Rottweiler puberen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnthonyAnthony

Hallo allemaal,

 

momenteel heb ik een rottweiler pup van 9 maanden oud. Tijdens het wandelen is hij vrij koppig met het lopen aan de lijn, in die zin dat hij niet rustig naast je kan lopen. 

Hij raakt opgewonden als die een hond waardoor ik hem moeilijk weer kan laten concentreren dat die moet luisteren. 

Heeft iemand tips voor het omgaan met een puberende rottweiler. Ohja en voor de rottweiler eigenaren, hoe vaak en hoe lang laten jullie de honden uit, puur een nieuwsgierige vraag :)

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Tja,het is een jong kind,een puber,zou je er van mogen verwachten dat hij (constant) rustig naast je kan lopen...met al die gierende hormonen en velen veranderingen in zijn lichaam.
Of is het misschien een idee om je meer in te leven in zijn pubertijd.Tuurlijk zorg je voor zijn en jouw veiligheid,maar daar tussen kan een heleboel ontspanning plaatsvinden in de vorm van wandelingen waarbij hij lekker rond mag snuffelen,graven,samen over boomstammen lopen,samen rennen,koekjes strooien in het gras (Mag allemaal ook gewoon na de pubertijd hoor )

 

Ik zou vooral meer gaan zitten op ontspanning en begrip voor zijn hond-zijn..die nu in een pubertijdsfase verkeert.
Hij is niet persé koppig,hij zit in een moeilijke fase in zijn leven,voelt zich anders.

Als hij moeite heeft met "concentreren en luisteren".. probeer dan eens hele leuke en gezellige geluiden voor hem te maken,geen zware stem met commando's, maar een vrolijke lieve toon (ja zelfs voor een Rottweiler...is ook en gewoon een dier met dezelfde emoties als ons incl. het denkvermogen van een kind van 3 jaar) ren de andere kant op,doe gek,maak lol..moet je eens kijken hoe vlot je zijn aandacht krijgt.

 

Over pubertijd

 

nog meer over de pubertijd

 

Kalmerende signalen,must om hondentaal te kunnen gaan begrijpen.

honden page profiel pim pim 3 doggies

honden foto van pim

Hi Anthony, misschien kan je wat meer info geven? Zoals:

- Wat doe je bijvoorbeeld op een dag met je hond? Loopt je hond bijvoorbeeld stukken los? 

- Volg je een cursus op een hondenschool?

- Wat doe je nu tijdens de wandeling om dit ongewenste om te buigen?

- Is het een reu of teef en gecastreerd?

- Sinds puppy bij jou? Want dit gedrag had je pup altijd al wel? Of een slechte ervaring gehad waardoor die een stuk alerter is geworden? 

- Kan die helemaal niet rustig naast je lopen? Ga je dan ook al met een onrustige hond de deur uit? 

 

Heb zelf een boxer reu van bijna 10 maanden, ongecastreerd. Geen rottweiler dus maar wel een beetje vergelijkbaar denk ik zo. Met wat meer info kan ik misschien met je meedenken naar oplossingen. 

 

Een hond van deze leeftijd zal trouwens niet koppig zijn maar je wel uitproberen. Wees daarom duidelijk en consequent.  

honden page profiel IvanIvan 3 doggies

heb een rottweiler, ik doe africhting 2keer per week, pakwerk 2 keer en speurwerk 1 met mijne, ook 2 keer per dag uitlaten 30 min - 1uur (mag loslopen omdat mijne echt een brave is en echt nooit iets zou doen), erna in de tuin touwtrekken met haar en ondertussen africhting in de tuin als ik niet naar de hondenschool ga, als u rottweiler niet aan de voet wilt lopen streng zijn en zeker niet hun gang laten gaan, streng maar niet hard, zodra ze trekt 'NEE' roepen en een korte ruk aan de leiband, erna met een snoepje haar laten volgen, als ze goed volgt belonen met snoepje en eventueel even spelen met haar na 1 maand zal ze goed volgen. Mijn rottweiler is van een werklijn dus heeft wel echt activiteiten nodig maar rottweiler is en werkras, je kan ze niet zomaar 3 keer per dag 20 minuten uitlaten en denken dat je een goede rottweiler krijgt die genoeg te doen heeft, zo hebben deze hondenras een slechte naam gekregen, ik zeg niet dat u da doet ofzo maar wat doe je misschien van beweging met je hond? 

