Dilemma, castreren of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Tayco wordt ondertussen bijna 3jaar.. De laatste tijd hebben we de kans om te gaan wandelen met nog andere mensen die ook een amstaff hebben.. Nu is het zo dat Tayco niks luistert als hij los is samen met andere hondjes en dat hij ook na een tijd serieus rijgedrag vertoont tov een andere reu. We zijn nu hem aan het trainen om te proberen om het rijgedrag eruit te krijgen, zonder castratie.. Maar wat zouden jullie doen in ons geval? Castreren of niet?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dilemma, castreren of niet? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

son (Gast)

Casteratie helpt hier niet voor want rijen is in dit geval dominat gedrag!
Heeft mijn hond ook gedaan maar heb hem dit direct afgeleerd door nee te zeggen en hem er af te halen.Hij probeerd het soms nog maar na een duidelijk Nee van mij stopt hij er direct mee.

honden page profiel RobbieRobbie

honden foto van Robbie

Is het zo'n probleem? Want als het verder geen vechtpartijen veroorzaakt is het toch geen issue? Ik weet dat er mensen zijn die zich wat schamen als hun hun een andere hond gaat "humpen" maar dat is natuurlijk totaal niet nodig.

Oh en ik hoor steeds vaker dat castreren op het verkeerde moment de problemen kan verergeren. Niet heel veel over gehoord of gelezen dus ik houdt een slag om de arm maar laatst noemde Cesar Milan het ook in 1 van zijn afleveringen. Hij zei dat je eerst het probleem moet oplossen voordat je gaat castreren.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

Ja rijgedrag is een groot issue! Vooral als jouw hond degene is waar constant op gereden wordt! Dus er moet zeker iets aan dit gedrag gedaan worden. Echter castreren kan ook tegengestelde problemen opleveren,.. Dus ik zou eerst eens gaan informeren op een hondenschool wat te doen met dit gedrag.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Inderdaad eerst eens een tijd gaan oefenen dat de hond wat beter gaat luisteren.
Het rijgedrag kan ook veroorzaakt worden door de vrijheid die hij niet aankan, de situatie, de energie van de andere hond.

Waarschijnlijk zie je het rijgedrag al ruim van te voren aankomen.
Voor het baasje een mooi tijdstip om het spelen te stoppen.
En ja, desnoods zorgen dat de hond voorlopig niet in die situatie komt, en dus gewoon lekker wandelen samen.

Voor veel baasjes is het een leuk gezicht om hun hond tussen,onder,achter andere honden te zien rennen.
Maar of de hond het zelf op een normale manier ondergaat.??
Vaak niet.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

rijgedrag kan ook een uitdaging zijn naar de andere hond
en je ziet daar ook met regelmaat lelijke incidenten van komen

het is dus zaak om het (ver) voor te zijn
als jouw hond die vrijheid niet aan kan en op den duur toch zijn wandelmaatjes gaat lopen uitdagen, is het of niet meer los, of tussendoor aanlijnen en hem even tot rust laten komen.

er is trouwens (en das mijn eigen ervaring) wel een flinke kans dat dit (uitdagende) gedrag
na castreren aanzienlijk minder is, omdat de hond minder snel geprikkeld is, en minder snel geneigd is om de ander uit te dagen.

overschat het belang van dat "gespeel" met andere honden niet
veel honden hebben er meer stress van dan echte ontspanning
dat laatste kan alleen als
a. de verhouding heel goed en relaxt zijn
b. men elkaar ook met rust kan laten
c. de hond uiteidenlijk wel naar zijn baas luistert en dus niet alleen bezig is met de interactie
met zijn mede losloop genoten

een hele overweging dus, maar als dit het enige is..... liet ik hem niet castreren

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Nee voor het rijden zou ik geen hond castreren.
Het is beter te leren herkennen wanneer het te veel wordt voor je hond,aan prikkels.En ook 'hoe'je hond 'speelt',want veel gespeel is alleen maar onbeheerst te druk en opdringerig gedrag,want eigenlijk niet eens vanzelf stopt.
Dat is het met Stafjes en soortgenoten,ze hebben energie voor 10 en gebruiken dat ook vaak tegelijk en op 1 hond O-) (beetje veel)

En als hij niet luistert dan mag hij voorlopig aan de lijn,zodat jij met hem kan gaan oefenen op het wel leren luisteren,aan een lange lijn(geen flexi,maar een ontspannen slappe lijn) kun je dit goed oefenen.

