pup bijt naar andere hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Wauw wat tegek dat er een forum is voor buitenlandse honden. Wij hebben 2jr geleden een hondje uit Hongarije genomen. Kwam met 2,5mnd naar nederland..zwaar ondervoed door een allergie vd baas namen wij haar met 4 mnd. uitgegroeid tot een superlief beest! Nu sinds zondag een 2de hondje uit Hongarije...ook zei is 4 mnd. Net zondag aangekomen. Maar mijn hond mag er niet bij in de buurt dan gaat der lip omhoog laat de tanden zien en valt hem aan. Niet hard hoor maar toch. Wrs denk ik dat ze tegen grootte honden heeft moeten vechten voor voedsel in het asiel. Dan mijn vraag dat is er toch wel uit te krijgen? Ik denk nu angst, onzekerheid dat dat een grote rol speelt in dit geheel. Iemand ervaring hiermee??

honden page profiel --

honden foto van -

Dit forum is niet speciaal voor buitenlandse hondjes hoor hihi. Het is voor álle hondjes, ook Nederlandse asielhondjes en rashondjes etc 

 

Wat betreft je probleem, ik zou een goede Gedrags Therapeut inschakelen. Die kan de situatie overzien, zien waar het probleem precies zit en handvatten geven om het op te lossen.

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

Alles is nieuw voor je pup en dat levert best wel stress op. De onzekerheid en angst vanuit het asiel zullen daarbij ook zeker een rol spelen.

Het grommen en lip optrekken zijn afstandsvergrotende signalen (vaak gebaseerd op stress).

Pure communicatie dus. Ook het happen kun je daaronder scharen. Voor ons altijd naar om te zien. Maar observeer goed wat er gebeurt: komt jullie andere hond te dichtbij? Hoe reageert zij? Luistert ze naar de gegeven signalen en laat ze de pup met rust?

Help beide hondjes hierbij. Laat ze niet te dichtbij elkaar zolang de pup dat nog niet aan kan. Ze is in een totaal nieuwe omgeving en zal eerst moeten wennen en vertrouwen in jullie krijgen.

 

Misschien goed om je in kalmerende signalen te verdiepen en die ook toe te passen. Dat heeft hier (Roemeense asielzoeker ) goed geholpen.

 

Vertrouw je het niet of duurt het wennen je te lang? Op zich niet verkeerd om een GT (Gedragstherapeut) mee te laten kijken en je te laten helpen hoe jij als baasje het beste kunt reageren.

 

Je pup is nog jong en kan nog heel veel leren. Hoe de basis socialisatie is geweest, daar kom je nooit meer achter. In hoeverre het rugzakje geleegd kan worden, blijft altijd een vraag. Maar zeker is dat dat rugzakje voor een heel groot deel geleegd kan worden met een goede begeleiding. Je zult zien... over een jaar staat het er heel anders voor

 

Heel veel plezier en geluk met jullie lieve pup! Fijn dat ze bij jullie veilig groot mag worden!

 

groetjes

Tukker

 

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Ik heb een pup van 9 weken, oerhollandse hond hoor ;-), en die doet hetzelfde. Ben net begonnen met socialisatie. Ik heb ervoor gekozen om hem te corrigeren als hij dit doet. Ik pak hem lichtjes bij zijn nekvel en zeg nee. Dat ie een beetje bang is, prima, maar lip optrekken en grommen daar wordt ik niet blij van. Zeker als de hond in kwestie vriendelijk snuffelt.Uiteraard beloon ik hem als het goed gaat. Ik beloon liever dan dat ik corrigeer hoor, maar soms moet het voor mijn gevoel nu eenmaal. Het lijkt nu al beter te gaan.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

" Ik heb een pup van 9 weken, oerhollandse hond hoor ;-), en die doet hetzelfde. Ben net begonnen met socialisatie. Ik heb ervoor gekozen om hem te corrigeren als hij dit doet. Ik pak hem lichtjes bij zijn nekvel en zeg nee. Dat ie een beetje bang is, prima, maar lip optrekken en grommen daar wordt ik niet blij van. Zeker als de hond in kwestie vriendelijk snuffelt.Uiteraard beloon ik hem als het goed gaat. Ik beloon liever dan dat ik corrigeer hoor, maar soms moet het voor mijn gevoel nu eenmaal. Het lijkt nu al beter te gaan. "

Hoe kom je tot zo'n beslissing, als ik vragen mag?

