Pup aanhouden uit nest, wat is de beste keuze?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Mijn zwager heeft zijn mechelaar teef laten dekken afgelopen week. Ook al ben ik het niet eens met de manier waarop (geen testen en gewacht tot de teef 15 maand is omdat dat op internet staat...), heb ik toch een vraagje. 

Ze willen namelijk graag een pup aanhouden uit dit nest maar ze weten nog niet welk geslacht. Mijn zwager wil een pup kiezen op basis van kleur en felheid (hij is fan van de roestbruine kleur en hij wil graag met de pup gaan 'werken'). De teef zelf is niet echt fel maar haar ouders zaten wel in de politiehondensport en de reu waardoor ze gedekt is ook. 

Wat kan ik hen aanraden als ze straks moeten kiezen? Ik heb al de tip gegeven om erop te gaan letten welke pup een goede band heeft met de moeder (beter dan met de anderen zeg maar). Maar onder de fokkers hier zijn er vast nog wel meer mensen die me goede tips kunnen geven. 

Ter verduidelijking: mocht het een reutje worden dan zullen er ook maatregelingen genomen worden om te voorkomen dat er tussen die twee een ongewenst nestje komt. En reacties over waarom hij zijn ongeteste teef heeft laten dekken etc. zijn niet echt van toegevoegde waarde in dit topic. Laten we het erop houden dat ik geprobeerd heb hem duidelijk te maken dat je echt wat langer had moet wachten met dekken (ook al staat op internet een minimumleeftijd van 15 maand) en dat hij ook tenminste HD moest testen. De teef heeft geen stamboom maar de voorouders wel. En ja, ik heb ook al gezegd dat het onzin is dat de hond geen stamboom heeft omdat het te duur is... 


Maar goed, dat dus terzijde want ik heb daar verder helemaal geen inbreng in. Over negen weken ongeveer worden de pups verwacht, wat zijn tips die ik mijn zus en hem kan geven voor het uitzoeken van een pup?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Pup aanhouden uit nest, wat is de beste keuze?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Niet mee bemoeien, ook niet welke pup ze moeten aanhouden. Onverantwoorde fok en laat ze maar op de blaren zitten. Dit soort mensen willen nooit luisteren naar anderen.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Niet mee bemoeien, ook niet welke pup ze moeten aanhouden. Onverantwoorde fok en laat ze maar op de blaren zitten. Dit soort mensen willen nooit luisteren naar anderen. "
Onverantwoorde fok: ja. Maar het is ook weer niet zo dat ze nooit willen luisteren naar mijn adviezen aangaande de hond. Toen ze deze teef kochten hebben ze bijvoorbeeld een pup gekocht waarvan de ouders op HD getest waren omdat ik uitgelegd heb waarom dat belangrijk was. Dus het is zeker niet zo dat ze nooit willen luisteren naar anderen. 

Ik zou trouwens graag tips willen die ik ze kan geven, niet reacties als 'onverantwoorde fokkerij dus je stil houden'. Ze willen sowieso een pup aanhouden voor zover ik begrepen heb dus of ik nu wel of niet iets zeg, die pup komt/blijft er. Dus dan geef ik liever wat ervaringsadviezen die ik gekregen heb van anderen omdat ik weet dat ze er echt wel naar willen luisteren.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Om zo aan te geven wat de beste keuze is om een pup aan te houden is natuurlijk niet te doen.

Iedereen heeft andere redenen om een pup aan te houden en stelt andere eisen aan die pup.

Als ik er 1 aanhoud gaat het mij om hoe de pup gebouwd is, hoe het karakter is met 6,5 week, hoe het reageert op bepaalde situaties. Ik weet dat de ouders getest zijn en wat het karakter is, ook kan je vanaf dag 0 goed kijken hoe de pups zich ontwikkelen.
Kleur is voor mij nvt omdat ik alleen black and tan honden in huis wil hebben. Toch blijft een keuze maken op zo'n jonge leeftijd altijd een gok.

Maar als kleur er wel toe doet, kijk je eerst naar de kleur en dan naar wat bij je past, ongeacht het geslacht.
Het nadeel van puur op kleur bekijken is dat de kleur in de loop van de tijd nog wel eens lichter wil worden dan verwacht, dit omdat de kleur met 8 weken nog niet de volledige kleur hoeft te zijn van die hond.

Jij kan wel advies geven, maar je schiet er weinig mee op. Ik snap waarom je het wil doen, maar zij hebben de pups in huis en zien de ontwikkeling van de pups elke dag veranderen.
Zij kunnen (als het goed is) dus ook vertellen wat voor karakter het pupje op dat moment heeft.

Kunnen ze dat niet, is het niet verstandig een pup aan te houden, puur omdat ze dan niet weten waar ze mee bezig zijn.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Teef en teef kan geloof ik tot veel problemen leiden. Misschien zeker met maar 17 maanden leeftijdsverschil (na voltooiing dracht). Ik zou ze dat zeker voorleggen.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

" Teef en teef kan geloof ik tot veel problemen leiden. Misschien zeker met maar 17 maanden leeftijdsverschil (na voltooiing dracht). Ik zou ze dat zeker voorleggen. "



Waarom zou dit fout moeten gaan?
Als je 2 honden in huis hebt met het zelfde karakter KAN het fout gaan, dit zelfde geld voor 2 reuen. Maar het KAN net zo goed wel goed gaan.

