obsessief likken.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel --

Ik heb aparte honden......

Altijd (maar dan ook echt altijd) als ik Bobby aai, moet hij me helemaal aflikken. Hij kan er gewoon niks aan doen. Hij vind het heerlijk. Als ik stop gaat ie met zn pootje maaien dat ik door moet gaan. Maar dat gelik is echt obsessief! Hij gaat ook steeds wilder likken en aan het eind zit hij gewoon te hijgen. Zn ogen staan dan ook niet rustig meer.

 

Ik wil het ergens niet corrigeren omdat ik weet waar hij weg komt en hij is gewoon de situatie niet de baas. (Voor wie hem niet kent, Bobby is een Spaanse hond die als pup is gered en daarna 3 jaar in t asiel heeft gezeten, had nooit een huis vanbinnen gezien en was extreem angstig) Ik ben bang om hem dan af te wijzen, dat is het laatste wat ik wil bereiken.

Maar dit is ook niet relaxed. Ik wil lekker met hem knuffelen en hij wil dat ook maar zodra ik hem aai begint ie dus. Wat zouden jullie in zo'n geval doen? Zou je het toch zien als een teken van enig wantrouwen en het proberen af te leren omdat het niet echt relaxed voor hem is? (Plus hij stinkt uit zn giechel ) of gewoon toelaten? Ik kan nooit meer dan 2 minuten met hem kroelen want dan is mn arm zeiknat en hij over de zeik. En hij wil zo graag

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

misschien vindt hij knuffelen naast fijn, toch ook wel heel erg spannend. Misschien is een kriebeltje onder de kin voorlopig eerst genoeg?

 

Lola heeft toen ze net bij ons was ook obsessief gelikt, was daar ook moeilijk bij af te leiden, maar niet mijn arm maar de vloer.  Stress denk ik.

 

Ik zou even uitproberen, niet meer knuffelen misschien, alleen een kriebeltje onder de kin.

Of misschien iets lekkers erbij als je met hem knuffeld zodat hij niet aan je arm begint.

Of toch zachtjes proberen het te doorbreken.

Misschien is een TTouch iets voor jullie...

honden page profiel --

Hij doet dit inmiddels al heel lang.. Het is een soort gewoonte geworden. Ik heb het nooit willen afleren omdat ik onzeker gedrag moeilijk vind te corrigeren. Het is al zo moeilijk hem voor je te winnen en een afwijzing is voor hem zo hard, lastig gewoon.. Hij vertrouwt me eindelijk, kan los lopen, rent niet meer voor me weg.. Maar hij likt dus obsessief.

 

TTouch en andere soorten massage heb ik me destijds in verdiept ja. Ik stond open om naar een cursus te gaan maar zonder hem. Want hij kan niet in de auto plus naar een vreemde omgeving. Dan klapt ie dicht en gaat ie in een muur zitten.

 

Dus zelf een beetje geprobeerd hem wat te masseren. Zo om de dag. Dat is echt teveel van t goeie. Kijkt me aan "maak me niet dood aub!!" 

Kriebel onder de kin is te vluchtig. Dan duikt ie weg. Heel rustig bij hhem zitten en strelen is ok. Hij zoekt me dan zelf ook op. Gaat dan op schoot hangen. Tot het lik ritueel begint waar hij dan a relaxed van word, maar toch blijft maaien ga Door ga Door! 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

ja lastig, vertrouwen wil je niet beschadigen, en een onzeker hondje als Bobby wil je uiteraard niet afschrikken.

Misschien is op de grond gaan zitten een idee, je bent dan misschien minder bedreigend en het is misschien makkelijker de situatie te doorbreken. Misschien kan je dan knuffelen totdat het likken begint, en dan opstaan en even een klein oefeningetje of spelletje met hem doen..

honden page profiel --

Op de grond zitten heb ik ook geprobeerd, maar dan doet hij het ook. Het is echt een soort tik geworden.

