Wat doet een teek bij een hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EliesElies

honden foto van Elies

Fayah had vandaag een teek. Hij is netjes verwijderd.
Maar ik vroeg me af wat een teek eigenlijk precies doet bij een hond. Ik weet dat mensen er ernstig ziek van kunnen worden, maar is dat bij honden ook zo?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat doet een teek bij een hond?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel  martine martine

honden foto van  martine

Elies,

ALs het een besmette teek is kunnen ze de ziekte van lyme krijgen, maar een teek verwijder je best zo snel je ze opmerkt, ze zuigen zich vol met bloed van je hond die gaat krabben op de plek waar de teek zit. Preventief behandelen is het beste zodat je hond er niet teveel krijgt.

Bah zijn zo'n vieze beestjes!!!!

Grtzz

Martine

honden foto van Willemijn, baasje van Bams.......en Ogin

wat een teek doet bij je hond ? of bij jezelf ?

een teek komt door de warmte van de hond op zijn lijf, of bij jou, hij maakt een gaatje, en hij geeft wat gif af om het wondje open te houden, dan zuigt hij bloed op. net zolang tot hij verzadigd is, is het een besmette teek, dan geeft tie het gif af aan jou of de hond, en ja dan kan jij of de hond dus ziek worden.

dat doet een teek dus.

gr. willemijn.

honden foto van Elize, Nikki, Wodka en Tommy

Nou ontdekten wij gisteren een teek bij Spikey, bij zijn edele delen zeg maar O-) Hij was al helemaal volgezogen en we hebben hem ook gelijk verwijderd. Er zit nu een echte dikke rode plek. Is dit iets om me zorgen over te maken, het ziet er echt niet prettig uit :'(

honden foto van Willemijn, baasje van Bams.......en Ogin

nee je hoeft je geen al te grote zorgen te maken, een teek die verwijderd is, geef altijd een bult en rode plek, waar de teek gezeten heeft, houd het in de gaten, met een paar dagen moet het over zijn, blijf er na een week een grote kring om de bult,tekenbeet, ga dan even langs de dierenarts, schrijf de dag even op. dan kan je ook telefonisch contact hebben met de dierenarts, niet iedere teek is besmet, wel alert blijven en in de gaten houden. goed dat je hem hebt nagekeken.

Bamse heeft giga haar, en iedere avond ga ik met mijn handen van top tot teen langs haar lijf, en laatst had ze er een bij haar lip. niets van gekregen hoor. maar blijft alert, en controle uitoefenen.

willemijn

honden page profiel GerdaGerda

honden foto van Gerda

Ik heb wel eens gehoort dat de ene hond er meer aanleg voor heeft dan de andere? Klopt dit?

Met Kjell kom ik nu echt niet in het bos hoor. Hij zit er met 5 min helemaal onder.

Vieze beesten. Geen idee waarom ze op de aarde rond lopen. Hebben niet veel nut als je het mij vraagt.

jan (Gast)

wij wonen in een bos
en ik zeg je nu al mijn hond zit elke dag onder
minstens 2-3
ik begrijp het nut niet van die vieze kruipers brr

honden page profiel DootjuuhDootjuuh

honden foto van Dootjuuh

gerda dat klopt blijkbaar want mijn honden hebben er nog nooit eentje gehad!! en ik ga door alle bosjes van dien en het hoge gras waar ze ook zitten.
Maar geen een teek.!!

en dit heb ik opgezocht over het nut van een teek ;-)


Om nu de teek onder de loep te nemen. Misschien hebt u wel al eens van de ziekte van Lyme gehoord. Deze wordt overgebracht door teken op andere dieren. Voor de bacterië Borrelia burgdorferi, die deze ziekte veroorzaakt, is de teek erg nuttig! Anders zou deze bacterie zich niet kunnen verspreiden en voortplanten. Zo zie je maar, wat voor ons een erg vervelend en mogelijk dodelijk organisme is (nl. de teek), is voor een ander organisme dan weer een voorwaarde voor overleven (de bacterie).

honden foto van Willemijn, baasje van Bams.......en Ogin

lees dit en huiver.

als ik met bamse ga wandelen zwemmen en ravotten in het bos, waar die rotbeesten in grote getalen rondzwerven, loerend op hun prooi, en zich van bloed willen voorzien. heb ik een hele goeie tip. voor iedereen.

dop azijn teetrea en druppels lavendel, goed schudden in een plantenspuit, en dan de hond ermee over de vacht sproeien, bij bamse blijven ze ver uit de buurt, thuis gekomen, goed nakijken, en geen ene teek te vinden,

honden foto van Willemijn, baasje van Bams.......en Ogin

dorien jij boft dan . maarrrrrr........jij speelt toch niet buiten ? :-D

honden page profiel ............

honden foto van ......

