bijvoeden puppies... hoevaak?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NataschaNatascha

honden foto van Natascha

Hoi,

Ik had een vraag over het bijvoeden van de puppies.

Noa mijn engelse stafford is gisteren mama geworden van 9 mooie puppies.
Ze drinken allemaal erg goed bij haar alleen waren ze, op 2 na, allemaal wat afgevallen.
Ik ben gelijk gaan bijvoeden, maar hoevaak en hoeveel mag je eigenlijk geven op een dag.

En is het niet zo, net als bij de mens, dat hoe meer je bijvoedt hoe minder de melkproductie bij de moeder word?

Graag jullie advies hierin...

Alvast bedankt.

Groeten Natascha

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "bijvoeden puppies... hoevaak?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

bijvoeden (Gast)

Dag Natascha,

Ze mogen de eerst 2 dagen wel iets afvallen, de melkproduktie moet nog goed op gang komen. Wel moet je ze aanleggen bij de teef om zo te stimuleren.
Zuigen ze wel goed?

Ik heb 2e kerstavond ook boxerpups gekregen via keizersnede. Ze vielen eerst ook een beetje af, 4 begonnen voorzichtig te groeien na 3 dagen. Nu gaat het goed op één pupje na en die voer ik elke 3 uur nu 15 ml bij.

Ben begonnen met 10 ml iedere 2 uur, ook 's nachts. Wel voorzichtig doen dat het niet in de longetjes komt!
Ik wist ook niet precies hoeveel ik ze kon geven, op de verpakking staat wel het één en ander beschreven maar uiteindelijk heb ik mijn gevoel en de weegschaal maar gevolgd.

Hoop dat je wat met deze info kan?

Succes!
groetjes, Hettie

honden page profiel CarmenCarmen 3 doggies

honden foto van Carmen

waarom gelijk bijvoeden? een gezonde pup red zich wel, weeg hier nooit, voed niet bij en ook alles wordt groot.....

afvallen in de eerste dagen kan volgens de boekjes normaal zijn (dus geen ervaring mee, want weeg niet)
kijk hier zelf gewoon naar de algemene conditie, volle buikjes, tevreden (niet zeurende) pups die vttt zogen en vooral veel (tevreden) slapen.....

honden page profiel NataschaNatascha

honden foto van Natascha

ok dank jullie wel voor jullie snelle antwoorden.

dus nog even geen paniek!

De puppies drinken wel goed bij moeders en ze zien er ook tevreden uit.

Ik weet dat bij mensen baby's ook eerst wat afvallen... maar ik had gelezen dat dit bij de hondjes dus niet mocht vandaar dat ik schrok toen ik ze ging wegen vanmorgen.

Groeten Natascha

honden page profiel CarmenCarmen

honden foto van Carmen

zoals ik al schreef,
ik weeg nooit, kijk gewoon naar de puppen of ze tevreden zijn (en geloof me, dat weet je snel genoeg, want een niet tevreden pup dan laten ze dat wel merken en als ze dat niet doen en stil in een hoekje gaan liggen is er toch al iets niet goed mee.....)
dus mooie glans, voornamelijk slapen en eten, lekkere ronde buikjes, dan is het al snel goed.....

honden page profiel fabiennefabienne

honden foto van fabienne

Wij wogen bij onze eerste nestjes ook regelmatig maar dit is inderdaad meer voor je eigen gemoedsrust goed dan voor iets anders zoals Carmen al aangaf... ;-) Het is ook normaal dat sommige pupjes de eerste 2 dagen ietske afvallen, melkproductie moet nog op gang komen..Zolang de pups er tevreden bij liggen , niet altijd krijsen en heen en weer in de werpkist kruipen, een lekker glanzend velletje hebben, de eerste dagen voornamelijk slapen enz. dan zou ik me ook niet meteen zorgen maken... Tegenwoordig wegen wij ook maar heel af en toe en dan nog niet altijd alle pups, je ziet echt wel of ze het goed doen ! zo te zien doet de mama dat schitterend en zolang je het gevoel hebt dat de pups rustig en tevreden zijn regelt alles zich wel vanzelf. Ik zou zeker ook niet meteen gaan bijvoederen...

