Hond reageert ineens fel op andere honden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Floyd (Gast)

Hoihoi, Ik heb hier laatst een berichtje geplaatst over mijn hond die fel reageert op twee andere honden uit de buurt. Nu, sinds een week ongeveer, reageert mijn hond op meer honden heel erg fel. Hij begint dan te grommen en te blaffen terwijl hij dit eerst nooit deed. Ik probeer deze honden zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe komt het dat hij ineens dit gedrag vertoont? Wordt het nog erger? Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit gedrag stopt? Ik vind het erg vervelend omdat hij het eerst met alle honden goed kon vinden en nu begint hij steeds feller te reageren op veel meer honden en ik wil graag dat het ophoudt (als dit mogelijk is natuurlijk). Groetjes

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Wat voor ras heb je?

 

Sommige rassen kunnen hond intolerant zijn

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Hoihoi,
Ik heb hier laatst een berichtje geplaatst over mijn hond die fel reageert op twee andere honden uit de buurt. Nu, sinds een week ongeveer, reageert mijn hond op meer honden heel erg fel. Hij begint dan te grommen en te blaffen terwijl hij dit eerst nooit deed.
Ik probeer deze honden zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe komt het dat hij ineens dit gedrag vertoont? Wordt het nog erger? Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit gedrag stopt?
Ik vind het erg vervelend omdat hij het eerst met alle honden goed kon vinden en nu begint hij steeds feller te reageren op veel meer honden en ik wil graag dat het ophoudt (als dit mogelijk is natuurlijk).
Groetjes "

 Ja, wel belangrijk, welk ras heb je?

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Misschien zijn het honden die lijken op de 2 andere honden waar het mee begon?

Dat hij dus op één of andere manier meerdere honden gaat linken met bepaald gedrag.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Welk ras ja, en wat is de leeftijd?

 

Eenmaal volwassen kunnen veel honden niet meer met vreemde honden en gaan ze die het liefst uit de weg.

Floyd (Gast)

Het is een kruising tussen een yorkshire terriër en een maltezer en hij is 1 jaar oud.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Toen radja begon uit te vallen bleek hij pijn te hebben en kanker. Hij was toen bijna 13 jaar. 

 

Heeft hij misschien ergens pijn? 

Kan ook zijn dat hij nu volwassen wordt en daardoor anders reageert op honden. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Misschien heeft ie gewoon "ervaring" opgedaan bij de eerste 2.

En denkt hij dat hij ze "verjaagd" heeft met dat grommen en blaffen 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

" Misschien heeft ie gewoon "ervaring" opgedaan bij de eerste 2.
En denkt hij dat hij ze "verjaagd" heeft met dat grommen en blaffen  "

 Zou inderdaad ook heel goed kunnen. 

 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Wat fijn dat je deze vraag stelt en eraan wil werken. Hoe vaak ik wel niet grommende en blaffende kleine hondjes op mijn hond heb afkomen.... en dan de opmerking... hij doet niks hoor.... of nog erger baasjes die het wel stoer vinden dat hun kleine hondje zo 'stoer' doet tegen mijn grote hond...nee maar mijn boxer kan wel serieus schade aanrichten als die er genoeg van krijgt... 

 

Misschien helpt het lezen van dit artikel: http://www.moniquebladder.nl/zeven-tips/

 

Staan trouwens meer artikelen op haar website over uitvallende honden en hoe je dit kan begeleiden als baas. Succes! 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Waarschijnlijk, is het niet ineens.

 

Honden laten signalen zien, dat ze iets spannend vinden. Wij mensen zien dat niet altijd en nemen onze honden gewoon mee, langs andere honden, mensen, druktes.

Laten andere aan onze honden snuffelen, of willen dat onze honden met anders speelt, snuffelt.

 

Honden zelf, vinden dat niet altijd prettig, zeker niet als je klein bent.

 

Als de baas het niet ziet, dat je een ander eng vind, dan zet je maar een grote mond op: weg wezen, ik vind je eng.

Loop om, of til je hond langs anderen, ze vind het gewoon eng.

Hier zie je een lijstje, met signalen welke honden kunnen laten zien. Ze gaan niet netjes alle signalen af, het verschilt per hond.

