Tips bij het zoeken van eengoede GT

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElianeEliane

Een gedragstherapeut(e)..... 

Helaas is dit een niet gereglementeerd "beroep" . Dat houdt in dat eigenlijk iedereen zich zo kan noemen. ZEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRR spijtig vind ik dit. Ik hoor in veel gevallen steeds 2 terugkerende opmerkingen. Helpt niet echt en is ontzettend duur.

 

Aangezien ik me specialiseer in het gedrag van honden. Kan ik alvast vertellen dat dit geen simpele materie is. En ik het dan ook ten zeerste betreur dat iemand zich nogal snel zo wil noemen. 

 

Als je hulp nodig hebt bij een gedragsprobleem. Zijn er toch een paar zaken waar je toch best heel alert bij bent.

1) Sowieso moet er allereerst steeds nagekeken worden of er geen lichamelijke oorzaak voor het gedrag kan zijn. (Om een voorbeeld te geven -> een hond die steeds uit viel naar de andere van de groep. Uiteindelijk bleek de hond verklevingen aan de darmen te hebben en was pijn de oorzaak van het gedrag) Of gedragsproblemen die zich voordoen ten gevolge een slecht werkende schilklier

 

Als de hond dan uiteindelijk zeer degelijk medisch werd onderzocht en er geen medische oorzaak kan gevonden worden. Heb je hulp nodig van iemand die gespecialiseerd is in gedrag. 

2) Zoek iemand die echt degelijk is. Vraag welke studies er gedaan zijn en hoe lang! Zo weet ik iemand die een 3 daagse cursus heeft gedaan en dan op de site gaat vermelden gespecialiseerd in Bach bloesem. Als je dan weet dat een herborist 6 jaar studeert voor hij/zij zich zo kan/ mag noemen.

Ik ben zeer blij dat er al recent een aantal namen en hun lectuur onder de honden eigenaars over gedrag bekend zijn. Maar bedenk wel dat iedereen een boek kan schrijven. Er zijn mensen die er weinig of niets van kennen maar het wel heel charmant verkocht krijgen en mooi kunnen praten.

Het is van groot belang wanneer je beroep doet op een deskundige. Dat deze meer kent dan de kalmerende signalen. Heel belangrijk is ook een degelijke kennis over de werking van het lichaam / anatomie met o.a. de werk!ing van de hersenen, hormonen enz.... omdat deze het lichaam beïnvloeden en dus ook het gedrag. Veel meer dan men voor mogelijk houdt. Ook kennis van specifieke medicatie is noodzakelijk. Omdat we in uitzonderlijke gevallen gebruik van moeten maken. Dit gebeurt dan in samenwerking met de dierenarts. 

 

Er zijn teveel mensen die zich al dan niet vrijwillig bezig houden met het opvoeden van honden. Maar zonder deze mensen te willen afbreken. Hun goede intenties niet maar wel hun kennis die hier te kort schiet. Als ik zie wat voor advies mensen op een hondenschool krijgen..... en zie hoe de hond / pup reageert. Al onmiddellijk zie dat het gaat verkeerd lopen.

 

3) De financiële zijde van het plaatje. Onlangs kreeg ik van iemand die om raad kwam vragen, te horen.... jamaar ik heb al 900 euro betaald. Ik heb al een aantal mensen geraadpleegd ik kan niet nog meer spenderen. De hond is uiteindelijk weggedaan. Dit vind ik zoooo erg. Dit hoeft niet. Hadden deze mensen vanaf het eerste moment bij een juiste persoon met degelijke kennis terecht gekomen had dit niet zoveel moeten kosten. En had het verhaal niet zo hoeven te eindigen.

 

Het is dus van groot belang men zich er van te vergewissen dat de persoon die je raadpleegt. Een degelijke uitgebreide kennis heeft die enkel gebaseerd is op wetenschap!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Alvast een goed begin om rekening mee te houden als men een GT zoekt.

Wat ik ook vrij belangrijk vind,is de uitvoering van wat een goede GT je verteld en aanbied aan opties.Mensen voeren het huiswerk van de GT toch vaak niet goed uit(dat zie je bijv al op tv gebeuren...(voorop gesteld ik ben geen fan,maar kijk graag naar hoe het niet moet en hoe erg de honden er op reageren)...CM zegt correctie van opzij geven en de lijn direct ontspannen...wat doen de mensen,correctie omhoog en de lijn verder strak houden),hebben er geen 'feeling' voor.Wat uiteindelijk ook kan leiden tot geen resultaat..en van die hoge kosten als je het zelf steeds de adviezen niet goed opvolgt.

