Wie kan me iets vertellen over de Heidelwachtel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JacquelineJacqueline

Hoi allemaal,

We zijn al een tijdje op zoek naar een leuke hond voor ons gein. Na veel speurwerk, internet, boeken etc. Is ons oog gevallen op de heidelwachtel.
Mijn vraag hoe dit ras is qua opvoeding, met jonge kinderen, eigenlijk alles!
We hebben een zoontje van 4, heb zelf een paard ( de hond gaat dan ook mee, ook als ik ga rijden)
Hoor zulke verschillende verhalen van elke hond trouwens die we verder leuk vonden. Oa de Friese Stabij, Cesky fouset, Engelse springer spaniël. Zoals je ziet voorkeur jachthonden, waarom? Mooie honden!
Hoor graag van jullie!

Groeten
Jacqueline

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie kan me iets vertellen over de Heidelwachtel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel RianneRianne

honden foto van Rianne

misschien heb je hier wat aan

http://www.werkendeheidewachtels.nl/page/rasinformatie

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Goed dat jullie je zo inlezen alvorens een pup aan te schaffen!

Heidewachtels zijn vriendelijke, zeer actieve honden. Meestal zijn ze sociaal in de omgang met mens en hond. Ze hebben wel een flink jachtinstinct waar rekening mee gehouden moet worden. Mits goed gesocialiseerd dan gaan ze in het algemeen prima om met kinderen. Het is geen hond die genoegen neemt met een blokje om, dit is een werklustige jachthond die iedere dag, regen of niet, uitdaging en beweging nodig heeft. Ze zijn goed trainbaar maar zijn ook ietwat zelfstandig en kunnen wat eigenwijs zijn.
Dit geldt overigens ook voor de andere honden op jullie lijstje.
De Friese Stabij kan wat snibbiger zijn, mijn voorkeur gaat uit naar de Heidewachtel na diverse ervaringen.
De Cesky Fousek is nog even een slagje actiever en beweeglijker, naar mijn mening niet puur geschikt als huishond/gezinshond (moet toch minimaal jacht mee gedaan worden om ze tot hun recht te laten komen, ze vervelen zich bovendien snel).
De Engelse Springer (showlijn) daarentegen is juist weer wat huiselijker en meer gefokt als gezinshond. Echter deze honden hebben natuurlijk ook hun portie beweging nodig.
Qua karakter verschillen de rassen niet enorm, als ik jullie was zou ik eens een aantal eigenaren of fokkers bezoeken en spreken.
Ik denk dat de Heidewachtel geen verkeerde keus is als jullie een sociale, energieke hond zoeken.

honden page profiel SitaSita

honden foto van Sita

Waarom neem je in je lijstje niet een rode ierse setter erbij? Is heel hele lieve hond, heel goed met kinderen en sociaal naar iedereen (ook vreemden). Is graag actief buiten en rustig binnen. Blaft zelfden tot nooit, totaal geen waakhond.Is graag bij je, maar ook graag wat onafhankelijk. Opvoeding doe je het best consequent mar met fluwelen handschoenen. Maar je kan er goed mee wandelen, fietsen, en op jachtcursus gaan.
Niet angstig als je ze bij een goede fokker vandaan haalt, ook niet nerveus zoals velen beweren.

Een hond met een gouden inborst dus. Wij zijn er in ieder geval verzot op!
Ideaal voor een gezin met jonge kinderen. En toch graag actief willen zijn.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Ik, ik, ik, ik!!

Ik heb, sinds 10 maanden een heidewachtel thuis rondlopen.
Ik moet zeggen... Het is een fantastisch beest! Hij is vriendelijk in omgang, sociaal naar mens en dier, goed te trainen, heeft uitdaging en beweging nodig, heerlijke huishond.

Wel is het belangrijk dat je echt consequent bent in de oovoeding. Die van ons ziet altijd wel een gaatje om het net ff iets anders te doen als wat ie daadwerkelijk sou moeten doen.

Jachtinstinct? Ja, behoorlijk. Toch vind ik wel dat dit bij die van ons goed te doen is. We hebben tijdens wandelingen altijd een piepballetje bij ons, en hiermee is hij goed af te leiden.

