Hoe doe ik dit de volgende keer?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda

honden foto van Mirjam en Curly Koda

Koda blaft als hij aan de lijn zit. We boeken hier vooruitgang in maar het gaat in kleine stapjes.

Vandaag liep ik de uitlaatstrook op en ik zie in mijn ooghoek een losse Sharpei pup. Echt een schatje om te zien trouwens.

Ik draai meteen om en loop de andere kant op Koda liep braaf mee en ik stap even een stukje door zodat we bij de "ingang" weg zijn.
Geen probleem zou je denken.

Alleen de pupje lief dacht leuk een hond. En liep dus naar Koda toe. Baasje riep hem wel maar het was nog echt een jonge pup dus die dacht ja zo eerst even kijken.
Ik probeerde Koda wel mee te krijgen met losse honden gaat het beter maar pups vind hij gewoon spannend. Het snuffelen ging goed als hoewel het voor Koda wel spannend was. Baasje komt er aan en haalt zijn pup weg.

En toen begon Koda wel als een gek te blaffen dat was even de druppel.

Je voelt je zo'n oen als je hond zo blaft tegen een pup maar wat doe ik nu de volgende keer.

Hij heeft de pup dus niets gedaan alleen heel vervelend geblaft.
Zouden jullie tegen de andere baas zeggen dat je hond gespannen is aan de lijn.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe doe ik dit de volgende keer?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Was het een optie geweest om Koda zelf even los te laten? Blaft ie dan ook, of enkel als ie aan de lijn zit?

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda

honden foto van Mirjam en Curly Koda

Los blaft hij niet en benaderd hij honden heel rustig/voorzichtig. Ik heb daar wel over zitten twijfelen maar ik liep over een fietspad en vond het daarom niet zo'n strak plan.


honden page profiel BipkeBipke 3 doggies

honden foto van Bipke

ik zeg het altijd aan mensen omdat yuuka aan de lijn ook fel kan blaffen, dan zien ze zelf wel of ze weggaan, of een praatje maken, en vaak als ze dan een praatje maken met hun hond even aangelijnd, stopt mijne na een tijd met blaffen en gaat zitten wachten tot we verder gaan... er gebeurd verder immers toch niks....

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta 3 doggies

honden foto van Erika & Jetta

de onze doet dat ook regelmatig, op de hondenschool blaft hij totaal niet naar de andere honden, maar als we op straat een hond tegenkomen begint hij te grommen en te trekken.
ik lees dus ff mee O-)

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Tsja, met een pup in je kielzog is het altijd wat anders... Misschien kun je de volgende keer in zo'n situatie Koda even vast zetten en tussen hem en de pup in gaan staan. Eventueel kalm 'nee' zeggen (het is natuurlijk de vraag of zo'n pupje het al geleerd heeft, maar wie weet ;-)). In elk geval zou ik zolang Koda nog zo gespannen is ervoor zorgen dat een pup niet bij hem kan komen. Je wilt de pup tenslotte ook niet met een trauma opzadelen mocht de spanning bij Koda te groot worden.

Dat hij aan de lijn zo gespannen is laat wel zien dat hij zich in die mate in zijn ruimte beperkt ziet EN jou daarbij niet als degene ziet die het voor hem op kan/gaat lossen, dat hij dat vocaal gaat uiten. Hij heeft dus in die mate stress EN het onvertrouwen in jou dat je het op kan lossen dat hij dat gaat uiten door te blaffen (in een later stadium misschien zelfs bijten oid). Daar zou ik als eerste aan gaan werken, voordat er met pups ontmoeten aan de lijn gewerkt word. Hij moet eerst genoeg vertrouwen in jou hebben om rustig te blijven in stressvolle situaties, pas daarna is hij stabiel en berekenbaar genoeg om pups e.d. te laten ontmoeten.

Bij Dobber herken ik het ook dat ze gespannen word als er vreemde honden gezien worden. Zou ze los zijn dan heeft ze dus zelf de mogelijkheid om te vluchten of aanvallen en is ze veel minder gestrest dan dat ze aan de lijn zit. Want ja, aan de lijn moet je op de baas vertrouwen en dat is toch wel moeilijk ;-). Veel honden zijn daarom ook heel anders als ze los zijn dan wanneer ze vast zitten. In Dobber haar geval ben ik gewoon doorgelopen als dat mogelijk was en zodra ze al begon te focussen zei ik 'nee, Dobber'. Ondertussen doorlopend en haar geen aandacht gevend. Dat heeft hier goed geholpen. Helaas komen we niet vaak honden tegen maar als we ze tegenkomen gaat het al een stuk beter dan vroeger.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een hond aan de lijn van jou, dan is de hond altijd sterker in gedrag, van zo, ik blaf eens lekker tegen jou, dat hoef helemaal geen agressie te zijn, maar laten weten van , zo hier ben ik. als dat gebeurt, ga je weg bij de andere hond, je loopt gewoon flink door. dan is dat geblaf over.

