Dominant gedrag.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Pup 11 maanden doet lelijk tegen jongere pups (Gast)

Hallo!    Diesel, onze Staffordshire bull terriër reu van 11 maanden oud, is een hele lieve hond. In huis luistert hij perfect, buiten is het enigszins afhankelijk van zijn bui. Hier werken we aan, we besteden een hoop tijd en aandacht aan de opvoeding van Diesel!   Diesel vertoond nu wel vreemd gedrag. We hebben altijd heel veel aandacht besteed aan het socialiseren van Diesel en hij gaat dan ook heel goed om met andere honden. Wanneer we overdags aan het werk zijn gaat Diesel naar de honden dagopvang. Niet iedere dag, enkel wanneer het niet anders kan. Op de dagopvang komt hij met heel veel verschillende honden in aanraking. Grote honden en kleine honden, jong en oud. Dit zien wij ook als positief voor zijn socialisering. Diesel is een vrolijke, drukke hond. Hij is erg nieuwsgierig en als hij buiten los loopt gaat hij het liefst naar alle honden en mensen toe, hij wil met iedereen spelen! Ook als hij los loopt is het natuurlijk de bedoeling dat ‘ie goed luistert. Soms luistert ie, soms luistert ie niet. Puberteit. Van de opvang horen we dat Diesel erg veel energie heeft, maar zich verder wel goed gedraagt.   Het probleem wat we hebben, is de omgang met pups. Hij kan met zo’n beetje alle honden spelen, behalve pups. Pups van dezelfde leeftijd zijn geen probleem, het zijn alleen pups die jonger zijn. Het begint met snuffelen, maar al snel springt Diesel bovenop de pup. Als de pup blijft liggen is er niks aan de hand, zodra de pup eronder vandaan probeert te komen begint Diesel erg lelijk te doen. Grommen en bijten in de nek, tot ongenoegen van andere baasjes. Hij bijt niet door, maar het is niet de bedoeling dat hij zich zo gedraagt! Ziet hij het verschil dan niet tussen volwassen honden en pups? Als hij dit doet grijp ik hem er direct aan zijn nekvel vanaf. Wanneer hij los loopt, lijn ik hem meteen aan. Dan is het meteen afgelopen. Hij lijkt in ieder geval niet te begrijpen dat dit niet mag.   Heeft iemand hier ervaring mee?   

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Nee, zelf geen ervaring mee.

Maar het lijkt mij wel dat je hond het verschil weet tussen een pup en volwassen hond.

Waarom hij dan zo bij de pups doet, zou ik ook niet weten?

Hopelijk heeft iemand nog een goed advies voor je.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Volgens mij is 11 maanden geen pup meer ;-)

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik vind wel dat je hem dus niet zomaar met pups moet laten doen.
Voor een pup kan dat een heel vervelende ervaring zijn.

Wellicht is het hormonaal, het is wel de leeftijd dat je kunt verwachten dat dat gaat opspelen.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Is niet echt normaal nee... juist pups hebben een soort van vrijkaartje om meer rotzooi uit te halen bij volwassen honden, tenminste zo zou het moeten zijn in een goede situatie. 

 

Het zijn immers pups en die moeten nog heel erg veel leren. Zelfs mijn golden reu die écht niet met alle honden door één deur kon was poeslief en goed voor pupjes. 

 

Ik zou hem inderdaad dan weg proberen te houden bij de pups. Want dit gedrag is voor géén van beide honden positief. (Jouw hond krijgt immers ook op z'n kop en voor de pup geen goede leerervaring). 

 

Wellicht is het de leeftijd, dat hij misschien zelf op dit moment ook niet goed weet wat hij eigenlijk aan het doen is. Ik zou  het in ieder geval goed in de gaten houden. Er zijn sowieso wel volwassen honden die omgang met pups niet echt fijn vinden. Onze Lady is ook niet zo'n fan van pups, maar zal ze fysiek nooit pijn doen. 

