Is dit een correctie van een hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel  Tosca en ik Tosca en ik

honden foto van  Tosca en ik

Mij hond is nogal een blije, dit voorop gesteld, zij denkt dat elke hond met haar wilt spelen...dus dat ze een correctie krijgt vind ik goed, want dat lompe hoeft niet.

Nou loopt er in het losloopgebied een soort van wolf, (saarloos of zoiets) altijd als Tosca blij naar hem toe gaat, wat ze bij elke hond doet, grijpt hij haar bij de keel, zij geeft haar eigen snel over en ligt dan op de rug, maar die wolf laat haar dan niet los, ik heb tegen die man gezegd dat dit geen corrigeren is en wat ik van zijn hond vindO-)

Maar heb ik nou gelijk of niet, Tosca speelt met heel veel honden, als ze te wild doet en eentje geeft een grom, dan zie je Tosca afdruipen, dat vind ik dan corrigeren....

Ik vind die wolf gevaarlijk overkomen eigenlijk, heb het gevoel dat als Tosca der eigen zou bewegen terwijl hij haar bij de keel heeft, hij misschien een keer doorbijt, hij geeft geen grom, pak haar gelijk bij de keel....dus ik heb de eigenaar duidelijk gemaakt dat hij en ik ook hoor, honden maar vast moeten doen als we elkaar tegenkomen....

Maar is dit nu toch corrigeren?

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Het is zeker wel corrigeren van die andere hond, maar op een wat.. Directere manier denk ik zo..

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Lijkt me een beetje als de over de snuit beet, maar dan... anders.

honden page profiel  Tosca en ik Tosca en ik

honden foto van  Tosca en ik

Duurt een correctie dan een tijdje? want hij houdt haar echt een tijd tegen de grond...het is dan dat ik zeg tegen de eigenaar dat hij zijn hond van de mijne af moet halen, wat de eigenaar dan ook doet hoor....ik vind het zo n naar gezicht.

En ik heb nog geen een andere hond dit zien doen eigenlijk, ja een grom of een blaf, maar dit niet.

honden page profiel Sleddog team Akiak TikaaniSleddog team Akiak Tikaani 3 doggies

honden foto van Sleddog team Akiak Tikaani

mij komt dit wel over als een correctie...
als ik naar mijn eigen honden kijk dan doet mijn oudste dit ook.
Wanneer de jongste te druk, te aanwezig of irritant is dan loopt hij eerst weg, daarna gromt hij. Maar ook regelmatig dat hij hem bij de keel pakt en zo naar de grond werkt...
Hij houd vast, maar wel op een zachte manier zeg maar....

Ik zie ook dat onze jongste dit gedrag over neemt (of alleen beter ontwikkeld...)

Ik zie er verder geen kwaad in

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Wat is blij naar een andere hond toegaan? In mensentaal lijkt het misschien heel vrolijk en sociaal, maar bij honden loopt het vaak anders. Als je hond in een rechte lijn vrolijk op de ander afloopt kan dat voor veel honden bedreigend en niet-sociaal overkomen. Honden die de hondentaal goed spreken zullen rustig, in een bochtje de ander benaderen met veel kalmerende signalen bij (zeker als ze de andere hond niet goed kennen).

Volgens mij is dit wel een correctie. Honden kunnen heel goed en precies corrigeren en ik heb al vaker gemerkt dat zo'n correctie er nogal heftig kan uitzien. Perdie is ook zo eens door een andere hond op de grond gegooid en naar de keel gegrepen... Dat was toen ook een correctie waar ik erg van schrok. 

Dit gezegd zijnde zou ik mijn hond wel aanlijnen als hij zo hevig corrigeert. Het lijkt mij dat het een té hevige reactie is. Dat er zo gecorrigeerd wordt na het herhaaldelijk tonen van andere signalen oké maar afgaande op jouw verhaal vind ik het best heftig. Ik zou in jouw geval ook wel mijn hond bij me houden en vermijden dat ze op deze hond afrent en gecorrigeerd wordt :-)

honden page profiel  Tosca en ik Tosca en ik

honden foto van  Tosca en ik

tosca ligt in eerste instantie altijd beetje afwachtend, als ik dan voorbij loop, dan rent Tosca met een scheve rug draaiend met der kont, al springend als een hertje ( zo noem ik dat gekke huppelen, ) op honden af die ze kent, als ik andere honden niet ken, komt ze niet gelijk los. 

