Bijten en opspringen tijdens het spelen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Hannelore (Gast)

Ik ben mijn Duitse herder van 8 maanden aan het leren apporteren met een bal waar hij echt verzot op is! In het begin lukte dit vrij vlot en rustig. Maar sinds een week begint hij te bijten en op te springen vanaf het moment dat ik deze bal terug eis of zelf wil oppakken. Hij brengt hem mooi, laat hem los, heeft er geen aandacht meer voor dus zie ik dat als een kans om de bal op te rapen. Vanaf het moment dat hij dit ziet rent hij op mij af en probeert de bal van mij af te pakken door in de bal te bijten, mijn handen, armen probeert hij op zijn achterste poten te gaan staan en op te springen. Iedere keer als hij dat doet probeer ik hem een aantal minuten te negeren en mij van hem weg te draaien, maar dan bijt hij langs achter in mijn benen en armen en springt hij nog tegen mij op. Ik weet niet goed wat een alternatief kan bieden voor dit gedrag. Voor de rest is hij wel rustig, maar ik heb de indruk dat hij te hevig is tijdens het spelen. Bij mijn vriend vertoont hij dit gedrag niet, maar ik moet wel zeggen dat ik meer met onze hond bezig ben. Het bijten begint echt pijn te doen en ik heb er al veel blauwe plekken bij gekregen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

op het moment is hij geobsedeerd door de bal, staken het spel, laat de bal dan maar liggen als je er niet bij kan, komt tie dan toch bij je met de bal, dan ga je naar binnen of negeer in het geheel de hond.

bijten als jij je omdraait is uit den boze, vandaar het spel staken. niet leuk voor je hond op een gegeven moment beseft tie dat het afgelopen is en bijt jou niet meer.

het is in het geheel niet de bedoeling van je hond dat tie je bijt, maar opgewonden door het spel en geobsedeert door de bal weet tie niet van ophouden, vandaar als je ziet dat het heftig wordt, staken het spel.

en tuurlijk mag je mooi spelen met je hond, maar gaat het te heftig, staken.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Geobsedeerd of niet, hij durft wel wat te doen zeg... Het lijkt er m.i. sterk op dat je hond maar weinig respect voor je heeft, zelfs in hondse taal is het onbeschoft om zo op te springen en drammen. Plus het bijten... Hij heeft echt wel in de gaten dat hij jou raakt met zijn tanden en dat hij je pijn doet (je lichaam maakt geuren aan bij het gevoel van pijn, een hond heeft deze leren herkennen). 

 

Ik zie niet in waarom je een alternatief zou moeten bedenken om dit gedrag te voorkomen. Je zou m.i. beter wat duidelijker naar je hond kunnen zijn en duidelijk corrigeren ('Nee! En waag het niet nog een keer!'), liever zelfs al 'nee' roepen als hij nog niet bij je is. Als jij meent wat je zegt (dus niet halfslachtig 'nee' roepen), dan zal dat ook indruk maken en zal je hond erop reageren. 

 

En om zulk gedrag te voorkomen zou ik de bal opruimen als er niet meer mee gespeeld word. En de regels in huis nog eens nakijken, misschien wel regels erbij doen die meer duidelijkheid geven aan je hond wat wel en niet mag. Want op deze manier gaat het niet goed... Hij heeft geen respect voor je en durft ook verder te gaan dan gewoon springen om zijn doel te bereiken. En dit kan later ook goed in andere dingen doortrekken, zoals het in de buurt komen van de voerbak of het af willen pakken van een stuk plastic oid. 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Klinkt mij in de oren dat je hond best wel totaal opgefokt raakt van de drukke bal spelletjes en dan zelfs jou grenzen niet meer oppikt(zo overprikkelt als hij is)

 

Ik zou eens een tijd (weken) niks(in de vorm van druk spel) met een bal doen,maar lekker samen gaan wandelen,keutelen,lekkere dingen verstoppen tussen bladeren,in het gras,tussen boomschors,lopen over bankjes,laten springen op rotsen of afgezaagde boomstam enz enz.Gewoon meer rust in je hond brengen.

 

De bal kun je ook gebruiken om te verstoppen en dan laten brengen in je hand,dus niet dat jij het van de grond moet rapen.Als je vraagt om de bal in je hand even hurken ,dat nodigt je hond meer uit.Dan goed belonen met wat lekkers en een lieve-blije stem.

 

 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Niet te vergeten dat een bal spel gaat over jagen,op een bal weliswaar,maar het is een jacht spelletje,daar krijgt een hond ook bepaalde gevoelens bij.

 

Ik lees nu ook (beter) dat je bezig bent met het apporteren te leren,dan is dit gedrag ook te verklaren als dat hij overvraagt wordt.

Het spel gaat te lang door,en hij wordt letterlijk overvraagt.

