigeren wat er dan ook voor zorgt dat het als correctie opgevat word. Een baas die nog geen correctierecht heeft opgebouwd bij de pup kan het corrigeren dus sowieso wel uit het hoofd zetten. 

Ik ben het wel met je eens dat een pup moet leren wat de rangen en standen zijn en als de pup die niet weet dat er potentieel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Maar er zitten me nog wel wat te veel haken en ogen aan jouw benadering van het gedrag.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Buiten alle goede(en vooral de normale tips,die filter jij er gelukkig wel uit ;-) )tips,is er ook een mogelijkheid om in ieder geval de slaapkamer deur te sluiten,zodat je iets kunt gaan doorbreken als het al gewoon begint te worden,en het niet verder nog normaler gaat worden en gaat inslijten.

Denk ook aan traphekjes als je geen deuren hebt.

Bam (Gast)

Dankjulliewel Voor alle tips! hier heb ik zeker veel aan! :-D
Verder zit ze elke avond op me kamer en slaapt ze hier 's.
overdag zit ze gewoon beneden in de gang in de bench.
maar we gaan haar maar eens een tijdje niet meer op de bank en het bed laten en we hopen maar dat het niet meer gebeurd. vooral ook heel erg bedankt voor die goeie tips over spelletjes e.d.

Bedankt allemaal! :-D

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Hahaha, die Rinus, lees eens wat moderne literatuur gebaseerd op "nieuw" onderzoek en nieuwe inzichten.

honden page profiel Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en DokyoRita Cosmo†, Duke†, Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Ik denk dat de hond meer uitdagingen nodig heeft.
En een pup van 5 maandjes hoeft niet meer steeds 1 uur wakker en 2 uur slaap te hebben.
Vooral een BC heeft meer nodig, die barsten van de energie.
Spelen en wandelen en vaker per dag.
Je kan best met ballen spelen, rechte lijnen laten rennen, geen krappe bochten en wendingen.
Beweging is ook belangrijk de hond/pup moet ook spieren opbouwen en dat gebeurt niet door een een uurtje op te zijn en twee uur te rusten.
Spieren zijn ook erg belangrijk om HD te voorkomen :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie? zoja wat te doen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Djago is ziek
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^