gentle leader, tips en ervaringen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SitaSita

honden foto van Sita

dag mensen allemaal

hier sita met Kyra

zoals jullie wel weten, heb ik een ierse setter pup van nu 7 maand oud.

De training gaat goed, alleen het wandelenen aan de leiband blijft gepaard gaan met
trekken. Het is al veel verbeterd (met oefenen (stilstaan, omkeren bij trekken)).
Maar het gaat nog altijd niet zo goed. Nu was dat op zich geen probleem, we beleven gewoon oefenen en op den duur komt het wel.

Maar sinds eergisteren is er helaas het eeen en ander veranderd. DWZ ik heb door een fietsongluk zaterdag mijn elleboog en handbeentjes gebroken van mijn linkerarm.
Nu zit ik dus in het gips :'( met goed veel pijn.
Maar met pijnstillers toch hup naar buiten. Alleen merk ik nu des te harder hoe groot en zwaar Kyra wel wordt als ze toch trekt. Daar het getrek met veel pijn gepaard gaat en ze alleen maar groter wordt, kan ik niet anders dan het oefenen aan de lijn anders aan te pakken.
Dus heb ik een gentle leader aangeschaft om toch te kunnen blijven trainen.
Ik heb me al goed ingelezen, maar tips en ervaringen blijven welkom.

Groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "gentle leader, tips en ervaringen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Wij hebben een GL gekregen toen we met Santa op cursus gingen.
Santa was 1 jaar oud, trok ons de hele buurt door, en had totaal geen oog voor ons.
De 1e 2 keer op cursus heb ik dus voor jeweetwel op het veld gestaan.
Toen is de GL aangemeten en konden we meedoen aan de lessen.
We hebben de GL met enkele stops tussendoor een maand of 5 gebruikt.
Toch ging hij ook daarmee trekken.
Ik ben toen de methode van Turid Rugaas gaan toepassen, en misschien is het een combinatie van ouder worden, meer rust, meer aan elkaar gewend, maar na een tijdje trok hij niet meer.
Alleen bij nieuwe plaatsen, bv op vakantie.

Wat ik wil zeggen, ik heb geen spijt omdat de GL ons hielp de cursus te volgen.
Wel weet ik dat er andere en betere opties zijn om je hond het trekken af te leren, en kan het een zeer schadelijk hulpmiddel zijn voor zowel de nek, als de psyche van je hond.

In jouw geval is het een tijdelijk hulpmiddel, moeilijk hoor, omdat je actief op een bepaalde manier traint, weet ik niet of dat je hond niet gaat verwarren?

Ik lees even mee voor andere reacties!

Enne, beterschap hoor! ;-)

honden page profiel Annet & SamAnnet & Sam

honden foto van Annet & Sam

We gebruiken hier de gentle leader hier vanaf december. Gaat prima. max is en blijft een drukke hond. Maar nu met de gentle leader lopen we weer ontspannen.
Helaas zonder gaat niet.. af en toe doen we eens zonder, maar dan zien we gelijk weer een max volop trekken.

Wat we merken is dat hij het niet leuk vind, inmiddels (zoals Santa al schreef) hebben we een leren riem met 2 haken. Een aan de gentle leader en een haak aan de gewone halsband. Mocht het zo voorkomen dat er ineens getrokken word of hij enthousiast een andere hond ziet, dan kan ik hem bij de andere kant pakken die de druk op de halsband legt en niet op de gentle leader. Zo kan hij zich niet bezeren, maar staan wij wel weer schrap..

Succes met trainen!
Owja, wat we tegenwoordig wel kunnen is op de terugweg zonder gentle leader. Dan is hij zo mak en loopt hij netjes mee:-)

honden page profiel dogfrienddogfriend

honden foto van dogfriend

marco starink van beaphar,misschien op hun site te vinden? die verkopen ze nl ook, stel de vraag aan hem, sterkte dus beterschap

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

In jouw geval zou ik eerder gaan voor een heupgordel met riem. Dan heb je je handen vrij.
En gentle leader kan echt ernstige letsels aan je hond toebrengen (nekhernia). Dus je zegt dat je al op de goede weg was door de techniek van stilstaan-weer doorstappen? Dan zou ik dit echt blijven verderdoen en zeker geen GL gebruiken.

honden page profiel D&GD&G

honden foto van D&G

Een GL hoeft geen schade aan te richten, als het maar goed gebruikt wordt.
Op you tube wordt dat goed uitgelegt.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" In jouw geval zou ik eerder gaan voor een heupgordel met riem. Dan heb je je handen vrij.
En gentle leader kan echt ernstige letsels aan je hond toebrengen (nekhernia). Dus je zegt dat je al op de goede weg was door de techniek van stilstaan-weer doorstappen? Dan zou ik dit echt blijven verderdoen en zeker geen GL gebruiken. "

GL moet ook niet gebruikt worden zonder een halfcheck, juist om letsel te voorkomen inderdaad.