Heee Willemijn goede tip hoor die teetrea is voor heel veel dingen erg goed hoor


Teken Teken zijn kleine bruinzwarte parasieten van 1-3 mm groot die zich vastbijten in de huid van de hond en zich daar volzuigen met bloed. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en wel 1 cm groot en laten ze los. Teken komen voor van maart tot november. In bossen, struiken en hoog gras wachten ze op passerende slachtoffers. Niet alleen in de vrije natuur, aar ook in de eigen tuin kan uw hond teken oplopen.


Teken kunnen infecties en ontstekingen op de plaats van de beet veroorzaken, maar ze kunnen ook verschillende ziekten overbrengen.
In ons land is de ziekte van Lyme het meest bekend. De laatste jaren wordt ook de Dermacentor teek af en toe in Nederland gezien. Tot voor kort kwam deze teek alleen in warmere landen voor. Deze teek is de overbrenger van de ziekte babesiosis.
Dat is een voor de hond levensbedreigende ziekte, die de rode bloedlichaampjes vernielt. Bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, nierbeschadiging en lusteloosheid zijn de verschijnselen hiervan.


Controleer de vacht van de hond na een wandeling door de natuur. Vindt u maar enkele teken, dan kunt u die het beste zo snel mogelijk verwijderen. De kans op besmetting met eventuele ziektes is dan het kleinst. Verdoof de teek niet van tevoren, maar pak hem met een pincet of een tekentang zo dicht mogelijk op de huid van de hond en trek hem met een licht draaiende beweging uit de huid. Ontsmet daarna het wondje met betadinejodium.

Zit de hond na een wandeling vol met teken, dan is het ondoenlijk ze allemaal te verwijderen en is het aan te raden de hond met een speciale shampoo te wassen. Heeft de hond regelmatig teken, dan is het aan te raden preventief een middel toe te passen dat aanhechting voorkomt of de teek zo snel mogelijk doodt.

Gaat de hond mee op vakantie naar een land waar babesiosis heerst, dan doet u er verstandig aan de hond vlak voor de vakantie door uw dierenarts een injectie te laten geven met een stof die de hond een maand lang beschermt tegen de gevolgen van een beet door een besmette teek.

honden page profiel DootjuuhDootjuuh

honden foto van Dootjuuh

nog niet zomenteen wel weer

honden page profiel ............

honden foto van ......

Hoe voorkom je teken?
Natuurlijk is niet iedere teek besmet. Toch is het goed om hiermee rekening te houden en een andere route te kiezen als je merkt dat je hond na een wandeling vol met teken zit. Ook kun je de hond aan de riem houden zodat hij niet door de struiken rent. Hier immers zitten de teken hun slachtoffer op te wachten. En laat uw eigen huid bij voorkeur ook bedekt!
Ten slotte bestaat er nog een speciale tekenband welke u bij uw dierenarts kunt kopen. Deze band voorkomt het aanhechten van de teek en mag gecombineerd worden met enkele soorten anti-vlooiendruppels. Door gebruik te maken van deze middelen sterft de teek of raakt verlamd voordat ze zich kan vasthechten. Ook reeds vastgehechte teken sterven binnen 24 uur en vallen af.

Hoe verwijder je teken?
Een teek kun je eenvoudig van de huid verwijderen door de teek voorzichtig vast te pakken (niet fijnknijpen) en vervolgens langzamerhand steeds harder te trekken. Dus niet de teek van tevoren 'verdoven' met alcohol (bv. spiritus) of iets dergelijks*! Op een bepaald moment laat de teek dan los. Soms kan de kop blijven zitten, hetgeen aanleiding geeft tot een kleine ontsteking van de huid. Veel gemakkelijker kun je de teek fixeren en verwijderen met behulp van een speciale tekenpincet, die bij onze dierenkliniek te verkrijgen is voor enkele euro’s.