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Niet zo gek, voor sommige honden zijn pups te onvoorspelbaar, te druk. Niet meer bij pups laten dus.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

ik heb ook zon exemplaar die nog eens graag bij baasjes en kids gaat buurten, soms te enthousiast...
maar dan is er niets mis mee je hond even die vrijheid te ontnemen en aangelijnd te houden. helemaal als ie nogal eens niet luistert..en niet iedereen vind dat zo fijn. of probeer een lange lijn bijvoorbeeld?
en sorry, ik bedoel het niet verkeerd verder, maar speelt je hond wel echt leuk met andere honden? het wordt nog wel eens te snel als leuk spel gezien

in ieder geval zou ik hem dus gewoon sowieso niet meer bij pups laten..waarom zou je het gokken of opzoeken, zelf vind ie het duidelijk ook niets en zo'n pup heeft er ook niets aan


honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Ben je ingelezen over de ras specifieke kenmerken van dit ras?Dat er een omslag in komt,en dat ze uiteindelijk niet met andere honden kunnen,er zijn uitzonderingen,maar ik gok(weet het wel zeker)dat jouw goed gesocialiseerde-en overal op af rennende,geen begrenzing of zelf beheersing aangeleerd- hond straks niet meer met andere honden kan.

Ik zou strak gaan werken aan het leren negeren van andere-vreemde honden- en om blijven gaan met de honden die hij goed kent(door en door) en daar samen mee wandelen(aangelijnd,zolang hij niet goed luistert kun je het risico niet nemen om per ongeluk een pup tegen te komen,en deze een (klein)trauma te bezorgen).Spelen is kracht meten,zeker als het een hele drukke hond met veel energie is,samen met het ras heb je een 'power' hondje.

 

 

Met of zonder stamboom?(met stamboom weet je 100%zeker dat je in ieder geval echt dát ras hebt,zonder stamboom kan er van alles in gemengd zitten)

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Er zijn wel meer honden die pups echt niet leuk vinden en lak hebben aan de zogenaamde "puppylicentie" 

Ongeacht welk ras je hebt.

Een pup kan hem wel eens pijn gedaan hebben met die vlijmscherpe tandjes en dan is de link snel gelegd dat een pup niet veel goeds in de zin heeft.

 

Het is nu dus voor jou als eigenaar van belang op te letten en te zorgen dat je hond niet meer bij pups komt om dit gedrag te laten zien.

Het kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor de pup.

 

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Helemaal eens met Soraya

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik herken je verhaal van de andere kant.

Toen mijn meisje nog een pup was waren er ook een aantal staffords die zorgelijk gedrag vertoonde naar haar. Op dezelfde manier als jij beschrijft. Zodra ze weg wilde van de hond begon de andere hond erop te jagen. Terwijl ik die 2 honden ken en weet dat ze vriendelijk zijn, met mijn andere hond hadden ze geen probleem, met de pup wel. Nu kan 1 van die staffords weer los lopen met Thalia. Ze is ook geen pup meer. Die andere niet omdat ze simpelweg te lomp is. (mijn meisje is maar 6 kilo)

Waar het precies vandaan komt weet ik niet, ik heb het hier ook besproken en we kwamen een beetje uit op jachtinstinct. Zo'n klein hummeltje rent weg en de hond ziet hem niet als hond maar als prooi en gaat er dan veel te lomp achteraan.

Ik weet niet hoe groot de pups zijn waarbij je hond dit doet maar anders zou het jagen nog iets kunnen verklaren.

