2e keer patella links hoe kan dat en wat nu

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel manonmanon

2,5 jaar geleden is onze Amstaff van 5,5 jaar geopereerd aan patella luxatie gradatie 3.

 

afgelopen maandag begon hij zijn linkerachterpoot weer te ontlasten en we zijn dinsdag weer naar de dierenarts geweest. Conclusie is dat hij weer patella luxatie heeft links. Zonder enige moeite schiet de schijf er weer naast.

 

best wel ontdaan ben ik naar huis gegaan zonder eigenlijk te veel te vragen hierover. De dierenarts zei dat hij weer onder het mes zou moeten.

 

later die dag heb ik de arts gebeld die hem ook geopereerd heeft, omdat ik niet wist dat het dus blijkbaar terug kon komen na de operatie.

 

zijn conclusie was dat onze hond alsnog te veel heeft gedaan in die 2,5 jaar en dat het daarom weer is gebeurd.

 

omdat wij hem afgelopen 2,5 jaar al zo hebben beperkt (geen lange stukken wandelen, geen behendigheid meer, geen hele lange kilometers meer fietsen, niet achter stokje En ballen aan rennen) zien wij nog een operatie niet meer zitten.. Dat zou dus betekenen dat hij waarschijnlijk nog maar enkel kleine stukjes mag lopen om een 3e operatie te voorkomen. Daar maken wij onze hond niet gelukkig mee. En dan nog niet te spreken van die ellendige revalidatie. Het is een zeer active hond die het liefst uren in het park rent.

 

ik hoop op herkenning of mensen die mij er meer over kunnen vertellen. Momenteel zit hij aan de novacam en dat gaat goed.

 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Is hij echt door een orthopeed geopereerd of door een gewone dierenarts.

honden page profiel manonmanon

" Is hij echt door een orthopeed geopereerd of door een gewone dierenarts. "

 Nee het is een dierenarts die is gespecialiseerd in chirurgie van botbreuken, knie en elleboog operaties

honden page profiel manonmanon

Echt helemaal niemand die mij er meer over kan vertellen of wie er vaker van gehoord heeft?

het is nu gradatie 1-2 en hij is momenteel van de pijnstilling af en het gaat goed gelukkig.

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Dit heb ik nog niet vaker gehoord, wat ontzettend vervelend!

 

Omdat de gradatie nu niet zo hoog is, is hydrotherapie misschien een idee. Jet had beiderzijds patella luxatie. De linker knie is geopereerd. Daarna zijn we hydrotherapie d.m.v. een onderwaterloopband gaan doen, daardoor is een operatie aan haar rechterknie niet meer nodig. 

 

Verder kan ik aanraden om visolie (bijv. Doils Joint) en/of glucosamine te gaan geven, als je dit nog niet doet. 

honden page profiel Lotte met HobbeLotte met Hobbe

honden foto van Lotte met Hobbe

Heb hier geen ervaring mee. Wel heeft Zus een brace gehad. Deze was gemaakt bij Hodes in Arnhem. Dit i.v.m.een zeer slechte knie achter. Dit heeft lange tijd erg goed geholpen. Wellicht heb je daar iets aan.

honden page profiel manonmanon

Dankjewel! Hij zit inderdaad al aan de glucosamine. Hij heeft ook nog HD en artrose, zit hem dus niet mee.

brace ook al contact over gehad maar dat is helaas geen optie bij patella

 

hoe zit het bij hysrotheraptie? Hij is een zeer actieve hond die eigenlijk sinds de atrose al erg beperkt wordt in max 1 stukje hardlopen met mij aan de riem en verder alleen nog maar stukjes lopen in het park.

 

We zien het niet zitten om hem nog meer te moeten beperken, hij is al zo down geworden sinds hij niet meer zoveel mag. Doen we het wel dan begint hij weer onregelmatig te lopen. En ondanks de weinige beweging toch weer patella...

honden page profiel toto

honden foto van to

http://www.mcvoordieren.nl/behandeling-patella-luxatie

 

hier kan je lezen dat als het niet goed gedaan wordt de knieschijf er aan de andere kant uitschiet...

Maar ja als hij ook al artrose erbij heeft en HD dan wordt het wel erg lastig....

Onze hond net 5 jaar heeft LPC (vorm van HD) aan beide poten en artrose, daarbij nog een aantal dingen o.a. Addison.

Wij hebben er voor gekozen om niet te opereren omdat de artrose gewoon verder gaat!! Hier nu pijnstillers 40 mg onsior...

