poot op schoot?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

ik neem aan dat dit onderwerp hier moet?

harley is nu anderhalf en aan het puberen. als we samen op de bank liggen / zitten dan legt hij zijn poot heel klungelig op mijn schoot en blijft me aankijken. hij vind het ook geen goed idee als ik die poot er afhaal dan legt hij''m gewoon weer terug en blijft me weer aan kijjken. ik heb niet het idee dat het om aandacht vragen gaat want als ik 'm een aai geef dan trekt hij zich daar niet zoveel van aan ik heb niet idee dat hij dat dat op adt moment lekker vind.
iemand enig idee? misschien een vorm van dominatie? en kan ik hier wat aan doen? gewoon doorgaan met die poot van mijn schoot afhalen en als dat niet lukt hem op de grond zetten? of is het niet erg dat hij zijn poot op mijn schoot / been legt?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "poot op schoot?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel patricia,  *Spikey* Nino & Lolapatricia, *Spikey* Nino & Lola

honden foto van patricia,  *Spikey* Nino & Lola

Ik weet niet waarom jou hond zijn poot op je schoot legt, maar mijn honden bedoelen er niks mee :-)
Ze liggen vaak half bovenop me, maar zijn absoluut niet dominant :-) Soms doen ze het ook als ze iets willen, wat aandacht o.i.d..
Als jij het vervelend vind, of je denkt dat hij er meer mee bedoeld, dan kan je zijn poot weghalen, en als hij zijn poot blijft opgooien, dan hem even van de bank afsturen?
Ik persoonlijk vind het niet erg, maar het ligt eraan of jij het wel of niet wil :-)

honden page profiel ~~

honden foto van ~

Ik denk dat het wel om aandacht gaan maar dan meer dan alleen een aai,dus ff wandelen of spelen.
Bij dominatie doen ze (meestal ) de staar hele omhoog in een boog en proberen ze echt de baas over jou te spelen.

Maar ik denk dat het om aandacht gaat

honden page profiel Sara & GummiSara & Gummi

honden foto van Sara & Gummi

Gummi mag niet op de bank, maar die komt dan ook kaarsrecht voor me zitten, of met een poot op mijn schoot, of met haar kin op m'n benen... En die kan je echt hypnotiseren :-D Gummi doet het echt om aandacht. Ook niet zozeer een aai, maar ook meer van: "joeeeeehoeeeeee gaan we nu eindelijk spelen?" Soms gaat het niet snel genoeg naar haar zin :-D

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

dit is toch ontzettend lief, hij vraag je aandacht, bij jou lekker zitten, poot erbij, misschien eens lekker kriebelen, het is helemaal geen dominantie, ben je mal, je hond ziet het wel zitten, zo samen op de bank.

poot op je schoot, lekker onder zijn kin kriebelen, knort tie van genoegen. poot op je schoot is ook een vorm van aandacht, maar wel positieve aandacht, kriebelen. :-D

honden page profiel Carine BollenCarine Bollen

honden foto van Carine Bollen

doen ze hier ook allemaal hoor...
denk niét dat er kwwad inzit, alvast niét bij de mijnen, daar ben ik zéker van (ik kan jouw hond's gedrag niet zién natuurlijk... O-) )
als ik vind dat het genoeg is, zeg ik dat en moeten ze stoppen!

maandag was onze Antares in de dierenkliniek voor een ingreep, en tijdens het bijkomen daarna, zat ik bij haar op de grond op het matrasje in de privé-wachtkamer bij de DA: ze is toen ook hélemaal op m'n schoot gekropen van zodra ze half bij bewustzijn was (met haar héle 50kg!): dus dan zéker niet 'dominant'...
dat was gewoon steun en gezelligheid zoeken, de schat!! :-)

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

bedankt allemaal voor de reacties. ik wist niet precies waar ik dit gedrag moest plaatsten maar door jullie antwoorden begin ik het te begrijpen. allemaal heel erg bedankt :-)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Hij wil iets van je. Ook de poot wegleggen is aandacht dus wanneer je dat doet heeft ie succes en geen reden om ermee te stoppen. Als je van de poot af wil kan je beter even gaan staan als hij dat doet. Als het je niet stoort, hoef je er niets aan te doen.
Op de link het vertaalde eerste hoofdstuk van The culture clash van Jean Donaldson waarin, dacht ik, uitgelegd wordt dat klimmen in de rangorde zelden de reden is van gedrag dat ten onrechte als dominant wordt betiteld.
http://home.tiscali.nl/~kuenen/stamculture.html

honden page profiel Judith en Babbe.Judith en Babbe.

honden foto van Judith en Babbe.

