Niet luisteren en de baas spelen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Lucy (Gast)

Ik heb 4 maanden geleden een 5 jarige teef (golden retriever mix) geadopteerd. Een zeer mooie, lieve dame maar ze begint de laatste weken zich meer en meer de baas te voelen. Het is ook onze eerste hond. Ze luistert niet meer en we twijfelen haar terug te brengen naar het pleeggezin maar dat kunnen we niet over ons hart krijgen. Daarom willen we daar snel iets aan veranderen. Want er komen spanningen en conflicten binnen het gezin en zo heeft Yella niet langer een goede invloed op ons.
Als we ze vragen naar haar nest te gaan, komt/wilt ze niet. De vrouw vanwaar we ze haalde zegt dat we haar moeten straffen. Dus we roepen dan naar Yella om naar buiten te gaan (we hebben geen afgesloten ruimtes en een bench heeft ze nooit geleerd) maar ze negeert ons gewoon. Als we dan de riem willen aandoen om haar naar de tuin te brengen, hapt ze naar ons en als we haar niet kunnen straffen dan denkt ze dat ze er altijd mee weg komt en we vrezen dat we de controle over haar volledig gaan verliezen.

Weten jullie een manier hoe we het kunnen aanpakken? Wij zijn op dit moment radeloos! ;-)

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik vind dat je een hond niet kunt straffen voor iets wat ze niet geleerd heeft. Überhaupt is straffen iets vreemds voor een hond.
Ik raad je aan om een cursus te gaan volgen bij een hondenschool die positief traint.
Dus geen straffen en dergelijke.

Lucy (Gast)

De vrouw zei dat ze met straffen leert wie er de baas is. Ik weet het in elk geval niet.

Zo een cursus... Is dat samen met de hond?

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Draai het eens om.

 

Jouw hond staat daar.. en wordt geroepen wellicht op boze toon. Terwijl ze zich van geen kwaad bewust is? OF misschien niet eens weet wat precies de bedoeling is. Je hond ziet de bui al hangen omdat ze dat hoort in de toon .. "ze zijn weer boos". Daar ga ik niet heen... en waarom zou ze ook? Geef er eens een positieve draai aan. Ik weet niet of je dit al geprobeerd hebt maar roep haar eens heel vrolijk,uitnodigend . En als ze komt... Geef haar dan eens iets lekkers, als is het maar iets kleins. Ze zal komen, en ze zal zich uiteindelijk ook in haar mand laten sturen. En als je meer met haar oefent kun je haar ook leren om daar te blijven. Tijdens het eten of wat dan ook. Maar doe het positief. Zeker een golden is een slimme hond. 

 

Straffen is geen optie, een hond is niet gek. Die vertikt het inderdaad gewoon als ze weet dat het hommeles is. En zou jij niet hetzelfde doen? 

 

Je moet zeker niet fysiek straffen of wat dan ook. Je moet zorgen dat je een band hebt met je hond en zorgen dat ze graag naar je toekomt en je vertrouwd. Dan gaat alles vanzelf. 

honden foto van Roedel van het noorderlicht

Ik zou je hond ook niet straffen.
Is ook nergens voor nodig.

Leer je hond dat bij het baasje komen leuk is.
Een speeltje of iets lekkers.
Of enkel je stem is vaak al genoeg.

Als je haar niet kan straffen denk ze niet dat ze ermee wegkomt. Zo denkt een hond niet.

Als je haar straft wanneer ze bij je komt ja...... Dan krijg je dat ze liever niét meer komt.

Een goede honden school die een positievetrainingsmethode heeft is ook zeker aan te raden.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Die mw kan dat wel zeggen, maar als het had gewerkt had je dit topic niet hoeven openen.
Ik bedoel inderdaad samen met de hond een cursus gaan volgen.
Dan leer je ook haar gedrag te begrijpen, en bouw je aan een band.

honden foto van Roedel van het noorderlicht

" De vrouw zei dat ze met straffen leert wie er de baas is. Ik weet het in elk geval niet.