als ik met bamse aan de lijn ben, en er komt een pup met baas eraan, en de baas laat de pup bij bamse, vier ik bamse, van mij mag bamse dan bij de pup, en meestal gaat dat goed zo, alleen die lijnen dan he, nimmer laat ik bamse als ze aan de lijn zit, bij anderen honden, maar een pup vind ik toch even anders, de baas van de pup snapt het ook nog niet helemaal, vraagt ook altijd of bamse wat doet, en ik leg het dan even uit, dat dat een regel is, aan de lijn niet naar een andere hond, en zeker niet naar een andere hond die ook aan de lijn zit, meestal gaat dat praatje gezellig naar beiden kanten toe, maar dan heb je het toch even gezegd. :-D

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda

honden foto van Mirjam en Curly Koda

Ik kon eigenlijk geen kant op ik kan moeilijk wegrennen met Koda. Dus ik heb de lijn zo los mogelijk gelaten om zo min mogelijk spanning op te bouwen de pup kwam zelf naar ons toe (los).
Ik heb wel geprobeerd door te lopen dat is een beetje lastig met een omkijkende hond(Koda) een enthousiaste pup en daar achteraan een baasje wat probeerde de pup bij zich te krijgen.

De snuffel ging nog wel maar toen het baasje erbij kwam werd de spanning Koda te hoog, ik probeerde nl meteen na de snuffel Koda mee te krijgen met een "kommaar".

Hem ergens aan vastbinden daar ging het eigenlijk te snel voor en als ik de lijn vast heb kan ik gemakkelijker ingrijpen mocht dat nodig zijn. Ik heb dat eerlijk gezegd ook nog nooit uitgeprobeert.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" een hond aan de lijn van jou, dan is de hond altijd sterker in gedrag, van zo, ik blaf eens lekker tegen jou, dat hoef helemaal geen agressie te zijn, maar laten weten van , zo hier ben ik. "

Sorry, maar hier ben ik het dus totaal niet mee eens. Dan blaft dus elke hond naar een andere hond 'om te laten weten dat ik hier ben'. En een hond aan de lijn hoeft helemaal niet sterker in gedrag te zijn zolang de hond de baas genoeg vertrouwt dat die het wel voor hem oplost en hij dus helemaal het heft niet in eigen poot hoeft te houden (cru gezegd). Ik ben het met je eens dat het geen agressie hoeft te zijn maar ook pure spanning oid kan zijn, maar het 'hier ben ik en daarom blaf ik' vind ik onzin.

@ Mirjam: dat je zelf zorgt voor geen spanning op de lijn is al goed, maar er zijn nog veel meer factoren van belang bij Koda's gedrag. Het feit dat hij aan de lijn zit bijvoorbeeld. Dat weet hij echt wel, ook zonder spanning op de lijn te voelen. Daarbij ook jouw gedrag en geurinformatie van onrust en stress ('hoe zal dit aflopen?!').

Je had misschien (achteraf) ook aangelijnd richting het baasje kunnen lopen zodat die de pup kon pakken.

Wat voor jou misschien ook nog handig kan zijn is een heupriem zodat je niet per ongeluk rukken aan de lijn kunt geven of juist mee kan geven als Koda trekt. Maar ik denk dat je de bron van het probleem moet achterhalen en dat op moet gaan lossen.

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda

honden foto van Mirjam en Curly Koda

Ik tref het wel net stond er weer ineens losse hond naast Koda een volwassen boxer deze keer.

Dus lijn maar stukje laten vieren even laten snuffelen. Moet zeggen dat de boxer wel wat rustiger met benaderen was als de sharpeipup. Baasje riep op afstand de hond die ook niet wilde komen.
Alleen hij bleef op afstand.

Dus ik heb Koda meegenomen met een "kommaar" er volgde een klein grommetje en de boxer ging naar zijn baasje.

Hij was nu dus ook wel gespannen maar ging veel minder uit zijn plaat als bij de pup.

Of het nu kwam omdat de boxer hem rustiger benaderderde als de pup of omdat het baasje van de boxer op afstand bleef dat weet ik eigenlijk niet.

honden page profiel denisedenise

honden foto van denise

Onze grote hond kan ook wel eens gespannend zijn als zij aan de lijn is. Bij een kleine puppie laten we onze hond altijd afgaan. Dan ontspant ze en mag de puppy komen snuffelen. Tot nu toe gaat dit altijd goed. Misschien eens proberen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe doe ik dit de volgende keer?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Babe
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^