Wat betreft de opvoeding... NIET met strenge hand. Heidewachtels zijn gevoelig, zachtaardig. Schrikken snel wanneer er met harde stem tegen ze geschreeuwd wordt of wanneer er met een slipketting o,i.d gewerkt wordt,

De van ons heeft een heerlijke werkinstelling. Op het jachtveld en op de cursus doet ie het perfect, aandacht bij de baas en wil ie alles voor je doen, m.a.w. Hij ziet er op dat moment echt het nut van in, wil je hen iets leren waar de heidewachtel het nut niet vanninziet? Zal ie het wel doen maar met minder enthousiasme,

Kortom... Ik vind de heidewachtel geweldig! Ik zou niet meer anders willen!!! Een perfecte huishond en gedreven in wat hij doet. Als je meerdere vragen hebt, roep maar!!

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Oh, en met kids is die van ons ook erg prettig. Hij kan soms wat wild doen ( want het zijn erg enthousiaste honden) maar hij zal ze niets doen. Even lekker kroelen, aandacht vragen maar zal ook stoppen wanneer een kind dit wil, die van ons die voelt dat feilloos aan, bij mijn neefje en die is 3.

honden page profiel JacquelineJacqueline

Bedankt voor jullie reacties!
Jude, wat leuk om te horen. We gaan as. zaterdag bij een fokker kijken. Gewoon om wat informatie te krijgen, te kijken naar de hond en naar de pups. Niet al om pup te nemen hoor. 
En volgend weekend naar ijsselhallen in Zwolle. 
Wat is veel beweging? Elke dag zo wie zo een uur aan een? Natuurlijk ook de ommetjes. 
Een hondentrainer noemde de Heidelwachtel onstabiel. Ben vergeten te vragen wat hij ermee bedoelde. Dacht dat ik dat wel wist, maar later dacht ik erover na. Lekker op tijd;-)
Wordt onze eerste hond, wel te doen? We gaan puppytraining doen, de basiscursussen, maar ook evt. jachttrainingen.

Sita, we gaan ons ook eens verdiepen in de Engelse Setter. Zijn ook super mooi!

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Onstabiel... Misschien bedoelde deze persoon dat de Heidewachtel wellicht wat snel geprikkeld is. Het zijn alerte en actieve honden die van actie houden. In die zin is een Setter mogelijk stabieler, minder snel van z'n stuk te brengen, iets rustiger in de kop. Zeker de Engelse Setter is zéér zachtaardig en minder onstuimig (voorzichtiger en gracieuzer) dan de meeste jachthonden.
Als eerste hond is het naar mijn idee prima te doen, mits de hond voldoende te doen krijgt. Het eerste jaar zijn lange wandelingen er nog niet echt bij, eerst moet de pup rustig kunnen uitgroeien. Eenmaal volwassen dan kan je de hond gerust driemaal op een dag flink uitlaten, en als je aan anderhalf tot twee uur wandelen zit op een dag zou dat ruim voldoende moeten zijn. Zeker als de hond los rond mag struinen.

Wat jullie wellicht ook interessante rassen zouden kunnen vinden.

De Rood-Witte Ierse Setter


De Welsh Springer Spaniel


De Flatcoated Retriever


Stuk voor stuk erg energiek en vriendelijk. Met name de Flatcoat is heel goed trainbaar en baasgericht.
Het zijn natuurlijk maar suggesties, mogelijk zit er nog iets tussen waar jullie niet aan gedacht hadden.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Misschien bedoelde hij inderdaad wat snel afgeleid, veel andere dingen mooier en leuker vinden dan jou. Dat bedoelde ik ook, er meot voor de heidewachtel echt wel uitdaging in zitten. Hij moet het ergens voor willen doen, dan gaat het goed. Ziet hij het nut er niet van in, dan kan ie het verdommen.

De Heidewachtel is ook onze eerste hond, ik ben nu het eerste jaar door en heb het niet als druk, vervelend, moeilijk, heftig ervaren.
We hebben 1x een pupcursus van de KNJV gedaan (hier mee gestopt, slipkettingen, slaan e.d. van de hond(
hierna ben ik begonnen met gehoorzaamheid pup en nu doe ik gehoorzaamheid A.
Thuis doe ik nog kleine oefeningen van dogdance en ben ook heel druk met het leren van apporteren, zitten, blijven, schotvast maken én houden.