Zo een cursus... Is dat samen met de hond? "

 

een cursus is samen met je hond ja.
Ik zou aanraden om ook het boekje van turid rugaas ' kalmerende signalen' eens te lezen.

Ik denk ook wel dat je hond duidelijk signalen afgeeft die je wellicht mist nu.

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Misschien kun je wat meer vertellen over wat ze allemaal 'verkeerd' doet? (vertel meer over het 'niet luisteren' en 'de baas spelen'). Dan kunnen de mensen hier je wat beter helpen. 

 

Sowieso niet gaan straffen. 

 

 

Als je je hond aan wilt leren dat hij op een bepaald moment in zijn mand moet, doe dat op een positieve manier en met veel geduld. Met wat lekkers als beloning en woorden op een positieve manier gezegd, zoals 'goedzo!'. 

Allereerst zal je hond natuurlijk 'in je mand (o.i.d.), moeten koppelen aan 'oh ik moet in mijn mand gaan'. Dus daar mee beginnen :) 

 

Laat ik een voorbeeld geven: 

Hier is de hond nooit verplicht op een specifieke plaats te gaan liggen. Hij gaat liggen waar hij wil (en alleen waar hij mag natuurlijk..) . Soms in zijn mand, op zijn poef, of gewoon lekker op de grond. Voor het slapen gaan krijgt hij altijd nog een overheerlijk koekje. Hij weet wanneer het moment daar is en dan is het dan ook JIPPIEEEE en springt hij vol blijdschap op zijn kussen. Daar wordt het koekje opgesmikkeld, waarna hij vaak nog even opstaat, en elders gaat staan/liggen/zitten, totdat ook wij rustig in bed liggen. Dan kruipt hij weer op zijn kussen en gaat slapen. 

 

 

Edit:

De plaats waar je wilt dat hij gaat liggen moet een positieve plaats zijn. Maar kijk ook naar: kan ze er goed/lekker/comfortabel liggen, is het er niet te warm?, te koud? (tocht), e.d. 

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Wat bedoelt de vrouw met straffen? Negeren, met de stem, fysiek?
Het is duidelijk dat je hond nog niet helemaal een band met jullie heeft, zich nog niet "thuis" voelt. Daarom raad ik jullie aan om met belonen te werken.

 

Probeer anders een gehoorzaamheidscursus te volgen, liefst op een hondenschool waar ze ook met positieve training werken. Zo kunnen jullie samen een band opbouwen, leer jij enorm veel bij over trainen en kan je dit soort vragen ook makkelijk op de hondenschool stellen. Daar kunnen ze je een hele uitgebreide uitleg geven van hoe je een specifiek probleem moet aanpakken (zoals bijvoorbeeld het mandprobleem).

 

De hond heeft misschien in zijn vorige huishouden geleerd dat een mand niet leuk is, dat het een strafplek is? Of hij heeft geleerd dat aanrakingen echt niet fijn zijn, waardoor die hapt als je de riem probeert aan te doen (het hoofd is trouwens een plek waar vele honden niet aangeraakt willen worden). 

 

Het mandprobleem kan je aanpakken door de mand eerst te associëren als iets leuk. Gooi voor de ogen van je hond een voerspeeltje/ iets om te knagen in de mand, wijs naar de mand en zeg "nest" of een ander commando dat je wil. Na een tijdje hou je het koekje/voerspeeltje/... in je hand, wijs je naar de nest en zeg je je commando. Als die in de nest zit geef je de beloning. Gaat dat goed, dan hou je de beloning verstopt, gaat de hond in de nest dan haal je de beloning tevoorschijn en geef je deze. Na een tijd kan je dan de beloningen afbouwen.

 

Dit is toch een veel leukere manier van trainen dan je hond straffen? Neemt misschien meer tijd in beslag, maar geloof me, het is het waard!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Ga auj op zoek naar een goede gedragstherapeut die NIET werkt met straffen!