Onze 3e hond is ook een teef, ik ga er nu niet standaard vanuit dat dat niet goed zal gaan, dit ligt puur aan de karakters van beide honden en de leiding die ze krijgen van de baas.

De reden dat het fout gaat ligt meestal ook niet aan de honden, maar juist aan de baas.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

@ Veronique: bedankt voor je reactie. Dat van de kleuren is inderdaad ook goed om nog even aan te kaarten. Volgens mij weten ze dat ook al wel maar goed. Weet je toevallig ook hoe je zo goed mogelijk kunt beoordelen wat de uiteindelijke kleur gaat worden? Zoals bij Goldens de oorkleur van de pup waarschijnlijk de uiteindelijke kleur word oid. Qua karakter wil mijn zwager een felle pup en ik heb geen idee hoe hij dat in de opvoeding aan gaat pakken. Hij is wel consequent moet ik zeggen dus wat dat betreft. Maar de honden die hij heeft gehad zijn altijd heel lief geweest (een witte herder en nu dus een mecheltje met niet zo veel pit) dus ik heb geen idee hoe hij om zal gaan met een hele pittige pup. Ik denk dat hij het wel kan maar verder kan ik natuurlijk geen voorspelling geven... 
@Wilma/Veronique: ik meende ook altijd dat moeder en dochter op een bepaalde leeftijd problemen met elkaar kunnen krijgen, juist omdat ze gerelateerd zijn aan elkaar. Iemand die daar verder nog wat over kan zeggen?

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marieke

Heel jong willen terugbrengen van dingen die worden weggegooit is een redelijke goede voorspeller van een hond die heel erg bereid is tot samenwerken met de baas, maar of dat ook goede honden zijn voor in de africhting??

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara

Ik heb hier zelf twee teven die elkaar niet helemaal liggen.
Ze spelen vaak gezellig met elkaar maar als een van de twee loops moet worden kan ik gegarandeerd zeggen dat als wij niet opletten het uitloopt tot een gevecht.
Deze gevechten zijn niet mis, geen van tweeën zal toegeven.
Nu hebben wij dit redelijk goed in de hand en kennen wij onze honden wij zien wanneer er spanning is tussen de dames dus er is goed mee om te gaan.

Het is moeilijk te zeggen welke pup ze moeten houden.
Mijn voorkeur zou in dit geval zou uitgaan naar een reu.
Zeker als je ermee wil gaan werken, zou ik zonder veel ervaring met werklust van zo'n hond geen teef gaan aanhouden bij de moeder.
Het hoeft niet mis te gaan maar als het eenmaal mis gaat....

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

" Teef en teef kan geloof ik tot veel problemen leiden. Misschien zeker met maar 17 maanden leeftijdsverschil (na voltooiing dracht). Ik zou ze dat zeker voorleggen. "


Wij hebben twee teefjes rond lopen en nog nooit is er een probleem tussen geweest. Je moet gewoon naar karakter kijken. We hebben een energieke dominante en een rustige onderdanige, ze fokken elkaar dus niet op :-)

Wichita heeft zelfs vier teefjes waarvan twee moeder/dochter zijn :-D

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Nienke, bij mijn ras (verder kan ik niet oordelen natuurlijk) kan een pup een rode kleur hebben. Op jonge leeftijd zit daar nog veel zwart door de vacht heen, wat later weg trekt.

Sommige pups zijn al wat lichter of donkerder, maar de werkelijke kleur is nooit vast te stellen op zo'n jonge leeftijd.

Dit kan namelijk door verschillende oorzaken hebben voor veranderingen. Voeding, gezondheid, medicijnen.

Ook kan een pup in de loop van de tijd nog donkerder of lichter worden.

Mijn teef had een donkere brand, na het nest is dit een stuk lichter geworden. Het wordt alweer iets donkerder,mmaar nog niet zoals het was.
1 van de pups had een vrij lichte brand, nu met 15 weken is ze al een stuk donkerder geworden.

het zal dus altijd de vraag blijven wat de kleur wordt als ze volwassen zijn.

honden page profiel GerdaGerdabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Gerda

Als hij ermee wil werken is apporteerdrift, baasgericht en stabiel heel belangrijk.
En op je gevoel af gaan.
Bij twijfel nooit doen.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

qua kleur heb je wel een beetje een indicatie als je kijkt naar de kleur helemaal vanboven op de kop. Als dat licht is, veel kans dat het lichte mechels gaan zijn. Eerder aan de rode kant, heb je rodere mechels.
Maar aannemen als de waarheid/feit moet je dit niet doen, het zijn echte toverballen bij momenten.

Keuze van de pup: laat ze hun gevoel volgen als het niet uitmaakt reu/teef.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

" Mijn voorkeur zou in dit geval zou uitgaan naar een reu.
Zeker als je ermee wil gaan werken, zou ik zonder veel ervaring met werklust van zo'n hond geen teef gaan aanhouden bij de moeder.
Het hoeft niet mis te gaan maar als het eenmaal mis gaat....
"


Dat is dus ook mijn idee.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Pup aanhouden uit nest, wat is de beste keuze?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Gras eten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^