*Nooit een teek verdoven om hem te verwijderen. Door de spiritus gaat de teek onmiddellijk overgeven, waardoor er dus (eventueel besmet) tekenspeeksel in het bijtwondje komt, en de kans op besmetting met Lyme Disease juist groter wordt! Het is wel verstandig om na het verwijderen van de teek de plaats waar de teek heeft gezeten te ontsmetten met alcohol of jodium.

honden page profiel Liesbeth/SkinnyLiesbeth/Skinny

honden foto van Liesbeth/Skinny

volgens mij heeft de ene hond er meer last van dan de andere
skinny heeft nog nooit een teek gehad
wij hebben 2 katten
de ene heeft er om de dag wel 1 of 2,bij de ander heb ik nog nooit een teek verwijderd,ik doe dat wel met een tekentang,kan je de teek er helemaal uithalen
gr liesbeth

honden page profiel MariaMaria

honden foto van Maria

Onze hond heeft er ook veel last van gehad,zelfs 2 teken op éen plek!
We hebben ampullen opgehaald met vloeistof erin en dat moet je tussen zn vacht inwrijven op 2 plekjes maar, hij heeft nog geen teek weer gehad!!
Dus wij vinden dat prima spul..

honden page profiel IngridIngrid

honden foto van Ingrid

Teken hebben voor de mens geen direct nut. Zij gebruiken ons en andere zoogdieren om te leven en te overleven. Een teek moet zich voor zijn groei een paar
keer in zijn leven barstensvol bloed zuigen.

Maar voor de natuur zijn teken wel degelijk van waarde. Ze spelen een belangrijke rol als voedsel voor andere dieren. Volgezogen teken zijn een voedzame hap voor bijvoorbeeld steekmieren en vogels. Eksters, kraaien
en spreeuwen pikken deze teken van het vee af. Valt ook maar één schakel weg uit die voedselketen, dan kunnen andere dieren al in grote problemen komen.

Daarnaast hebben teken nog een andere functie, waar moeilijker begrip voor op te brengen is: teken (in de tropen) kunnen ziektes overbrengen. Ze helpen bacteriën, virussen en ziektekiemen te overleven, door ze over te dragen van het ene dier op het andere óf op de mens. Voor ons is dat niet nuttig, maar voor de natuur uiteindelijk wel. Alles heeft een plek in de natuur. Daar
horen ook ziekte veroorzakers bij. Ziektes zorgen ervoor dat zwakken afvallen en sterken overleven. Dat is pijnlijk en naar en niet altijd te begrijpen, maar wij gaan daar
niet over. Alles bestaat uit sterfelijk zijn en een terugkeer in de voedselketen. Zo werkt het nou eenmaal. Als alles zou overleven dan zou de natuur al lang overbevolkt zijn
geraakt. De natuur is hard, maar zo houdt ze zichzelf wel al miljarden jaren in stand.

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Tibo heeft er enorm veel last van en dat zorgt soms voor huidontstekingen, bijzonder lastig !

Mijn DA zegt ook dat ze deel uitmaken van een cyclus en ze voor de natuur wel degelijk nuttig zijn. De uitleg van Ingrid is zowat helemaal dezelfde als degene die zij gaf.

Maar ik blijf het vieze beesten vinden en Tibo is blijkbaar één of andere magneet voor hen...

Sylvia (Gast)

Wij wonen in Frankrijk en het stikt hier werkelijk van de teken. Vorig jaar is onze labrador Jones bijna overleden aan de ziekte pyroplasmose, dit wordt veroorzaakt door een besmette teek. Dit voorjaar hebben we hem laten inenten. 2 x een injectie met een tussenpose van 1 maand. Deze vaccinatie beschermt hem een jaar lang. Alleen wil het geval dat ie 4 weken geleden in een tekennest is gaan liggen. Hij zat werkelijk helemaal onder de teken (minstens 300 stuks), direct ingespoten met anti-teken vloeistof (moet je sowieso iedere maand doen). De volgende dag waren de meesten wel van zijn lijf af, maar toch is ie er weer ziek van geworden en heeft ie een antibiotica kuur gekregen en weer een vaccinatie. Nu is ie nog erg moe en we hopen dat ie snel weer opknapt!

Joke (Gast)

Wij hebben vandaag ook een volgezogen teek ontdekt bij mijn hond.. (golden retriever). We zijn redelijk ongerust want dit hebben we nog nooit meegemaakt!

Hoe kan je de symptomen herkennen of hij echt ziek aan het worden is ??

