dominantie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

kees (Gast)

Hallo, ik had een vraag en ik wist niet waar ik die moest stellen dus doe ik het hier. Wij hebben een pup van 4 maanden die probeert andere honden tijdens het spelen op hun rug te leggen en rijd er dan op, nu is mijn vraag is dit dominantie want ik had gelezen dat een pup alleen rijd als die overprikkelt is. alvast bedankt

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Wat gaat er aan het gedrag vooraf? Gewoon spel? Druk of rustig? Zoals je zelf aangeeft kan het inderdaad overprikkeling zijn bij je pup.



Ik zou, voor hij dit gedrag kan laten zien, aanlijnen en verder lopen. Ben je te laat en begint hij al te rijden, direct eraf halen en meenemen.

kees (Gast)

Het is inderdaad spelen en dan probeert hij pups, maar ook honden die hardstikke lief zijn en alles toelaten van een pup, op hun rug te leggen of op te springen en te rijden

kees (Gast)

Aangezien hij zo jong is wil ik hem wel socialiseren en zo veel mogelijk in contact te laten komen door middel dus van spelen met andere ruiken etc. Maar onze trainer zei ook die noet je jong castreren dus ik dacht gelijk aan dominantie

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Welk ras is je pup?



Verder proberen pups natuurlijk graag uit... volwassenen honden tolereren ook een hoop van jonge pups, tot ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt.. dan is het klaar en wordt je pup behandelt als hond ipv pup en dan zal hij vast en zeker gecorrigeerd gaan worden voor zijn gedrag.



Ik zou echt zorgen dat je het voor bent, zie je dat het te druk wordt een dat je pup wilt gaan overheersen , aanlijnen en meenemen.


En tja, jong castreren ben ik geen voorstander van.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Aangezien hij zo jong is wil ik hem wel socialiseren en zo veel mogelijk in contact te laten komen door middel dus van spelen met andere ruiken etc. Maar onze trainer zei ook die noet je jong castreren dus ik dacht gelijk aan dominantie "

 Dan zit je trainer fout,een hond jong castreren zal niet helpen met gewoon gedrag wat voort komt uit te veel prikkels.

Buiten dat heeft je hond zijn hormonen ook nodig om goed uit te kunnen groeien.

 

Socialiseren is goed,maar zoveel mogelijk in contact laten komen zoals je omschrijft,zal ik zeker afraden,heeft mijn hond vroeger ook helemaal geen goed gedaan.Ik dacht juist dat het voor haar leuk en goed zou zijn als ze elke dag met meerdere honden in contact kwam,aangezien ze daar als pup/jonge hond tijd erg blij van werd.

Daardoor heeft zij veel met honden 'gespeeld' die over haar grenzen gingen en ik in die tijd ook niet goed door had of zag dat ik haar sneller uit die situaties had moeten halen,door al deze minder leuke ervaringen ging zij uiteindelijk ook uitvallen naar honden.

 

Zorg voor gecontroleerde ontmoetingen ,maak een paar vrienden en ga daar mee wandelen.

 

Hier een linkje over het rij gedrag:
http://hondenlot.nl/opvallendevragen/bestijgen.html

 

En een link over Dominantie:
http://hondenlot.nl/artikelen/dominantie.html

EDIT:Link over Castratie
http://www.doggo.nl/artikelen/hond-en-gezondheid/wel-of-niet-castreren-steriliseren-reu.php

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Aangezien hij zo jong is wil ik hem wel socialiseren en zo veel mogelijk in contact te laten komen door middel dus van spelen met andere ruiken etc. Maar onze trainer zei ook die noet je jong castreren dus ik dacht gelijk aan dominantie "

 

Wat een raar advies van die trainer, jong castreren, daar zitten namelijk allerlei nadelen aan voor je hond.

Wacht alsjeblieft totdat je hond in ieder geval uitgegroeid is.

 

Zoveel mogelijk in contact laten komen en spelen is toch ook helemaal niet nodig.

Natuurlijk moet je socialiseren maar teveel is ook niet goed.

Als je hond een paar stabiele hondjes kent waar hij mee kan spelen, is al goed genoeg.

Anders heb je straks een hond, die naar iedereen toe vliegt en jij hebt het nakijken. Dat heb je hem dan zelf aangeleerd.

kees (Gast)

Ras is standaard poedel

het is echt met alle honden van leonberger tot boomer totdat hij een blaf krijgt dan schrikt hij even en gaat daarna weer verder. Maar dan ga ik hem wel meer in mijn buurt laten lopen en vast lijnen als er iemand komt , wat ik ook een aantal keer heb gedaan als er een te grote hond aan kwam maar dan wil hij er als nog naar toe en probeert te trekken en blaffen, wat moet ik daar dan aandoen? Mijn trainer zei weglokken maar soms is die er zo mee bezig dat het lijkt alsof hij geen neus meer heeft.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Ras is standaard poedel
het is echt met alle honden van leonberger tot boomer totdat hij een blaf krijgt dan schrikt hij even en gaat daarna weer verder. Maar dan ga ik hem wel meer in mijn buurt laten lopen en vast lijnen als er iemand komt , wat ik ook een aantal keer heb gedaan als er een te grote hond aan kwam maar dan wil hij er als nog naar toe en probeert te trekken en blaffen, wat moet ik daar dan aandoen? Mijn trainer zei weglokken maar soms is die er zo mee bezig dat het lijkt alsof hij geen neus meer heeft. "

 Eerder meer afstand nemen,zodra jij een hond ziet,dan kan je dat al zien op 100 meter bijvoorbeeld,dan steek je al over of neem je meer afstand,loop je aan de andere kant van een fietspad bijv. of loop je meer een grasveld op.Als je dán aandacht vraagt,dan krijg je het wel en kun je hem ook 'weg lokken'..met meer ruimte ertussen heb je meer kans dat hij kiest om naar jou te kijken i.p.v. in totale trance richting die ander te kijken.