Liefs Fabke

honden page profiel NataschaNatascha

honden foto van Natascha

echt ontzettend bedankt voor jullie antwoorden.
zo'n eerste x een nestje meemaken is toch wel spannend. ;-)

Ik moet alleen wel een beetje om mezelf lachen.
Van beroep ben ik kraamverzorgster.. en eigenlijk lijken de adviezen die ik nu van jullie krijg... erg op de adviezen die ik altijd aan de kersverse ouders gaf. :-)

groeten

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ik weeg de pups wel altijd. De eerste dagen zelfs 2 keer per dag, daarna 1 keer per dag. Ik vind het zelf gewoon prettig, ook om 1 voor 1 ze even goed in handen te hebben en na te kijken.
Ik woog ze vroeger altijd in een keukenweegschaaltje. Heb ik voor de grap een foto van pup in keukenweegschaal naar de fabrikant van de weegschaal gestuurd. Vonden ze zo ontzettend leuk, dat ze me een kadootje toe zouden sturen. En wat kreeg ik? Een dure babyweegschaal! Ideaal.
Ik heb gelukkig nooit een pup bij hoeven voeren, maar ik denk ook dat de moedermelk af neemt naarmate je meer bijvoert. Zo werkt het afspenen toch ook?

honden page profiel fabiennefabienne

honden foto van fabienne

als wij dus af en toe WEL wegen gebeurt het ook in een keukenweegschaaltje hoor... En dit gaat dan zo...





Hier gelukkig ook nooit moeten bijvoeren, mams had altijd meer dan voldoende en de melkbar was altijd open !

al was het soms wel even drummen aan die melkbar !!! ;-)

honden page profiel CarmenCarmen

honden foto van Carmen

wil de teef niet eens de onrust aan doen van dagelijks (laat staan 2x per dag) wegen....
d eerste 3 a 4 wk zijn volledig voor de teef, dan zit ik er alleen maar bij en kijk er naar, heb dan de puppen dus ook niet in handen.....
daarna als vanaf 4 wk het bijvoeden begint en ze voor het eerst ontwormd worden, ja, dan lig ik wel tussen op en bij de pups....maar die eerste (belangrijke) weken dus niet, vind de rust in het nest en de teef de kans geven een goede moeder te zijn vele malen belangrijker......

honden page profiel fabiennefabienne

honden foto van fabienne

de eerste drie weken zorgen wij ook voor voldoende rust in de werpkist hoor Carmen en daarom laten wij die eerste weken ook geen vreemd bezoek toe...Maar de gezinsleden en ikzelf gaan wel vaak bij mams en pups in de werpkist zitten, knuffelen de puppies en zijn er gewoon eigenlijk niet bij weg te slaan ;-) ;-) ik vind dat contact met mensen wel heel belangrijk, zelfs in die eerste weken...Gelukkig heeft mams ook helemaal geen probleem met onze aanwezigheid ! en dat wegen doen wij gewoon nog af en toe om toch iets of wat een beeld te krijgen vd gewichtjes vd pups..En ik kan me zeker voorstellen dat je bij een eerste nestje toch nog ietsje meer bezorgd bent, kan me dus goed verplaatsen in Natascha..

honden page profiel gwendagwenda

honden foto van gwenda

Ik voer mijn pups ook niet bij. Ga ze wel wegen (beetje ook voor mezelf. Eerste nestje en toch wat onwennig nog allemaal).
Ik voer vooral de teef bij. Ze krijgt puppybrokken (al een hele tijd), 2x per dag een natuuryoghurt en ik doe melkpoeder (van puppymelk) op haar brokken voor de melkproductie.
De pups zien er hier toch allemaal heel tevreden uit. Zijn ook 9 stuks dus wel heel vermoeiend voor de teef en die moet vooral veel binnenkrijgen.
Ik ga vandaag ook nog vlees halen om haar dat bij te geven. Teveel kan ze volgens mij nu niet krijgen en ze geeft zelf aan wanneer ze genoeg heeft.
Ook krijgt ze de ganse dag eten en drinken ter beschikking.

honden page profiel CarmenCarmen

honden foto van Carmen

Fabienne, ook ik heb een eerste nestje gehad en vond het juist mooi de natuurlijke instincten te zien zonder menselijke inmenging, alle puppen hier worden zeer sociaal afgeleverd (de meesten leven naast hun leven als sport/werkhond gewoon in huis met meerdere honden zonder problemen, dus ze lijden niet van het "gemis" van menselijk contact in de eerste weken

ja, ik mag er bij van de teef, ik mag ze vastpakken, maar weet dat de teven hier dat niet waarderen, laat ze die rust dus.....pak ze 1x om de geslachten definitief te bekijken en verder zijn ze voor de teef.....