 

honden page profiel manonmanon

Ja wij hebben inmiddels besloten om hem überhaupt niet weer onder het mes te doen, dat zien we niet nog een keer zitten.

 

Plus dat om een 3e keer te voorkomen hij nog meer beperkt moet gaan worden. Wij hebben altijd gezegd: liever een jonge hond met een happy life dan 12 worden als kasplantje.. En ik weet zeker dat taiko dat ook zou willen.

 

 

We hebben behendigheid, fietsen en lange wandelingen in het bos al op moet geven omdat het niet gaat. 

hij is momenteel pijn vrij, mocht de pijn terug komen gaat hij aan de pijnstilling.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik zou ook niet meer opereren, denk ik, maar aan de supplementen gaan, zorgen voor goed voedsel, ontstekingsremmende natuurlijke middelen zoals bijv. kurkuma. Het beste in overleg met een deskundige zoals een holistisch dierenarts. Chinese kruiden kunnen ook een goede aanvulling zijn.

 

Acupunctuur schijnt ook een belangrijkte ondersteuning te zijn en verlichting geven. Dit moet natuurlijk een specialist doen, maar zelf kan je dan tussendoor ook acupressuur toepassen

 

https://www.youtube.com/watch?v=zTdo3XjMNmM

 

Ter vervanging van lichamelijke aktiviteiten zou ik lekker veel hersenwerk met hem doen. En de hydrotherapie om hem lekker lichamelijk moe te maken.

 

 

een tijdje terug kwam ik artikeltjes tegen over massage wat je zelf kan doen ter ondersteuning

 

https://www.youtube.com/watch?v=iQ51L3V-FO8

 

https://www.youtube.com/watch?v=tYcYoah8KaA

 

 

 

 

 

honden page profiel manonmanon

Dankje voor alle tips ???????? ik ga mij er eens in verdiepen, supplementen krijgt hij al weer sinds een tijdje. Gelukkig gaat het momenteel erg goed met hem. 

honden page profiel Nadine Nadine

honden foto van Nadine

Hoop dat het blyft beter gaan ;-)

honden page profiel manonmanon

Jaaa!!! Daar duimen wij ook voor 

honden page profiel manonmanon

" Linkje over artrose en vitamine te kort:
http://www.diamondfauna.nl/index.php/alles-over-ziektes/128-artrose-door-vitamine-te-kort "

 Alles is al gecheckt.. Een jonge god qua waardes 

honden page profiel toto

honden foto van to

Er moet mij toch wat van het hart... hoe lief ook bedoeld die linkjes.. maar iets wat echt versleten is wordt nooit goed meer. wat weg gesleten is, is er gewoon niet meer.

En artrose is gewoon slijtage.. en een onomkeerbaar proces.

Het is hooguit een beetje af te remmen, maar stoppen zal het nooit.

honden page profiel Tanja, Tommie&NikkiTanja, Tommie&Nikki

honden foto van Tanja, Tommie&Nikki

Wat ontzettend balen zeg... wist ook niet dat het terug kan komen na een operatie, daar doe je het ook niet voor uiteindelijk. 

Ik hoop dat je veel kunt hebben aan de tips hier, zwemmen en hydrotherapie kunnen inderdaad nog goed zijn in deze gradatie 1-2 maar dat werd al geschreven. Soms zelfs zo goed dat een operatie niet meer nodig zou zijn werd mij verteld door de dierenarts.

Ons hondje heeft ook gradatie 3 en zou ook nog geopereerd moeten worden. Maar die is nog aan het revalideren van een heupoperatie en gaat dus zwemmen om de spieren te verstevigen. De orthopeed wilde daarna weer verder kijken naar de knie, ben nu wel gewaarschuwd...

Ik hoop dat hij weer goed opknapt op de manieren die jullie kiezen en dat hij een prachtig hondenleven mag hebben, succes!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Er moet mij toch wat van het hart... hoe lief ook bedoeld die linkjes.. maar iets wat echt versleten is wordt nooit goed meer. wat weg gesleten is, is er gewoon niet meer.
En artrose is gewoon slijtage.. en een onomkeerbaar proces.
Het is hooguit een beetje af te remmen, maar stoppen zal het nooit. "

 Voor wat ik er van begrijp is Artrose geen slijtage(dat dachten ze vroeger wel),maar een reumatische aandoening.Het kraakbeen is een levend weefsel en zou kunnen herstellen.