Ik zou hoe dan ook je hond wel aanlijnen bij pups, veiligheid boven alles.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

De dominantie theorie is wetenschappelijk bewezen achterhaald.
En je moet je hond niet in zijn nekvel pakken, daar word je hond angstig van!
Je hond doet dit omdat hij pups wilt corrigeren op hun gedrag, pups weten nog niet wat wel en niet kan bij honden. En sommige honden zijn van sommige dingen niet gediend. Wanneer een pup te opdringerig word, of te dicht in de persoonlijke ruimte van de hond komt dan corrigeerd hij dat.
Wolven leven in een familie, en voeden pups op. En dat gaat ook wel is ongezellig met grommen en op de grond leggen.
Jou hond geeft nu ook aan wat hij wel of niet prettig vind.
Aangezien je hond van een zwaarder ras is, zou ik toch de pups gaan vermeiden. Niet als vooroordeel over jou ras, maar het gewicht kan teveel zijn voor een pup van kleiner voormaat.
Als je een pup ziet, lijn je hond aan en neem er afstand van.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Niet zo gek, voor sommige honden zijn pups te onvoorspelbaar, te druk. Niet meer bij pups laten dus. "

 



helemaal mee eens, er zijn genoeg honden die een pup niet moeten, pups zijn vaak opdringerig en te druk, hou de hond dus weg van pups. ook op de opvang waar je hond naar toe gaat, vertel daar wat je ervaring is van Diesel met pups. zodat ze er rekening mee kunnen houden en Diesel niet alleen laten bij pups.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik vind wel dat je rekening moet houden met de rasspecifieke kenmerken van je kond. Deze honden kunnen een ommekeer maken eens ze volwassen zijn (2jaar +-) die ommekeer vertaald zich naar hond intolerantie. Houd dit altijd in je achterhoofd voor er ongelukken gebeuren. 

 

Het gedrag dat je hond vertoond bij pups is slecht voor de socialisatie van die pup in mijn ogen. Jij moet je verantwoordelijkheid nemen en je hond niet meer met pups laten "spelen" 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je weet dat hij lelijk naar pups doet en toch laat je hem erop af gaan????

 

Ik snap dat niet. Je vind het niet de bedoeling dat hij zich zo gedraagt, maar hoe weet hij dat hij zich niet zo mag gedragen? 

 

Niet alle honden vinden pups leuk, dat hoeft ook niet, jou hond dus ook niet.

 

Je haalt hem er bij zijn nekvel vanaf, dit doet zeer, hij zal deze correctie gaan associeren met pups die hij dus nog vervelender kan gaan vinden.

 

Een oplossing: weg houden bij pups!

 

Je laat om te socialiseren je hond op alle honden afgaan. Dit zou ik zo niet doen. Niet alle honden vinden dit even prettig. Ik laat mijn hond alleen naar bekende honden toegaan, of honden waarvan ik weet dat het goed gaat. De rest van de honden, negeren we.

 

 

honden page profiel HistoryHistory

honden foto van History

Het is wachten op een volgend artikel dat in de krant word uitvergroot! Thanks alvast!

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Hopelijk van niet hoor. 

En het is rap gebeurd bij dat ras. 

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

" Het is wachten op een volgend artikel dat in de krant word uitvergroot! Thanks alvast! "

 

Wauw, zeg dan niks. Dit is wel weer een typische hp aanname. Baasje komt om advies vragen en krijgt antwoorden die de schijn wekken dat hij een slechte baas is.

honden page profiel HistoryHistory

honden foto van History

"  
Wauw, zeg dan niks. Dit is wel weer een typische hp aanname. Baasje komt om advies vragen en krijgt antwoorden die de schijn wekken dat hij een slechte baas is. "

 

HP aanname? Ik ben hier nauwelijks actief lol. Maar als ik iets verontrustends lees mbt dit soort honden dan gaan mijn nekharen overeind staan. Imo typisch gevalletje van hond in huis gehaald zonder er iets vanaf te weten.

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Geef dan advies zodat ts geholpen word, misschien klinkt het heel erg onlogisch maar ik denk dat als ts weet waar ze op moet letten dat ze het dan ook daadwerkelijk in de praktijk kan gaan toe passen.

Dan kun je er zowaar voor proberen te zorgen dat het niet meer verontrustend is. Dit klinkt vast heel erg gek, mensen advies geven om gevaarlijke situaties te vermijden. Het is inderdaad veel verstandiger om te zeggen dat haar hond een andere hond dood gaat bijten. Want met dat advies kan ze daadwerkelijk iets.....