Stilstaan en weer doorstappen heb ik ook gedaan maar dat werkte totaal niet. Gl werkt juist wel heel goed (in combi met een heupriem en Half Check).

@ TS: de GL is geen wondermiddel, het is een hulpmiddel en je zult er nog steeds bij moeten trainen. Als je dat niet doet kan een hond inderdaad ook met Gl gaan trekken. Het is ten diepste je eigen houding die het verschil moet maken, niet een hulpmiddel als de GL.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik ga met Christel mee

lees ook eens de methode van Turid Rugaas in haar boekje help mijn hond trekt, dit gaat iets verder dan alleen stilstaan en dan doorlopen. Je leert er de aandacht van je hond te krijgen en rust te brengen in de wandelingen. Geen tovermiddel, je moet er wel wat energie insteken, maar is dan ook wel de moeite waard.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Uit nieuwsgierigheid: wat raad Turid dan bijvoorbeeld aan in haar boekje naast stilstaan en doorlopen? Wat zijn bijvoorbeeld haar tips om aandacht te krijgen oid?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

het is natuurlijk een heel boek en het komt neer op een totaalplaatje van hoe je met je hond omgaat, maar in het kort uitgelegd gaat het zo

je brengt de hond een signaaltje (bijv. een klakje met je tong of iets anders) bij, wat betekend, neem kort oogcontact met mij op en volg mij.

blijf meteen staan als er druk op de lijn komt, of als de hond sneller gaat lopen zodat er druk op de lijn kan ontstaan.

wacht 2 seconden, blijf stilstaan en zeg niets.

geef het signaaltje, de hond draait zich naar jou toe, je beloond

dan stap je rustig weg, loopt een andere richting uit

komt er weer druk op de lijn, herhaal je dit proces.

Hoe je dit aanleert, en hoe je nog meer dingen kan doen om rust in de wandelingen te brengen, wordt beschreven in het boekje.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Dank je wel voor de uitleg. Zoals ik het lees ben je dus constant bezig te reageren op je hond? Blijven stilstaan, klakken met de tong etc.?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

in het begin denk ik wel, ikzelf heb wel veel van het boekje opgestoken, maar Lola trok eigenlijk niet, alleen als ze in paniek was, maar normaal niet, dus tegen het trekken heb ik het niet gebruikt. En ik ben ook geen klikker of tongklakkend type :-D

Wel heeft het boekje me goed geholpen om haar uitvallen tegen van alles tegen te gaan, maar daar heb ik dan het onderdeel van de kalmerende signalen o.a. voor gebruikt, zoals bogen maken, soms laten snuffelen, soms afleiden, soms juist wat steviger doorlopen, hing ervan af. (ik had een beetje op eigen gevoel gewerkt, wat wanneer het beste was om te doen naar mijn mening) Creativiteit en timing waren kwamen bij Lola s problemen goed van pas. :-D

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Fijn dat het jou goed geholpen heeft! Ik weet niet of het constant aandacht vragen bij Dobber goed zou werken. Ik ben meer van het 'de hond moet mij in de gaten houden en ik niet de hond', maar met een herplaatser+rugzakje snap ik dat je creatief moet zijn en niet vast kunt houden aan 1 idee van: zo moet het. En ach, volgens mij is bij elke hond creativiteit en timing nodig ;-).

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

klopt je moet wat verzinnen, als een reuzentraktor langs komt rijden lette Lola echt niet op mij, dan moest ik toch zelf iets verzinnen, ...nu is dat ook allemaal niet meer nodig natuurlijk, al blijf ik voorzichtig en ben ik altijd aan het vooruitkijken. :-D

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

In elk geval mooi voor je dat de methode van Turid + KS voor jou geholpen heeft. Zelf heb ik er dus niet zulke goede ervaringen mee maar jij gelukkig wel ;-). En ik blijf ook nog steeds voorzichtig en aan het vooruit kijken, je weet nooit wat er ineens op je pad springt (zoals een haas oid ;-) ;-) ).