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Carmen, ik denk dat de manier waarop jij je honden houdt en fokt, gewoon heel anders is dan bij degenen die gewoon huishonden fokken. Ik zie dat je 10 honden hebt, dat is ook niet te vergelijken met iemand die 2 of 3 honden heeft.
Ik denk dat jou moederhond ook veel meer onrust ervaart bij het uit de werpkist nemen van de pupjes. Onze honden worden daar echt niet onrustig van.
Het ligt ook aan het ras. Jij fokt echte werkhonden, die fokken wij ook, maar de oorspronkelijke taak van samojeden was het hoeden van rendieren, het trekken van de slee, en het warmhouden van mensen, vooral kinderen. Onze honden slapen ook alle vier op bed (tenminste, dat mogen ze als ze dat willen) en ik denk niet dat dat bij jou zo is.
Ik vind het het allerbelangrijkste, dat onze pupjes heel erg verdraagzaam zijn naar mensen en kinderen toe. Daarom kan je naar mijn idee niet vroeg genoeg beginnen met de hondjes te laten wennen aan mensenhanden. Natuurlijk zijn wij wel de eerste twee weken de enigen die de hondjes mogen oppakken.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Hier heb ik ook genoeg honden O-)
Maar ook hier worden iedere dag de puppen gewogen en gecontroleerd...
Hoe moet je anders ook het nest schoonmaken als je verder niet aan de puppen komt??
Hier wordt het nest ook iedere dag schoongemaakt.
Dyma is ook wat beschermend naar de puppen toe,mijn zus kan er dus ook niet met haar handen in de kist komen,maar ik kan alles doen ;-)
Ik denk dus niet dat het aan het aantsl honden ligt maar meer aan hoe je er over denk...

Over het bijvoeren,als het nodig is doe ik het wel,maar anders niet,maakt niet uit hoeveel pups er zijn..
Misschien dat je de moeder ook KVV bij kan voren ,ik daar hele goede ervaring mee,Dyma is namelijk eentje die minder melk heeft maar sinds ik KVV bij voer heeft ze genoeg melk.
Ook Primeran pilletjes(die tegen braken gegeven worden) hebben als bijwerking melk geven...dus ook dit helpt goed voor de melk.

honden page profiel nicole de nnicole de n

honden foto van nicole de n

ikdoe het wel hoor, elke dag mijn puppies vasthouden en wegen.
Ik heb zelfs bio-sensoroefeningen gedaan.
het is aangetoond dat deze oefeningen tot aan dat de oogjes open enorm helpen aan de ontwikkeling van de pup.
Zo trainen ze de militaire en politie honden in amerika.
je krijgt zo honden die niet snel bang zijn en heel zelfverzekerd. Dus de eerste paar weken zijn voor de ontwikkeling al heel belangrijk, dus ook vastpakken al!!

Groetjes Nicole

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Daar moest ik ook aan denken Nicole. Ik wou die oefeningen de volgende keer ook gaan doen en dan moet je ze toch ook elke dag in handen hebben.

En Cabasja, dat is inderdaad ook een goeie, had ik nog helemaal niet aan gedacht, hoe je de werpkist schoon moet maken als je niet aan de pupjes komen wil. Meestal maak ik trouwens de bak schoon als mijn man even de moederhond uit laat. Want dat moet toch ook gebeuren?

Het is inderdaad niet het aantal honden, maar de manier waarop je ermee om gaat, daar heb je gelijk in. Als wij er tien zouden hebben zouden we er ook nog net zo mee om knoedelen zoals nu.

honden page profiel CarmenCarmen

honden foto van Carmen

kan best zijn dat de politie in de VS ze zo traint, daarom halen ze zeker ook nog steeds het merendeel van hun honden uit NL en België???

