Hoe doen jullie fokkers dat ??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel honeyhoney

honden foto van honey

Hoi,
Ik vind dat wel eens interresant te weten hoe de Fokkers dat doen :-D

Als jullie een Nestje fokken
Wanneer doen jullie dat ??
Heeft het iets met de jaartijd te maken bijv.alleen maar in de lente,of Zomer een nestje laten komen ??
Of gaan jullie ernaa hoeveel Pupkopers jullie op een Lijstje hebben staan ??
Of fokken jullie zomaar eens een Nestje voor de gEzelligheid ??
En hoe komen de Pupkopers met jullie in Kontackt als ze een van jullie pups willen kopen/leuk vinden ??
En houden jullie meestal zelf een Pup aan ?
zo ja wat spreekt voor en tegen een Pup uit je eigen Nestje ??
En zoeken jullie al jaren vantevoren naar de perfeckte dekreu en reizen jullie daarvoor ook in andere Landen ??

Ik vind dat wel Interresant om te weten
omdat ik er al vaker over na heb gedacht hoe dat allemaal gaat ?

mail maar

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe doen jullie fokkers dat ?? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Er zijn hier wel al meerdere, soortgelijke topics over geweest maar ik geef graag nogmaals antwoord, ik zal alle vragen wel even stuk voor stuk langs gaan... ;-)

Onthoud overigens wel dat ik alleen voor mijzelf spreek hè, ik kan natuurlijk niet voor de andere fokkers hier op het forum en/of in het fokkerswereldje spreken want iedereen is weer anders O-)!

" Als jullie een Nestje fokken
Wanneer doen jullie dat ??
Heeft het iets met de jaartijd te maken bijv.alleen maar in de lente,of Zomer een nestje laten komen ?? "


Persoonlijk hou ik hier wel een beetje rekening mee, maar dat heeft meer te maken met wat ik zelf praktisch vind. Tijdens hartje winter is het moeilijker om pups te laten wennen aan het buiten wandelen, laat staan goed buiten te socialiseren. Ook heb je meer zorgen over het warm houden van het nestje de eerste 3wkn dus dit zijn voor mij allemaal redenen om te proberen de winter te vermijden. Neemt echter niet weg dat ik zeker niet zeg nooit een winternestje te fokken hoor. Tot dusverre heb ik echter alleen een zomer en najaarsnestje gehad en die laatste heb ik al deels met sneeuw moeten doen wat niet bepaald gemakkelijk was. Dus...

" Of gaan jullie ernaa hoeveel Pupkopers jullie op een Lijstje hebben staan ?? "


Het is zeker verstandig om van te voren al een wachtlijst te hebben, anders loop je immers een groot risico niet alle pups kwijt te kunnen raken. Jaren geleden was dit probleem nog niet zo groot, maar inmiddels hebben zelfs fokkers met lange wachtlijsten soms uiteindelijk nog problemen om alle pups kwijt te raken. Dus een wachtlijst is zeker handig en ook aan te raden wanneer je wilt gaan fokken met je hond, je moet er immers niet op rekenen na de geboorte nog veel aanvragen binnen te krijgen.

" Of fokken jullie zomaar eens een Nestje voor de gEzelligheid ?? "


Een goede fokker fokt nooit alleen maar voor de 'gezelligheid'. Fokken is namelijk niet alleen maar leuk. Natuurlijk is het genieten om een nestje groot te mogen brengen, om die kleintjes te zien opgroeien e.d. Maar er komt heel wat meer bij kijken dan dat alleen. Je bent verantwoordelijk voor het leven van hulpeloze pupjes, en diens moeder die ook heel wat risico's loopt voor, tijdens en na de bevalling.
Een goede fokker fokt met zijn/haar hond omdat die denkt dat deze een aanwinst is voor het ras. En/of omdat die denkt iets te kunnen betekenen voor zijn/haar ras, iets wat nog niet te vinden is binnen het ras of verbeterd kan worden.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat je niet moet gaan fokken als je het niet leuk vindt. Want alle stress, alle ellende die je kan meemaken (en dat is heel wat, heb ik zelf helaas ook ervaring mee) kun je alleen maar goed doorstaan als je echt houdt van wat je doet en het dus ook echt leuk vindt om de kleintjes groot te brengen en te zien opgroeien tot gezonde mooie hondjes. Gezelligheid is dus een deel van het fokken maar moet nooit de enige beweegreden zijn.