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

als dat t enige is en t valt eruit te trainen niet doen.
twijfel je toch, probeer een chemische casteratie, die is tijdelijk

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Ja zoals ik eerder al zei, we zijn het eruit aan het proberen te trainen. Maar.. De vorige keer was echt fel.. Zn prostaat was supergroot (dierenarts heeft dag erna gevoeld) waardoor hij neiging had om grote wc te doen, maar er kwam niks.. Nu vraag ik mij ook af, naar later toe, of het geen kwaad kan dat die prostaat af en toe groot is? En al die hormonen die door zijn lijf schieten op dat moment waar hij niets mee kan doen (hij gaat nooit dekken, heeft nl allergieën), gaat hij daar ook geen last van hebben uiteindelijk?

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Geen idee van de prostaat,daar staat ook niks over in je begin post.Ik zou dat aan je da vragen.

Als jij hem liever wilt castreren dan moet je dat doen,maar je vraag was of wat wij zouden doen in het geval dat je schetste:niet luisteren,rijden.
Dat zou niet de beste reden zijn,omdat dat te verhelpen is met training idd.

Misschien is zo'n castratie chip een goed idee hoor,dan weet je hoe hij er op reageert ,en of dat een verbetering is of niet ':-)

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

een vergrootte prostaat kan natuurlijk wel kwaad
die sluit oa de darmdoorgang af, wij hebben daar mee te maken gehad bij een oude(re) hond
die hebben we toen abrupt laten castreren, want als ze hun ontlasting niet of slecht nog kunnen
doorvoeren is ook ontzettend pijnlijk voor de hond

dan moet je gewoon de knoop doorhakken, en geen gedoe met de chemische toestand van die chip, als hij aanleg heeft voor zo'n grote prostaat is castreren medisch noodzakelijk
het is een zeer volwassen hond, dus verwacht geen spectaculaire veranderingen
alleen met voer moet je wel oppassen en minimaal een derde deel terugdraaien
direct na het castreren.

honden page profiel Suzan Suzan

honden foto van Suzan

Een vergrote prostaat zou voor mij persoonlijk wel overtuigend genoeg zijn om tot castratie over te gaan.Maar ik begrijp dat het heel erg wikken en wegen is.

honden page profiel KK

honden foto van K

voor de prostaat zou ik het zeker wel doen, maar niet als het alleen om het rijden zou gaan. dan is hij waarschijnlijk overprikkeld van te lang spelen, of onzeker.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Rijgedrag valt er niet "uit te trainen",het is een uiting van een bepaalde oorzaak,die oorzaak moet je dan wegnemen,oftewel opletten en optijd ingrijpen door de honden bij elkaar vandaan te halen.
In zo'n situatie gaat spel vaak te lang door,ook kan enthousiasme en hyper gedrag hier een uiting van zijn.
Ik weet niet hoe jullie bv van huis vertrekken,is dit in rust of in vol enthousiasme,wild en trekken aan de lijn.
Als het laatste het geval is kun je daar mogelijk ook naar gaan kijken/mee bezig.
En wanneer de andere hond en jouw hond elkaar ontmoeten,hoe gaat dat dan,gelijk op elkaar af met vol enthousiasme?
Als dat het geval is,kun je ook mogelijk daar anders mee omgaan,eerst afstand houden,rust houden,focus houden en dan langzaam naar elkaar toe komen,niet recht op elkaar af maar naast elkaar komen lopen,dit houdt het wat rustiger en als beide honden ontspannen zijn,dan pas los laten.
Het is het proberen waard! :-)

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

" Ja zoals ik eerder al zei, we zijn het eruit aan het proberen te trainen. Maar.. De vorige keer was echt fel.. Zn prostaat was supergroot (dierenarts heeft dag erna gevoeld) waardoor hij neiging had om grote wc te doen, maar er kwam niks.. Nu vraag ik mij ook af, naar later toe, of het geen kwaad kan dat die prostaat af en toe groot is? En al die hormonen die door zijn lijf schieten op dat moment waar hij niets mee kan doen (hij gaat nooit dekken, heeft nl allergieën), gaat hij daar ook geen last van hebben uiteindelijk? "

om problemen te voorkomen met z'n prostaat kun je hem beter laten castereren.
als je dat niet doet kan het voor een hoop ellende zorgen en dat wil je niet.

honden page profiel Suzan Suzan

honden foto van Suzan

Ik zou dan ook niet voor eerst een implantaat gaan. Dat lijkt me alleen maar uitstel, en geen afstel.Het is overigens ook geen doodzonde om je hond te laten castreren. Er wordt nogal eens een big issue van gemaakt, en natuurlijk is het alleen maar goed dat het niet meer 'standaard' gebeurt of op absurd jonge leeftijd. Maar er blijven nu eenmaal altijd honden waarbij het echt beter is, vanwege fysieke of mentale redenen. Ik heb 1 intacte reu en 1 gecastreerde. Bij beide een weloverwogen keuze en pas besloten na de uitwerking van een implantaat te hebben aangezien.
Aangezien jouw hond nu al topt met zijn prostaat en zoals je aangaf, drang had om te plassen maar het niet kon.. daar zou ik zeker een castratie aan te pas laten komen. Ik vind hem ook erg jong voor dit soort klachten en zou liever het zekere voor het onzekere nemen. Het zou eeuwig zonde zijn als dit hem zijn verdere gezondheid gaat aantasten of beïnvloeden.