 

Je pup wordt dus gecorrigeerd omdat hij met zijn taal laat zien dat ie wat onzeker of bang is?

Vriendelijk snuffelen, wat dat mag betekenen, kan desondanks heel bedreigend zijn.

 

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Mooi en duidelijk uitgelegd Tukker! 

 

Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen de twee honden.

Laat de honden in aparte ruimtes eten, dit voorkomt dat een van de honden het gevoel krijgt zijn eten te moeten verdedigen. 

 

Laat de pup rustig wennen aan alles, ze is er nog maar net! 

 

 

Wat Miranda aangeeft, corrigeren, zou ik zeker niet doen! 

De pup geeft heel duidelijk aan, tot hier en niet verder. Gewoon communicatie, wanneer je dit gaat corrigeren wordt de volgende keer misschien het gedeelte communicatie over geslagen. 

Zorg ervoor dat de volwassen hond wat afstand houdt, doe wat leuks met haar alleen. En natuurlijk ook met de pup alleen.

 

 

Alles en iedereen zal moeten wennen aan de nieuwe situatie en dat kost tijd en geduld.. Geef beide honden dit en je zal zien dat het echt beter wordt! 

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

" Wauw wat tegek dat er een forum is voor buitenlandse honden.
Wij hebben 2jr geleden een hondje uit Hongarije genomen. Kwam met 2,5mnd naar nederland..zwaar ondervoed door een allergie vd baas namen wij haar met 4 mnd. uitgegroeid tot een superlief beest!
Nu sinds zondag een 2de hondje uit Hongarije...ook zei is 4 mnd. Net zondag aangekomen. Maar mijn hond mag er niet bij in de buurt dan gaat der lip omhoog laat de tanden zien en valt hem aan. Niet hard hoor maar toch. Wrs denk ik dat ze tegen grootte honden heeft moeten vechten voor voedsel in het asiel. Dan mijn vraag dat is er toch wel uit te krijgen? Ik denk nu angst, onzekerheid dat dat een grote rol speelt in dit geheel.
Iemand ervaring hiermee?? "

 

Je hebt een hondje met een verleden, hoe jong ze ook is.

Ze is er pas net, ik zou idd misschien een deskundige vragen eens mee te kijken.

Verder afstand bewaren tussen de 2 honden, ze zullen moeten wennen aan elkaar.

Kan me voorstellen dat situaties met eten en speeltjes goed in de gaten gehouden moeten worden.

Hoe reageert jouw eerste hond trouwens op dit gedrag?

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

@ Miranda. Oeps... ik zou het corrigeren toch liever achterwege laten. Je pup geeft aan dat hij het te spannend vindt als een hond vriendelijk komt snuffelen. Door hem te corrigeren als hij afstandsvergrotende signalen laat zien (=communiceert) weet de andere hond ook niet dat die over de grenzen van je pup gaat én... je pup zal het grommen en lip optrekken achterwege gaan laten en meteen de volgende stap nemen: bijten.

Als je pup gromt, neem hem dan in bescherming door tussen je pup en de andere hond te gaan staan. Vraag de andere eigenaar om meer afstand te houden, zodat je pup het wel kan handelen. een volgende keer tegenkomen kan de afstand dan misschien iets verkleind worden. En zo leert je pup stap voor stap dat de grote boze buitenwereld toch iets minder eng is dan hij nu denkt.

 

Ennuh... ik vind het toch ook altijd weer even schrikken als mijn hond gromt en/of uitvalt... Ik moet dan nog meer opletten wat hij eng vindt en hem daar dus nog meer/beter in begeleiden... Elke dag weer een uitdaging maar we maken wel vorderingen (met soms weer een korte terugval).