honden page profiel AnthonyAnthony

Hoi soraya je hebt zeker een punt. Niet dat ik niet geniet met mijn grote vriend tijdens zn levensfase, integendeel zelfs, geniet zolang het kan nu hij nog een poepje is. Hartelijk bedankt voor de tips. De reden waarom ik de vraag stelde is hoe anderen eigenaren tegen het gedrag van mijn hond aankeken. 

 

Fijne koningsdag????????

honden page profiel AnthonyAnthony

Hallo Pim,

ik loop meestal 3-4 x per dag zon 30 min met hem aan de riem. Soms ook wat langer. De eerste ronde loop ik normaliter 15 min. 

Verder volg ik geen honden/puppycursus. Had dit wellicht overwogen in de maanden dat die wat jonger was maar hij luistert normaal gesproken zeer goed. Tijdens zn pubertijdsfase gaat dit wat stroever maar dat is gebruikelijk.

het is een reu die niet gecastreerd is.

we hebben hem als sinds zn 12e week. Heeft gelukkig nog geen nare ervaringen meegemaakt. Is opgegroeid in een boerderij-achtige omgeving moest daardoor dus even wennen aan alle signalen sinds hij in de stad woont. Hij doet het uitstekend!

ik laat hem eerst zitten voordat wij de deur uitgaan en ga vervolgens ook als eerste de deur uit. Hij is dus zeker kalm voordat wij gaan wandelen. Hij is alleen wat aandachtig naar andere honden/duiven. Hierdoor is het een beetje moeilijk om rustig naast hem Te lopen. Wat ik meestal doe is Mn stem een beetje te verheffen en hem te corrigeren. Natuurlijk zal het ook handig zijn om koekjes mee te nemen. 

honden page profiel AnthonyAnthony

Hoi Pim. 

 

Als  beweging gaan we ook naar het bos hier en daar en naar het hondenpark in de buurt. Gaat goed om met andere honden daar en kan zijn energie lekker kwijt. Hierdoor ga ik dus ook vaak daar naartoe. Mijn mening is dat een goede socialisatie voor honden en zeker voor een rottweiler belangrijk is. Dat gaat gepaard met een goede controle van de hond. En natuurlijk plezier hebben :p. 

Ik kan lezen dat je een goed getrainde rottweiler hebt. Hartstikke blij dat er baasjes zijn die weten om te gaan met bepaalde rassen en zeker een goede opvoeding geven voor honden. Respect.

fijne Koningsdag nog 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" heb een rottweiler, ik doe africhting 2keer per week, pakwerk 2 keer en speurwerk 1 met mijne, ook 2 keer per dag uitlaten 30 min - 1uur (mag loslopen omdat mijne echt een brave is en echt nooit iets zou doen), erna in de tuin touwtrekken met haar en ondertussen africhting in de tuin als ik niet naar de hondenschool ga, als u rottweiler niet aan de voet wilt lopen streng zijn en zeker niet hun gang laten gaan, streng maar niet hard, zodra ze trekt 'NEE' roepen en een korte ruk aan de leiband, erna met een snoepje haar laten volgen, als ze goed volgt belonen met snoepje en eventueel even spelen met haar na 1 maand zal ze goed volgen. Mijn rottweiler is van een werklijn dus heeft wel echt activiteiten nodig maar rottweiler is en werkras, je kan ze niet zomaar 3 keer per dag 20 minuten uitlaten en denken dat je een goede rottweiler krijgt die genoeg te doen heeft, zo hebben deze hondenras een slechte naam gekregen, ik zeg niet dat u da doet ofzo maar wat doe je misschien van beweging met je hond?  "

 

En vervolgens een hond met een fikse nekhernia? 

honden page profiel IvanIvan 3 doggies

" Hoi Pim. 
 