Je ziet, voordat ze blaffen, grommen en uitvallen hebben ze al van alles laten zien

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Hoihoi,
Ik heb hier laatst een berichtje geplaatst over mijn hond die fel reageert op twee andere honden uit de buurt. Nu, sinds een week ongeveer, reageert mijn hond op meer honden heel erg fel. Hij begint dan te grommen en te blaffen terwijl hij dit eerst nooit deed.
Ik probeer deze honden zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe komt het dat hij ineens dit gedrag vertoont? Wordt het nog erger? Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit gedrag stopt?
Ik vind het erg vervelend omdat hij het eerst met alle honden goed kon vinden en nu begint hij steeds feller te reageren op veel meer honden en ik wil graag dat het ophoudt (als dit mogelijk is natuurlijk).
Groetjes "

 Wat bedoel je met proberen? Laat je toch nog andere te grote honden hem benaderen? Want dat is dan precies wat je opbouwt bij een klein hondje.Té grote honden zijn gewoon té eng voor hem.Grommen en weg blaffen is vragen om meer ruimte en afstand.Het feit dat hij dat steeds(meer) doet, betekend dus dat er niet genoeg ruimte tussen hem en de voor hem enge hond inzit en hij nog steeds slechte ervaringen opdoet. Zijn vertrouwen in jou is weg,dus hij lost het nu zo zelf op. Jij hebt hem vaak in situaties gebracht die niet leuk voor hem zijn afgelopen of hij zich niet veilig bij voelde. Zo lang als dat je bezig bent geweest om dit gedrag op te bouwen, zo dubbel-lang heb je nodig om hem weer het vertrouwen in jou terug te geven, door dus veel ervaring op te doen in het niet meer in situaties geplaatst te worden door zijn baasje die hij niet aan kan of als niet veilig ervaart.

 

Wat betreft dat hij eerst wel alle honden goed kon...wie zegt dat al die honden goed met hem konden? Hoe vaak komt het niet voor dat een klein hond achterna gezeten wordt, of dat andere (grotere) honden er zeer onbeleefd op af stormen..omdat velen baasjes denken dat dit prima gedrag is.

Dat honden achter elkaar aan rennen op een los loop veld,maakt niet dat het voor beide honden een leuke ervaring was. Laat dit een aantal keren per week gebeuren en je bouwt stress en angst op bij je hond.

 

Dus nee,dit gedrag is niet ineens,daar moet je echt moeite voor doen

Neem echt meer afstand als je een grote(re) hond ziet. En probeer vooral gelijkgestemde hondjes te vinden van zijn eigen lengte. Probeer dan ook geen frontale ,met strakke lijn/riem kennis te laten maken, want dat wekt alleen maar meer spanning op!

Als jouw hondje flink in de lijn hangt bij een eventuele kennismaking, dan is het niet de tijd om nu kennis te maken. Loop eerst met de andere hond een stukje op,een paar minuten later is de spanning er van af en kunnen ze bij elkaar komen, zonder dat er problemen ontstaan.En dan kunnen ze samen los lopen

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Een artikel over pubertijd:

http://www.hondenlezingen.nl/341055426

honden page profiel JazzebellJazzebell

honden foto van Jazzebell

Mijn hondje ging vroeger ook tegen grote honden tekeer. Zoals Soraya zegt; het is zelfbelonend gedrag. Jouw hond probeert de andere hond weg te jagen door te gaan blaffen, vaak ook met resultaat omdat de andere hond gewoon doorloopt en dus wegloopt. Ook het stressniveau moet je omlaag zien te krijgen. Dit doe je door voorspelbaarheid en rust te creëren. 
Hier nog een heel interessant artikel van Monique Bladder: http://www.moniquebladder.nl/stress-bij-je-hond-het-korte-lontje/

Tip: Je kan je op haar site inschrijven voor een gratis online cursus. Ze geeft hierin veel bruikbare tips en informatie. 

Afstand houden en afleiden werkte hier goed. Ik strooi gewoon wat lekkers op de grond zodat ze bezig is met brokjes op te speuren, ze heeft dan vaak die andere hond helemaal niet in de gaten. Soms kijkt ze even op en zoekt weer verder. Wanneer ze dan toch tekeer gaat vergroot ik de afstand. Ik beloonde haar wanneer ze stil was en zorgde ervoor dat de focus op mij lag in plaats van de andere hond. 
Corrigeren heeft geen zin en werkt alleen maar averechts, zelfs met mijn stem corrigeer ik niet meer. En dat werkt een stuk relaxter moet ik je zeggen.

Houdt in je achterhoofd dat dit tijd nodig heeft. Een hond heeft zeker minimaal 10 goede ervaringen nodig voordat er een knopje om zal gaan.  Je moet je hond ook leren lezen: http://www.moniquebladder.nl/kalmerende-signalen-ter-discussie/ 


Ook heb ik hele goede ervaringen met BAT training. Jouw hond leert dan zelf te bepalen of hij wegloopt bij de prikkel vandaan in plaats van in de aanval te gaan. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Mijn hondje ging vroeger ook tegen grote honden tekeer. Zoals Soraya zegt; het is zelfbelonend gedrag. Jouw hond probeert de andere hond weg te jagen door te gaan blaffen, vaak ook met resultaat omdat de andere hond gewoon doorloopt en dus wegloopt.  "

 Of doordat je zelf met je blaffertje vlug verder loopt.

Volgende forumvraag: Honden tunnel
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^