Wanneer opereren bij HD?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ik heb de afgelopen dagen eens flink zitten lezen over heupdysplasie (HD), omdat wij toch een donkerbruin vermoeden hebben dat onze lieve Taika het wel eens zou kunnen hebben... :'(

Maar wanneer wordt of moet er eigenlijk geopereerd worden bij HD?
Is het zo dat dit gebeurt wanneer je merkt dat de hond pijn heeft, of wordt dit 'standaard' gedaan wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een HD-D uitslag?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer opereren bij HD?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel J&SJ&S 3 doggies

honden foto van J&S

Volgens mij wordt er niet standaard geopereerd bij een erg slechte uitslag, maar alleen wanneer de hond er pijn aan heeft, begreep ik van de DA. Er zijn honden met HD die zonder pijn een hoge leeftijd hebben bereikt.

Wat merk je aan Taika dat je het vermoeden hebt dat ze HD zou hebben?

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Ik ken honden met HD D die niet geopereerd zijn en de baasjes zorgen voor de juiste bespiering en gewicht. Die honden hebben geen pijn en kunnen alles, net als andere honden.

Dus om er nu vanuit te gaan dat ze bij HD D standaard opereren lijkt me niet handig.

Maar waarom denk je dat jou hond HD heeft.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

@ José: Het begon met dat we af en toe echt een 'knak' hoorden in haar heupen wanneer ze opstond of 'een bocht' maakte (waarbij de achterhand dus wat draait). Maar tegenwoordig hoor je steeds meer kleine knakjes/klikjes (er schuift dus iets echt over elkaar daar) en je voelt het ook echt wanneer ze loopt en je een hand bovenop haar achterhand/de heupen legt. Dit gaat niet soepel, maar met wat wrijving voelt het.

En ook wanneer je d'r een lekkere knuffel geeft/stevig aait op de achterhand (waar ze overigens heel erg van houdt), dan komen d'r tanden toch ook wel vaak snel naar je hand toe; ze bijt niet, maar is toch wel een duidelijk teken van dat het niet prettig voor haar is wanneer je daar aan zit.

honden page profiel MaudMaud 3 doggies

honden foto van Maud

Je zou foto's kunnen laten maken om te kijken of het de heupen zijn, maar je kan bijv. ook een orthomanueel, osteopaat of chiropractor) de wervels na laten lopen. Misschien zit er wel een wervel niet goed en is ze daardoor gevoeliger dan eerst? Ik ken ook honden met HD-D die nergens last van lijken te hebben, als je inderdaad maar wel die bespiering optimaal houdt.

honden page profiel J&SJ&S 3 doggies

honden foto van J&S

" @ José: Het begon met dat we af en toe echt een 'knak' hoorden in haar heupen wanneer ze opstond of 'een bocht' maakte (waarbij de achterhand dus wat draait). Maar tegenwoordig hoor je steeds meer kleine knakjes/klikjes (er schuift dus iets echt over elkaar daar) en je voelt het ook echt wanneer ze loopt en je een hand bovenop haar achterhand/de heupen legt. Dit gaat niet soepel, maar met wat wrijving voelt het.

En ook wanneer je d'r een lekkere knuffel geeft/stevig aait op de achterhand (waar ze overigens heel erg van houdt), dan komen d'r tanden toch ook wel vaak snel naar je hand toe; ze bijt niet, maar is toch wel een duidelijk teken van dat het niet prettig voor haar is wanneer je daar aan zit. "


Oei, er zit iets niet goed inderdaad. Zou hiermee naar de DA, foto's laten maken. Hoe oud is Taika nu?

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

@ Maud: We gaan sowieso een röntgenfoto laten maken wanneer ze 18 maanden oud is; de fokker wil dit bij al haar honden zo hebben (staat dus in het koopcontract :-)), dus dan zullen we wat meer duidelijkheid over haar heupen krijgen.

Edit: is dus ook antwoord op jouw vraag, José :-) Ze is nu 16 maanden

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een bruin vermoeden, dan had ik zelf al fotoos laten maken, een groot ras wordt gerontgend met 18 maanden, maar dat is officeel, dan worden er hd fotoos gemaakt, wil niet zeggen als je vermoed dat je hond iets hebt, er geen fotoos gemaakt kunnen worden, dat kan altijd.

en met 16 maanden is je hond al goed te rontgen.

en opereren ? als je een bruin vermoeden hebt, dat is wat anders dan dat je hond niet kan lopen en heel veel pijn heeft, dan wordt er ingegrepen, maar jouw hond is al 16 maanden, ga een bespiering met je hond doen, zoals zwemmen, powerwalking, desnoods fietsen in een matige draf, zodat je hond spieren krijgt en niet op zijn botten gaat lopen.