S morgens zijn het eigenlijk allemaal dezelfde honden in het park, dus ze rent zo raar op alle honden af, alleen bij de kleintjes springt ze er omheen, bij de grote is het bij allemaal tegen elkaar aanspringen, snuffelen en dan rennen achter elkaar aan, behalve dan bij de wolf.

Die legt haar gelijk neer...ik had me eigen al voorgenomen dat ze niet meer los komt bij deze hoor, maar omdat ik het zo n rare "correctie"vind, dacht ik vraag het eens.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

zeker een correctie

hij houdt waarschijnlijk langer vast om je hond rustig te krijgen, niet alleen om hem onderdanig te krijgen... maar hij laat ook zien dat hij al die onrust niet toe in staat is...

dus zou ook even excuses aanbieden aan die man, aangezien die hond gewoon goed handelt en jij beweert dat die hond 'gevaarlijk' is

olly corrigeert ook wat langer... in de nek... hij tikt zegmaar snel aan en dat herhaalt hij dan als de andere hond niet rustig doet

honden page profiel  Tosca en ik Tosca en ik

honden foto van  Tosca en ik

Ik heb niet gezegd gevaarlijk...ik heb gezegd dat ik het een k. u t hond vind...heb geen ruzie met die man gemaakt hoor, hij lachte me zelfs uit;-)

Tosca die beweegt gelijk niet meer als hij haar bij de keel heeft hoor, die blijft op de rug liggen.

Ze komt niet meer los als ik hem zie lopen, maar oke...jullie zien het als een correctie, daar zal ik hem dan gelijk in geven.;-)

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Ja is geen leuk gezicht en ik denk dat ik ook zou schrikken hoor maar ook bij mij kwam de gedachte op corrigeren en pas los als ze rustig is.
Niet leuk maar denk aan een kind die druk is die zet je op een stoel en zegt je blijft zitten en als je rustig bent mag je weer meespelen.

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Ik heb niet gezegd gevaarlijk...ik heb gezegd dat ik het een k. u t hond vind...heb geen ruzie met die man gemaakt hoor, hij lachte me zelfs uit;-)

Tosca die beweegt gelijk niet meer als hij haar bij de keel heeft hoor, die blijft op de rug liggen.

Ze komt niet meer los als ik hem zie lopen, maar oke...jullie zien het als een correctie, daar zal ik hem dan gelijk in geven.;-) "


nou nog erger... sorry maar vind niet dat je zomaar hoort te zeggen dat andermans hond een k*thond is terwijl jij juist fout zit... (je weet niet eens wat de andere hond eigenlijk doet)

die man weet dus wel beter... maar als iemand zoiets zei over mijn hond zou ik flink pissed zijn

ook al zit ze op de rug... dan kan de onrust er nog steeds in zitten...
die hond heeft gewacht tot hij ook echt rustig was.. niet alleen overgave, maar ook dat de rust er is. dan pas loslaten
dan is de correctie 'compleet' zegmaar...


dus zal, als je die man tegenkomt toch excuses aanbieden

honden page profiel aussie en neroaussie en nero 3 doggies

honden foto van aussie en nero

een tip, zorg dat de hond de volgende keer vast is.
je hond merkt op dat moment dat jij ook niet vast in de schoenen staat, dit kan ook nadelen geven.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Niet iedere hond vindt het leuk om 'blij' benaderd te worden.Zeker niet als het betekend dat de aankomende hond in een rechte lijn er op af loopt.