 

De ene keer houdt ie langer vol dan de andere keer. Het begint rustig. Zn oogjes staan klein en genieten. Dan likken als een malle en Zn ogen worden dan groter en groter, oren soms zelfs plat, en hijgen... Op het punt dat ik Zn ogen groter zie worden stop ik. 

Snoep of koek of worst helpt ook niet. Het zit er in gebakken ofzo. Oefeningetjes om hem af te leiden snapt hij niet. Hij kan geen zit lig of andere trucjes.  Hij kan kom! Nee! En goed! En dat is alles wat we dan ook nodig hebben, ik kan niet tot hem doordringen en hem zit ofzo aanleren. Hoeft ook niet, het gaat prima verder, hij loopt altijd los, komt als hij moet komen Dus verdere oefeningetjes heb ik wel uit mn hoofd gezet. 

 

Het maakt wel uit waar je hem aanraakt. Op zn kont bv verstijft hij helemaal. Onder zn kinwil hij helemaal niet. (Apart eigenlijk. Dit is meestal de veilige aai plek toch)

In zn nek en achter zn oren vind hij lekker. Nouja eventjes dan.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Nee commando s of oefeningen hoeft ook niet als alles lekker ontspannen loopt.

 

Als ik het zo lees, zou ik denk ik dan toch kiezen voor een korte knuffelsessie, hoe jammer ook.

 

Je zou ook nog, in het algemeen dan, niet speciaal hiervoor, aan Bach bloesem kunnen denken ter ondersteuning. Of een homeopatisch middel.

honden page profiel --

Ja apart hè. .. Hij heeft het zichzelf zo aangeleerd en ik heb het niet afgeleerd.  Komt ook Door alles tegelijk want hij was een totaal onbereikbare hond en alles moest in inimini baby steps gaan. Allerlei vanzelfsprekende dingen kan ik na een jaar nog steeds niet met hem. Ik kan niet met hem in een stad wonen auto's enz. Gaat ie helemaal over de zeik. en ik heb het nog nooit hardop gezegd maar hij is dus een hond die eigenlijk niet plaatsbaar was. (Of ik doe het helemaal verkeerd allemaal. Dat kan ook)

Stel je voor je zou even op visite komen, dan zit Bobby in een muur, kijkt je niet aan, draait kop weg en schijt zichzelf onder. 

Daarintegen is hij met mij alleen happy hij is niet (meer) bang voor me. Rent vrolijk rond buiten staartje omhoog.. Maar een vreemde of een vreemde situatie oh God....

Maargoed ik neem hem zoals hij is en heb van allerlei hoop al laten varen en doe gewoon met hem wat wel kan. 

Tot zover even offtopic haha

Bachbloesem krijgt hij ook elke maand puzzelen met een mevrouw om weer een samenstelling te zoeken, de ene keer ondersteunt het hem beter dan de andere keer.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Arm ventje, wat moet hij allemaal meegemaakt hebben, en niet meegemaakt hebben.

Wat heb je dan toch al veel bereikt met hem, hartstikke goed bezig lijkt me.

honden page profiel --

Ik kijk ook alleen maar naar de positieve dingen hoor. Ik ben er allang vanaf gestapt te blijven hangen in alles wat niet kan of lukt.

Maar dan snap je waarom het zo lastig is, iemand (jij in dit geval) geeft goede tips alleen ze zijn niet op de volgen want ik kan bijna niks met hem  

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Obsessief piesen.. obsessief likken... wat vreet jij met je honden uit joh! ;-) ;-)

honden page profiel --

" Obsessief piesen.. obsessief likken... wat vreet jij met je honden uit joh! ;-);-) "

 Ik kies ze er gewoon op uit. Dan hebben jullie wat te brainstormen hier

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat je dat gevoel van afwijzing een beetje los moet laten. Dat is wel heel erg menselijk gedacht. In het normale leven wordt een hond zo vaak afgewezen, daar denken ze echt niet meteen van "oh jeeee, ze moet me niet, ik moet weer terug naar het asiel".