het moet wel heel erg zijn wordt er operatief ingegrepen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een voorbeeld, voor een bekkenkanteling moet de hond heel jong zijn, als een hond al veel ouder is gebeurt dat niet meer, vandaar dat als ik echt een vermoeden had dat er niet iets goed zit, had ik al lang fotoos laten maken, een roesje is zo gebeurd, daar krijgt je hond niets van.

jonge honden lopen altijd wat los in de heupen, maar wat je omschrijft , ik hoor knak en nog eens knak, en als ik mijn hand op de rug legt, gaat de tanden omghoog, voor mij een indicatie, dan zou IK fotoos genomen hebben, 18 maanden is de officiele rontgen voor hd fotoos die voor een keuring van de hond van belang zijn, maar niet als je het vermoeden hebt dat de hond wat mankeert, dan kan je al eerder gaan.

honden page profiel Anne met Ike en JackoAnne met Ike en Jacko 3 doggies

honden foto van Anne met Ike en Jacko

Zoals Willemijn aangeeft is een TPO & van de opties indien er hd is vastgesteld bij de hond. De hond mag dan niet ouder zijn dan een jaar en er mag nog geen teken van artrose zijn.
Valt deze optie weg dan kan je gaan voor een kunstheup of behandelen met fysio en medicijnen.

Wij hebben onze dd laten opereren op zn 8mnd. Hij had links een slechte heup, overeenkomend met een C maar nog niks artrose of verkalkingen en een goede beweeglijkheid in kop en kom.
We konden dus ook wachten tot hij ouder was en dus kijken of het zou beteren maar aangezien hij de "ideale kandidaat" was en jonge honden beter herstellen hebben wij voor de TPO gekozen!
Let wel op, het is kostelijk en het is een zware revalidatie dat ze hebben! Maar gelukkig hebben wij een verzekering die het terugbetaald heeft en buiten zijn klein litteken op de heup geen sporen meer te zien...

De symptomen die jij geeft had hij totaal niet! Hij is gewoon van de ene dag op de andere met zijn poot beginnen "huppelen" en aangezien we hem altijd in het oog hielden viel dit ons meteen op!Eerste maal gezien op zaterdagmiddag en maandagmorgen waren we bij de da. En binnen de week bij de specialist geweest en afspraak voor de operatie vastgelegd!

Veel succes!

honden page profiel RenéRené 3 doggies

honden foto van René

kijk eens op deze site dit is de beste optie en de hond is daarna weer als nieuw http://www.dierenkliniekeersel.nl/operaties-mainmenu-31/total-hip-mainmenu-46.html
Sommige dieren artsten adviseren ook om tijdens de spieropbouw anabolen in de spieren te spuiten voor een snellere spiergroeiIk zelf zou voor deze operatie gaan en ook bij deze kliniek maarten is erg gespecialseert in deze methode

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een hond die in de groei is en eigenlijk niets mankeerd worden er geen anabolen gegeven, mijn eerste newfoundlander heeft een spiersnede gehad, omdat ze niet goed liep, te sterke binnen spieren van haar heupen, die hebben ze doorgesneden, om daarna de buitenste spieren te stimuleren is anabolen gegeven, drie maanden lang, langer niet, maar een gezonde hond die nog jong is en niets mankeerd omdat er nog geen spieropbouw is, worden echt geen anabolen gegeven, maar een loop schema, een opbouw van spieren die je zelf bij je hond kan stimuleren.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ik weet dat voor een bekkenkanteling de hond niet ouder dan een jaar kan zijn, en het is eigenlijk pas sinds een paar dagen dat ik denk dat er wel eens sprake kan zijn van HD/ in ieder geval iets wat niet helemaal goed zit in die heupen. Ze loopt ook niet vreemd en het ziet er niet naar uit dat ze pijn heeft wanneer ze loopt.
Tijdens haar eerste jaar wees er ook niets op dat het wel eens zo zou kunnen zijn, het is eigenlijk echt iets van de laatste tijd dat ik die dingen heb gemerkt, jammergenoeg :(

Dat ik dus niet nu meteen foto's laat maken, is omdat dit op 18 maanden toch ook moet (om een officiele uitslag te krijgen), wat bij onze fokker verplicht is. Die 2 maanden zullen 't em ook niet doen (+ de noorse prijzen zijn nou ook weer niet zo dat je zegt: nou ja ok, dan maak ik toch 2x foto's...):-)

Ik zou er wel ontzettend van balen als het toch iets van HD blijkt te zijn, vooral omdat we zo ontzettend voorzichtig hebben gedaan... Goed voer gegeven, geen bal-stok-gooispelletjes gedaan, niet te wild met andere honden laten spelen, geen trap laten lopen (we hebben haar zelfs tot 6 maanden de 3 treetjes die bij ons in het halletje naar de voordeur zijn niet af laten lopen, maar gedragen, zelfs toen ze 30 kilo woog), etc.
En ook waren we al druk bezig met de bespiering; goed doorlopen, rechte lijnen, lekker zwemmen, etc. (@ Willemijn: fietsen is hier trouwens niet te doen ;-) de rest natuurlijk wel!)

