Gedragstherapeut & BAT

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Denk dat vele van jullie het verhaal van Bailey wel kennen, haar extreme uitval gedrag naar andere honden.

Ik wil niet uitwijken over wat ik inmiddels al heb gedaan en getraind heb, maar sinds de aanval op Bailey eind december zijn we terug bij af met haar gedrag.

 

Ik heb contact gehad met de dierenopvang waar ze vandaan komt met de vraag: HELP !!!

 

Ik heb een naam doorgekregen van een gedragstherapeut en na een kijkje op de website zag ik dat ze via de methode BAT werkt.

 

Nu heb ik al wel gelezen over BAT, maar mij er nog nooit echt in verdiept... 

 

Wat zijn jullie ervaringen met BAT?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

nog niet, het bestaat ook nog niet zo heel lang als ik het goed heb, maar ben me er aan het in verdiepen, en probeer op mijn manier dit ook al een beetje toe te passen wat ik denk dat goed werkt.

Ik hou nog altijd wel flink afstand en dan gaat het goed, maar laat haar ook wel kijken, ik loop niet altijd meer terug als de afstand groot genoeg is hoeft dat ook niet meer en kunnen we langs andere honden lopen.

En verder hou ik nog altijd de dosering hiervan goed in de gaten. Ga dus nog vaak op rustige tijden en plekken wandelen.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

" nog niet, het bestaat ook nog niet zo heel lang als ik het goed heb, maar ben me er aan het in verdiepen, en probeer op mijn manier dit ook al een beetje toe te passen wat ik denk dat goed werkt.
Ik hou nog altijd wel flink afstand en dan gaat het goed, maar laat haar ook wel kijken, ik loop niet altijd meer terug als de afstand groot genoeg is hoeft dat ook niet meer en kunnen we langs andere honden lopen.
En verder hou ik nog altijd de dosering hiervan goed in de gaten. Ga dus nog vaak op rustige tijden en plekken wandelen. "

 

Het geen ik op de website van de gedragstherapeute heb gelezen, spreekt me wel aan... alhoewel ik nog wel twijfels heb, is denk ik ook logisch: "Eerst zien, dan geloven" 

 

Afstand probeer ik ook steeds te bewaren en dan vooral door te kijken naar Bailey, wat geeft zij aan.

Maar een beetje hulp van een GT kan geen kwaad.

 

Ik heb mijn oude wandelschema er bij gepakt en dat bevalt voor nu weer goed:

  • 5.30 uur: 30 minuten, Bailey kan lekker rennen over het gezondheidspark en Jack vermaakt zich opperbest
  • 11.00 uur: 1,5 uur het bos in... daarna zijn ze beide munt van het snuffelen, het ruiken, het spelen
  • 16.00 uur: 1 uur het bos in... heerlijk nog ff de energie eruit gooien
  • 21.00 uur: 10 minuten, even een plasje doen en lekker naar binnen

Ik moet er wel bij zeggen dat ik in het bos geen andere honden tegen kom en dat geeft dus rust.

 

Ik blijf sowieso 1x per dag met de honden naar het bos gaan, maar de wandeling van 11.00 of 16.00 uur zou ik graag bij ons over het gezondheidspark willen maken.

Vandaar dat ik nu de hulp van een GT heb ingeschakeld... gewoon iemand die met me meekijkt en meedenkt en tips & adviezen geeft.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Voor mijn hond werkt het heel aardig. Ik BAT in het "wild" dus niet ideaal. 

Uiteindelijk zijn wij op een autowatch uitgekomen waar ik soms wel, soms niet bij "wegloop". 

Laatst hoorde ik hem in de verte blaffen en kwam ie vanzelf naar mij gerend. Was ie een andere hond tegengekomen en zelf besloten om (wel na blaffen) naar mij te komen. Best stoer.

Soms kan ik aan hem zien dat ie een andere hond opgemerkt heeft en dan wacht ik even zodat hij zelf een besluit kan nemen. Dat gaat 19/20 keer goed, dan kijkt ie om en komt naar mij. 

Ik ben dus tevreden over BAT, maar pas het niet zuiver toe. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

heb je al contact gehad met die gt Liesbeth?