 

Ik denk dat de opvoeding meer voor jullie nodig is.Jullie hebben goede positieve handvatten nodig.

Straffen is NOOIT goed,dat doe je idd als je zelf niks weet of snapt van hondentaal en gedrag..dan ga je uit onkunde een dier straffen,voor waarschijnlijk normaal dieren gedrag.(heb je daar wel rekening mee gehouden,dat een dier een dier is en geen menselijke trekken heeft?(godzijdank).

 

Dit zinnetje vind ik niet zo'n mooie :Want er komen spanningen en conflicten binnen het gezin en zo heeft Yella niet langer een goede invloed op ons. 

 

Mijn vraag is dan,hebben jullie wel de (juiste)positieve invloed op haar?Een hond geeft je terug wat je er zelf in stopt-een spiegel-.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Waarom moet ze aangelijnd worden om naar de tuin gebracht te worden?

Hoeveel/vaak gaan jullie met haar wandelen,langer dan 15 minuten bijvoorbeeld?

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

" Waarom moet ze aangelijnd worden om naar de tuin gebracht te worden?
Hoeveel/vaak gaan jullie met haar wandelen,langer dan 15 minuten bijvoorbeeld? "

 

Ik denk omdat Yella niet naar buiten wil als ze het zeggen en met de riem proberen ze haar naar buiten te brengen. Dat heb ik toch begrepen uit de tekst van TS.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

" De vrouw zei dat ze met straffen leert wie er de baas is. Ik weet het in elk geval niet.


Zo een cursus... Is dat samen met de hond? "

 


Honden hebben geen baas, honden hebben een maatje!
Daarmee wil ik zeggen, de dominantie theorie is wetenschappelijk bewezen achterhaald!
Ik ben het eens met santa, je moet niet straffen, ze heeft het een en ander nog niet geleerd dus ga met haar op cursus.
Straffen daar bereik je niks mee, enige wat je ermee bereikt is afstand tussen jou en de hond.
De hond zou jou minder vertrouwen omdat ze alleen maar bang van je word, omdat je haar alleen maar straft.
Het is net als met een kind, als je een kind nooit beloont en alleen maar straf geeft ontwikkel je ook geen band met je kind, en zal een kind alleen maar schijt aan je krijgen en op een gegeven moment zou ie niet meer met je om willen gaan.
Geld hetzelfde voor honden

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

" Draai het eens om.

 

Jouw hond staat daar.. en wordt geroepen wellicht op boze toon. Terwijl ze zich van geen kwaad bewust is? OF misschien niet eens weet wat precies de bedoeling is. Je hond ziet de bui al hangen omdat ze dat hoort in de toon .. "ze zijn weer boos". Daar ga ik niet heen... en waarom zou ze ook? Geef er eens een positieve draai aan. Ik weet niet of je dit al geprobeerd hebt maar roep haar eens heel vrolijk,uitnodigend . En als ze komt... Geef haar dan eens iets lekkers, als is het maar iets kleins. Ze zal komen, en ze zal zich uiteindelijk ook in haar mand laten sturen. En als je meer met haar oefent kun je haar ook leren om daar te blijven. Tijdens het eten of wat dan ook. Maar doe het positief. Zeker een golden is een slimme hond. 

 

Straffen is geen optie, een hond is niet gek. Die vertikt het inderdaad gewoon als ze weet dat het hommeles is. En zou jij niet hetzelfde doen? 

 

Je moet zeker niet fysiek straffen of wat dan ook. Je moet zorgen dat je een band hebt met je hond en zorgen dat ze graag naar je toekomt en je vertrouwd. Dan gaat alles vanzelf.  "

 


Als je antwoorden nog kon waarderen, zou ik je een super antwoord geven.
Je hebt het heel mooi omschreven, en ben het helemaal met je eens!

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

"  
Als je antwoorden nog kon waarderen, zou ik je een super antwoord geven.
Je hebt het heel mooi omschreven, en ben het helemaal met je eens! "

 

Dank je!