Ons uitlaatschema is 's ochtends een kwartiertje, om 12 uur een uur om 15 uur een half uurtje om 19 uur een uur en savonds nog een kwartiertje.
Ook gaan we nu beginnen met hem leren fietsen.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ik dacht eigenlijk ook aan een Welsh Springer Spaniel. Die doen n.l. geen vlieg kwaad en zijn altijd vrolijk. Ze zijn heel leergierig maar ook wel een beetje eigenwijs. En ze worden niet zo groot en zwaar dus prima voor kinderen. En als je wilt kan je dr zelfs een schoothondje van maken ;-)
Het zijn wel jachthonden maar opdrijfers dus ze zullen niet heel makkelijk achter konijnen aangaan maar meer vogels de lucht in jagen zodat bij de jacht de jager ze kan schieten.
Apporteren doen ze wel maar niet zoals b.v. een retriever dat zal doen eigenlijk meer zolang ze zin hebben.
Weglopen doen ze eigenlijk ook niet.
Heb een filmpje van een wandeling gemaakt, misschien wel leuk om even door te kijken...
http://www.youtube.com/watch?v=huNNiSQQwoU

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

" Ik dacht eigenlijk ook aan een Welsh Springer Spaniel. Die doen n.l. geen vlieg kwaad en zijn altijd vrolijk. Ze zijn heel leergierig maar ook wel een beetje eigenwijs. En ze worden niet zo groot en zwaar dus prima voor kinderen. En als je wilt kan je dr zelfs een schoothondje van maken ;-)
Het zijn wel jachthonden maar opdrijfers dus ze zullen niet heel makkelijk achter konijnen aangaan maar meer vogels de lucht in jagen zodat bij de jacht de jager ze kan schieten.
Apporteren doen ze wel maar niet zoals b.v. een retriever dat zal doen eigenlijk meer zolang ze zin hebben.
Weglopen doen ze eigenlijk ook niet.
Heb een filmpje van een wandeling gemaakt, misschien wel leuk om even door te kijken...
http://www.youtube.com/watch?v=huNNiSQQwoU "

Een heidewachtel doet ook niemand kwaad. Maar ik denk wel dat dit voor een heel groot gedeelte aan de opvoeding ligt. Als je een heidewachtel/springer spaniel/maltezer/chihuahua/ieder ander ras niet goed opvoed (harde hand, veel straffen, schreeuwen, opfokken, niks positief doen), kunnen dit ook agressieve en niet gesocialiseerde honden worden.
Het zit bij de Heidewachtel niet in het karakter (ze zijn super zacht in de bek) maar dit karakter kan natuurlijk, net als bij de springer spaniel, verpest worden door een 'verkeerd' baasje.

En toch, ik vind de heidewachtel nog steeds een prachthond..

Weet wel, als je gaat kijken, ben je verkocht! ;-)

honden page profiel Bo & DeanBo & Dean

honden foto van Bo & Dean

" Bedankt voor jullie reacties!
Jude, wat leuk om te horen. We gaan as. zaterdag bij een fokker kijken. Gewoon om wat informatie te krijgen, te kijken naar de hond en naar de pups. Niet al om pup te nemen hoor. 
"


Heeeeeel gevaarlijk "Kijken"
;-) ;-) ;-)

Ben benieuwd veel suc6 met de zioektocht naar de juiste hond voor jullie en inderdaad top dat je je zo goed voor bereid

honden page profiel JacquelineJacqueline

Heb naar het filmpje gekeken! Geweldig!!Ook een ontzettend mooie hond!

Wat betreft de opvoeding, ben zelf helemaal niet van de harde hand.
Bent docent en geef bijna alleen maar vmbo leerlingen les en gebruik heel veel positieve benadering, waar je ook consequent moet zijn. En een soort elastiek. Ook mijn zoontje van 4 benader ik zoveel mogelijk positief. Dat wil natuurlijk niet altijd. ;-) Vandaar dat zo'n opvoeding me erg aanspreekt, zou qua mijn karakter ook niet werken met harde hand. Kan ik helemaal niet ;-)

Denk ook als we gaan kijken dat we verkocht zijn... Maar dat maakt niet uit. ;-)

boeit niet veel (Gast)

so cute

honden page profiel DoggyDoggy

honden foto van Doggy

Heidewachtel, heel mooie hond, maar zelf ken ik ze niet goed genoeg om je te kunnen helpen.

Iemand anders noemt een Ierse setter als optie. Mocht je dat overwegen en hoeft het niet perse een pup te zijn, dan is Kyra misschien wel wat? Kyra is een heel jonge rode Ierse setter en zij zoekt een nieuwe huisje vanwege prive omstandigheden. Zij staat overigens bij het kopje herplaatsers hier op HP.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie kan me iets vertellen over de Heidelwachtel?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^