Weet dat enkele van mijn pupkopers zeer gecharmeerd zijn van het natuurlijke (en niet door mensen gevormde) instinct en daardoor in de toekomst ook bij mij zullen blijven kopen, die hebben ook ervaring met puppen uit amerika, idd bij fokkers vandaan die er dus van het begin af aan druk mee bezig zijn, en van die bio-sensor oefeningen etc doen.......

en werpkist schoonmaken, dat doet de teef toch zelf neem ik aan???? hier is er echt geen vuiltje in de kist te vinden.

honden page profiel gwendagwenda

honden foto van gwenda

De kist maak ik toch ook proper. Ze ligt op een laken en ze verliest toch nog wat bloed en dan is dat deken toch wel vies vind ik na een dag. Ook de kakjes eet ze wel op, maar zie je toch op een laken en dan een mooi proper laken erin en het is een heel verschil. vind ik hé.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Nou, ik vind het de eerste dagen echt een vieze kliederzooi hoor. Mijn teefjes hebben nog zeker twee a drie weken een vieze uitvloeiing en soms lijken de zijkanten van de werpkist wel op een slagerij. En die uitvloeïng stinkt ook nog 's erg, dus ik sop toch echt dagelijks die kist uit.

Maar misschien heb je daar minder last van als je een kortharige hond hebt, daar heb ik geen ervaring mee.

Het is maar goed dat we het allemaal anders doen, dan hebben de pupkopers tenminste ook genoeg keuze qua fokkers. Ik heb juist heel veel pupkopers die het geweldig vinden dat we er zoveel mee bezig zijn en alle mogelijke testjes e.d. doen.

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Inderdaad Carmen,de meeste politiehonden in de VS komen uit nederland en deze halen ze weer uit Tjechië en ook gewoon van ons eigen kikkerlandje ;-)
En ik geloof ook niet dat ze in Tjechië die oefeningen doen ;-)
Niet dat er iets op tegen is hoor,je moet altijd doen waar je zelf achter staat.
De nederlandse politie honden gaan over de hele wereld,nederland schijnt erg goede getrainde honden te hebben ;-)
Hier in Liempde zit een grote politiehonden centrum,waar ze hele goede honden hebben,deze komen vaak uit Tjechië...en ik kan alleen maar zeggen dat dit zo'n geweldige lieve honden zijn en vaak zijn het ook nog een wolfgrauwe duitse herders en je kna niet geloven hoe goed hun op de heupen zijn!!!

honden page profiel CarmenCarmen

honden foto van Carmen

omwat jij zegt Gwenda heb ik dus nooit geen kleedjes in mijn kist, de teven gooiden die er overigens ook uit omdat ze het dan niet goed schoon kunnen houden,
ze heb ben zeker nog 3 wk wel uitvloeiing maar houden dat zelf helemaal schoon......daar kan ik niet tegenop poetsen....alles wat niet schoon te houden is (kleedjes, kranten etc) wordt door de teven vakkundig de kist uitgewerkt.....

honden page profiel gwendagwenda

honden foto van gwenda

oh hier is het dan wel heel anders. Djinnie pakt de lakens net bij haar en ligt er heel erg graag op.
Zo zie je maar weer wat een verschil er zit tussen de ene hond en de andere hé en och...ik zit er niet mee in. Heb 4 kids en moet sowieso al dagelijks wassen dus dat wasmachine meer komt er hier niet op aan :-D

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Carmes en de wanden dan???
Ook daar komt viezigheid op.
Misschien je donkere wanden...???
Nu ik mijn kist in donker hout heb zie het ook niet,maar toen in mijn lichte,beukenkleur,kist,nou ik kan je zeggen dat het wel een kliederboel is.
Maar ieder z'n ding toch...