 

Lijkt me dat je al heel goed bezig bent hoor

 

ik BAT zelf ook nu een beetje in het wild haha

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Hier ook een 'in het wild' BAT 

 

Raad je dat alleen aan als je de basis snapt en in de gelegenheid bent om het ook te kunnen doen. Kom je op je wandelingen steeds weer in situaties die het proces verstoren dan vagen de successituaties zo weer weg.

 

Ik vind het vooral heel leuk om te ervaren hoe Jip z'n eigen afwegingen leert maken. Dat geeft een kick en voelt ook veel helender dan hem op mij laten focussen en sturen.  Die situaties zijn er ook, noodzakelijk, maar hem zijn eigen hersens horen kraken en dan kiezen is echt leuk.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Je kan ook even kijken op youtube,staan veel filmpjes,kun je mooi zien hoe en wat ze doen en hoe goed de honden reageren op deze methode.

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Met Luan 5 lessen gedaan onder begeleiding van een GT. Ontzettend leerzaam want het werd opgenomen waardoor ik later ook weer tips kreeg waar ik bijvoorbeeld iets eerder had in kunnen grijpen. Ook konden we  precies zien wanneer er stresssignalen ontstonden. 

 

Het fijne aan het onder begeleiding doen van BAT is dat je situaties kunt voorbereiden en onder controle hebt waardoor je heel rustig kunt opbouwen.

 

Na die vijf lessen werd Luan ziek en moesten we meer dan een half  jaar stoppen met lessen. Daarna ben  ik verder gegaan met zelf trainen op basis van de principes met BAT. Toch merk ik dat ik daarin tegen beperkingen aan loop. Zeker hier in de wijk. Ik speel dan ook met de gedachte om nog een aantal lessen te doen hier voor de deur...

 

Ik vind BAT een erg fijne methode. Er wordt zeer goed gekeken naar de lichaamstaal van je hond, maar ook die van jezelf. Verder leer je de hond zelf met een situatie om te gaan waardoor het zelfvertrouwen zal groeien en ze zich echt ontwikkelen ipv er domweg een snoepje in te stoppen. Ook vind ik het erg fijn dat je dagelijkse situaties naspeelt waardoor je er meer controle over hebt. 

 

Het is wel een methode die veel tijd kost en waar je niet altijd meteen vooruitgang bij ziet

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

" heb je al contact gehad met die gt Liesbeth?
 
Lijkt me dat je al heel goed bezig bent hoor
 
ik BAT zelf ook nu een beetje in het wild haha "

 

Ik heb contact gehad met Monique Bladder... het nadeel is dat ze te ver weg woont en de cursussen te ver weg zijn. Dat is helaas geen doen voor mij... maar via via een goede GT getroffen die ook in Hengelo woont en binnenkort langskomt voor een kennismaking/intake.

 

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Ik merk aan Bailey dat ze angstig en onzeker is buiten... vanuit dat gedrag valt ze ook uit naar andere honden.

Ik laat haar tijdens het wandelen al zoveel mogelijk snuffelen, haar weg kiezen.

 

Ik hoop dan ook dat we een groot stuk angst kunnen wegnemen bij haar.

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel

honden foto van Ingrid van de Koppel

Ik doe momenteel de BAT cursus bij Monique Bladder en Erica Bokelman in Bemmel. Eerst vond ik het allemaal maar wat vaag en vroeg me af of je daar nou echt profijt van kan hebben, maar inmiddels zie ik dat het gaat werken. Je moet wel een enorm lange adem ermee hebben. Met deze cursus van 5 lessen ben ik er dus echt niet. Maar dat geeft niet, het geeft handvatten. Ik heb net ontdekt dat er bij mij in de buurt een BAT trainster zit. Ze heeft weliswaar nog niet haar certificaat, maar ze geeft al wel les hierin. Dus ik ben van plan bij haar verder te gaan. Het grote probleem vind ik dat je zaken in scene kan zetten, maar je kunt de omgeving niet bepalen. Waar ik steeds tegen aanloop, is dat mensen zo weinig begrip op kunnen brengen voor een ander. Vandaag nog zag ik een Amerikaanse buldog rond los rennen terwijl wij langs een doorgaande weg liepen (er is dus een aanlijnplicht). Even gewacht tot het baasje klaar was met SMS'en en haar hond had aangelijnd. Komt ze, terwijl haar hond enorm aan het fixeren was, recht op ons aflopen, over de smalle fietsstrook. Ik probeerde over te steken, kon niet direct want er was druk verkeer, en ze bleef maar in mijn richting lopen en ja, dan gaat Scott blaffen. Dan denk ik, je ziet dat toch, wacht dan een paar seconden. Maar het verschil met een paar weken geleden is wel dat Scott gelijk mee kwam met oversteken en op mij  ging letten terwijl de andere hond hem aan bleef staren aan de overkant. Dat zie ik als winst. Maar ja, even later komt er een hondje los van de lijn over het fietspad aan gesjeesd, Scott weer blaffen en hondje gaat keihard rondjes rennen, dwars over de drukke weg, auto's moesten hard remmen (nog steeds aanlijnplicht). Daar baal ik nou zo van en vind ik moeilijk om mee om te gaan. Ons probleem zou een stuk minder zijn als mensen zich aan de wettelijke regels zouden houden en een beetje rekening met elkaar zouden houden.

