Welke tondeuse? Twijfel.....

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

Als je het eng vindt om alleen te doen en je woont in Noord Brabant geef maar een gil.
Ik wil je graag op weg helpen.
Maaaar door uit te proberen kom je er ook hoor, misschien dat de eerste keren minder mooi is maar je zal zien dat het steeds beter gaat.

Succes ermee... ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welke tondeuse? Twijfel....." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 2 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Goldendelicious:
Volgens mij is het toch niet slecht dat scheren, behalve als je hem echt helemaal kort maakt ( tot aan de huid) en dat is het niet.Hij heeft nu nog ongeveer 1,5 cm vacht...dus hij is niet kaal. Hij heeft nog steeds krullen en het groeit heel snel. Het is zo weer lang en ik laat hem wat langer groeien en ik hou hem een beetje bij met de schaar, maar over 8 wkn is het weer lang en dan moet je hem toch af en toe wat korter maken. Hoezo is het slecht dan?

Irene: Dat klinkt erg goed ;-) "


Mijn ervaring is dat scheren met een 3 mm in het algemeen de vacht al laat schilferen en de huid kan beschadigen. Dit heb ik ook met poedelvachten ondervonden, waarvan ik vond dat bijv. een zwarte of abrikooskleur vacht na langdurig scheren neigt naar sneller grijstint en dof gekleurd. Een knipvacht zwart heeft dat niet zo snel, ook niet op oudere leeftijd. Een abrikoos groeit bij huidbeschadigingen donkerder uit, waardoor de vloeiende kleur met meer donkere spotplekken kan uitgoeien. Ik ben 'opgevoed' met de 'wetten' dat een poedel een knipvacht heeft en dat maar in sporadische gevallen geschoren werd. De delen die standaard geschoren konden worden zoals kop, binnenkant lies etc. deed ik ook. Een standaard poedeleigenaar wilde voornamelijk een 'puppy toilet' of een 'modern toilet'. En dat was voornamelijk knip, ook de rug, nek, poten. Je krijgt een vloeiendere overgang van haargroei terug als je de vacht volledig kunt knippen en dat oogt natuurlijker. En natuurlijk is een en ander afhankelijk van de eigenaar zelf die het dagelijkse onderhoud van de hond moet bijhouden. Dit is geen vaststaand feit, maar enkel mijn ervaring en voorkeur voor het knippen van die vachten die daardoor mooier terug groeien. :-)

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

Gabber:
Ik woon helaas in Den Haag, dus je kan mij alleen op deze manier bijstaan, maar dat is ook goed hoor! ;-) ben erg blij met je advies!

Goldendelicious:
Ik had ook altijd het idee dat het scheren niet goed was, alleen dan begrijp ik niet, waarom dit altijd is gedaan door een trimsalon. Daar ga ik vanuit dat zij dit het beste weten. Ik wil echt niet hem 3 mm gaan scheren, want ik hou van een beetje langer (dat is mijn persoonlijke smaak) al vind ik Koda van Mirjam altijd er mooi uit zien! Diz is nu ook kort en hij ziet er echt super schattig uit. Hij is niet geschoren op z' n koppie en snuit, want daar hebben we op de workshop een soort rond labradoodle koppie van gemaakt, dus geknipt. Zijn poten zijn lang geschoren en daarna opgeborsteld en geknipt, alleen zijn lijf is geschoren met opzetkammen. Als advies heeft ze gegeven om hem bijvoorbeeld bij te houden met een schaar, om de vorm te behouden en als hij echt een te lange vacht heeft, om hem dan te scheren. Natuurlijk ben ik een leekens daarom vraag ik mij wel af waarom poedels, labradoodles, kruising poedel, dan altijd of vaak worden geschoren? Ik begrijp je wel hoor, want ik was eerst ook tegen scheren, maar omdat dit altijd voor een deel werd gedaan, heb ik mij er maar bij neergelegd ;-) en gedacht, dat dan wel ok was. Ik weet dit ook niet precies en dan volg je een workshop en dan wordt dit ook gedaan, dus wat zou nu precies een goede manier zijn? Dit is ook een vraag naar andere HP'ers hoor en ik dank je heel erg voor je advies. Misschien moet ik dan een tussenoplossing vinden of is dit even goed om hierover een discussie te hebben met iedereen?

Trouwens, sorry voor de late reactie, maar had per ongeluk mijn IPhone in het water laten vallen, moest hem zien te redden...dus ben alleen daarmee bezig geweest en Dizzy uitlaten natuurlijk en aandacht geven

:-D

honden page profiel wolfiewolfie

honden foto van wolfie

Andis is okee.
ik heb een AEG super .prijzig, maar je doet er jaren mee
kostte 189,- euro.2 standen.
echt okee.
maar ik gebruik de tondeuse sporadisch maar er zijn ook trimmers / trimsters die dit merk gebruiken
gewoon erkend merk.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Gabber:
Ik woon helaas in Den Haag, dus je kan mij alleen op deze manier bijstaan, maar dat is ook goed hoor! ;-) ben erg blij met je advies!

Goldendelicious:
Ik had ook altijd het idee dat het scheren niet goed was, alleen dan begrijp ik niet, waarom dit altijd is gedaan door een trimsalon. "


Het advies wat een onwillekeurige trimsalon geeft, zegt mij niet zoveel. De scheer is er zo ingezet natuurlijk. Als de eigenaar dat wil en het scheelt in tijd. Je kunt er een halve hond extra in behandeling mee winnen. Maar of het 'kwaliteit' is, dat betwijfel ik wel bij een goede vacht die zonder meer geknipt zou kunnen worden. Toentertijd adviseerde de ABHB om kniprassen vooral knip te houden en niet per definitie al te scheren. Ook bij de poedel. Hieronder gewoon een voorbeeld van echt goede trimmers van handgeknipte poedels. Hier zijn er meer van:

http://www.specialgrooming.nl/hondenkapsalon.htm

'Goed' of 'slecht' heb ik eerder uitgelegd. Wat je er mee doet, vind ik prima, hoor.