Help...

honden foto van Willemijn, baasje van Bams.......en Ogin

je hoeft niet zo ongerust te zijn, hou de plek in de gaten, kijk of er geen ontsteking komt daar op die plek, meestal is er na het verwijderen van de teek, een bult te zien, die slinkt met een paar dagen.
is er op de huid een rode plek, kring te zien, ga je naar de dierenarts, en laat je de plek zien.

als je met je hond bent wezen wandelen, moet je hem thuis savonds nakijken. voel met je vingertoppen heel de huid van je hond na, kop poten flanken schouders, buik alles, zit er een teek, heus die voel je, verwijder je hem.

joke (Gast)

joke (Gast)

Dank je wel !! We zijn al een heel pak geruster..

Anoniem (Gast)

Let op in het buitenland met je hond.

Met mijn kleine yorkie was in wandelen in duitsland maar hij werd sloom dus we waren snel na huis gegaan thuis zakte die helemaal in elkaar. Bleek dus dat hij echt helemaal vol zat met teken.
Snel in een badje gedaan met spul en die dingen er uit zitten trekken maar het had maar zo verkeerd af kunnen lopen.

honden page profiel Simone & MaxSimone & Max

honden foto van Simone & Max

Wij gaan ook naar duitsland met vakantie..

Zitten in een bosrijk gebied. Willemijn heeft goede druppels, dus ga die maar proberen.

honden page profiel Romina & CooperRomina & Cooper

honden foto van Romina & Cooper

Ik gebruik nu ook al anderhalve week de teatree & heb ook nog geen enkele teek gevonden, gelukkig maar!

honden page profiel michael-masterdog-kellymichael-masterdog-kelly

honden foto van michael-masterdog-kelly

ik weet alles over theeken

honden page profiel michael-masterdog-kellymichael-masterdog-kelly

honden foto van michael-masterdog-kelly

je kunt de ziekte van lyme krijgen dat zijn lange of klijne beestjes :-)

honden page profiel Romée & TacsiRomée & Tacsi

honden foto van Romée & Tacsi

ik heb een artikel gelezen dan de ziekte/bacteri van lyme in de maag zit. als je dus eerst de teek evrdooft ofzo schrikt ie en spuit ie zijn maag leeg. maar als j hem gewoon weghaalt dan krijgt hij die kans niet.

ook heeft maar 4% van de teken in nederland daadwerkelijk de ziekte van lyme bij zich en 1 tot 4% van de mensen of dieren krijgen het

honden page profiel Denise, Benji & Hogy.Denise, Benji & Hogy.

honden foto van Denise, Benji & Hogy.

Ik controleer mijn honden altijd elke avond om teken.
Vind het zulke smerige beestjes!
Hogy had er van de week nog één op zijn kop, hij zat er pas net en was nog niet volgezogen.
Kon hem zonder enkele moeite verwijderen, gelukkig!

Hogy heeft al heel weten teken in zijn leven gehad, terwijl hij wel gewoon keurig zijn druppels krijgt.
Benji heeft nog nooit een teek gehad, en hij krijgt nooit druppels. (kan er niet tegen).

Hogy is overgens nog nooit ziek geworden van een tekenbeet.

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

Er is onderzoek naar gedaan en teken vallen niet op dieren of mensen met een grote weerstand of een te hoge weerstand. Het schijnt dat ze ook een hekel hebben aan knoflooklucht dus dat krijgt Dobber nu per week. En door vers vlees te voeren krijgt een hond een grote weerstand. Daar is een ander onderzoek naar gedaan. Toen hebben ze een aantal honden in een weiland gedaan en rond laten rennen. Later zaten alle honden onder de teken. Een paar weken lang vers vlees gevoerd en weer in hetzelfde weiland gedaan. Niet 1 hond had een teek...

Teken zijn echt gevaarlijk. En de ziekte van Lyme hoeft zich niet direct aan te kondigen. Dat kan ook jaren na de tekenbeet nog wel voorkomen. Mensen kunnen de meest vreemde dingen krijgen van de ziekte van Lyme...

Aangezichtspijn (dat het onzettend veel pijn doet als iemand je gezicht aanraakt),
verlamming,
spier- gewrichtsklachten
duizeligheid
concentratieproblemen
etc.

Het probleem van de Borreliabacterie is dat ie zich terug kan trekken in 'kystevorm'. Dat betekent dat ie zich in het weefsel terug trekt binnen de celwand en niet meer in het bloed. Vervolgens wordt er bloedgeprikt en is er niks meer te vinden waarna mensen Lymevrij verklaard worden. Later duikt de bacterie weer op en blijkt dat ie helemaal niet weg is.

Het is heel moeilijk om deze bacterie kwijt te raken omdat ie heel snel immuum word voor antibioticum.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat doet een teek bij een hond?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Overstappen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^