Maar goed, niet op de zaken vooruit gaan lopen natuurlijk; we wachten de foto's af die gemaakt gaan worden en dan kijken we verder :-)

@ René: bedankt voor je link. We wonen wel in Noorwegen en als het ooit op een operatie uitkomt, dan gaan we dat waarschijnlijk toch hier doen (Al heb ik ook al wel een beetje gekeken naar eventuele Nederlandse specialisten/klinieken)

honden page profiel Anne met Ike en JackoAnne met Ike en Jacko 3 doggies

honden foto van Anne met Ike en Jacko

" Ik weet dat voor een bekkenkanteling de hond niet ouder dan een jaar kan zijn, en het is eigenlijk pas sinds een paar dagen dat ik denk dat er wel eens sprake kan zijn van HD/ in ieder geval iets wat niet helemaal goed zit in die heupen. Ze loopt ook niet vreemd en het ziet er niet naar uit dat ze pijn heeft wanneer ze loopt.
Tijdens haar eerste jaar wees er ook niets op dat het wel eens zo zou kunnen zijn, het is eigenlijk echt iets van de laatste tijd dat ik die dingen heb gemerkt, jammergenoeg :(

Dat ik dus niet nu meteen foto's laat maken, is omdat dit op 18 maanden toch ook moet (om een officiele uitslag te krijgen), wat bij onze fokker verplicht is. Die 2 maanden zullen 't em ook niet doen (+ de noorse prijzen zijn nou ook weer niet zo dat je zegt: nou ja ok, dan maak ik toch 2x foto's...):-)

Ik zou er wel ontzettend van balen als het toch iets van HD blijkt te zijn, vooral omdat we zo ontzettend voorzichtig hebben gedaan... Goed voer gegeven, geen bal-stok-gooispelletjes gedaan, niet te wild met andere honden laten spelen, geen trap laten lopen (we hebben haar zelfs tot 6 maanden de 3 treetjes die bij ons in het halletje naar de voordeur zijn niet af laten lopen, maar gedragen, zelfs toen ze 30 kilo woog), etc.
En ook waren we al druk bezig met de bespiering; goed doorlopen, rechte lijnen, lekker zwemmen, etc. (@ Willemijn: fietsen is hier trouwens niet te doen ;-) de rest natuurlijk wel!)

Maar goed, niet op de zaken vooruit gaan lopen natuurlijk; we wachten de foto's af die gemaakt gaan worden en dan kijken we verder :-)

@ René: bedankt voor je link. We wonen wel in Noorwegen en als het ooit op een operatie uitkomt, dan gaan we dat waarschijnlijk toch hier doen (Al heb ik ook al wel een beetje gekeken naar eventuele Nederlandse specialisten/klinieken) "


Wij hebben er bij Jacko ook steeds op toegezien dat hij geen trappen deed, niet te wild speelde, kvv voeren, zorgen dat hij altijd goed mager stond, hij zwom als pup héél erg veel en geen bruuske bewegingen...en toch was hadden we "prijs".
Als het effectief HD is zijn de keuzes natuurlijk beperkt door de leeftijd van jullie hond maar ken er veel met een kunstheup die het perfect doen!
Veel succes en hopelijk is het iets anders dan hd en iets wat goed te behandelen is!

honden page profiel RenéRené 3 doggies

honden foto van René

ja noorwegen is een beetje ver om hier heen te gaan voor een operatie hahaha

honden page profiel Lizy en de doggiesLizy en de doggies 3 doggies

honden foto van Lizy en de doggies

misschien dat je kan overleggen met de fokker om het naar voren te schuiven.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Marlies, zou niet zo heel bang zijn, je schrijft .....ik heb het pas de laatste dagen gemerkt, maak je niet zo bezorgd, iedere hond loopt wel eens even vervelend, zeker jonge honden, en als je hiervoor nimmer wat gemerkt hebt, geen zorgen maken voor iets wat er niet is.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

als je toch bang bent dat er iets is, houdt ze dan voorlopig mooi aan de lijn, en loop met haar flink in draf, meer niet, je hond is nu 16 maanden, nou over twee maanden kan je haar dan officieel laten rontgen, zelf had ik het eerder gedaan als ik jou berichtje hierover lees, maar als het pas van de laatste dagen is........rustig aan jij, geen zorgen maken, wacht maar even af. :-D

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

@ Anne: Ja, een beetje herkenbaar voor jou dus ook: Er alles aan doen om het te voorkomen, maar dan heb je dus net pech met die erfelijke factor...