Babbe doet dat ook bijna altijd wel. Kruipt gezellig bij me op de bank, legt een poot op mijn schoot en valt als een blok in slaap.

honden page profiel Marijke Marijke

honden foto van Marijke

Als Dwight mij uit zichzelf een poot geeft, wil hij iets lekkers, als Joep het doet wil hij een knuffel.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Santa doet dit ook weleens, ik zie het als een vorm van aandacht vragen.
Soms ga ik er op in, soms niet.

Als hij voor ons op de grond ligt als we op de bank zitten, legt ie vaak een pootje op de voet van mijn man (ik lig altijd volledig op de bank....), lijkt me een soort contact zoeken.

Ik zie er niks dominants in.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ik zie er wel degelijk iets dwingends in... Ook op deze manier een poot over je heen leggen is een vorm van uitdaging (het is ook een dominerende actie maar het hangt van de rangorde af of het uitdagend of dominant bedoeld is), vooral met het gekijk erbij. Zelf heeft DObber er ook een handje van om dit soort dingen te doen maar ik zeg dan gewoon 'nee' en kijk over haar heen. Meestal is dit genoeg. Zo niet, dan leg ik met een strengere 'nee' haar poot terug. Daarbij nodig IK haar uit om bij me te komen. Ga ik op de grond zitten en ze springt zelf tegen me aan dan is het ook een ferm 'nee'. Pas als jij uitnodigt mag de hond bij je komen en als jij het wilt moet hij er ook direct weer af. De poot op je schoot leggen is beslist niet per ongeluk maar een doelbewuste actie. Het is een vorm van overheersing en met de starende blik (honden dagen elkaar uit door aan te kijken) past het heel goed binnen het puberen. Het op je been leggen van de kop trouwens ook... Kan Dobber ook zo lief doen, maar het mag niet. Tenzij ik haar daarvoor uitnodig ;-). Kijk maar op dit filmpje (net voordat ik begon met filmen wilde ze de hele tijd haar kop op mijn been leggen maar het mocht niet, vervolgens nodig ik haar uit en wil ze zelf niet... Dat ik bepaalde wanneer ze haar kop daar neer mocht leggen viel kennelijk niet n de smaak ;-)):



Overigens, een hond doet niks zomaar... Hij heeft er altijd een bedoeling mee. Die bedoeling hoeft helemaal niet negatief te zijn. De hond kan bijvoorbeeld bij een commando om zich heen gaan kijken omdat hij iets hoort. Maar hij kan net zo goed om zich heen gaan kijken om maar even niet te hoeven luisteren naar je commando (waarna hij misschien zelfs op zijn eigen gekozen moment en eigen initiatief het commando uitvoert). Een poot op jou leggen heeft over het algemeen altijd iets dwingends over zich en de enige tijd dat ik zie dat Rico een poot van Dobber over zich heen duld is als ze aan het spelen zijn. Tot die tijd hoeft Dobber zoiets niet te proberen want dan word ze direct gecorrigeerd. Het pootleggen is in elk geval een hele bedoelde, gecoordineerde actie waar de hond wel degelijk wat mee wil zeggen/bedoelt...

" dit is toch ontzettend lief, hij vraag je aandacht, bij jou lekker zitten, poot erbij, misschien eens lekker kriebelen, het is helemaal geen dominantie, ben je mal, je hond ziet het wel zitten, zo samen op de bank.

poot op je schoot, lekker onder zijn kin kriebelen, knort tie van genoegen. poot op je schoot is ook een vorm van aandacht, maar wel positieve aandacht, kriebelen. :-D "

Wat een heerlijke vermenselijking van hondengedrag ;-). Ik vind het in elk geval geen positieve aandacht van mijn hond. Meer een vorm van: 'Ik WIL aandacht en ik wil het NU' ;-).

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

Die van mij wil dan vaak aandacht (knuffel, even spelen, iets lekkers, een lief woordje van de baas).

De hond van de buren gaat strak voor je zitten, legt zijn poot stijf op je schoot en blijft je aanstaren, dit is bij hem een waarschuwingsteken.

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

@ hadassa: ikheb niet het idee dat het een waarschuwingsteken is maar eerder hierboven is geoppert even wandelen, hij wilde inderdaad even naar buiten en moest ook nodig.

door al jullie reacties ben ik er gelukkig wel achter gekomen :-D

honden page profiel anjaanja

honden foto van anja

heey dat doet mijn hond dus ook soms.
Hij mag niet op de bank.
Maar hij gaat dan schuin voor me zitten en kijkt me ook recht aan.
Dan komt ook dat pootje erbij!
Goh ik vond het eigenlijk altijd wel geinig en zeg dan altijd ooh krijg ik een lief voetje?!
Meestal wilt hij dan wel aandacht of vind hij het tijd voor zn eten heb ik gemerkt.
Maar is dit nu gedrag wat gewoonn prima is of juist gedrag dat je eigenlijk niet moet tolereren?
Omdat ik t eigenlijk altijd gewoon als ´grappig´ zie.