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

Hoe ik tot die beslissing kom? Ik vind dat een pup niet zijn lip hoort op te trekken en hoort te grommen. Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. En tja opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Maar ik hoor graag hoe jij het zou oplossen. Want laten gebeuren kan volgens mij echt niet. Maar ik hoor graag je advies, ik ben ook geen alleswetende he. En zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk. Ik zal er eens een post aan wijden. Dan zie ik je graag terug.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

" Hoe ik tot die beslissing kom? Ik vind dat een pup niet zijn lip hoort op te trekken en hoort te grommen. Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. En tja opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Maar ik hoor graag hoe jij het zou oplossen. Want laten gebeuren kan volgens mij echt niet. Maar ik hoor graag je advies, ik ben ook geen alleswetende he. En zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk. Ik zal er eens een post aan wijden. Dan zie ik je graag terug. "

Begrijp je vanuit de pup waarom hij dit doet?

Grommen is een afstandsvergrotend signaal wat een hond kan gebruiken.

Op welke andere manier kan een hond zijn angst of onzekerheid uiten?

En hoe komt het dat jouw pup die manier niet kiest?

 

Nu leert hij, "ik vind iets spannend, en geef daar een signaal voor af, vervolgens word ik in mijn nek gepakt".

 

 

Edit, Tukker beschrijft prima hoe ik het zou doen, en wat in mijn ogen de wenselijke aanpak zou zijn.

 

honden page profiel Dutch AutiDutch Auti

honden foto van Dutch Auti

" Hoe ik tot die beslissing kom? Ik vind dat een pup niet zijn lip hoort op te trekken en hoort te grommen. Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. En tja opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Maar ik hoor graag hoe jij het zou oplossen. Want laten gebeuren kan volgens mij echt niet. Maar ik hoor graag je advies, ik ben ook geen alleswetende he. En zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk. Ik zal er eens een post aan wijden. Dan zie ik je graag terug. "

 door het corrigeren als je pup dit gaat koppelen aan het zien van de andere hond kun je 2 kanten op angst versterking en niet meer durven uiten wat uiteindelijk escaleert of dooeschieten in agressie.

 

het is jou pup maar ik zou je graag willen aan te eaden in te lezen betreft kalmerende signalen en gedrag de dominatie theorie is inmiddels al wat jaartjes achterhaalt. Succes met je pup.

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

" (...) Ik vind dat een pup niet zijn lip hoort op te trekken en hoort te grommen. Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. (...) "

 Een pup mag niet grommen/lip optrekken als hij bang of onzeker is maar moet dat op een andere manier uiten?

Hmmm... hondengedrag afleren en ander gedrag aanleren... Toch heeft dat tijd nodig als je dit al zou willen (andere honden snappen het dan nl niet en dat is wel weer handig als je hem met andere honden wil laten spelen).

 

Om een pup dingen aan te leren moet hij een vertrouwensband opgebouwd hebben. Als hij gestraft wordt bij onzeker gedrag wordt het vertrouwen in het baasje krijgen toch wat lastig vrees ik.

Echt, ik zou het toch anders gaan aanpakken. Je wint meer met het beschermen van je pup in moeilijke situaties. Bovendien krijgt je pup ook meer vertrouwen in zichzelf en de wereld om hem heen. Het grommen en lip optrekken naar andere honden zal dan veel minder worden en uiteindelijk nog zelden voorkomen, zeker als hij leert dat jij het voor hem oplost!

honden page profiel Dutch AutiDutch Auti

honden foto van Dutch Auti

Als je bang bent wil je graag ruimte een hond geeft dat van bature met signaken aan om die ruimte voor zichzelf te creeeren. Niet ook nog op je donder krijgen en niet mogen aangeven dat je bang ben.

 

Maar terug naar ts voor we alleen nog met jou bezig zijn.

honden page profiel ElianeEliane

" Hoe ik tot die beslissing kom? Ik vind dat een pup niet zijn lip hoort op te trekken en hoort te grommen. Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. En tja opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Maar ik hoor graag hoe jij het zou oplossen. Want laten gebeuren kan volgens mij echt niet. Maar ik hoor graag je advies, ik ben ook geen alleswetende he. En zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk. Ik zal er eens een post aan wijden. Dan zie ik je graag terug. "

 Het zou zo gemakkelijk zijn voor ons als een hond zou kunnen praten  Mensentaal bedoel ik dan. Want honden kunnen wel degelijk praten. Ze hebben een eigen lichaamstaal waar ze heel veel mee komen vertellen. Ook grommen, tanden laten zien, blaffen..... dit hoort ook bij hun communicatie. 