" En hoe komen de Pupkopers met jullie in Kontackt als ze een van jullie pups willen kopen/leuk vinden ?? "


Het meest gebruikelijk is via de rasvereniging. De meeste goede fokkers zijn aangesloten bij de rasvereniging van hun ras en staan dus ook bij hen op de fokkerslijst. De rasvereniging stuurt potentiële pupkopers naar hen door wanneer zij een nest verwachten of de gegevens zijn bij de rasvereniging op te vragen voor potentiële pupkopers die op zoek zijn naar een fokker. Er zijn ook zeker goede fokkers die niet lid zijn van hun rasvereniging, maar dat zijn over het algemeen wel uitzonderingen op de regel (verschilt ook per ras, bij sommige rassen is het heel gebruikelijk dat een goede fokker op de fokkerslijst van de rasvereniging staat terwijl bij anderen het ook heel normaal is als dit niet het geval is).
Als fokker krijg je naamsbekendheid door onder andere shows te lopen, of je te begeven in het hondensportwereldje waarin je ras goed is. Mensen leren je op die manier kennen en kunnen zo in contact met je komen.
Maar veelal is het ook een geval van mond op mond 'reclame'. Ik heb bijvoorbeeld een pupje van een fokker en besluit daarmee te gaan fokken, nou die fokker verteld dit door aan zijn kennissenkring en ik doe ook weer contacten op op shows e.d. en via die weg geven mensen dat ook weer door aan anderen en ga zo maar door. Als je goed fokt krijg je zo vanzelf naamsbekendheid en dus ook potentiële pupkopers, over het algemeen.

Wanneer iemand geïnteresseerd is in een pupje van mij kunnen ze mij bellen of mailen, gegevens staan op mijn site (en zijn ook bekend bij de rasverenigingen). Ik heb dan een vragenlijst klaarliggen waarmee ik de eerste screening doe, en daarna kijken we hoe verder. Een goede fokker verkoopt nooit pupjes over de telefoon en/of online, maar vraagt altijd de potentiële pupkopers om eerst persoonlijk kennis te komen maken. Dit kan tijdens maar ook voordat een nestje geboren is gebeuren. Ik screen mijn pupkopers persoonlijk nogal streng (heb bepaalde eisen waaraan ik wil dat ze voldoen zodat ik zeker weet dat mijn kleintjes goed terecht komen) en dit doe ik dus aan de hand van vragen eerst over de mail/telefoon en daarna in het echt.

" En houden jullie meestal zelf een Pup aan ?
zo ja wat spreekt voor en tegen een Pup uit je eigen Nestje ?? "


Nou meestal is een beetje een groot woord vind ik. Ik persoonlijk fok niet zo veel, heb ook niet zo veel honden (heb 4 meiden waarvan er maar eentje fokgeschikt is) maar de meeste fokkers die ik ken hebben toch wel een aantal teefjes waarmee ze fokken. Nou zeg dat die gemiddeld 2 á 3 nesten in hun leven hebben, dat zijn flink wat pups om aan te houden dan als je er uit ieder nestje een houdt (een hond wordt immers toch wel een jaar of 10 á 15). Meestal is dus denk ik erg overdreven. Maar ik denk wel dat de meeste fokkers je zullen vertellen dat ze fokken met in hun gedachte misschien wel iets te zullen aanhouden uit een nest. Lang niet altijd zit dat perfecte pupje voor jou erbij, en soms is het ook gewoon niet de juiste tijd om een pup aan te houden. Maar indien dat pupje dat 'het' heeft erbij zit dan denk ik dat de meeste fokkers deze wel zullen aanhouden ja.
Redenen om een pup uit eigen fok aan te houden kunnen verschillend zijn... Van gewoon omdat je graag een nakomeling van je hond in huis wilt hebben en verliefd bent geworden op een bepaald pupje tot het zien van potentie in een hondje en hopen daarmee ver te komen in de show- en/of hondensportwereld.
Persoonlijk vind ik dat er weinig nadelen zijn aan het aanhouden van een pupje uit eigen fok. Je hoort wel eens verhalen van roedelproblemen bij het aanhouden van een pupje uit eigen fok maar ikzelf heb dit gelukkig nog niet meegemaakt en in mijn nabije omgeving is mij hier ook weinig van bekend moet ik eerlijk zeggen. Ik zie er dus ook vooral veel voordelen in omdat de kleine al vanaf dag 1 bij je opgroeit dus je een speciale band hebt samen en je ook echt het hondje kunt uitkiezen dat het beste bij je past omdat je van jongs af aan al zoveel tijd samen met mekaar doorbrengt. Maar misschien zijn er hier nog mensen die daar anders over denken?

