Oudere hond bang na verhuizing - tips?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Elvi (Gast)

Bijna twee weken geleden ben ik verhuisd. Mijn hond was altijd al wat angstig, maar sinds de verhuizing is hij echt ontzettend bang geworden. Natuurlijk is het te verwachten dat het een poosje duurt voordat hij zich weer op zijn gemak voelt, vooral omdat hij zijn hele leven (11 jaar) in hetzelfde huis heeft gewoond. Gelukkig merken we nu langzaam aan al wat verbeteringen, maar het blijft natuurlijk erg naar om hem zo te zien. Het grootste probleem is echter dat hij doodsbang is en blijft voor de ketel in het huis. Zodra de ketel aanslaat krijgt hij een soort 'paniekaanval': trillend en hijgend probeert hij dan een vluchtroute te vinden. Ik werk op het moment niet en probeer dan rustig te blijven en hem gerust te stellen door tegen hem te praten en hem te aaien. Ook probeer ik hem de ketel met iets prettigs te laten associëren door tegelijkertijd de warme kraan open te zetten zodat de ketel aanslaat en hem wat lekkers te geven. Dit werkt overigens totaal niet, omdat hij op zulke momenten te erg in paniek is om iets te eten. Misschien verwacht ik wel te veel te snel, maar ik ben benieuwd of ik hier tips kan vinden over hoe ik hier het beste mee om kan gaan. Ik vind het ontzettend naar om mijn lieve hond zo ongelukkig te zien, ook omdat hij hierdoor bijna niet meer wil eten en zich heel moeilijk kan ontspannen en dus ook weinig slaapt. Overigens hebben we de ketel al na laten kijken door monteurs en daar is niets mis mee. Hij is bang voor het 'gewone' brommende geluid dat de gasketel maakt. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je kan in iedergeval een adaptil verdamler proberen. Dat kan enigzins helpen.

Verder zou ik denken aan http://www.medpets.nl/telizen/

omdat ze zelfs geen voertjes wilt, kan je haar niet bereiken. Daarom zou ik iets aan de amgst gaan geven en dan het geluid aan iets positiefs gaan koppelen.

 

 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Doorgaan met proberen een positieve link te leggen met de ketel.

 

Neem iets wat extreem lekker is,niet zijn gebruikelijke snacks of beloningssnoepjes,maar gedroogd vlees,rodi worst,frikandel,gedroogde vis-snacks-koekjes dat soort dingen.

 

Dan zou ik op grotere afstand beginnen dat waar je het nu steeds probeert.Het is té dichtbij,de angst is te groot om nog iets aan te durven nemen,of te eten.Zoek de juiste afstand,dat is de afstand waarop hij niet reageert op het geluid en wel het lekkers op de vloer durft te pakken en zoeken.

Gaat het goed,dan steeds een stapje dichterbij proberen en elke dag 2 keer 5 minuten oefenen...kort oefenen zodat de hond niet overvraagt raakt en zo een stapje terug doet in de ontwikkeling van de ketel accepteren.

Hoe dan ook,kan dit wéken duren.

 

Wat Suzan zegt,de adaptil kan ook helpen en je hond gerust stellen door de feromonen die daaruit komen.Telizen kan ook goed helpen,maar heeft wel een inwerking van 3 tot 4 wkn.

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik zou juist die hele ketel met zn geluiden juist gaan negeren.

Hoe meer aandacht je aan dat ding geeft, hoe meer je hond er op gefocust blijft en m eng zal blijven vinden....

Probeer zowel de ketel als de reactie van je hond te negeren. Dat is misschien moeilijk, maar de aandacht voor die geluiden moeten oninteressant gemaakt worden.....

Wel kun je, als je hond zo erg schrikt, iets heel onverwachts gaan doen: begin dan bv een vrolijk liedje te zingen of zo   zo is de hond ineens afgeleid, de angst vergeten en de associatie met de ketel kwijt....

Ook kun je zorgen voor een ander, constant aanwezig omgevings geluid: zet de radio aan op een rustige muziekzender.

 

En let vooral op dat je hond de neiging kan hebben om weg te lopen: op zoek naar zn vertrouwde adres.....laat hem nog niet los lopen en hou je buitendeur in de gaten......

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Ook een optie wat Coby zegt.