 

Als je bijvoorbeeld zegt "klaar nu" en hij gaat door, dan zou je bijvoorbeeld kunnen opstaan en wat in de keuken gaan rommelen. Dan is het signaal wel duidelijk. Met wat geluk begrijpt hij na een tijdje "klaar nu" en hoef je niet meer op te staan.

honden page profiel --

Met afwijzing bedoel ik natuurlijk niet letterlijk "kappen nou of je krijgt een retour spanje" 

Ik bedoel meer dat je dan onzeker gedrag afstraft, waardoor hij zich in t ergste geval nog meer onzeker voelt en zich helemaal niet meer durft te laten aaien zoals de eerste maanden.

Maar als ik het goed begrijp zou jij het dus wel afkappen dit gedrag? 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Ik zou dit niet toe laten. Door obsesief te likken laat hij endorfine in de hersenen vrij komen. Er ontstaat een "goed gevoel" tot zelfs in een roes geraken.

Ah zal je denken, dat is toch goed. Nee niet echt. Om het vrij eenvoudig en niet enorm lang te maken. Veel en langdurig endorfine laten vrijkomen doet ook nog andere zaken in de hersenen (laten o.a. een ander hersendeel laten krimpen).

Er is hier op het forum een topic Daisy, van Jamie. Misschien kan je het product LTO3 met jouw DA eens bespreken om je hond hier mee te ondersteunen. 

 

Het is denkelijk wel mogelijk om jouw hond zaken aan te leren. Ik zeg wel denkelijk! MAAR dan echt wel door een specialist en niet zomaar een GT. Omdat honden, gaande van hardleerse opvoeding, mishandeling en trauma's mogelijk een beschadiging aan de hypothalamus in de hersenen oplopen. Dit uit zich via het korte termijn geheugen dat niet meer optimaal kan werken. 

Dus echt wel iemand met kennis van zaken. En over iemiene babysteps gesproken -> dan toch die van kaboutertjes. 

Maar dat is dan weer een ander onderwerp

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" Met afwijzing bedoel ik natuurlijk niet letterlijk "kappen nou of je krijgt een retour spanje" 
Ik bedoel meer dat je dan onzeker gedrag afstraft, waardoor hij zich in t ergste geval nog meer onzeker voelt en zich helemaal niet meer durft te laten aaien zoals de eerste maanden.
Maar als ik het goed begrijp zou jij het dus wel afkappen dit gedrag?  "

 Je hoeft hem niet af te wijzen. Sta dan gewoon rustig recht en geef hem iets lekkers om te eten, of om op te knabbelen. Dan blijft hij niet met een negatief gevoel achter.

honden page profiel --

In een roes raken.. Ja dat is wat er gebeurd als je lang doorgaat met aaien inderdaad. Dan word hij er een soort "high" van. Zover laat ik dit dus ook niet komen, ik heb dit in het begin een paar keer gezien.

 

Ik zal het topic wat je noemt eens doorlezen! Ik wil van alles wel proberen, ergens heb ik hem ook gewoon geaccepteerd. Ik heb hem nu ruim een jaar en probeer echt blij te zijn met waar ik nu ben met hem, er was echt geen land mee te bezeilen. Nouja uiteindelijk wel dus want het is een hartstikke leuk hondje. 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Precies wat Eliane zegt. Door gewoon iets anders te gaan doen, wat je wel vaker doet, zal hij niet het idee hebben van "oh shit, ze moet me niet meer". Ik mag toch aannemen dat je wel vaker opstaat om even de was te doen, of een doekje over het aanrecht te halen, of iets uit de koelkast te halen enzo. Door het op die manier te doorbreken is het niet positief en niet negatief, maar gewoon de normale manier van doen.

honden page profiel --

Snap wel wat je bedoelt hoor, maar dan kan ik hem dus nooit meer aaien want hij begint na 2 seconden al te likken.... Dan zou ik hem even een vluchtige aai kunnen geven en weer klaar.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Het is belangrijk om jouw hond in balans te krijgen, of toch zo goed mogelijk.

Je hebt het lichamelijk en je hebt het geestelijke gedeelte. 

Het zijn 2 aparte categoriën, maar het is wel één geheel. 