Als  beweging gaan we ook naar het bos hier en daar en naar het hondenpark in de buurt. Gaat goed om met andere honden daar en kan zijn energie lekker kwijt. Hierdoor ga ik dus ook vaak daar naartoe. Mijn mening is dat een goede socialisatie voor honden en zeker voor een rottweiler belangrijk is. Dat gaat gepaard met een goede controle van de hond. En natuurlijk plezier hebben :p. 
Ik kan lezen dat je een goed getrainde rottweiler hebt. Hartstikke blij dat er baasjes zijn die weten om te gaan met bepaalde rassen en zeker een goede opvoeding geven voor honden. Respect.
fijne Koningsdag nog  "

Als je echt te veel fysieke inspaningen met een rottweiler doet kan hij dysplasie krijgen, komt vaak voor, en ik ben belg dus vier geen koningsdag maar toch bedankt haha

honden page profiel pim pim 3 doggies

honden foto van pim

Misschien hier wat ideeen uit de boxer trukendoos:

- leer je hond middels een commando de aandacht op jou te richten. Hier is dat 'kijk eens'. Oefen dit thuis of in iedergeval in een omgeving waar die niet snel is afgeleid. Laat hem je dan ook echt aankijken. 

- trekt je hond, sta stil of draai om. Neem afstand van hetgeen waar die zo graag heen wil. 

- ondanks dat je afstand neemt zal je hond waarschijnlijk de focus nog steeds op datgeen houden waar die heen wil. Oefen dan het commando 'kijk eens'. En direct belonen als die je aan kijkt. Zorg dus dat je altijd lekkere beloningssnoepjes bij je hebt of een speeltje wat die geweldig vindt om te krijgen als beloning. Snapt hij dit maak het moment van kijk eens en de beloning daarvoor steeds iets langer. 

- gaat dat goed probeer dan langzaam de afstand tot dingen waar die heen wil te verkleinen.     Zou zeker niet gaan terugtrekken aan de riem. Met een sterke puber moet je zo een strijd niet aan gaan. Trekt hij zo,  dus stil gaan staan of zelfs omdraaien. Hierbij geldt volhouden, komt echt goed. Is de spanning van de lijn pas weer doorlopen. Ik liet mijn hond bijvoorbeeld echt even zitten en wachten (tot rust komen) tot we weer verder liepen en als die dan netjes mee liep goed belonen. 

- het voor zijn van dingen kan ook helpen. Zie jij bijvoorbeeld een andere hond al eerder aankomen laat je hond volgen en houd een lekker snoepje voor z'n neus of een speeltje als dit beter werkt. Loopt hij netjes met je mee langs de andere hond daarna meteen belonen. 

- Oja en hondenschool heeft in mijn ogen ook niet zo zeer te maken met goed luisteren en commando's opvolgen als een stukje socialisatie waarbij de hond in een drukke omgeving met andere honden en mensen leert zich op jou te richten en het andere te negeren. Zou het daarom zeker wel gaan doen. Lekker samen trainen. 

- Wat beweging betreft zou ik meer doen. Zeker per dag een wandeling van 45-60 min waarbij die voor een groot deel ook los kan banjeren. Daarbij nog 3x circa 20 min wandelingen aan de lijn is hier in iedergeval voldoende. 

- geef je puber ook wat afleiding in huis. Zoals bijvoorbeeld een kauwbot, snuffelmat, lege eierdoos die je met snoepjes vult, voerbal, gevulde kong, etc. Naast bewegen is mentale bezigheid ook belangrijk. 