Je zegt zelf,dat dat lompe niet hoeft en dat ze dan een correctie krijgt.
De mate waarop zij die correctie krijgt is hoe die andere hond haar ervaart, een beetje opdringerig,opdringerig,zeer opdringerig.
Een hond zal zijn 'correctie' daar op aanpassen.Deze hond is dan ook meer dan niet blij met haar.
Je omschrijft ook dat ze met elke hond wel wil spelen( ze huppelt overal op af?) En dat als ze te wild doet er 1 een grom geeft.. Maar wat is spelen?Sowieso is spelen kracht meten,en niet elke hond zit daar op te wachten op een wild 'spelletje',deze hond verteld haar heel direct en netjes dat absoluut niet te willen.Deze hond heeft het idee dat hij/zij zo wel moet corrigeren,omdat het anders niet aan komt bij jouw hond

Wat ik altijd heel belangrijk vindt in zo'n situatie is te kijken naar wie er naar wie loopt.
Honden die vlot naar andere honden toe gaan-wat vaak gepaard gaat met die rechte lijn en dus een veel te dreigende en drukke ontmoeting- kijken dan ook sneller een uitbrander.

Komt die 'wolfshond' jouw hond zelf op zoeken en corrigeren,of loopt Tosca op hem af en wordt dan gecorrigeerd?

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Hoe ligt ze op haar rug? Hoe zijn haar poten en kop? Maakt die andere hond nog geluiden of extra hap bewegingen?

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Dat klinkt als Nyx...
Die grijpt ook wel eens aan de zijkant van de hals en houd een tijdje vast, schut soms wat, maar verwond niet en laat na 1 a 2 minuten los...soms loopt uit tot happen van beide honden, maar ook dan geen gewonden.
Slecht een paar eigenaren vinden het oke dat Nyx het bij hun hond doet, ze vinden het hondentaal en Nyx verwond ze niet.  Nyx is ook makkelijk in het los laten.
Maar het meer en deel geeft een gil en doet panisch....Echter zijn ze niet gewond, alleen geschrokken vaak. Ik vind het er ook niet bepaald gezellig uit zien, dus ik neem ze niets kwalijk.
Ik ben iig blij te lezen dat het toch echt correctie van hem is (ben ik toch niet gek geworden)

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Ja het is een correctie maar persoonlijk vind ik het wel een flinke correctie van die andere hond, ik zou dat bij m'n eigen honden niet toestaan zover te gaan in een correctie.

Wat is haar gedrag als ze op de grond ligt, beweegt ze nog of geeft ze een totale overgave want als dat zo is moet de hond toch klaar zijn met de correctie.

Nu zie ik tijdens het spelen van honden best veel "correcties" maar eerlijk ik heb nog nooit een hond gezien die zo een pittige correctie geeft.
Het lijkt mij dat die hond dat ook niet bij iedere hond kan doen als hij de verkeerde treft heb je een flinke knokpartij.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Gaan liggen wordt als cut off signaal beschouwd. Ik vind dat een hond die daarop niet stopt met tegen de grond pinnen (voor zover dat normaal gedrag is) zich ongepast gedraagt.

Tosca en ik (Gast)

De wolf corrigeerd ook als ze hem voorbij remt naar een andere hond hoor dan remt hij achter haar aan en pak haar weer bij de keel...
Tosca ligt op haar rug met haar voorpoten naast haar kop,achterpoten los,niet gespannen ofzo....
Zit nu op mob,dus type niet fijn

Tosca en ik (Gast)

@ wendy,ik snap niet precies wat je bedoeld

Tosca en ik (Gast)

@ de mannen,wat ik gehoord heb,maar niet gezien is dat hij wel eens flink aan de knok is geweest.door ook dat bij de keel grijpen,maar ik heb het niet gexien...
Tosca geeft der eigen echt helemaal over en verroer der eigen niet meer

honden page profiel HUS Leon Can DoHUS Leon Can Do 3 doggies

honden foto van HUS Leon Can Do

als ik het zo lees denk ik dat deze hond wat feller of heftiger en langer corrigeert omdat hij wat 'puurder''  hond is in zijn gedragingen (dichter bij de wolf afstamming) dat zie je heel vaak terug. dan zou je kunnen zeggen dat het 'normaal' is hoe hij corrigeert, dat denk ik zelf ook met wat ik nu lees.
Vraag is of je dit moet willen omdat deze hond vanuit zijn beleving dit normaal vind, maar we leven nu eenmaal in een wereld waarin onze honden vele malen meer gedominesticeerd zijn en deze hond dus 9 van de 10 keer buiten de boot zal vallen.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna 3 doggies