" En zoeken jullie al jaren vantevoren naar de perfeckte dekreu en reizen jullie daarvoor ook in andere Landen ?? "


Daar kan ik makkelijk een antwoord op geven... Ja! ;-)
Ja lijnen uitzoeken is een flinke klus dus daar begin je al vroeg mee, indien je de fokplannen ook al vroeg hebt natuurlijk. Onze jongste is nu pas 8mnd oud maar nu al hou ik mijn ogen open voor leuke reuen die ik voorbij zie komen, eventueel voor in de toekomst. Afstand is dan wel altijd weer een puntje, want niet alles is haalbaar dus daar moet hier en daar wel wat rekening mee gehouden worden. Tot dusverre heb ik alleen nog maar reuen gebruikt uit Nederland (wel beide geïmporteerd vanuit het buitenland) maar ik heb zeker ook over de grenzen gezocht naar goede partners voor mijn meisje. Juist nieuw bloed van over de grens kan een ras zoveel goeds doen dus dat is absoluut een optie die je moet openhouden. Ik ken fokkers die naar Amerika reizen om hun teef te laten dekken omdat daar de juiste reu voor hen zit, het kan ze niet gek genoeg. Wat ik al zei het moet wel haalbaar zijn en dat is ook de reden dat voor mij persoonlijk bepaalde landen afvallen maar ik kijk zeker ook over de grenzen als ik op zoek ga naar een geschikte reu voor een van mijn meisjes.

Zo nou dat is denk ik wel uitgebreid genoeg toch deze antwoorden... Hahaha O-)!
Als je nog meer vragen hebt hoor ik het wel...

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Wanneer doen jullie dat ??
Heeft het iets met de jaartijd te maken bijv.alleen maar in de lente,of Zomer een nestje laten komen ??


Wij kijken niet naar het jaargetijden, wij bekijken wanneer de teef er weer aan toe is. Dit kan zijn 1 jaar later of zelfs langer.

Of gaan jullie ernaa hoeveel Pupkopers jullie op een Lijstje hebben staan ??

Wij fokken niet als wij geen mensen op de wachtlijst hebben staan.

Of fokken jullie zomaar eens een Nestje voor de gEzelligheid ??

Natuurlijk vinden we fokken en en is het leuk om een nest in huis te hebben, maar de reden dat wij fokken is om een bloedlijn in stand te houden en uit te breiden. Om het ras in stand te houden en om iets toe te voegen aan het ras.

En hoe komen de Pupkopers met jullie in Kontackt als ze een van jullie pups willen kopen/leuk vinden ??

Wij hebben een website waar wij vermelden dat wij een nest verwachten. Dan kunnen mensen met ons contact opnemen en vragen wij ze langs voor een gesprek. Aan de hand van dat gesprek bepalen wij of we die mensen geschikt vinden en of ze bij ons op de lijst kunnen komen te staan. Wij zijn tot op heden vooraf al de pups kwijt.

En houden jullie meestal zelf een Pup aan ?

Wij houden pas een pup aan uit eigen nest als wij weten hoe onze teef dingen vererft en als we weten welke reu daar het beste bij past. Daarvoor moet je eerst een aantal nestjes gefokt hebben voordat je weet hoe dit zit.

zo ja wat spreekt voor en tegen een Pup uit je eigen Nestje ??

Eigen gefokte pup is altijd speciaal, je hebt ze geboren zien worden en volledig zelf alles bepaald.

En zoeken jullie al jaren vantevoren naar de perfeckte dekreu en reizen jullie daarvoor ook in andere Landen ??

Wij zijn het hele jaar (ook als we niet een nest hebben of verwachten) bezig met het vinden van de geschikte dekreu. Dit kan zijn dat we al jaren vooraf weten welke het wordt of pas een paar maanden vooraf.
Ons maakt het niet uit waar die reu vandaan komt. Onze eerste reu kwam uit Oost Duitsland (12 uur rijden), onze 2e reu uit midden DE (maar 4 uur rijden) en onze volgende reu komt uit Nederland.Mijn vraag aan jou is hoe jij dat doet dan? Jij hebt naar mijn weten toch ook een nest gefokt!

honden page profiel TessTess

honden foto van Tess

Ik lees even mee, vind het heel interessant om te weten hoe mensen bepaalde keuzes maken met het fokken :-)

honden page profiel honeyhoney

honden foto van honey

Ja wij hebben inderdaad ook eens een nestje gefokt !
En het is niet altijd maneschijn omdat er enorm veel bij komt kijken !!
Wij doen het eigenlijk net zoals jullie hierboven hebben beschreven en met veel Plezier !
onze Pups hebben dan ook een Stamboom
maar wij hebben geen eigen kennel en behoren wij tot geen Rasvereniging

Graag will ik er in Toekomst over nadenken een eigen kennel te starten

natuurlijk wil ik dan eerst de VOOR en NA delen bekijken
voordat ik eraan ga beginnen

En daar vind ik de site op Hp meer als geschickt voor om alle Info te kunnen krijgen

Hoe zoiets afloopt
en hoe andere Fokkers zo bezig zijn

Mvg

honden page profiel Safi KengeeSafi Kengeegoedgekeurde fokker

honden foto van Safi Kengee

Wat een leuke vraag!