 

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Wat History bedoelt is dat dit mogelijk de eerste uitingen zijn van een Stafford-achtige die straks moeilijk of niet met andere honden overweg kan.

Mooi natuurlijk dat er veel aandacht aan socialisatie is gestoken maar de kans bestaat dat een hond als een Staffordshire Bullterrier het gedrag van andere honden gaat lezen als een uitdaging daar op reageert. Het is erg vroeg daar nu een sluitende uitspraak over te doen en al helemaal zonder het gedrag zelf te zien. Maar het is met deze rassen altijd een mogelijkheid.

Mijn advies is toch om Diesel geen toegang te geven tot de prikkels die hem aanzetten tot ongewenst gedrag. In klare taal: dus niet meer bij pups. En als het dit eventueel op termijn naar andere honden gaat tonen weet je hoe ver het is....

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Frank, dat is een antwoord waar ts wel iets aan heeft :).

honden page profiel MelanieMelanie

Om even in het algemeen te reageren, we hebben thuis altijd honden gehad en daarnaast hebben we ons ook echt wel verdiept in het ras. Het is dus niet zo dat we totaal niet weten waar we mee bezig zijn. Diesel heeft een stamboom, geen gemengd hondje dus. 

 

Ik laat Diesel niet zomaar overal op af rennen. Ik loop over het algemeen altijd eerst naar de eigenaar van de hond toe om te vragen of het oké is als ik mijn drukke hond los laat lopen. Als ik zie dat er ergens een pup loopt, laat ik 'm ook absoluut niet los. Niet meer na het gedrag wat hij heeft vertoond tegenover een pup. De momenten waarop hij niet luistert zijn de momenten waarop hij heel druk aan het spelen is met andere honden/ erg afgeleid is. Als hij de kans krijgt rent hij inderdaad wel zomaar ergens op af. Echter, zal hij toch moeten leren dat hij áltijd moet luisteren. Een hele lange lijn gebruiken zou een zeker een optie zijn. Dit gaan we proberen!

 

Als hij al druk aan het spelen is met een aantal honden en er komt een pup bij, dan gaat hij er wel naar toe. Ik probeer dit altijd te voorkomen en laat het dus niet zomaar gebeuren! Als het op een afstand is dan zal Diesel er echter altijd sneller zijn dan ik. En ja, tuurlijk moet hij luisteren als ik roep. Er zijn nu eenmaal momenten waarop dit niet het geval is. 

 

We beginnen binnenkort aan een nieuwe cursus met Diesel, dit keer bij een vereniging waar ze gespecialiseerd zijn in zulk soort rassen. We hopen dat ze ons hier verder kunnen helpen. Ik hoop dat dit gedrag niet doorzet tegen honden in het algemeen..

 

Bedankt voor de reacties!

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

" Ik vind wel dat je rekening moet houden met de rasspecifieke kenmerken van je kond. Deze honden kunnen een ommekeer maken eens ze volwassen zijn (2jaar +-) die ommekeer vertaald zich naar hond intolerantie. Houd dit altijd in je achterhoofd voor er ongelukken gebeuren. 

 

Het gedrag dat je hond vertoond bij pups is slecht voor de socialisatie van die pup in mijn ogen. Jij moet je verantwoordelijkheid nemen en je hond niet meer met pups laten "spelen"  "

 



Van je kont?
Heeft die speciale rassspecifieke kenmerken dan? Vertel! O-)



Haha sorry flauw!

silvia (Gast)

OOK pups hebben rekening te houden met oudere honden! Onzin dat ze een soort van vrij kaart hebben in de wolven wereld worden pups van andere roedels ook niet altijd geaccepteerd. In sommige gevallen worden ze zelfs dood gebeten. Mijn reu houd ook niet van pups en hij is zelf net een jaar! Hij kan slecht tegen drukte en teveel prikkels dus houd hem ook weg bij pups. Mijn teefjes kregen als pup nooit de kans om andere honden te irriteren want je moet je voorstellen hoe vervelend het kan zijn als een pup constant een hond bijt enz met die puppy tandjes. Sommige honden corrigeerde netjes en soms niet en dan greep ik als eigenaar in. 