 

Een 2e belangrijk punt is dat mensen zich niet moeten vergissen in óf een gedrags 'probleem'wel voor de volle 100% kan worden verholpen,want dat is denk ik wat heel veel mensen voor ogen hebben.'We halen er een GT bij en dan lost het zich vanzelf geheel op'.

Het ligt aan de combinatie hond,omgeving en de mens of dit idd voor 100% gaat lukken.Het is ook een stukje snappen en accepteren dat je hond nu eenmaal een bepaald soort karakter heeft...met misschien een slechte socialisatie(bijv) en dat je soms sterk ingesleten gedrag en er niet zo maar uit krijgt.Of dat het met ups en downs kan gaan en dat dat oke is.

 

Een voorbeeld van mijn eigen hond,die is nu 7,5 jaar en die kan heel bang zijn voor vuurwerk,de eerste 3 jaren heb ik echt gefrusteerd rond gelopen over hoe ik haar nu kon helpen met haar angsten(ze had er meer,maar werd natuurlijk ondragelijk rond de laatste 2 maanden van het jaar),daarna ben ik meer naar mezelf gaan kijken,een GT er bij gehaald,meer inzichten gekregen,haar karakter omtrent angsten geaccepteerd,daarin rust voor mezelf gevonden.

Wandelingen aangepast,overdag langer,in de avond dan maar kort naar de overkant voor een plasje en poepje,zodat zij niet een lange angstige wandeling hoefde te maken,wat ik de eerste 3 jaar wel gewoon deed,want ik maakte mij dan zorgen over dat ze dan te weinig buiten was geweest voor beweging enz.

Nadat ik een paar dingetjes had veranderd en geaccepteerd,gingen de jaren erna een stuk makkelijker rond die laatste 2 maanden van het jaar.Gelukkig voelt ze zich in huis prima veilig als er vuurwerk is.

 

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Mooie tips allemaal!

Ik heb aardig wat GT's gezien met Odi. Waar het bij de eerste GT's op stuk liep, is dat hun methodes niet aansloten bij mijn gevoel.

Het waren prima methodes, echt. Maar ik kon er niet mee overweg en het werkte voor mij niet lekker, waardoor mijn hond me niet serieus genoeg nam.


Dus mijn tip: Zoek een GT die zijn/haar methode aanpast aan wat voor jou goed voelt.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Inderdaad mooie tips. '

 

Vaak raden we hier een GT aan, vaak vragen we ook in welke regio iemand woont om mee te kunnen kijken naar een geschikte GT. 

 

Vaak hoor je ook dat mensen al bij GT s geweest zijn en daar de meest vreemde, hondonvriendelijke, respektloze adviezen gekregen hebben. Van mensen die zelf al jarenlang honden hadden maar nooit iets geleerd hebben over honden, of hoe een lichaam werkt, hoe hormonen werken, hoe alles met elkaar te maken heeft.

 

 

 

 

Jessica (Gast)

Ik ben blij dat ik laatst een naam van een GT heb mogen verwijderen van Doggo. 
Super dat daar alle adressen bij elkaar staan, zo heb je een snel overzicht. En ik ben ook heel erg blij dat Doggo mijn melding serieus nam. 

Er stond namelijk een naam bij waar ik zelf ooit ben geweest voor een kennismaking. (Ik zal niet ingaan op de details, maar ben daarna nog een maand misselijk geweest). 
En ik gun geen enkele andere hond daar een consult/les/kennismaking/whatever. 

Zo zie je maar hoe snel je via een linkje of een adres wat je vindt op internet ergens terecht kan komen. 
Educatie in het algemeen is zo belangrijk. En soms schort het daar nog zo erg aan. 

Ik ben  het helemaal eens met het voorgaande wat er gezegd is. 
En heb niet veel toe te voegen. 
Ik zou het alleen maar prettig vinden als er een soort beroepsvereniging (met screening?) daarvan zou komen. Ik sluit niet uit dat ik nooit een gedragstherapeut nodig zal hebben, maar er een vinden lijkt me een hel. Plus daarbij komt dan nog het feit dat ik een gedragstherapeut (voor mijn gevoel) 100% doorgelicht (diploma's, ervaringsverhalen, effect op lange termein) zou willen hebben, anders twijfel ik teveel aan haar/zijn kunnen wat me ook weer doet twijfelen in het uitvoeren van huiswerk of het nastreven van hetgeen wat er gezegd is tijdens een consult. 

Lastig, lastig dat iedereen zich zo kan noemen :) 

Volgende forumvraag: schaduwen & lichten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^