 

Brengt mij ook op nog een het idee,wat betreft normaal blijven doen,maar toch koppelen aan iets positiefs.

 

Bijvoorbeeld met een vuurwerk knal,dan zou je denken hond is bang,niet belonen door iets lekkers te gooien....toch helpt het veel honden door het knal geluid aan iets positiefs(=iets lekkers) te koppelen.Mocht de hond toch nog open staan om het lekkers te willen opeten,dan zal het effect zijn:zoeken-snuffelen- vinden-opeten,wat er voor zorgt dat de hond weer goede hormonen aanmaakt in de hersenen.Zoeken en eten ontspant de hond.

 

Terwijl jij gewoon op de bank blijft zitten.Je ziet je hond 'aanslaan' en strooit wat lekkers.En je gooit net zo lang tot je hond weer een ontspannen staart heeft,slap hangt en niet meer tussen zijn benen gedrukt zit.

Je zegt of doet verder niks,behalve de aandacht afleiden van het enge een koppeling maken aan iets positiefs en de hond weer laten ontspannen.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Bij die leeftijd moet ik ook denken aan beginende dementie.
Dat maakt het dan een stuk moeilijker, maar het is te doen.
Ik zou je hond even na laten kijken door de dierenarts om te kijken of je hond geen pijn heeft.

En is er anders mischien geen plaat voor de ketel te plaatsen die als geluidsdemper kan dienen?

 

Anoniem (Gast)

Wauw wat een goede reacties al! Bedankt!

Ik ga in ieder geval de adaptil verdamper bestellen. Baat het niet, dan schaadt het niet..

Ik zit ook te twijfelen of ik het ook moet negeren of er juist echt aandacht aan moet besteden. Ik ga in ieder geval op zoek naar iets wat hij lekker genoeg vindt om nu op te eten.

Soraya, ook bedankt voor de tip om in ieder geval op een grotere afstand te oefenen. We oefenen nu redelijk dichtbij en dat is nu gewoon nog te eng voor hem.

Meer tips zijn natuurlijk nog heel welkom.

Elvi (Gast)

Beginnende dementie is natuurlijk ook nog een mogelijkheid. Ik wil sowieso even langs de huisarts omdat hij nu zo weinig eet. Het lijkt me verstandig om eerst uit te sluiten dat dat geen lichamelijke oorzaak heeft.

En ik zal eens vragen of het mogelijk is om iets voor/rondom de ketel te plaatsen om het geluid te dempen.

Bedankt!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Is de radio aan nog een optie? Dan hoor je wat minder plotselinge geluiden.

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Ik zou ook iets van adaptil proberen

en ook een bachbloesem op maat zou kunnen helpen

 

Ik denk dat de hond gewoon uit het lood is door de verandering.

sommige oudjes kunnen gewoon niet zoveel meer hebben en hebben wat langer nodig om zich aan te passen.

 

Telizen heeft een hele lange inwerk tijd (6/8 weken)dus lijkt me minder geschikt.

Laat de hond veel kluiven als dat lukt..dat helpt ze ontspannen en dingen verwerken

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

" Ik zou juist die hele ketel met zn geluiden juist gaan negeren.
Hoe meer aandacht je aan dat ding geeft, hoe meer je hond er op gefocust blijft en m eng zal blijven vinden....
Probeer zowel de ketel als de reactie van je hond te negeren. Dat is misschien moeilijk, maar de aandacht voor die geluiden moeten oninteressant gemaakt worden.....
Wel kun je, als je hond zo erg schrikt, iets heel onverwachts gaan doen: begin dan bv een vrolijk liedje te zingen of zo   zo is de hond ineens afgeleid, de angst vergeten en de associatie met de ketel kwijt....
Ook kun je zorgen voor een ander, constant aanwezig omgevings geluid: zet de radio aan op een rustige muziekzender.
 
En let vooral op dat je hond de neiging kan hebben om weg te lopen: op zoek naar zn vertrouwde adres.....laat hem nog niet los lopen en hou je buitendeur in de gaten...... "

 Top antwoord dit was het eerste wat ik ook dacht. Wanneer je rustig gaat praten en aaien beloon je de angst van de hond immers. Compleet negeren is veel beter want de ketel is een normaal iets. Hij is dan wel bang maar geheel onterecht eigenlijk.

Volgende forumvraag: nachtproblemen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^