 

En dan is het aan ons om te luisteren en te zien wat ze komen vertellen. Je geeft aan dat hij bang mag zijn, maar hij mag het niet komen vertellen?

Wanneer je dit de kop gaat indrukken ontstaat er angst en spanning. En als de pup van op jouw profielfoto de pup in kwestie is. Hou er rekening mee die die jongens heel stress gevoelig zijn. En dat kan je best missen, bij elk ras trouwens. Maar bij de één is het erger dan bij de ander.

 

@ Tukker. Goed uitgelegd 

Maar TS heeft het wel over haar eigen volwassen hond.

 

Aan TS:

Dit is een heel normale reactie voor jouw pup.

Gezien zijn afkomst is je achterliggende gedachte 9 op de 10 de juiste.

Jouw volwassen hond is voor hem een vreemde. 

Iedereen heeft een persoonlijke ruimte (zowel mens als dier).

Stel je bent aan het shoppen en er komt een vreemde, hele grote impossante man op je af en die wilt jouw lichaam aanraken. Dat voelt ontzettend bedreigend.

Als die zelfde man je 2 meter af voorbij stapt zonder je aan te kijken, heb je hem waarschijnlijk zelfs nog niet opgemerkt. Misschien wel gezien maar verder geen aandacht aan gegeven.

 

En dat is wat er nu bij jouw pup aan de hand is.

Dus even alles dirigeren en in goede banen leiden, totdat ze aan elkaar gewend zijn

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hoe ik tot die beslissing kom? Ik vind dat een pup niet zijn lip hoort op te trekken en hoort te grommen. Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. En tja opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Maar ik hoor graag hoe jij het zou oplossen. Want laten gebeuren kan volgens mij echt niet. Maar ik hoor graag je advies, ik ben ook geen alleswetende he. En zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk. Ik zal er eens een post aan wijden. Dan zie ik je graag terug. "

 Een pup mag dus niet communiceren? 

 

Het is nl vrij gewoone honden taal. 

Ik zelf, ben erg blij dat een hond verteld hoe hij iets vind.

Dan kan ik er nl op inspelen, hem helpen. Als hij me het niet verteld, dan weet ik ook niets.

 

Je corrigeert een hond voor grommen en lip optrekken. Besef je wel, dat je van je hond verlangt, dat hij niet meer mag communiceren, dat is nl wat je corrigeert. 

Hij zal stoppen met comminuceren en de volgende keer gewoon bijten, want met corrigeren, pak je de oorzaak niet aan.

 

Socialiseren is wennen aan. Dat betekend dat je pup zich veilig zal moeten gaan voelen bij andere honden.

Dat betekend niet, dat alle vreemde honden aan je pup moeten gaan snuffelen. Zeker niet als je pup het eng vind. Gelijk heeft hij.

 

Ga jij in de kroeg met elke wille keurige staan knuffelen? Nee toch?

 

Gewoon langs andere honden lopen op veilige afstand. Zo leert je hond dat vreemde honden niet iets is om bang voor te zijn.

Hij hoeft er niets mee en zij blijven op afstand.

Honden die je kent, waarvan je weet dat ze vriendelijk zijn, daar kan je je hond mee contact laten maken. Of los mee laten.

Maar doe het in het tempo van je pup. Die heeft nu even geen prettige ervaringen met vreemde honden.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Hoe ik tot die beslissing kom? Ik vind dat een pup niet zijn lip hoort op te trekken en hoort te grommen. Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. En tja opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Maar ik hoor graag hoe jij het zou oplossen. Want laten gebeuren kan volgens mij echt niet. Maar ik hoor graag je advies, ik ben ook geen alleswetende he. En zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk. Ik zal er eens een post aan wijden. Dan zie ik je graag terug. "

 Bang zijn mag...maar jij bepaald helemaal niet hoe een hond zich van binnen voelt qua emoties...dat is niet iets wat je op dat moment moet of kan corrigeren.