nja grtzz

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

"
Maar is dit nu gedrag wat gewoonn prima is of juist gedrag dat je eigenlijk niet moet tolereren?
Omdat ik t eigenlijk altijd gewoon als ´grappig´ zie. "

Als jij verder geen problemen hebt met je hond en het gewoon als grappig ziet is er ook geen probleem toch? Sterker nog, vaak zijn er maar een paar dingetjes die voor iemand een probleem zijn en als ze dan het hele achterliggende probleem op gaan lossen is de hond ineens een stuk minder lief (in die fase zit ik nu ;-) ). Dus als jij het wel prima vind en het is verder geen problematisch gedrag voor jullie dan zou ik er ook niet teveel gezeur om maken. Als je het vervelend vind zou ik gewoon 'nee' zeggen en hem verder negeren. Vind je het echter wel een probleem dan zou je misschien dieper moeten zoeken naar de oorzaak ervan en DAT aan moeten pakken.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" De hond van de buren gaat strak voor je zitten, legt zijn poot stijf op je schoot en blijft je aanstaren, dit is bij hem een waarschuwingsteken. "

In wat voor context gebeurt dat dan? En waar is het een waarschuwingsteken voor (uitvallen, blaffen etc.)?

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

Dat doet hij vaak bij bezoek, helemaal als mensen al wat bang zijn voor hem en hem geen aandacht geven. Gaat voor het bezoek zitten, legt zijn poot met wat druk op iemands schoot en gaat zitten staren. Geef je hem dan een duwtje geeft van gaat fietsen, dan begint hij met tanden laten zien! O-)

honden page profiel anjaanja

honden foto van anja

dobber, ok tnxx

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Dat doet hij vaak bij bezoek, helemaal als mensen al wat bang zijn voor hem en hem geen aandacht geven. Gaat voor het bezoek zitten, legt zijn poot met wat druk op iemands schoot en gaat zitten staren. Geef je hem dan een duwtje geeft van gaat fietsen, dan begint hij met tanden laten zien! O-) "

Tsja, ze ruiken letterlijk dat mensen bang zijn voor hun ;-). Hebben de buren zelf problemen met hun hond? Want dit gedrag hoort niet bij een ranglagere hond denk ik...

" dobber, ok tnxx "

Is goed hoor ;-). Het is dus helemaal aan jezelf of je er iets aan wilt doen ja of nee ;-).

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

De buren hebben geen problemen met hun hond, maar nieuwe mensen moeten altijd getest en uitgedaagd worden O-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Vervelend voor die mensen... Ik denk dat daar nog wel wat gevallen steekjes voor je buren liggen ;-).

honden page profiel Annemarie Illsley met Pip en BobAnnemarie Illsley met Pip en Bob

honden foto van Annemarie Illsley met Pip en Bob

Niet teveel over nadenken. Gewoon lekker kroelen en knuffelen. Mijn chows doen het ook!

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

Hun zien het als grappig, alleen heb ik al gezegd, dat het wel een keer fout kan gaan. Mijn trainers hebben daarvoo hun nu al een gele kaart gegeven. 1 gele kaart, is een waarschuwing, een 2e gele kaart is 1 maand niet mogen trainen, na 2 gele kaarten komt er een rode kaart en je mag nooit meer daar trainen O-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Hun zien het als grappig, alleen heb ik al gezegd, dat het wel een keer fout kan gaan. Mijn trainers hebben daarvoo hun nu al een gele kaart gegeven. 1 gele kaart, is een waarschuwing, een 2e gele kaart is 1 maand niet mogen trainen, na 2 gele kaarten komt er een rode kaart en je mag nooit meer daar trainen O-) "

Hm... Zegt ook al wat ;-). Jammer dat ze het zien als grappig, het kan wel degelijk heel gevaarlijk zijn...

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Bij Lola betekend het dat ze iets wil, nadat ik bijv. klaar ben met mijn yoghurt, krijgt zij altijd het restje, soms vergeet ik dat, en staat het lege bekertje naast me. Dan komt Lola na een tijdje geduldig gewacht te hebben maar een patsepoot geven. Als je haar goed bekijkt, zie je haar ogen dan naar het bekertje en mij heen en weer gaan. Dan zeg ik, oooo dat is dom, ben ik het bekertje vergeten. Zij gaat dan kwispelen en krijgt het bekertje.
Uiteraard kan ze ook iets anders bedoelen in een andere situatie.

honden page profiel ChaveraChavera

honden foto van Chavera

"
Hm... Zegt ook al wat ;-). Jammer dat ze het zien als grappig, het kan wel degelijk heel gevaarlijk zijn... "


Hij doet het ook niet bij de baasjes, alleen bij mensen die hij niet kent ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "poot op schoot?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: leuke verhalen!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^