 

Dit zijn in iedergeval wat dingen die hier met een puberende boxer goed werken. Haal eruit waarvan jij denkt dat dit ook voor jullie iets kan zijn. Succes! 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

" Als je echt te veel fysieke inspaningen met een rottweiler doet kan hij dysplasie krijgen, komt vaak voor, en ik ben belg dus vier geen koningsdag maar toch bedankt haha "

Te veel met: ik loop meestal 3-4 x per dag zon 30 min met hem aan de riem. Soms ook wat langer. De eerste ronde loop ik normaliter 15 min? 

 

Dan verschillen we daarin van mening . Een puber van 9 maanden kan echt wel wat hebben. En dan inderdaad niet teveel laten spelen, achter ballen aan etc. Maar gewoon wandelen.... Een puber van die leeftijd moet in mijn ogen echt z'n energie kwijt.  

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Hallo Pim,
ik loop meestal 3-4 x per dag zon 30 min met hem aan de riem. Soms ook wat langer. De eerste ronde loop ik normaliter 15 min. 
Verder volg ik geen honden/puppycursus. Had dit wellicht overwogen in de maanden dat die wat jonger was maar hij luistert normaal gesproken zeer goed. Tijdens zn pubertijdsfase gaat dit wat stroever maar dat is gebruikelijk.
het is een reu die niet gecastreerd is.
we hebben hem als sinds zn 12e week. Heeft gelukkig nog geen nare ervaringen meegemaakt. Is opgegroeid in een boerderij-achtige omgeving moest daardoor dus even wennen aan alle signalen sinds hij in de stad woont. Hij doet het uitstekend!
ik laat hem eerst zitten voordat wij de deur uitgaan en ga vervolgens ook als eerste de deur uit. Hij is dus zeker kalm voordat wij gaan wandelen. Hij is alleen wat aandachtig naar andere honden/duiven. Hierdoor is het een beetje moeilijk om rustig naast hem Te lopen. Wat ik meestal doe is Mn stem een beetje te verheffen en hem te corrigeren. Natuurlijk zal het ook handig zijn om koekjes mee te nemen.  "

 Waarom kies je hiervoor?

Omdat men je heeft gezegd dat dit moet met een Rottweiler (of elke andere grote hond?)

 

Probeer goed op de signalen van je hond te letten....zie jij in de verte een duif,dan weet je nu al dat hij die ook gaat zien en daar op gaat reageren,dan neem je of meer afstand en/of je gaat VOORKOMEN dat hij er aandacht aan gaat besteden, door hem vrolijk te roepen, dan krijg je namelijk nog wel zijn aandacht, omdat hij dan nog niet compleet met de duif/hond bezig is.

 

Het kan echt heel simpel zijn om je hond de juiste kant op de krijgen, maar je moet wel eerst je eigen koppie daarvoor gebruiken, creatief zijn, de hond voor zijn, zodat hij niet al helemaal in de "situatie hangt" en hem dán pas gaan proberen er uit te krijgen,dan ben je zelf al te laat.

Je hoeft alleen maar goed voor je te kijken en hem "te sturen".Jij hebt de lijn vast en kan prima een andere kant op lopen.

 

Advies zoals rukjes aan de lijn zou ik zeker niet opvolgen,dat is puur een gebrek aan kennis,leert je hond niks van en krijgt hij schade van aan zijn keel/nek/hals/schildklieren.