 

Lip optrekken is communicatie,als jij er nu voor zorgt dat hij niet in situaties komt die hij niet aan kan,dan hoeft hij ook geen stress signalen/agressie te tonen.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" Hoe ik tot die beslissing kom? Ik vind dat een pup niet zijn lip hoort op te trekken en hoort te grommen. Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. En tja opvoeden doen we allemaal op onze eigen manier. Maar ik hoor graag hoe jij het zou oplossen. Want laten gebeuren kan volgens mij echt niet. Maar ik hoor graag je advies, ik ben ook geen alleswetende he. En zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk. Ik zal er eens een post aan wijden. Dan zie ik je graag terug. "

 

Dus jij leert liever je hond af dat hij niet mag aan geven bij ''enge '' grote honden dat hij afstand wil? 

Hierdoor leer jij hem dat hij maar iets toe moet laten wat hij liever had voorkomen, namelijk een begroeting die hij te spannend vind? Daarbij is je pup 9 weken en zit in een ontdekkingsfase, ze leren van andere honden hoe ver ze kunnen gaan. Dit gaat spelende wijs en daar hoort ook grommen bij en lip optrekken, jij als mens ontneemt een stuk communicatie bij een opgroeiende pup. Ik vind extra verontrustend dat je dit ook nog eens doet bij een ras wat al hond intolerant is. Dus jij hebt liever dat hij een snauw en een hap leert overslaan en dat als een andere hond over zijn grens gaat meteen maar aanvalt?

 

 

Sorry ts (topic starter) ik moest dit toch even kwijt.

 

Jouw hondje is er nog maar kort. Hij vind het huis nog eng,  vertrouwd de mensen nog niet zo goed en ook weet je hondje waarschijnlijk ook nog niet zo goed wat hij van je andere hond moet vinden. Je pup wilt eigenlijk gewoon een beetje ruimte om rustig te kunnen wennen. Hoe reageert je andere hond hier eigenlijk op? 

Je hondje heb je nu bijna een week? Is het al iets minder geworden?

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

"  

Hoe reageert je andere hond hier eigenlijk op? 

Je hondje heb je nu bijna een week? Is het al iets minder geworden? "

 



Ik heb hier een eigen bericht over gestart. Dan zitten we niet in het draadje van deze persoon. Is vervelend voor diegene.

honden page profiel MirandaMiranda

honden foto van Miranda

NIET corrigeren dus.

Ik hoop dat het snel beter gaat. Een oplossing heb ik niet.

Ik heb mijn eigen draadje over dit onderwerp. reageer hier op wat deze persoon vraagt AUB

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"Bang zijn mag, kan een hond ook op andere manieren uiten. "

Zeg dat eens tegen iemand met een spinnenfobie of iets dergelijks.


Juist angst is niet altijd te sturen. Jij leert jouw hond nu aan dat hij niet mag grommen en dus heb je de kans dat hij nu leert dat stapje over te slaan en voortaan metéén uitvalt. En dan ben je verder van huis. Grommen is een vrij milde variant van signalen dat een hond iets niet leuk vind.


Wat betreft de topic starter en het buitenlandse pupje, iemand zei schakel een gedragstherapeut in. Daar zou ik dus nog even mee wachten. Eerst rust, regelmaat, even wennen en bijkomen van hoe het leven in het Oostblok was. Beseffen dat de hond nu in een veilige situatie is. Trekt het na een paar weken niet bij, dan zou je inderdaad een deskundige kunnen inschakelen.


Nu is er nog genoeg tijd voor de hond om te leren dat de andere hond geen bedreiging is en er samengeleefd moet worden.


Je zou de pup na zo'n uitval even kunnen afzonderen. Achter een traphekje in de keuken, of in de gang/hal. Door de pup af te zonderen van jou en de andere hond meteen na het uitvallen gaat het kwartje vast vallen dat als ze erbij wil horen, ze dat gedrag moet stoppen.

Volgende forumvraag: Wandelen met pup en kinderen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^