Delen

- facebook

- twitter

Forum Is jullie doodle vroegtijdig gesteriliseerd of gecarstreerd, en wat vinden jullie daarvan?

Labradoodle > forum > Is jullie doodle vroegtijdig gesteriliseerd of gecarstreerd, en wat vinden jullie daarvan?

honden foto van ~*Sandy*Yoda & Yip*~

honden page profiel ~*Sandy*Yoda & Yip*~~*Sandy*Yoda & Yip*~

Na aanleiding van een discussie op het openbare deel van dit forum, ben ik toch wel heel benieuwd naar jullie mening over vroegtijdig catreren/clippen en steriliseren.

Ik vind het aan de ene kant fijn, zeker bij een teefje, ivm de hormonale inbalans die ze hebben als ze loops moeten worden, maar aan de andere kant missen ze de hormonen om sneller/beter op te groeien tot een stabiele hond. Daarbij blijven ze langer pup (speels) en groeien ze langer door wat effect kan hebben op de botdichtheid.

Ik had Puff het liefst intact gehad en met liefde een contract getekend waarop ik verplicht was haar te laten steriliseren op 1 jarige leeftijd.

22 februari 2012 om 13:34

Dit onderwerp staat op slot. Je kunt niet reageren


honden foto van Dali en Jolie

honden page profiel Dali en JolieDali en Jolie 3 doggies

Dat is een heel gevoelig punt voor de Australische doodle fan. Iets wat zeker veel discussie geeft.

Ten eerste vind ik het belangrijk om te laten weten dat ik absoluut niet tegen castratie/sterilisatie ben.

Ik vind de reden ervan wel heel belangrijk.

De reden en leeftijd bij de doodle's druist tegen mijn gevoel in :'(

De reden bij de ASL is dat Beverly Manners en/of Tegan Park hebben besloten dat dit moet en niet de FCI (erkenningsraad van het ras)
Deze reden is in mijn ogen niet geldig omdat er meerdere rassen op de lijst staan om erkend te worden zoals de Boerboel of de Oud Duitse herdershond waarbij dit niet nodig is om eventueel erkend te kunnen worden.

De andere reden zou zijn dat er hierdoor gecontroleerd gefokt kan worden om "het ras" zuiver te houden/krijgen.

Ik wil hierbij een voorbeeld geven van de Hollandse Smoushond. De Hollandse Smoushond is op een bepaald moment bijna uitgestorven geweest. Er is een fokregelement opgesteld waarin staat oa dat:

*Ieder hondje wordt in het eerste jaar uitgenodigd om de jaarlijkse clubdag bij te wonen zodat deze kan worden gekeurd en daarbij worden alle kenmerken geregistreerd.

*Er exportverbod is op Hollandse smousjes om te zorgen dat er een stabiel ras kan worden opgebouwt.

*De pupprijs wordt bewust zo laag mogelijk gehouden zodat broodfokkers er geen brood in zien, dit is een vast bedrag van € 250,00.

De vrouw welke dit ras nieuw leven in wilde blazen bezocht iedere geboren smous 2/3 maal om te kijken hoe het hiermee ging tot aan 2001. (Wat een toewijding ;-) )

Dit vind ik persoonlijk een mooier voorbeeld om een goed ras te krijgen/behouden.

In mijn ogen is het castreren/steriliseren alleen een middel om de hoge prijs van de doodle te handhaven en hiermee ook meteen de aanleiding voor broodfokkers om hier flink aan te verdienen. :'(

De meest bekende gevolgend heeft Sandy al aangegeven.
Ik wil er hier nog wel wat aan toevoegen. Er is ook een kans op incontinentie bij deze ingreep. Er zijn pupjes die een flinke ontsteking kunnen krijgen of erger nog kunnen sterven aan een operatie op deze jonge leeftijd :'(
Het clippen heeft wel een voordeel in de hormoonhuishouding maar ook dit blijft een operatie bij een zeer jonge pup :'(

Uiteraard zijn er verschillende uitslagen van onderzoeken welke wel of niet deze kwalen toeschrijven aan het vroegtijdig castreren/steriliseren en zullen er ook onderzoeken zijn die er voordelen van zien.

Wie kan zien op een leeftijd van 6/7 weken of een pup later geschikt is voor de fok???

Hiermee worden wellicht perfecte fokhonden uitgesloten en minder perfecte honden wel ingezet omdat er zeer veel voor is betaald.

Ik ben van mening dat dit de grootste marketingstunt in de hondenwereld is.

Ik heb bewust gezocht naar een doodle welke geen ASL lijnen heeft en waarvan de ouders wel zijn getest en niet castreerd/steriliseerd.