 

De mevrouw op de hondenschool van Obi kon zo ontzettend goed les geven. Ze kon dit op een nog mooiere manier uitleggen hahaha. Het klinkt zo ontzettend cliché maar het is zo waar. En veel mensen doen het niet omdat ze het kinderachtig vinden, of zich niet gemakkelijk voelen om hun hond eigenlijk gewoon vriendelijk te behandelen. Vooral mannen hebben daar vaker moeilijkheden mee. 

 

Wat ik raar vind.. maar joh Obi is mijn grote pluizige knuffelbeer/hond. Ookal is het een enorme hond (en zien andere hem zo) het is mijn *ahum* kleine schattige poemelefloepie-meneertje. Ik heb hem toch ook voor mee te knuffelen en als maatje. Waarom zou ik hem dan behandelen zoals ik mijn computer behandel?  Sommige honden zijn ook gewoon angstig, zeker jonge honden. Om zomaar naar dat rare grote mens-wezen toe te gaan. Een hond is geen robotje waar je commando's aan geeft. Er was een man op dezelfde hondenschool met een teckeltje die elke keer zijn hond riep alsof hij een commando was. En dat hondje was de ENIGE hond in de hele klas die niet commando "kom hier" niet opvolgde. Les na les na les, terwijl andere honden het allang konden. Ze probeerde het de eigenaar duidelijk te maken maar hij bleef het op die manier doen met een pokerface erbij zelfs, totaal emotieloos bijna. Als de vrouw van de hondenschool dat hondje riep kwam het. Terwijl zij dus niet de eigenaar was.  En uiteraard kreeg het kleine beestje ook nog wat lekkers of een knuffel,  nou die luisterde graag. Maar niet naar z'n baas... hihi. Die man voelde zich ongemakkelijk of zo om lekker vrolijk zijn hond te roepen is later ook afgehaakt helaas. Jammer dat hondje van em was zo'n leuk beestje. 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

oei, en bij die mevrouw zat ze in de opvang? Vangt die mevrouw op via een stichting? Slechte zaak als dat zo is, maar hopelijk begrijp ik het verkeerd.

 

Wat is haar achtergrond?

 

Een herplaatsing maakt nogal wat indruk op een hond en wie weet hoe vaak ze onbegrepen is behandeld, bij die mevrouw in elk geval is ze dus onbegrepen geweest en iemand die onbegrepen is raakt heel gefrustreerd.

De hond kent natuurlijk niet automatisch nederlands, haar zal eerst geleerd moeten worden wat je precies bedoeld. Het handigst is als jij hondentaal gaat leren zodat je haar wat meer begrijpt en beter kan begeleiden

 

https://www.youtube.com/watch?v=00_9JPltXHI

 

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

 

Het allerbelangrijkste wat elke hond moet leren is dat ze terechtgekomen is bij mensen waarbij ze zich veilig voelt. Straffen geeft dat gevoel niet, en het is dan moeilijk om vertrouwen te krijgen voor haar.

Voorkom liever dat ze "fouten" (de hond zelf vind dit geen fouten maar reageert op haar omgeving) maakt.

 

Je hebt kinderen neem ik aan? Houden die zich aan de regeltjes hoe met honden om te gaan? Begeleid dit altijd heel goed en zorg dat de kinderen zich hier ook echt aan houden.

https://hondenbescherming.nl/ik-heb-een-hond/ik-heb-een-hond-en-kinderen/

 

Heeft de hond een plekje waar ze zich terug kan trekken en daar niet lastig gevallen wordt?

Kan ze ongestoord eten?

 

Over het "de baas spelen" is hier nog een leuke intressante link waaruit blijkt dat het allemaal toch een beetje anders zit

 

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_359-wat-is-er-met-dominantie?.php

 

veel leeswerk, maar leerzaam, en ik hoop ook dat je die moeite wil nemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgende forumvraag: In de bench of niet?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^