honden foto van Suzanne & Senna

Het is wel een correctie, maar een wat heftiger als over de neus bijten ofso. Een hond kan een correctie blijven doen als Tosca zich niet over geeft, dan houden ze de correctie vast zeg maar. Zeker als zij op de grond gaat liggen. Verstandig om beide honden dan even aan te lijnen om het niet uit de hond te laten lopen.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

een correctie is het zeker, alleen komt het bij deze hond wel echt uit zijn tenen heb ik het idee.
Dat kan meerdere oorzaken hebben, (omdat ik er niet bij ben geweest kan ik er dus eigenlijk ook alleen naar gissen)

het kan zijn dat jou hond al tal van eerdere waarschuwingen heeft genegeerd en daardoor de andere hond zich genoodzaakt voelt om zo heftig te reageren,
het kan zijn dat de saarloos niet goed weet hoe hij dit precies vakundig moet oplossen, dwz onzekerheid door eerdere trauma's of slechte ervaringen. 

Honden communiceren onderling razendsnel, wanneer wij alleen het heftige zien, is daarvoor vaak al een heel gesprek aan vooraf gegaan tussen de honden, als de ene hond al 10 waarschuwingen heeft gegeven en daarop wordt niet gereageerd door de ander, kan het goed zijn dat het emmertje overloopt en de hond zich genoodzaakt voelt om zich nog eens duidelijker te maken, en zijn punt dus extra kracht bij te zetten. Kunst is eigenlijk om als baas te gaan inzien wanneer het te veel wordt en je hond helpen. (in dit geval zou de eigenaar van de saarloose wolfshond eerder moeten ingrijpen). Het echt op de grond pinnen zou nooit zo lang mogen duren, zeker niet met zoveel opgekropte frustratie in het lijf van de hond. De baas van deze hond moet daar echt eerder op inspringen. dit is gedrag wat verder gaat dan het aanvaardbare 

Wat ik met Dusty regelmatig had in het begin, is dat door zijn slechte socialisatie en een aantal vervelende aanvaringen daarna hij zich zo onzeker voelde en direct in verdeding schoot. Hij wist niet hoe hij het tactvol moest oplossen als hij zich bedreigd voelde. Wat hij deed was direct de hond wegjagen door ongepast gedrag te laten zien, extremer dan zou moeten om maar te willen overcompenseren voor zijn onzekere gedrag. Ook hierin is het van groot belang dat de baas van deze hond zijn hond hierin gaat begeleiden. Want overcompenseren wordt alleen maar extremer.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Dat klinkt als Nyx...
Die grijpt ook wel eens aan de zijkant van de hals en houd een tijdje vast, schut soms wat, maar verwond niet en laat na 1 a 2 minuten los...soms loopt uit tot happen van beide honden, maar ook dan geen gewonden.
Slecht een paar eigenaren vinden het oke dat Nyx het bij hun hond doet, ze vinden het hondentaal en Nyx verwond ze niet.  Nyx is ook makkelijk in het los laten.
Maar het meer en deel geeft een gil en doet panisch....Echter zijn ze niet gewond, alleen geschrokken vaak. Ik vind het er ook niet bepaald gezellig uit zien, dus ik neem ze niets kwalijk.
Ik ben iig blij te lezen dat het toch echt correctie van hem is (ben ik toch niet gek geworden) "


Schudden doen ze om hun prooi te doden..