Ik weet dat sommige mensen een F1b of multigeneratie niet als echte doodle zien omdat dit dus niet hetzelfde zou zijn als een ASL maar dat is weer een heel ander discussie punt ;-)

Ik veroordeel niemand ook fokkers niet omdat ze toch gewoon leuke honden willen hebben of voortbrengen. De enige die ik veroordeel zijn de clubs welke onnodig het standpunt van Beverly Manners blijven steunen :'(

Zo poeh he wat een verhaal he maar het lucht wel op ;-) :-D

22 februari 2012 om 19:04

honden foto van Dali en Jolie

honden page profiel Dali en JolieDali en Jolie

en met asl bedoel ik ald shame on me hihi

22 februari 2012 om 20:11

honden foto van annette & de boefjes

honden page profiel annette & de boefjesannette & de boefjes 3 doggies

Buddy is niet gecastreerd, maar dat wil ik op den duur wel. Zeker omdat er hier in huis nu drie reuen zijn die allemaal graag bovenaan willen staan :-)
Maar hij is nu 7 maandjes jong en ik wil proberen te wachtn tot hij ongeveer een jaar is, tenzij blijkt dat het eerder nodig is.

22 februari 2012 om 20:59

honden foto van Angel, Google & Gadget

honden page profiel Angel, Google & GadgetAngel, Google & Gadget

Beide honden zijn jong gecastreerd en ik heb daar geen probleem mee, ik heb er als eigenaar alleen maar voordeel van zelfs.

Ik ben me er terdege van bewust dat dit een gevoelig onderwerp is, maar tot iemand mij echt kan bewijzen dat mijn honden er nadeel van hebben dat ze jong gecastreerd zijn, ben ik er tevreden mee O-)

23 februari 2012 om 13:02

honden page profiel RitaRita

De geslachtsorganen zijn bij een vroegtijdige castratie ook nog eens serieus ernstig onderontwikkeld. Tel daar het feit bij op dat ze enorm meer onderwol gaan produceren, dus ik zie geen voordelen van vroegtijdige castratie. Wij krijgen over een aantal weken een Australian Labradoodle teefje, zij is intact en blijft dat ook. Wij laten onze dochters toch ook niet als kind al aan de pil gaan?

20 april 2012 om 20:58

honden foto van Simone, Cody en Flynn

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

Ik zou een teefje, ALS ik haar al liet helpen pas met een jaar of 2 laten helpen.
Dit omdat ze dan 2 loopsheden achter de rug heeft, volwassen is, uitgegroeid is...
Zo jong steriliseren of castreren....Dat vind ik maar niets...

20 april 2012 om 21:03

honden foto van Angel, Google & Gadget

honden page profiel Angel, Google & GadgetAngel, Google & Gadget

Wat bedoel je met onderwol?? mijn honden hebben geen ondervacht.

21 april 2012 om 21:38

honden page profiel RitaRita

Bij veel hondensoorten heb je de dekharen en wolharen. Bij de australian Labradoodle heb je dat dan weer niet maar bij veel andere soorten wel. Als je gaat steriliseren of castreren krijg je beduidend meer produktie van wolharen waardoor het kammen nog zwaarder wordt.

22 april 2012 om 11:06

honden foto van marianna

honden page profiel mariannamarianna

Bennie is met 6 maanden al gecasteeerd
met overleg van de dierenarts

14 juni 2012 om 16:13

honden foto van Lique & Noor

honden page profiel Lique & NoorLique & Noor

Noor is niet gesteriliseerd (ze is dan ook geen Australian). Misschien willen we nog wel een keer een nestje van haar met een leuke papa-Doodle. De dierenarts adviseerde ons, als we niet willen fokken met haar, om haar voor de 3e keer loops te laten 'helpen'. De kans op (melkklier)kanker zou je dan zo goed als wegnemen. Na 3x of meer x loops helpt het alleen nog tegen drachtig zijn. Heeft iemand hier vaker over gehooord? Ben benieuwd..

15 oktober 2012 om 15:39

honden foto van Helene en Tybor

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

Kennissen van mij hebben 5 jaar geleden uit Australie een Labradoodle over laten komen met 8 weken. Het was een reu en ook al gecastreerd.Vond dat een gekke gang van zaken maar zag er verder geen verandering bij de hond door.Echter toen deze hond zo,n anderhalf jaar oud was en hij je kwam begroeten, en ik of iemand anders hem dan even knuffelde kromde zijn rug zich in een boog omhoog en verkrampte hij,liep heel gek tegen je aan te duwen.Op het moment dat je hem niet meer aanhaalde schokte zijn lijf nog even door en daarna hield het op.Heb het altijd een beetje bizar gevonden want leek erop alsof hij wat lustgevoelens kreeg maar het niet kwijt kon.Heb me altijd afgevraagd of dat kan komen door te vroege castratie.

15 oktober 2012 om 16:13

Dit onderwerp staat op slot. Je kunt niet reageren


Home | Registreren |