Kortom, ik kan je BAT wel aanraden, maar wees erop bedacht dat dit niet tot snel resultaat zal leiden en dat er ook dan terugvallen zullen zijn. Goed dat je weer even de rust opzoekt.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Bedankt voor je ervaring Ingrid.

 

Herkenbaar, ik ben met Jenna ook aan het trainen op mijn manier dan nog en het gaat idd een lange adem worden, wat ik niet erg vind overigens, al was een tovermiddel natuurlijk beter haha maar dat bestaat niet.

 

Vanmiddag in het bos heb ik me ook geergerd, mensen met honden die ik expres ontweek. Van een afstand liet ik Jenna kijken, ze was geintresseerd, maar bleef stil en besloot zelf tot afstand nehmen en verder lopen, ik dacht, klein succesje geboekt. De bossen en velden zijn enorm uitgestrekt, maar de mensen besloten precies achter ons aan te komen. Een losse hond vond het nodig om naar ons toe te rennen, en ja dat was teveel voor Jenna, en ze viel weer enorm uit, ik ben toen maar stil bijven staan tot die mensen dichtbij genoeg waren om ze toe te schreeuwen dat mijn hond niet met andere honden kan en of ze ajb wat afstand kunnen bewaren. Geen antwoord, en gewoon de hond los laten. Uiteindelijk heb ik ze toch af kunnen schudden. Komt ineens na een half uur twee reeen gevolgd door die hond over het pad recht op ons af gerend, ze konden ons nog maar net ontwijken. Jenna weer over de rooie en ze is tot aan huis heel trekkerig en gespannen gebleven. Een stap terug dus weer.

 

Jammer van wat een lekkere boswandeling had moeten worden, maar we gaan door met BAT in het wild, en mijn eigen dingetjes.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik heb ook LAT aan mijn hond geleerd en ondertussen doet ie regelmatig een autowatch (zelf al naar mij kijken bij het zien van een andere hond mn in de wijk).

En ik combineer dat ook. BAT voor situaties met ruimte. LAT met minder ruimte. En als er echt geen ruimte is dan gaan we over op heelwork. En als het kwartje aan de andere kant dan nog niet valt, dan valt ie uit. En ik vaak ook..... 

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Ik volg zelf ook een tijdje aan het overwegen om dit te gaan doen. Helaas minder leuke voorbeelden maar gelukkig zijn er ook nog mensen die het wel snappen. Hummie valt aan de lijn uit los minimaal. Kwam appartement uit, 2 honden kon niet meer omzeilen dus ik zocht een opening. Mensen zagen dit oh kom maar en lieten mij langs, top!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

LAT moest ik googlen, ik heb dat bij Lola en nu ook iets dergelijks bij Jenna op onze eigen manier, en ook nog wat Turid Rugaas, toegepast.

 

Lola had dat ook heel snel door, even dat oogcontact, soms twijfelde ik zelf of ik in een situatie door moest lopen of liever naar de overkant kon gaan, vaak gaf ze dan met een blik in haar ogen, even naar de mij en de overkant heen en weer kijken en dan wist ik dat zij liever overstak.

Ook als mijn vriend zich opwond tijdens voetbalwedstrijden bijvoorbeeld, kon ze ook zo van hem naar mij kijken, mooi is dat, dat contact zo.

 

Jenna doet dit nog niet zo op die manier,  ik denk dat dat meer tijd nodig heeft want inmiddels is er wel verbetering te zien en maakt ze ook af en toe contact met mij.

Volgende forumvraag: Gedrag honden onderling
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^