Als Yin en Yang niet evenredig zijn dan is er een onevenwicht. 

honden page profiel --

Ik denk dat ik te nuchter ben om dat begrijpend te kunnen lezen maar daar bedoel ik verder niets mee. Je eerste post begrijp ik helemaal en is meteen antwoord op mijn vraag. Niet toelaten dus want:..... 

Ik heb ongetwijfeld nog een lange weg te gaan, ook een lange lange weg afgelegd. Momenteel even niet een budget voor specialisten in huis te halen, er zijn al GTS bij geweest, succesjes geboekt, terugvalletjes gehad.. 

Ik ga nog wel even kijken wat dat LTO3 precies inhoud.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" Snap wel wat je bedoelt hoor, maar dan kan ik hem dus nooit meer aaien want hij begint na 2 seconden al te likken.... Dan zou ik hem even een vluchtige aai kunnen geven en weer klaar. "

 Niet direct denken van ik kan hem nooit meer aaien.

Het is belangrijk om te proberen van je hond zo goed mogelijk in balans te brengen. 

En aai dan inderdaad in het begin maar 2 x over het hoofd. Doe dit een maand. En dan 3 x , weer een paar weken verder naar 4 x. Bouw dit op, als je ziet dat het terug de verkeerde kant op gaat en hij reageert ga je terug een stapje achteruit. Doe het bvb iets vaker maar niet langer.

 

Zou je mij eventueel op de hoogte willen houden van de evolutie?

 

honden page profiel --

"  Niet direct denken van ik kan hem nooit meer aaien.
Het is belangrijk om te proberen van je hond zo goed mogelijk in balans te brengen. 
En aai dan inderdaad in het begin maar 2 x over het hoofd. Doe dit een maand. En dan 3 x , weer een paar weken verder naar 4 x. Bouw dit op, als je ziet dat het terug de verkeerde kant op gaat en hij reageert ga je terug een stapje achteruit. Doe het bvb iets vaker maar niet langer.
 
Zou je mij eventueel op de hoogte willen houden van de evolutie?
  "

 Ik ga het zo proberen!  Zal je op de hoogte houden of er dan een stijgende lijn in zit

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" Ik denk dat ik te nuchter ben om dat begrijpend te kunnen lezen maar daar bedoel ik verder niets mee. Je eerste post begrijp ik helemaal en is meteen antwoord op mijn vraag. Niet toelaten dus want:..... 
Ik heb ongetwijfeld nog een lange weg te gaan, ook een lange lange weg afgelegd. Momenteel even niet een budget voor specialisten in huis te halen, er zijn al GTS bij geweest, succesjes geboekt, terugvalletjes gehad.. 
Ik ga nog wel even kijken wat dat LTO3 precies inhoud. "

 Er worden heel wat stoffen in ons lichaam en in dat van dieren geproduceerd. In normale toestand is dit allemaal juist op elkaar afgesteld. Maar door ziekte en / of door trauma kan het mis lopen. En dan krijg je een onevenwicht. Er worden teveel of juist te weinig stoffen aangemaakt, waardoor er geen "normaal" gedrag meer is. Dat wordt beïnvloedt door al dan niet de aanmaak van die stoffen. 

 

Als voorbeeld. In mijn nabije omgeving heb ik weet van 3 mensen die een niet goed functionerende schildklier hebben. Er gebeuren zaken met hun lichaam ten gevolge van dit probleem waar zij zelf helemaal geen controle over hebben. Gaande van badend in het zweet 's nachts in volle paniek wakker schrikken, depresief worden, tot zelfs hartproblemen.

 

Ik heb net een studie doorgenomen over de schildklier bij de hond. Bij de analyse van de eerste groep zag men al dat 63% van de honden problemen had van een niet goed werkende schildklier. Van die 63% waren er 90% rashonden en 10% kruisingen die problemen hadden. Ook bij hen zorgt dit mogelijk voor zeer ernstige problemen. Dus probleemgedrag is ook geregeld het gevolg van een lichamelijk probleem. 

honden page profiel --

Dus wat je eigenlijk bedoelt is dat zijn gedrag ook een gezondheidsprobleem zou kunnen zijn?