Wij hebben zelf een idee bij het fokken, wat we kunnen bijdragen aan ons ras en wat we daarvoor kunnen doen.
We hebben een klein ras wat zo ontstaan is in de jungle en dus nog erg puur is.
Een verse genenpoel in Afrika wat vele mogelijkheden biedt natuurlijk.

Zelf vind ik de bouw achteruitgaan hier, onze visie begon ook al bij het uitzoeken van ons teefje.
We stonden op twee lijsten, twee erg verschillende combinaties. We wilden uiteindelijk afrikaans bloed gebruiken en wat terug naar de oorsprong om de bouw hier te complementeren.
De ene combi had een niet afrikaanse lijn maar prachtige bouw. dus werk aan het afrikaanse gedeelte.
De andere combi had een afrikaanse moeder (100%) en een reu met mooie niet veel gebruikte lijnen.
Dus veel werk aan de bouw (afrikaans is anders als hier) maar wel oertypische lijnen!
Die is het geworden, onze Enya is dus een hald afrikaanse Basenji.
Dat was de eerste stap.
Onze doelstelling is om onze eigen lijn op te zetten en hier in NL wat terug te gaan naar de afrikaanse lijnen, vers bloed met prachtige karakters.
Die stap is al gezet.

Nu wachten we op de gezondheidstesten, een aantal weten we al via ouders maar willen we zelf ook zwart op wit. De heupen kunnen pas vanaf een jaar dus dat weten we nog niet al verwachten we geen problemen, het is toch afwachten.

Blijkt ze geschikt te zijn, dan moeten we een dekreu zoeken. Ook hierin heb ik twee opties.
Of mijn eigen reu, die enya qua bouw perfect complementeerd en qua karakter ook perfect past.
Of een afrikaanse reu, maar hier vind ik moeilijkheid in omdat de achterliggende lijnen dan heel erg onbekend worden en ik dus moet gokken op bv de strakheid van de staart of de grootte van de pups straks.
Het duurt nog 2 jaar maar ik ben al wel druk aan het zoeken, gewoon rondkijken wat er nu is, wat er geboren wordt nu enz. Ik ben niet te beroerd om hiervoor te reizen als ik de goede reu vind. (zo is een zweedse fokster helemaal met de auto naar ons toegekomen voor een dekking met onze reu)

Dan, we willen zelf een teefje aanhouden (of een reu kunnen gebruiken als dekreu) om dus verder te gaan met ons doel. Dat is een reden om te fokken voor ons, maar we fokken alleen daadwerkelijk als we een goede wachtlijst hebben voor de pups. Ik ga niet fokken met maar 1 persoon op de wachtlijst.
We hebben nu al een aantal mensen incl onszelf dus ik vermoed dat dat wel goed zit.
Voor ons teefje letten we vooral op het hele plaatje, wij kiezen uiteindelijk welke pups bij welke eigenaars passen en welke pup bij ons blijft. Karakter vind ik heel erg belangrijk en uiteraard haar bouw.

De tijdstip, Basenji's zijn maar 1x per jaar loops (uitzonderingen daargelaten) en dat is meestal in de herfst (nu dus) dus er is niet zoveel keuze voor basenji fokkers :-)

Wat wij trouwens wel doen is als we geintereseerden hebben, leren we ze eerst kennen via mail of telefoon en als ze op de lijst willen, komen ze een keer langs zodat we elkaar alle vragen kunnen stellen en ze kennis kunnen maken met onze honden. Dat vind ik toch wel heel erg belangrijk. Bevriende buitenlandse fokkers die een pup willen daar vind ik het oké bij als ze de pup alleen op komen halen, maar ik ken deze mensen dan ook al langer.