 

Zo raar vind ik de tekst in de link dan ook niet,er zijn al meerdere honden mee geholpen.

honden page profiel ElianeEliane

" Dankjewel! Hij zit inderdaad al aan de glucosamine. Hij heeft ook nog HD en artrose, zit hem dus niet mee.

brace ook al contact over gehad maar dat is helaas geen optie bij patella

 

hoe zit het bij hysrotheraptie? Hij is een zeer actieve hond die eigenlijk sinds de atrose al erg beperkt wordt in max 1 stukje hardlopen met mij aan de riem en verder alleen nog maar stukjes lopen in het park.

 

We zien het niet zitten om hem nog meer te moeten beperken, hij is al zo down geworden sinds hij niet meer zoveel mag. Doen we het wel dan begint hij weer onregelmatig te lopen. En ondanks de weinige beweging toch weer patella... "

 



www.petorthopedics.be zijn mensen met een passie voor hun vak en hebben al heel wat honden kunnen helpen met braces, waar in bepaalde gevallen zelfs dierenartsen niet meer konden helpen. Met te informeren doe je nooit iets verkeerd. En ze doen echt de moeite om mensen degelijk te woord te staan. Heb er zeer goede ervaring mee.

honden page profiel manonmanon

"  

www.petorthopedics.be zijn mensen met een passie voor hun vak en hebben al heel wat honden kunnen helpen met braces, waar in bepaalde gevallen zelfs dierenartsen niet meer konden helpen. Met te informeren doe je nooit iets verkeerd. En ze doen echt de moeite om mensen degelijk te woord te staan. Heb er zeer goede ervaring mee. "

 Heel erg bedankt voor het mee denken! We hebben al contact gehad met orthopedieren voor een brace voor taiko. Maar helaas zal een brace hem niet kunnen gaan helpen. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Er moet mij toch wat van het hart... hoe lief ook bedoeld die linkjes.. maar iets wat echt versleten is wordt nooit goed meer. wat weg gesleten is, is er gewoon niet meer.
En artrose is gewoon slijtage.. en een onomkeerbaar proces.
Het is hooguit een beetje af te remmen, maar stoppen zal het nooit. "

 

Daar denkt de traditionele chinese geneeskunde anders over

 

http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P424

 

 

honden page profiel toto

honden foto van to

Dobry, dat mag....

Maar ik Ben tegenover mijn hond liever realistisch want ook wij hebben echt alles bekeken. Het moet namelijk wel een hond waardig bestaan blijven...

 

En eerlijk is eerlijk als de cinese kruiden zouden werken liep ik zelf niet met een nieuwe tussenwervelschijf in mijn rug die uit heup gehaald is...DDe kruiden hadden dan ook mij geholpen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

over artrose

Artrose is een chronische reumatische aandoening/ziekte en is langzaam progressief; dit kan niet gestopt worden. Dit kan op elke leeftijd ontstaan. Het kraakbeen wordt dunner en zachter; waardoor het bot eronder vervormt. De progressie is bij iedereen anders.

Pijnstilling zal op een gegeven moment nodig zijn. Patiënt zal zelf met behulp van arts/specialist moeten uitzoeken, welk middel voor hem/haar het beste werkt. Dit is bij iedereen anders.

http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/artrose/over-de-ziekte?gclid=COamm8ufkMwCFekp0wodPZoIlA

 

Botontkalking is niet hetzelfde als artrose!

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

uiteraard zijn er geen wondermiddelen die alles kunnen genezen helaas.

 

CTG bestaat wel uit heel wat meer dan alleen kruiden (die in China niet eens altijd kruiden zijn zelfs).

Het is simpel gezegd een geneeswijze die ervan uitgaat (wat ook zo is) dat elke cel in ons lichaam, op onze aarde, het heelal, bestaat uit energie en dat ziektes veroorzaakt worden door een disbalans in die energie. En we om beter te worden die disbalans moeten opheffen.

Acupunctuur is een voorbeeld dat ook in het westen inmiddels helemaal geaccepteerd wordt.  Met de naaldjes hef je blokkades op waardoor de engergie kan stromen en de klachten verdwijnen of verlichten.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Fwm00SQ1heA

 

honden page profiel ElianeEliane

"  Heel erg bedankt voor het mee denken! We hebben al contact gehad met orthopedieren voor een brace voor taiko. Maar helaas zal een brace hem niet kunnen gaan helpen.  "

 


Je bent uiteraard vrij van denken en doen.
Maar ik denk dat ze bij petorthopedics nog iets meer gesofisticeerd zijn. Zeker wat scharnier werk betreft. Ze hebben knie braces voor o.a. kruisbanden problemen en artrose
http://www.petorthopedics.be/producten/kniebrace.html

honden page profiel manonmanon

"  
Je bent uiteraard vrij van denken en doen.
Maar ik denk dat ze bij petorthopedics nog iets meer gesofisticeerd zijn. Zeker wat scharnier werk betreft. Ze hebben knie braces voor o.a. kruisbanden problemen en artrose
http://www.petorthopedics.be/producten/kniebrace.html "

Ps: heb ze een mail gestuurd.