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Allemaal nog eens bedankt voor de reacties. Eventjes nog een reactie op Isha: Als we hier thuis vertrekken doen we gewoon zen riem om, wandelen we met hem naar de auto en vertrekken we.. Alles zeer rustig.. Het trekken aan de riem van Tayco is door oefening ook al fel verbetert, alleen als hij hondjes ziet denkt hij SPEELTIJD!!!! ;-) Gisteren op de hondenschool was de les heel goed gegaan, dan mag hij nog eventjes met andere hondjes los in de wei (als hij rustig is mag hij pas los) en toen hebben ze hem eventjes geobserveerd en hij doet het rijen niet alleen bij die ene hond maar bij nog andere honden, de lesgevers zijn erbij dus die helpen ons wel goed om op tijd in te grijpen als het zover is.. Tayco is een volhoudertje op da gebied, maar wij gelukkig ook op zo een moment..

Nu eventjes in het algemeen: gisteren gevraagd op hondenschool of we hem beter kunnen castreren of niet.. Het antwoord was: gewoon doen. We willen niet met hem kweken (heeft verschillende allergieën), we willen hem nog altijd bij andere honden laten en als hij telkens zo gaat doen, dan gaat zen prostaat ook telkens groot zijn en da is ook niet goed.. Ook voor later bepaalde kankers te voorkomen. We houden hem liever langer bij door dit preventief te doen dan hem vroeger te moeten laten gaan door het niet te doen. Ze zeiden ook dat er geen garantie is dat hij rustiger gaat worden door het castreren (thuis is hij een vodje, op school en bij andere honden is het 1 brok energie). Nu gaan we eens informatie inwinnen bij de dierenarts, kijken wat en hoe het beste is.. Ik denk ook persoonlijk dat wij er TEveel belang aan hechten, ik weet het niet..

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

Ik heb een gecastreerde reu uit het asiel. De reden van zijn castratie ken ik niet. Hij rijdt desondanks heel hardnekkig op andere honden als hij te overprikkeld is. Daar helpt het dus niet tegen. Wat wél helpt is voor rust en zelfvertrouwen zorgen. Op tijd signaleren dat het te druk wordt in zijn kop en kalmeren. Vervelende bijkomstigheid van een castratie is dat andere reuen érg opdringerig achter de jouwe aan kunnen gaan hijgen, wat ook niet altijd goed is voor de lieve vrede. Lastige keuze dus. Alleen als het medisch noodzakelijk zou zijn zou ik er niet over twijfelen. Sociaal gezien denk ik dat het sowieso een kwestie van heel veel trainen en goed observeren is, wat je ook kiest.

honden page profiel MarijkeMarijke

Mijn herder heb ik ook laten castreren vanwege dominant gedrag naar andere reuen. Hielp niks. Hij bleef ruzie zoeken... Hij werd wel rustiger van ander voer.
Rijen kan ook rangorderverhogend gedrag zijn. Een ranghogere hond rijdt altijd op een ranglagere.
De rasvereniging had een heel rijtje aandoeningen die kunnen optreden na castratie.
Er werd ook gezegd dat het kon helpen tegen een vergrote prostaat. Mijn reu had na de castratie niet minder of meer last van zijn prostaat.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

ruziw zoeken en op andere honden rijden heeft voor mij totaal niets te maken met "dominant" gedrag in de vorm van willen en ook kunnen "overheersen" (wat trouwens een verkeerde uitleg van dominantie of dominerwn is) ruzie zoeken (waar rijden zeker ook onder valt) is een uiting van onzekerheid van de ruzie zoekende en uitdagende hond.

de hond is onzeker over zijn plaats en taak en gaat op een gespannen wijze antwoorden forceren.

als je bij zo'n reu castratie niet vergezeld laat gaan door gedragatraining cq werken aan de baas/hond relatie zal de castratie zeer beslist niet positief uitwerken.

het rij gedrag heeft nietz sexueels maar is puur gedragsmatig waarbij de hond op een gestresste onzekere wijze communiceert.



honden page profiel Suzan Suzan

honden foto van Suzan

Na castratie zal de prostaat in ieder geval niet verder vergroten, en dit is zeer belangrijk voor het fysieke welzijn van het dier. Het lijkt mij van groot belang voor deze hond dat hij gecastreerd wordt.
Over een vergrote prostaat moet niet te lichtzinnig gedacht worden. Een castratie zou sowieso al dienst doen 'het niet' verder te verergeren.