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Of het nou een correctie is of niet, gewenst en prettig lijkt het me niet. Het zijn geen roedelgenoten, het is vrij heftige lichaamstaal en zoals het beschreven wordt komt het mij vrij 'heerszuchtig'over. Beetje over the top reageren. Hetverschil tussen als je iets niet leuk vindt niet zeggen 'hou eens op'maar meteen op de ander aflopen en hem tegen de grond werken. Ik heb een puberende akita meegemaakt die dit bij Shad deed toen Shad met een andere hondging kennismaken. Shad daarna echt van slag - ook al had hij fysiek niks - en redenvoor mij om deze hond te vermijden verder.

honden page profiel  Tosca en ik Tosca en ik

honden foto van  Tosca en ik

Als er van te voren gewaarschuwd is door de wolf zou ik het nog begrijpen, maar dit gebeurd zodra wij het losloopgebied ingaan, de wolf is er meestal eerder dan wij er zijn, wij gaan er dan in en dan heeft hij haar al.

Gisteren kwamen we elkaar ook tegen tijdens de ronde, het is echt gelijk...omdat ik het dus echt niet leuk vind, haalt die man zijn wolf eraf. Geen grom, niets van te voren, Tosca loopt ook niet in een rechte lijn eigenlijk...het is een soort van zigzag huppel, ik kan het niet anders omschrijven, ik vind het een blij gezicht, dat wilde draaien met haar kont erbij, zo begroet ze ons ook al draaiend.

Tosca komt daarna altijd naar mij, net alsof ze hulp zoekt....ach ja....ze blijft nu vast als de wolf er is

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

"

Schudden doen ze om hun prooi te doden.. "


Maar waarom zou hij dan weer los laten en niet verwonden? Volgens mij snap ik mijn hond niet meer...
Maar om discussie te voorkomen: ik sta dit gedrag van hem niet toe en probeer het ook echt te voorkomen door honden die ik niet ken zoveel mogelijk te ontlopen en bij een ontmoeting Nyx strak in de gaten te houden.
Maar ik was gewoon even blij dat Nyx waarschijnlijk niet willekeurig honden vast grijpt, maar het vanuit een correctie deed (al dan niet overdreven)

.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Door te gaan liggen laat je hond zien dat hij wil dat de ander ophoudt met wat ie doet. Niet ophouden is op zijn zachtst gezegd onnodig/ongepast.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Door te gaan liggen laat je hond zien dat hij wil dat de ander ophoudt met wat ie doet. Niet ophouden is op zijn zachtst gezegd onnodig/ongepast. "


.dat is niet helemaal waar, honden kunnen ook gaan liggen zonder zich echt over te geven. Ook de rest van de lichaamstaal, zoals staart positie ed speelt een rol. 

@Nyx: een hond die een andere hond ziet als prooi kan gaan schudden, het slachtoffer komt er dan meestal niet zonder kleerscheuren vanaf. Als mijn honden samen stoeien hebben ze ook elkaars nekvel in de bek en lopen ze te schudden en te trekken. Ook hier geldt: oversimplificatie. 

En wat is "domineren"  ik durf te stellen dat er honden zijn die een andere hond 'domineren'  met een enkele blik /geursignaal en al dat uiterlijk vertoon helemaal niet nodig hebben. Dat een hond dat wel nodig heeft geeft in mijn ogen aan dat er blijkbaar een hele heftige reactie wordt opgeroepen door de andere hond waar de 'aanvaller' niet goed mee overweg kan of dat de hond die de correctie krijgt zich echt niet correct gedraagt. Aangezien wij 'tig signalen van de onderlinge communicatie van de honden missen is het in mijn ogen heel moeilijk om precies te analyseren wat er gebeurt, de enige juiste manier om dit 'op te lossen' zou in mijn ogen zijn aan beide honden vertellen "klaar, afgelopen, niet gewenst".

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

Ik vind het totaal "over the top" gedrag van de wolfhond en zou mijn hond er nooit meer bij in de buurt laten.

Als dit voor deze hond "domineren" is heeft hij maar een heel beperkt communicatie vermogen.

Gaan liggen is heel vaak helemaal geen overgave maar een manier om de situatie te laten stoppen. Dat is wezenlijk iets anders. En het is ook nooit te zeggen of de andere (onbekende) hond dat ook zal doen en/of (h)erkennen.

Dus wat mij betreft was het eens en nooit meer.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Loopplank wel of niet doen ?
^