 

Mijn reu heeft dit gedrag ontwikkeld nadat hij zelf gebeten is ( 4 keer ) en ik houd hem dan ook weg bij kleine volwassen reutjes, deze kunnen nog wel eens lekker uitdagen ... Neem altijd mijn verantwoordelijkheid! 

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

Een hond van 11 maanden is nog niet volwassen en snapt niets van puppy credit.
Sunny is 7 maanden en een wandelende wervelstorm. Gisteren verscheen er een pup van 9 weken. No way dat ik haar los laat bij zo'n beesie.

honden page profiel RVSRVS

honden foto van RVS

" OOK pups hebben rekening te houden met oudere honden! Onzin dat ze een soort van vrij kaart hebben in de wolven wereld worden pups van andere roedels ook niet altijd geaccepteerd. In sommige gevallen worden ze zelfs dood gebeten. Mijn reu houd ook niet van pups en hij is zelf net een jaar! Hij kan slecht tegen drukte en teveel prikkels dus houd hem ook weg bij pups. Mijn teefjes kregen als pup nooit de kans om andere honden te irriteren want je moet je voorstellen hoe vervelend het kan zijn als een pup constant een hond bijt enz met die puppy tandjes. Sommige honden corrigeerde netjes en soms niet en dan greep ik als eigenaar in. 

 

Mijn reu heeft dit gedrag ontwikkeld nadat hij zelf gebeten is ( 4 keer ) en ik houd hem dan ook weg bij kleine volwassen reutjes, deze kunnen nog wel eens lekker uitdagen ... Neem altijd mijn verantwoordelijkheid!  "

 

Appels en peren Een wilde wolvenroedel die bestaat uit familiebanden is niet te vergelijken met samengestelde (wolven) roedels

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

fijne sportieve reactie melanie ;-)

een lang ljn is al heel handig, je kunt hem evt gewoon laten slepen, maar iig wel tijdiger ingrijpen en/of binnenhengelen

ik zou je verder op het hart willen drukken selectief te zijn met het hondcontact, maar je geeft aan het eerst te vragen, dat is top! maar je hondje wordt ook volwassen nu...ik zou goed opletten of je geen veranderingen gaat zien

veel plezier op de training samen ;-)

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

"
Ik hoop dat dit gedrag niet doorzet tegen honden in het algemeen..

 

Bedankt voor de reacties! "

 



De kans dat Diesel straks niet meer met vrijwel alle honden, geslachtsgenoten in het bijzonder, overweg kan is bijzonder groot. Ik zou daarom nu al mijn verantwoordelijkheid nemen en hem niet gezellig laten 'spelen' met andere honden, want de kans dat dat op een dag compleet verkeerd afloopt is aanwezig. Wees op zijn minst zeer alert op signalen van intolerantie/agressie. Leer hem andere honden rustig te passeren en te negeren.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

"  Appels en peren


Een wilde wolvenroedel die bestaat uit familiebanden is niet te vergelijken met samengestelde (wolven) roedels "

 



Of honden pups trouwens die over het algemeen helemaal niet in roedelverband opgroeien.

silvia (Gast)

Appels en peren ? Denk niet dat jij snapt wat ik bedoel......

 

Ik bedoel hiermee te zeggen dat een eigenaar van een pup ook andere honden moet beschermen voor het drukke gedrag van zijn of haar pup.. Dus niet zomaar laten gaan !!! Dus aub niet bijdehand reageren en eventueel vragen wat ermee wordt bedoeld. Zie namelijk te vaak dat eigenaren van jonge pups het maar laten gaan terwijl de andere hond en absoluut niet leuk vind.... je beschermt in z'n geval beide honden

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Golden retriever en katten samen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^