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz

honden foto van Sem en yinz

Castratie helpt niet tegen rij gedrag.
Het zegt het al, het zit in het gedrag, en niet in de ballen.
Ik ken genoeg castraten die het nog steeds doen, en het is toen erger geworden na castratie!

honden page profiel Suzan Suzan

honden foto van Suzan

Met even de focus op de hond waar het over gaat in 'dit' topic, lijkt castratie me zeer belangrijk. Zodoende wordt in elk geval de hormoontoevoer naar de prostaat geremd. De prostaat zal in elk geval niet verder groeien en wellicht slinken!Het 'blijven aankijken' kan enorm veel akelige kwalen veroorzaken zoals obstipatie, moeilijk plassen en steeds aandrang hiertoe en diverse ontstekingen.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

maar het wel goed als TS zich realiseert dat het rij-gedrag niet noodzakelijk gekoppeld is
aan de vergrote prostaat

ik heb een hond gehad met enorme last van een vergrote prostaat maar niet in het minst wat voor vorm van opdringerig, ruzie zoekend, of rij gedrag vertoonde

het kan wel zijn, dat als de hond gecastreerd is, dat hij minder gedreven wordt om maar continu te moeten bezien wat zijn plaats is en wat anderen van hem vinden, vaak kalmeren reuen een heel stuk en dan is de training om beter om te gaan in met de ontmoeting met soortgenoten een stuk makkelijker omdat de hond veel bereikbaarder blijft voor training en zijn baas.

voor de vergrote prostaat zou ik zeker castreren (want das geen pretje voor de hond)
voor het rijgedrag niet specifiek, want je moet hoe dan ook aan dat gedrag gaan werken, of je de hond nu laat castreren of niet

met "dominantie" heeft het weinig te maken, het heeft te maken met onzekerheid over de positie en oplopende spanning onderling.

honden page profiel Suzan Suzan

honden foto van Suzan

Het rij-gedrag moet zeker niet de reden zijn om voor castratie te kiezen.Maar met de 'nu al' aanwezige prostaatklachten (die normaliter toch echt pas op latere leeftijd gaan opspelen) lijkt voorkomen mij toch beter dan genezen.
Een vergrote prostaat blijft voor de hond echt niet onopgemerkt. Hij zal er w.s veel hinder van hebben wat hij zoals het een hond betaamt, niet snel zal laten merken. Een drukkend gevoel op je blaas en endeldarm en vaak ook een branderige penis, en dat 24-7, dat is echt geen pretje!

honden page profiel VeraVera

honden foto van Vera

Voor de duidelijkheid, rijd jou hond op de andere reu, dus echt klemmen en die bewegingen maken met de achterhand of springt de hond gewoon op de schouders van de andere hond om hem bijvoorbeeld naar beneden te duwen?

honden page profiel DorienDorien

honden foto van Dorien

Gooh zoveel reacties! Waar zal ik het eerst beginnen.. We hebben raad gevraagt op de hondenschool alsook bij de dierenarts en we hebben een afspraak gemaakt om de castratie toch te laten door gaan, er zijn mensen (vooral dan hier) die er meer naar de negatieve kant toe ervaring mee hebben maar ik heb ook al veel positieve reacties gehoord van castreren. Hebben bij de dierenarts ook de mogelijke 'bijwerkingen' besproken. De dierenarts zelf kent heel de medische achtergrond van de hond en vond het een wijze keuze om te castreren (en nee ze praat niet van castreren voor het geld, we hebben geluk dat we een dierenarts met het hart op de juiste plaats hebben) Dit is dus geen snel snel beslissing geweest, we hebben er goed over nagedacht (als het snel snel was geweest was hij al heeeeel lang gecastreert)..

Voor de rest wil ik nog eventjes bedanken voor de vele reacties! Ik leer altijd graag bij! En Vera, het is echt alle hens aan dek.. Klemmen en de bewegingen maken en al de rest wat ook nog tevoorschijn komt + achteraf wat gedrup.. Niks op de schouders om de andere naar beneden te duwen.. ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dilemma, castreren of niet? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^