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Carmen...nog 1 ding,je hebt de moeder met pups ook niet in huis,toch??
Misschien dat dat ook nog scheelt..???

honden page profiel CarmenCarmen

honden foto van Carmen

nu inmiddels niet meer in huis idd omdat we hier buiten de ruimte hebben, maar toen ik nog in de stad woonde (en dat waren toch de eerste 5 nesten) stond de werpkist de eerste 3 a 4 wk toch echt in de woonkamer en daarna verhuisden ze pas naar de kennel......
en nee, de wanden worden ook vakkundig schoongemaakt.....wel donkere wanden, een donkere werpkist, hard kunststof, maar de wanden in het begin regelmatig met een keukenpapiertje geinspecteerd en die waren brandschoon.....

honden page profiel fabiennefabienne

honden foto van fabienne

ik denk ook dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat je het beste vindt en ik denk dat er onderling tussen rassen en teefjes ook heel grote verschillen zijn ... Wij fokken hovawarts en onze honden leven in principe alle drie in huis, uitgenomen onze reu die 's nachts in een overdekte buitenkennel verblijft. Dit is zo gegroeid omdat wij hem tijdens de loopsheid vd teefjes toch apart moeten kunnen houden op momenten dat wij uit werken zijn en de honden die paar uur dus zonder toezicht zijn... Maar eens wij wel thuis zijn leven de honden gewoon bij ons in huis, ook de reu dus....een hovawart heeft ook nood aan dat contact met zijn gezin anders krijg je een heel onafhankelijke hond die niet echt een hechte band heeft met zijn mensen... Natuurlijk kunnen ze ook best enkele uurtjes zonder ons buiten ravotten maar een groot deel vd dag vertoeven ze toch in onze nabijheid..
Wij respecteren ook zeker de rust en privacy vd teef, onze werpkist staat bvb. in de garage die weliswaar deel uit maakt vd woning en waar net zo goed verwarming aanwezig is als in de woonkamer. Zo zorgen wij ervoor dat ze gedurende de eerste weken dus niet 'gestoord' wordt door bezoek van vreemden..
Toch zijn we het grootste deel vd tijd zelf ook in de garage aanwezig, ons teefje vindt het ook fijn dat er iemand van ons gezin daar is.(en wij niet minder ! ;-) ) Na enkele weken gaat ze vanzelf al voor iets langere periode uit de werpkist en komt dan voor even in de woonkamer liggen. Het is dus echt niet zo dat we constant zitten te prutsen aan die pups maar ze worden hier wel vaak in de hand genomen en geknuffeld... Een hovawart moet je als pup ook goed 'manipuleren' zodat die dat later goed gewend zijn. Ook hier wordt de kist zeker schoon gemaakt, ook meestal terwijl de teef even wordt uitgelaten... Ze liggen hier op drybeds met daaronder een krantenlaag en zeker de eerste weken worden die regelmatig ververst en de kist af en toe ontsmet..Sorry, maar vind dit toch wel nodig om het allemaal een beetje netjes te houden... Onze honden hebben natuurlijk ook halflang haar en een vrij dichte 'broek' en alhoewel ze best heel netjes op zichzelf zijn ligt er toch ook een hoop viezigheid in die kist.
Ik heb zeker ook respect voor het instinct vd teef en de natuur maar ik denk inderdaad dat het een groot verschil is welk soort honden je fokt... Ik respecteer echter ieders keuze over de manier waarop we de geboorte en alles wat daarmee te maken heeft aanpakken..Tenslotte ; zoveel mensen, zoveel meningen, toch ??? ;-)

Groetjes Fabke

honden page profiel NataschaNatascha

honden foto van Natascha

het is inderdaad erg fijn om allerlei verschillende menigen te lezen.
Je haalt eruit wat qua gevoel het beste bij je past.. ja toch!

Toch vind ik het knap van Carmen om de puppies niet op te pakken en de natuur zijn gang te laten gaan.
Ik zou het niet kunnen, de puppies zijn te schattig.... af en toe moet ik ze even knuffelen hoor. ;-)

Trouwens kan ik vandaag melden dat de puppies netjes gegroeid zijn.
Ik heb ze vanmorgen voor de zekerheid even gewogen.

Groeten Natascha

Anoniem (Gast)

fijn te horen dat ze ondertussen bijkomen Natascha ! is ook normaal dat de melkproductie nog even op gang moet komen.... ;-)

Liefs Fabke

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "bijvoeden puppies... hoevaak?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^