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Hehe ja, een haas zou Lola dan weer nauwelijks iets doen, ze is echt het tegenovergestelde van een jachthond. :-D

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Dan is Dobber het tegenovergestelde van Lola: jachthond tot in de tenen... Als er dan een haas of konijn voor de neus zou springen gaat ze er achteraan. Zover zijn we dan nog niet in de opvoeding dat ze bij me blijft (al is ze steeds beter te sturen) ;-). Maar ach, je kunt ook niet alles krijgen en we zijn druk bezig dus het komt wel goed ;-).

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

komt goed ja, wat dat betreft zijn herderachtige dan weer heel wat makkelijker, :-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Soms zou ik ook wel eens een gemakkelijke hond willen want Dobber is beslist niet de gemakkelijkste thuis. Maar ach, dan kijk ik naar dat kopje en denk: wat heb ik het toch geboft met dit hondje die me al zoveel geleerd heeft over honden en hondengedrag ;-).

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

en zo hoort het ook ;-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" en zo hoort het ook ;-)

"
;-)

honden page profiel SitaSita

honden foto van Sita

mmm, heupgorde zie ik niet direct zitten moet ik zeggen

ik ben vrij klein en nogal tenger? ben bang dat, als ze dan trekt, ik omlig :p

maar ik train bhier sinds een paar dagen wel met een klicker? mss de combi van de gewone halsband en GL met clicker?
dan kan ik hopelijk die gentle leader vlug laten voor wat het is?
en die nu gewoon gebruiken om de aandacht van Kyra te vragen (ja het is een jachthond, dus wel moeilijk om aandacht te vragen als ze iets geroken heeft.

Wat denken jullie van dit? ik ben haar niet altijd voor (ik ruik namelijk helemaal niks, kan niet ruiken, dus als er bvb een ood koniojn langs de kant ligt in het hoge gras die toch al wat ruikt dat mlensen het ook ruiken bvb, dan merk i; het pas als Kyra er al met haar nes bovenop ligt nadat ze me getrokken heeft. Ejn dan is afleiden nat heeeel moeilijk.
Als ik de GL gebruik merk ik sneller als ze wil trekken, wordt zij ogenblikkelijk met haar neuas in de goede richting gezet en kan ik, vanaf ze naast me staat 'clickenren'. dan vrage om te zitten en weer cleckeren en een koekje. en zo dan doorlopen?

ALvast bedankt voor alle tips!!!!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het begint eigenlijk al bij je eigen interpretatie van het 'trekprobleem'.

Zie je het als iets louter fysiek, dan kan je natuurlijk zeggen dat een GL werkt. Want de nek van de hond wordt gedraaid, waardoor de hond niet zoveel kracht in z'n trekken kan zetten en je dus minder wordt meegesleurd aan de lijn. Pure fysica. 't Is als een gevangene beletten om weg te lopen door een bol aan z'n been te hangen. Hij kan het niet meer. Klaar.

Maar als je trekken aan de lijn ziet als een aandachtsprobleem (de hond let niet genoeg op z'n baas), dan is m.i. de GL geen goed ding. Want het is niet omdat de hond z'n kop wordt verdraaid, dat ie ook aandacht heeft voor jou.
Dan kan een aanpak zoals Dobry hierboven beschrijft helpen. Je werkt immers niet op een fysiek niveau (de trekkracht van de hond), maar je werkt op een geestelijk niveau: aandacht van de hond. De bedoeling is dat de hond uiteindelijk zelf z'n aandacht bij jou gaat houden, niet dat je hem de rest vd tijd dit moet vragen. Het moet dus een leerproces zijn.
Maar zoals bij alle leermethodes: wat bij de ene hond geweldig werkt, lukt bij de andere niet. Dan moet je weer verder denken en zoeken naar een manier die bij jouw hond past.

honden page profiel SitaSita

honden foto van Sita

@ Christel

tis idd deels een aandacdhtsprobleem
Kyra is heeeeeelll erg snelnafgeleid door geuren (uiteraard, het is een jachthond)
dan kan ik zelfs een worst voor der neus houden, ze heeft er gn aandacht voor

tis moeilijk om als we wandelen iets te vinden waardoor ze haar aandacht verlegd naar mij...
Daar ze ook fysiek heel sterk is, kan ik ze dus ook niet van het 'intersantere' wegleiden om haar daarna te laten zitten

maar we zoeken en oefenen verder!!