 

 

 

 Dankje, ik ga ze misschien wel even mailen :)

volgens onze DA en de orthopeed kan een brace simpel weg geen patella tegen gaan. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

manon

Vraag eens aan je dierenarts of anabolen injecties zouden kunnen helpen.

 

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Helaas hebben wij ook erg nare ervaringen met PL... Onze Chow Chow kreeg al op jonge leeftijd klachten en werd nog voor haar eerste verjaardag aan een poot geopereerd. Na een lang en moeizaam herstel ontstond er ernstige PL in haar andere poot en langzaamaan begon haar geopereerde knie het ook weer steeds vaker te begeven. Zij is geopereerd door een specialistische orthopeed op dit gebied in Utrecht, maar het mocht helaas niet baten. Als je pech hebt met deze ziekte dan heb je ook gelijk goed pech.
Uiteindelijk is onze Chow niet ouder geworden dan 2,5jr oud. Zij had ook nog andere problemen en uiteindelijk hebben we besloten haar uit haar lijden te verlossen. Geen goede/fijne afloop dus in ons geval en helaas ook geen nuttige tips... Behalve dan dat het dus wel kan voorkomen wat je hierboven omschrijft. Wij hebben onze Chow de laatste jaren van haar leven vooral veel ontzien qua zware inspanningen, ook af en toe als het echt niet meer ging pijnstillers gegeven maar bovenal ervoor geprobeerd te zorgen dat ze ondanks haar klachten een zo mooi en vol mogelijk leven had.

Ik hoop dat jullie uiteindelijk op een behandelplan kunnen komen en nog lang van jullie hond kunnen genieten. Ik wens jullie in ieder geval bij deze heel veel sterkte en beterschap toe, succes ermee!

honden page profiel manonmanon

" Helaas hebben wij ook erg nare ervaringen met PL... Onze Chow Chow kreeg al op jonge leeftijd klachten en werd nog voor haar eerste verjaardag aan een poot geopereerd. Na een lang en moeizaam herstel ontstond er ernstige PL in haar andere poot en langzaamaan begon haar geopereerde knie het ook weer steeds vaker te begeven. Zij is geopereerd door een specialistische orthopeed op dit gebied in Utrecht, maar het mocht helaas niet baten. Als je pech hebt met deze ziekte dan heb je ook gelijk goed pech.Uiteindelijk is onze Chow niet ouder geworden dan 2,5jr oud. Zij had ook nog andere problemen en uiteindelijk hebben we besloten haar uit haar lijden te verlossen. Geen goede/fijne afloop dus in ons geval en helaas ook geen nuttige tips... Behalve dan dat het dus wel kan voorkomen wat je hierboven omschrijft. Wij hebben onze Chow de laatste jaren van haar leven vooral veel ontzien qua zware inspanningen, ook af en toe als het echt niet meer ging pijnstillers gegeven maar bovenal ervoor geprobeerd te zorgen dat ze ondanks haar klachten een zo mooi en vol mogelijk leven had. Ik hoop dat jullie uiteindelijk op een behandelplan kunnen komen en nog lang van jullie hond kunnen genieten. Ik wens jullie in ieder geval bij deze heel veel sterkte en beterschap toe, succes ermee! "

 Wat een ontzettend heftig verhaal! Weet jij ook de reden waardoor de patella terug heeft kunnen komen bij jullie hond? 

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

"  Wat een ontzettend heftig verhaal! Weet jij ook de reden waardoor de patella terug heeft kunnen komen bij jullie hond?  "

Omdat meestal maar één poot per PL operatie wordt gedaan, dus ook in het geval van onze Belle. Hierdoor kwam tijdens haar herstel al haar gewicht en steun op haar andere poten terecht en werd de PL aan de andere kant bij haar ook heftiger. Omdat ze deze poot op den duur dus ook meer ging ontzien begon ze al gauw na haar herstel weer teveel te steunen op haar geopereerde poot waardoor deze het op termijn ook weer begon te begeven. Een soort dweilen met de kraan open werd het dus uiteindelijk helaas...

Volgende forumvraag: Darmen werken niet meer?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^