Hannelore (Gast)

Voorlopig gebeurt het opspringen en bijten enkel tijdens het spelen en enkel met die bepaalde bal. Deze bal is ook wel effectief van hem en niet iets wat we na het spelen wegstoppen! Ik ga zeker de tips van jullie toepassen en het niet verder laten komen dan het nu is!

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Soraya, de hond heeft er geen interesse meer in als TS de bal wil opraken, en dáárna komt de hond te springen en happen . Een overprikkelde hond zou de hele tijd zo hyper zijn en springen/happen etc. ipv dat hij eerst rustig wegloopt en vervolgens hyper terug komt rennen en gaat happen e.d.

 

Maar goed, je weet denk ik al dat ik overprikkeling een veel te vaak (ten onrechte) gebruikte term vind .

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Voorlopig gebeurt het opspringen en bijten enkel tijdens het spelen en enkel met die bepaalde bal. Deze bal is ook wel effectief van hem en niet iets wat we na het spelen wegstoppen! Ik ga zeker de tips van jullie toepassen en het niet verder laten komen dan het nu is! "

 Hannelore, zie je niet dat dit ook juist het probleem is? Die bal is van hém! En daar ligt het probleem ook... Hij claimt de bal (die is van hem) en jij mag die niet pakken als hij hem niet meer hoeft... Op zich heel honds gedrag (Dobber mocht eens een stuk pens niet pakken van Rico, terwijl Rico het zelf ook niet hoefde, maar het wel als de zijne geclaimd had). Maar hoe honds ook, het is onacceptabel... Want het doet pijn, en het is niet leuk...

 

Zolang die bal van de hond blijft, zul je ervan uit moeten gaan dat ook de hond bepaald wie die bal even in handen mag hebben. En dat als hij niet wil dat iemand die bal heeft, hij die bal terug zal willen pakken. Nu gaat dat nog met springen en happen, straks gaat het met grommen en bijten.

 

Daarom moet je zo voorzichtig zijn met speeltjes. Speeltjes zijn m.i. altijd van de baas en nooit van de hond. Ze mogen er mee spelen, in happen, mee rennen etc. Maar hij is van de baas en ik kan het afpakken wanneer ik wil, zonder een grom of ander asociaal gedrag.

 

Als jij het nu niet verder wilt laten komen als dat het nu al is, dan doe je er goed aan om die bal gewoon op te ruimen na het spelen, en ook te corrigeren als hij zich zo bijterig en springerig gedraagt. Want dit is niet onbedoeld happen en springen, of overprikkeling. Dit is doelbewust, en dat maakt het ook potentieel gevaarlijk omdat je hond 'zijn' speeltje ook kan gaan verdedigen. En of dat nu tegen jou is, of een kindje uit de buurt dat toevallig langskomt, dat zal hem niet uitmaken...

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Dat vindt jij Nynke.

 

Zoals in het verleden al besproken is het beter als wij elkaars teksten niet gaan lopen 'verbeteren'.Wij weten al van elkaar dat we het nooit eens zullen worden,omdat we simpelweg héél anders tegen hondentaal en gedrag aankijken.(dus ik ga jou tekst bij deze ook niet tegen spreken)

 

Je hebt je inzicht gegeven,net als ik .

Kan Hannelore zelf bedenken wat zij vindt.

 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Dat vindt jij Nynke.
 
Zoals in het verleden al besproken is het beter als wij elkaars teksten niet gaan lopen 'verbeteren'.Wij weten al van elkaar dat we het nooit eens zullen worden,omdat we simpelweg héél anders tegen hondentaal en gedrag aankijken.(dus ik ga jou tekst bij deze ook niet tegen spreken)
 
Je hebt je inzicht gegeven,net als ik .
Kan Hannelore zelf bedenken wat zij vindt.
  "

Ik kan me zo niet herinneren dat ik met die afspraak mee ben gegaan, volgens mij heb ik toen aangegeven gewoon te willen reageren op wie ik wil . Dit is een forum, en ik wil me niet beperken in mensen op wie ik mag/wil reageren, wat jij ook mag natuurlijk .

 

Maar goed, je hebt natuurlijk wel gelijk dat we beide ons inzicht gegeven hebben en dat TS ermee kan doen wat ze wil 

Hannelore (Gast)

Alvast bedankt voor jullie tips en opmerkingen!

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Alvast bedankt voor jullie tips en opmerkingen! "

 succes! Laat je nog eens weten hoe het verder gegaan is?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Hij vind die bal zo belangrijk, hij wilt niet dat je hem pakt. Als je hem wilt pakken, strooi dan een handje brokjes op de grond, weg bij de bal. Dan pak je de bal.

Ik zou deze bal liever niet meer gebruiken voor apporteren. Laat dit zijn bal zijn en apporteer met een voor hen niet belangrijke bal. 

Volgende forumvraag: hond jat alles van pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^