 

 

Om dit te oefenen en dit gedrag in te laten slijten zou ik de áller lekkerste snackjes meenemen die je kan verzinnen,denk aan (van alles piep kleine stukjes maken) rodi worst,frikandel,gedroogde vlees snacks,vis snacks/koekjes.Iets wat extreem lekker is motiveert je hond heel erg om naar jou te willen kijken en zo lukt het makkelijker om dit gedrag aan te leren.

 

 

Houdt er ook rekening mee dat het je ook best wat moeite kan kosten om zijn aandacht in eerste instantie te krijgen,omdat hij nu zo gewend is dat hij met (bijna) élke hond gaat spelen. Dat zal even wennen worden.

kees (Gast)

Oke zal ik zeker doen vedankt voor de tip

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Het kan zijn dat jouw hondje dominant is, maar dat zou zich in meer moeten uitten dan alleen rijden. Het klinkt alsof het voor je hondje beter zou zijn om hem wat minder te socialiseren. Dat klinkt gek, maar het betekent eigenlijk dat je juist door zo je best te doen met socialiseren, je de hond veel te veel druk geeft. Het kan best zijn dat al die indrukken te veel zijn voor je pup, en dat hij daardoor veel minder kan hebben. Een rondje in het park met allemaal honden is echt al genoeg informatie voor een dag. Misschien is het zelfs beter om zo'n rondje maar 1 keer per twee of drie dagen te doen. 

Daarbij kun je ook je hondje aan de lijn houden, zonder dat hij per se overal fysiek mee in contact moet komen. Als hij blaft naar andere honden zou ik daar niet te veel aandacht aan schenken, maar gewoon doorlopen. Niet ineens extra aandacht aan hem geven, dan wordt hij versterkt in zijn gedrag. Maar goed, het lijkt me sowieso handig om de komende paar dagen even drukke parken en zo te vermijden. Laat hem eerst maar even tot rust komen. De kans is groot dat als je daarna langzaam hem laat wennen aan drukkere omgevingen, het gedrag ook veel beter zal gaan.

 

Casteren zou ik hoe dan ook nooit doen voordat je hond tenminste 2 jaar is. Liever nog 2,5 jaar, want dan weet je pas zeker dat hij fysiek en mentaal uitgegroeid is. Je hond heeft zijn hormonen nodig om goed uit te groeien. Daarbij is het helemaal niet gegarandeerd dat je hond rustiger word door castratie. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Absoluut geen dominantie. Je pup weet zich even geen raad of vind het te spannend of dat koppie loopt over of het is even te veel geweest.

Gewoon rustig uit het spel halen en weg gaan.

 

 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Aangezien hij zo jong is wil ik hem wel socialiseren en zo veel mogelijk in contact te laten komen door middel dus van spelen met andere ruiken etc. Maar onze trainer zei ook die noet je jong castreren dus ik dacht gelijk aan dominantie "

 Je kan ook over socialiseren.

Het lijkt logisch een pup met zo veel mogelijk andere honden laten spelen, maar beter is van niet.

Nu leer je je pup naar alle honden toe te gaan, dit zal dus een gewoonte worden.

Pups worden nog leuk gevonden door de meeste honden, maar als hij groter wordt, vinden een hoop honden het helemaal niet fijn een vreemde hond op zich af.

Die zullen een snauw of een grom geven, zo worden vreemde honden niet meer leuk op den duur voor je hond.

 

Wat je wel kan doen, aan de lijn gewoon langs andere honden lopen. Zo went hij aan de aanwezigheid van andere honden. Doordat er niets gebeurd, krijgt je hond goede ervaringen met vreemde honden.

 

Als je in een losloop gebied bent, laat je je hond alleen los met honden die je daarvoor geschilt vind. Waar ze een klik mee hebben.

Even snuffelen, spelen en weer weg gaan.

 

Zo bouw je positieve ervaring op en leer je je hond dat hij niet naar alle honden toehoeft te gaan.

 

Jou hond laat eigenlijk door het rijgedrag al zien, dat het te veel is voor hem.

Probeer, als je hond naar een ander toe wilt, gewoon afstand te nemen en aandacht van je hond te krijgen.

Aandacht is iets wat je sowieso regelmatig zal kunnen oefenen, ook al is er geen afleiding.

 

Nooit een hond jong castreren. Uit onderzoek blijkt, dat er zeer veel provlemen kunnen ontstaan, door het vroegtijdig weg vallen van de hormonen. Deze honden worden langer, met zwakkere botten.

 

Bij jou pup, zijn de geslachts hormonen nog niet eens in de aanmaak. Castreren helpt alleen voor problemen die samen hangen met de sexualiteit, opgewonden raken en niet meer eten door een loops teefje, willen ontsnappen, op jacht naar een loops teefje.

Totaal nog niet aan de orde bij jou pup, een erg onzinnig advies dus laten castreren.

Volgende forumvraag: Grotere puppil pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^