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Dobber is half jachthond (moeder was een Stabij) en er zit zeer zeker een grote dosis jachtdrift in Dobber. Ze zit altijd met de neus aan de grond. ALS ik daar de ruimte voor zou geven ;-). Maar dat doe ik niet want aan de lijn is het aandacht voor mij en niet voor de grond of andere honden. Pas als ik het aangeef mag ze gaan spelen of speuren. En daar las ik dan ook tijd voor in als we even door een weiland gaan banjeren. Ze gaat dan aan een lange lijn en ik loop wat achter haar aan te sjokken. Maar als ik er genoeg van heb (of als ik bijvoorbeeld tot mijn knieen toe in de modder gezeten heb ;-)) roep ik haar naast me, gaat ze weer aan de korte lijn en is het snuffelen voorbij. Probeer je hond consequent aan te leren dat snuffelen niet gedaan word als jij het niet wil. Zo leer je zelfbeheersing aan en ook tegelijkertijd dat als jij niet wil dat jullie gaan speuren, dat ook niet gebeurt. Dus: blijft ze staan oid: gewoon doorlopen.

De GL is eigenlijk een vorm van corrigeren want als de hond trekt spant het bandje over de neus: hondse correctie. En ook altijd op het juiste moment: zodra hij trekt. Wij mensen hebben een 'mobiele arm'. Als de hond trekt gaan wij altijd eerst een stukje mee om daarna terug te trekken. De GL corrigeert direct zodra de lijn strak gespannen is, ook al gaat je arm dan een stukje mee. Om te voorkomen dat je arm meegaat kun je dus een heupriem gebruiken. Daarmee voorkom je ongewenste beloningen (het meegaan van je arm als de hond trekt) of ongewenste correcties (per ongeluk trekken als je een andere hond ziet oid).

Veel honden zijn in eerste instantie van de GL onder de indruk omdat ze ineens hun aandacht niet meer zomaar overal heen kunnen laten dwalen maar ze echt op de baas moeten letten. Daarom zullen ze de eerste tijd ook niet trekken ('wat een wondermiddel' ;-)). Maar als de hond vervolgens merkt dat jij als baas je geen andere houding aangemeten hebt waardoor de hond duidelijke antwoorden krijgt zal hij gewoon weer verder gaan met trekken. Je moet je hele houding aanpassen als je een probleem op wilt lossen. De GL kan daar bij helpen maar meer ook niet. Het is geen wondermiddel maar een hulpmiddel. Net zoals de heupriem. Maar JIJ bent het die jezelf moet veranderen zodat de hond antwoord krijgt op zijn vragen.

Stilstaan en verder lopen werkte hier niet. Ja, als ik dan stopte sprong ze snel weer naast me, maar ze schoot ook direct weer vooruit... Ik houd er ook niet zo van om telkens aandacht te vragen van mijn hond: pssst, *tongklakkend*, *knippen met de vingers* etc. Dobber moet leren op mij te letten, ik niet op Dobber. Je hond moet leren op jou te letten en niet andersom. En op de ander letten lukt niet als je helemaal voorop loopt. Daarom mag Dobber hier ook niet voorop lopen van me (heeft ook te maken met rangorderegels hoor). Als ik de omgeving in de gaten moet houden om eventuele problemen te zien en op te lossen dan moet ik wel voorop lopen omdat ik dan het probleem aan kan pakken voor het bij Dobber is. Ik zit ook niet te klooien met snoepjes en koekjes. Daarmee is de aandacht nog steeds niet voor mij, maar voor het koekje/snoepje/speeltje e.d. Als het jou lukt om de hond zijn aandacht vast te houden met snoepjes is dat mooi en ben jij waarschijnlijk van je probleem af. Maar eerlijk gezegd verwacht ik niet dat snoepjes e.d. werken bij je hond omdat hij zelfs al geen aandacht heeft voor worst. Dus moet je gaan kijken hoe je wel zijn aandacht krijgt en mijn mening daarin is dat een hond aandacht heeft voor degene die hem leid. Niet voor degene die achter hem aan komt. Maar goed, om dat te krijgen komt er veel meer bij kijken dan een GL en/of wat worst.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Oeps, het is en 'zij' ;-) O-) ;-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Oh ja, die is er ook nog... Volgens mij is dat een halti oid, maar ik weet het ook niet zeker hoor.

Een GL is volgens mij dit type:

honden page profiel SandySandy

honden foto van Sandy

" Oh ja, die is er ook nog... Volgens mij is dat een halti oid, maar ik weet het ook niet zeker hoor.

Een GL is volgens mij dit type:

"



ja deze heeft mijn zoon nu ook sinds een maand of 2 voor zijn herder van 2 jaar en het bevalt
heel erg goed. ;-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" ja deze heeft mijn zoon nu ook sinds een maand of 2 voor zijn herder van 2 jaar en het bevalt
heel erg goed. ;-) "

Ja, hier ook. Maar nogmaals: in combinatie met training ;-).

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "gentle leader, tips en ervaringen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^