Volgens mij heb ik nu alle vragen gehad :-D

Edit:
Hoe mensen met ons in contact komen is óf via de website, of via andere mensen óf via de clubwebsite

honden page profiel honeyhoney

honden foto van honey

@Safi Kengee
Overheerlijke Honden heb je zeg ;-)
de andere Treadschrijvers natuurlijk ook :-D
Een mooi zelden Ras is de Basenji
Ik heb eens gelezen dat dit soort Ras NIET kan blaffen kloppt dat ??

Gr

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Wij doen het eigenlijk net zoals jullie hierboven hebben beschreven en met veel Plezier !
onze Pups hebben dan ook een Stamboom
maar wij hebben geen eigen kennel en behoren wij tot geen Rasvereniging

Graag will ik er in Toekomst over nadenken een eigen kennel te starten

natuurlijk wil ik dan eerst de VOOR en NA delen bekijken
voordat ik eraan ga beginnen

"


Wat versta je dan precies onder een 'eigen kennel' als ik vragen mag? ;-)

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

http://www.hondenpage.com/hondenforum/126125/pups-verwacht-!.php

Beste Honey,

Zoals in het andere topic vermeld hebben wij op dit forum richtlijnen voor fokkers. Om deze reden is je andere topic op slot gezet. Dit wanneer wij niet op de hoogte zijn van je fokwijze of je fokwijze niet voldoet aan de richtlijnen. Natuurlijk mag je vragen stellen om zoveel mogelijk informatie op te doen, maar wees daarbij wel eerlijk over je fokken. Als in bovenstaand topic te lezen heb je nog niet heel lang geleden een nest gehad en verwacht je er binnenkort opnieuw een nest.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

FOKKEN

Hondenpage is voorstander van verantwoord fokken.
Om deze reden is het alleen voor fokkers die verantwoord fokken toegestaan om te schrijven
over dekking, dracht en hun nestje pups.

Onder verantwoord fokken verstaan wij o.a. juiste leeftijd ouderdieren,
uit laten voeren van testen op erfelijke afwijkingen,
goede leefomgeving voor moeder en pups,
en een juiste verzorging en begeleiding van de pups in het nest.

Topics waarvan wij de fokwijze niet weten worden op slot gezet.
Wanneer wij via een PB de fokwijze ontvangen en deze door ons akkoord is bevonden
ben je vrij om topics in deze rubriek te plaatsen.

Wanneer wij geen informatie hebben over je fokwijze of wanneer je niet voldoet aan de gestelde eisen van verantwoorde fok is het alleen toegestaan om dringende vragen in het forum te stellen.
Nadat er voldoende advies gegeven is zal het topic gesloten worden.

Meer informatie omtrent het verantwoord fokbeleid van HP, de gestelde eisen
en de verschillende HP keurmerken lees je in onderstaande link
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_492-Richtlijnen-voor-fokkers-op-de-hondenpage.php/

honden page profiel Safi KengeeSafi Kengeegoedgekeurde fokker

honden foto van Safi Kengee

" @Safi Kengee
Overheerlijke Honden heb je zeg ;-)
de andere Treadschrijvers natuurlijk ook :-D
Een mooi zelden Ras is de Basenji
Ik heb eens gelezen dat dit soort Ras NIET kan blaffen kloppt dat ??

Gr "


Dat klopt :-) maar ze kunnen flink wat geluid maken!!!!

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Vanwege de onduidelijke fokwijze van TS en geen aktiviteit meer is dit topic op slot gezet.

Voor meer informatie over het Fokbeleid van Hondenpage:

FOKKEN

Hondenpage is voorstander van verantwoord fokken.
Om deze reden is het alleen voor fokkers die verantwoord fokken toegestaan om te schrijven
over dekking, dracht en hun nestje pups.

Onder verantwoord fokken verstaan wij o.a. juiste leeftijd ouderdieren,
uit laten voeren van testen op erfelijke afwijkingen,
goede leefomgeving voor moeder en pups,
en een juiste verzorging en begeleiding van de pups in het nest.

Topics waarvan wij de fokwijze niet weten worden op slot gezet.
Wanneer wij via een PB de fokwijze ontvangen en deze door ons akkoord is bevonden
ben je vrij om topics in deze rubriek te plaatsen.

Wanneer wij geen informatie hebben over je fokwijze of wanneer je niet voldoet aan de gestelde eisen van verantwoorde fok is het alleen toegestaan om dringende vragen in het forum te stellen.
Nadat er voldoende advies gegeven is zal het topic gesloten worden.

Meer informatie omtrent het verantwoord fokbeleid van HP, de gestelde eisen
en de verschillende HP keurmerken lees je in onderstaande link
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_492-Richtlijnen-voor-fokkers-op-de-hondenpage.php/

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe doen jullie fokkers dat ?? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^