Knippen is vakwerk, dus het advies om te scheren bij zo'n 'zelf doe cursus' is logisch in die zin. Dat leer je niet in 1 workshopje. :-)

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

Goldendelicious:
Dat weet ik wel zeker hoor, dat het niet zomaar geleerd is! Ik vind het volgen van een workshop ook alleen maar een tool om te leren om het een beetje bij te houden. Trimmen is dan ook echt een vak, dat onderschat ik ook totaal niet. Ik heb trouwens de workshop bij special grooming gevolgd! Je hebt duidelijk een punt hoor, maar ze hebben ook vantevoren gevraagd of ik wilde scheren of knippen. ik heb toen gezegd dat ik wilde leren scheren, ook omdat ik nog nooit met een tondeuse had gewerkt. Misschien achteraf toch maar knippen geleerd, maar ja, dan moet ik anders weer een workshop volgen. Ik ga gewoon eerst even kijken hoe ik zelf kan bijhouden en ik vind je advies erg waardevol :-D

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda 3 doggies

honden foto van Mirjam en Curly Koda

@ Goldendelicious

Ik heb hier gewoon een huistuin en keuken poedel dus die staat niet in showtoilet. Hij is kort zodat ik hem gemakkelijker bij kan houden.

Maar als ik foto's zie van shows zie toch vrij veel poedels in continental clip. Ik neem toch aan dat dat geschoren is je kan toch niet zo kort op de huid knippen?

Mijn trimster heeft trouwens zelf ook een dwergpoedel staat wel in leeuwentoilet dus zij kan prima een poedel trimmen.

Ik moet zeggen dat ik ook voor mijn gemak kies voor kort. Sinds een jaar heb ik last van onstekingen in mijn schouders, ellebogen en handen dus goed borstelen gaat bijna niet meer ik heb er de kracht niet voor. En om Koda klitvrij te houden heb ik hem dan liever korter.
Ik zie bij Koda geen verkleuringen door het scheren.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Maar als ik foto's zie van shows zie toch vrij veel poedels in continental clip. Ik neem toch aan dat dat geschoren is je kan toch niet zo kort op de huid knippen? "


Dat zijn deels geschoren hondjes en handgeknipt gemodelleerd.

" Ik moet zeggen dat ik ook voor mijn gemak kies voor kort. Sinds een jaar heb ik last van onstekingen in mijn schouders, ellebogen en handen dus goed borstelen gaat bijna niet meer ik heb er de kracht niet voor. En om Koda klitvrij te houden heb ik hem dan liever korter.
Ik zie bij Koda geen verkleuringen door het scheren. "


Zoals ik eerder schreef. Ik 'veroordeel' niemand die er voor kiest te scheren. En al zeker niet om die reden. :-)
Leg alleen mijn ervaring uit waarom ik niet per definitie voor scheren zou kiezen als een poedel ook prima geknipt kan worden.

Crushpuppie (Gast)

Even een reactie van een trimster.
Aesculaap is een Europesche tondeuse en Andis een Amerikaanse.
De Aesculaap heeft scheerkoppen die makkerlijker door een zware vacht heen komen en bij Andis heb je scheerkoppen voor een zware vacht en daarnaast afwerkscheerkoppen die een resultaat beloven zonder strepen (die niet door een zware vacht heenkomen). Maar naar mijn mening kun je ook streeploos werken met een Aesculaap. Helemaal als je tegen de haarrichting in scheert. (wat wel veel korter wordt dan met de haarrichting mee)
Verder geen ervaring met andere tondeuses. Ja, met een extra klein draadloos ding van Moser die ik alleen gebruik voor de neus van mijn Chinese Naakthond en die ik zeker niet aan zou raden voor honden met een echte vacht. ;-)

Wat betreft het scheren of knippen. Ik ben ook opgevoed met het idee; knippen=goed, scheren=slecht. Al waren ze tijdens mijn opleiding aan het kijken naar twee poedelzusjes waarvan de ene geknipt en de andere geschoren werd. (ook met het idee/fabeltje dat een poedelpup eens geschoren moet worden om een vollere vacht te krijgen) Er was toen totaal geen verschil te zien in beide vachten.
Ik ben ondertussen van mening dat het alleen schadelijk is voor de vacht als je door de onderwol heen gaat. Maakt niet uit of je dat met schaar of tondeuse doet.
Ben het er wel mee eens dat veel trimsters snel naar de tondeuse grijpen en vachtjes onnodig kort zetten uit pure gemakzucht. Je wilt niet weten hoe weinig plukhonden is nog in de salon heb die als oudere hond bij mij komen. Vrijwel alles is verpest.
Maar als een hond vervilt is of een klant staat erop dat de vacht kort moet (en dan bedoel ik mm kort) dan vind ook ik de optie tot scheren veel veiliger en mooier dan knippen. En om heel eerlijk te zijn valt het best wel mee met het lelijk terug groeien van de vacht. Met uitzondering van de plukvachtjes. Die zijn vaak binnen 1 keer verkeerd behandelen verpest.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Welke tondeuse? Twijfel....." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: hondentuigje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^