@ Lisette: Ik ben inderdaad van plan om de fokker even een mailtje te sturen om te horen wat zij er van vinden, en of zij nog iets aanbevelen o.i.d.

@ Willemijn: Ik ben normaal gesproken niet echt bezorgd als er wat is met Taika. Ik ren niet zo snel naar de dierenarts. Maar dit voelt eigenlijk echt gewoon niet goed. En ik denk ook eigenlijk dat het niet iets is van de laatste dagen, het is alleen dat ik het nu pas merk. We hoorden wel vaker een knakje, maar dachten eigenlijk: 'ach, dat hebben we zelf ook wel eens, dat er even iets knakt'. Verder niet echt over nagedacht ofzo.
Maar sinds dat ik mijn hand bovenop haar heupen heb gelegd een aantal dagen geleden en die schurende botten bij elke loopbeweging voelde, tja vanaf toen hoor ik dus elk knakje en klikje wanneer ze loopt.
Je merkt zulke dingen eigenlijk niet totdat je je er op gaat focussen; dan merk je opeens alles.

Maar goed, zoals ik al eerder zei: het is even afwachten geblazen en we gaan kijken wat het wordt :-)

Bedankt in ieder geval voor al jullie reacties! ;-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik begrijp je helemaal Marlies, maar uit jouw verhaal had ik er al gezeten, dan heb je zekerheid dat er niets aan de hand is, een voorrontgen foto is niet kostbaar, officieel fotoos maken dat kost heel wat meer, omdat er een goeie foto gemaakt moet worden voor de beoordeling, een gewone foto om te kijken of er iets aan de hand is zijn de kosten niet.

acht weken lang in onzekerheid, en dan wat je schrijft dat je je zorgen maakt, gaan.

honden page profiel Lizy en de doggiesLizy en de doggies 3 doggies

honden foto van Lizy en de doggies

Ik denk dat het ook even afhankelijk is of de fokker echt officiele foto's wil. Ik heb van Diesel ook foto's laten maken maar geen officiele beoordeling laten doen. De meeste goede dierenartsen kunnen prima beoordelen of de heupen in orde zijn en zullen waarschijnlijk best wel een verklaring willen schrijven voor de fokker.

8 weken duren heel lang als je in spanning zit....

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Zo, even een update wat betreft het röntgenen, want over 2 dagen is onze 'kleine meid' precies 1,5 jaar oud:

We hebben inmiddels (natuurlijk) contact gehad met de fokker. En wat heel fijn was, was dat ze zei dat zij zelf ook een teefje hebben gehad waarvan de heupen wat 'klikten', maar die uiteindelijk gewoon A-heupen bleek te hebben. Dat geeft hoop!

Ook gaan de we de foto's waarschijnlijk laten maken bij de faculteit diergeneeskunde hier in Oslo, waar we dan eventueel direct terecht kunnen bij een specialist mocht er iets verkeerd zijn. Ook een fijne gedachte!

Verder zijn we ongeveer al 1,5 maand bezig met het geven van een glucosamine-chodroïntine supplement, en de klikjes in de heupen zijn toch wel wat minder geworden. Niet helemaal weg, maar wel een stuk minder. Of het nou het supplement is of puur toeval; dat maakt ons eigenlijk niet uit, haha. Het schuren wanneer je je hand op de heupen legt wanneer ze loopt voelen we wel nog steeds.

Nog heel eventjes afwachten dus, en dan hebben we zekerheid! Ik hou jullie op de hoogte.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

toch aardig van je dat je een update doet, en geef maar de uitslag als er fotoos gemaakt zijn. :-D

honden page profiel Anne met Ike en JackoAnne met Ike en Jacko 3 doggies

honden foto van Anne met Ike en Jacko

" toch aardig van je dat je een update doet, en geef maar de uitslag als er fotoos gemaakt zijn. :-D "

Helemaal eens ;-)

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

" toch aardig van je dat je een update doet, en geef maar de uitslag als er fotoos gemaakt zijn. :-D "

Zal ik zeker doen! :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wanneer opereren bij HD?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: wie houd er rekening mee
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^