 

Sorry als ik ietwat fel overkom...maar ik zie te vaak mensen hun hond compleet verkloten in het park omdat ze maar strak naast moeten lopen of nu ineens moeten gaan liggen (terwijl de baas er met een dreigende houding boven hangt,grr )..zo niet..dan krijgen ze straf. Het is geen robot...en je moest eens weten wat je met kennis kan bereiken,pfff, die beestjes willen maar wat graag voor je werken en dingen voor je doen..ook met beloning want dat krijgen wij ook als we dingen doen voor een ander(werk/opdrachtgever).

honden page profiel ElianeEliane

" heb een rottweiler, ik doe africhting 2keer per week, pakwerk 2 keer en speurwerk 1 met mijne, ook 2 keer per dag uitlaten 30 min - 1uur (mag loslopen omdat mijne echt een brave is en echt nooit iets zou doen), erna in de tuin touwtrekken met haar en ondertussen africhting in de tuin als ik niet naar de hondenschool ga, als u rottweiler niet aan de voet wilt lopen streng zijn en zeker niet hun gang laten gaan, streng maar niet hard, zodra ze trekt 'NEE' roepen en een korte ruk aan de leiband, erna met een snoepje haar laten volgen, als ze goed volgt belonen met snoepje en eventueel even spelen met haar na 1 maand zal ze goed volgen. Mijn rottweiler is van een werklijn dus heeft wel echt activiteiten nodig maar rottweiler is en werkras, je kan ze niet zomaar 3 keer per dag 20 minuten uitlaten en denken dat je een goede rottweiler krijgt die genoeg te doen heeft, zo hebben deze hondenras een slechte naam gekregen, ik zeg niet dat u da doet ofzo maar wat doe je misschien van beweging met je hond?  "

 Als je op het werk of waar dan ook iets nieuw moet leren, wat verkies je dan?

Dat ik wat tegen je sta te roepen en je een draai om je oren geef als je iets niet goed doet. 

Of dat ik je iets deftig aanleer en uitleg en beleeft ben? 

 

Waarom moet een hond aan de voet "plakken"? 

Een leiband is niet natuurlijk voor een hond. En constant naast het been van de eigenaar stappen, ook niet.

Honden hebben een reukorgaan om u tegen te zeggen. Dit is zo gesofisticeerd, iets waar wij mensen totaal geen benul van hebben. Hond zijn, betekent buiten komen en uw neus achterna kunnen gaan, op ontdekking. Dit is iets waar honden veel meer aan hebben gedurende een half uurtje. Dan uren buiten zijn, km's afleggen maar de hond niet de kans geven om hond te zijn.

 

Hier 6 honden. Ik hoef niet te roepen. Ook niet rukken aan de lijn. Als ze aan de lijn lopen, is het er één van 10m. 

Ik zou zeggen, probeer het ook eens. Je gaat verstelt staan hoe gelukkig je hond gaat zijn.

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel IvanIvan

"  Als je op het werk of waar dan ook iets nieuw moet leren, wat verkies je dan?
Dat ik wat tegen je sta te roepen en je een draai om je oren geef als je iets niet goed doet. 
Of dat ik je iets deftig aanleer en uitleg en beleeft ben? 
 
Waarom moet een hond aan de voet "plakken"? 
Een leiband is niet natuurlijk voor een hond. En constant naast het been van de eigenaar stappen, ook niet.
Honden hebben een reukorgaan om u tegen te zeggen. Dit is zo gesofisticeerd, iets waar wij mensen totaal geen benul van hebben. Hond zijn, betekent buiten komen en uw neus achterna kunnen gaan, op ontdekking. Dit is iets waar honden veel meer aan hebben gedurende een half uurtje. Dan uren buiten zijn, km's afleggen maar de hond niet de kans geven om hond te zijn.
 
Hier 6 honden. Ik hoef niet te roepen. Ook niet rukken aan de lijn. Als ze aan de lijn lopen, is het er één van 10m. 
Ik zou zeggen, probeer het ook eens. Je gaat verstelt staan hoe gelukkig je hond gaat zijn.
 
 
 
 
 
 
  "

 ze moet aan de voet lopen omdat ik er misschien competitie mee gaan doen en ik zeg dat ze los mag lopen dus kan ze genoeg ruiken waar ze wilt nee? Mijn hond is heel gelukkig geen stress

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^