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

" Ik denk dat ik te nuchter ben om dat begrijpend te kunnen lezen maar daar bedoel ik verder niets mee. Je eerste post begrijp ik helemaal en is meteen antwoord op mijn vraag. Niet toelaten dus want:..... 

Ik heb ongetwijfeld nog een lange weg te gaan, ook een lange lange weg afgelegd. Momenteel even niet een budget voor specialisten in huis te halen, er zijn al GTS bij geweest, succesjes geboekt, terugvalletjes gehad.. 

Ik ga nog wel even kijken wat dat LTO3 precies inhoud. "

 



Ik denk dat je er niet al te ingewikkeld over na hoeft te denken. Zoals al opgemerkt opstaan en wat anders doen. Gewoon een handeling van alle dag, iets van het aanrecht pakken ofzo..

Loop je weer terug langs je hond, dan kun je iets vriendelijks zeggen en een kriebel achter het oor of onder de kin geven.

Je hond voelt heus wel aan dat je niet boos of geiriteerd bent.



honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

" Dus wat je eigenlijk bedoelt is dat zijn gedrag ook een gezondheidsprobleem zou kunnen zijn? "

 



Bijna alles is bij mens en dier psychosomatisch.

Ik vind alleen niet dat je daar in door moet slaan, want dan zou je al bang moeten raken van 3x niezen op een dag. Maar dat is hoe ik er over denk hoor! :-)

Eliane weet veel nuttigs te vertellen, en ik lees haar reacties vrijwel altijd. Ik kan alleen veel van haar opvatting niet goed plaatsen omdat ik ze te ver vind gaan.

Reuen die markeren hebben een stress stoornis, en een pup leert poepen op een vaste plek in de tuin als de baas het daar voordoet. Dat klinkt voor mij niet logisch meer.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

ik weet niet of het bestaat, en ook niet hoe je er gebruik van kan maken als Bobby niet mee kan naar een (hollistisch) dierenarts, maar zou chigong of reiki niet iets zijn voor jullie. Eigenlijk is dit een vraag voor Eliane, nu we het toch over ying en yang hebben.

 

Ik weet wel dat stress ook heel veel vitaminen en mineralen kost met alle gevolgen van dien, het is misschien ook de moeite waard om dit eens met een specialist te bespreken? Roos heeft een goede hollist die hier e.a. vanaf weet.

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Ik wil toch een keer de opmerking maken. Er even bij stil staand dat extraatjes zoals een hollistisch dierenarts, een Gedragstherapeut of ander specialisme.. echt serieus geld kost, en dit kan echt lang niet iedereen ophoesten.

Velen moeten echt al geld reserveren voor onverwachte dierenarts kosten en moeten zelf zuinig aan leven om hun huisdieren dagelijks van deugdelijk voer te kunnen voorzien.

Dan maak je niet zomaar even een uitstapje naar een of andere specialist met als motivatie: ''just to be sure''.

Niks tegen jou bedoeld hoor Dobry. Maar ik zie dit soort reacties regelmatig geplaatst worden alsof het hooguit net zo veel kost als een halfje witte brood.

TS gaf eerder al aan dat haar budget dit niet toelaat.

honden page profiel --

Ik sta inderdaad niet morgen bij een holist op de stoep, want dat geld heb ik niet in mn achterzak. 

Maar neemt niet weg dat ik wel tussen de regels Door dingen kan lezen die ik zelf goed zou kunnen proberen, reiki kun je ook zelf beoefenen. Al zal dit niet zo simpel zijn en je het even 1 2 3 doen.

Trouwens meteen in praktijk gebracht, even aaien en zodra hij ging llikken wat anders gaan doen.. lag me een beetje schaapachtig aan te kijken 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Eens met Eliane's verhaal.Het wordt een 'fijne' obsessie

 

Maar het eerste wat mij te binnen schiet is,dat hij jou geaai associeert met een lik gebaar.

Jij 'likt' hem en hij likt jou.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^