Omvormen... Waarom?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Ik ben eigenlijk door een ander topic heel erg nieuwsgierig geworden naar het volgende...
Waarom willen wij, de mensen/baasjes, een hond zo graag omvormen naar wat wij willen hebben? Soms geen rekening houden met waar een hond voor is of zou moeten zijn.

Even een voorbeeld:
Je hebt een jachthond maar niet de intentie om hier maar iets van jacht of wat dan ook mee te doen. Ondertussen wel klagen dat je jachthond zijn neus zo erg gebruikt, achter alle wild aan drijft en niet los kan omdat hij dan niet terug komt.
Waarom willen wij een jachthond, trainen al het jacht wat erin zit eruit en maken er een totaal andere hond van dan waar hij voor gemaakt is?

Waarom willen wij van oorspronkelijk, waakhonden, een huishond maken die niet mag blaffen of waken?

Waarom kunnen wij niet het karakter/gedragstrekken/drift accepteren? Waarom willen wij steeds onze hond 'veranderen'?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Omvormen... Waarom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel De rode HuskyDe rode Husky 3 doggies

honden foto van De rode Husky

ik heb geen idee. ik heb die van mij gewoon in hun waarde gelaten . voor de step en knallen maar! vinden ze heerlijk . lekker laten trekken daarvoor zijn ze gemaakt.

honden page profiel gerda goudvisgerda goudvis 3 doggies

Ik heb eerlijk gezegd ook geen idee... misschien heeft het uiterlijk van de hond er wel mee te maken??

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Naar mijn mening denk ik dat de meeste mensen een hond aanschaffen zonder eerst eens goed in te lezen in het ras.
Dan te bedenken of het ras wel goed bij hun past en of ze aan de behoefte kunnen voldoen van deze hond.
Daar wordt denk de grootste fout gemaakt, leuk een puppy die ziet er schattig uit om er vervolgens achter te komen dat het ras eigenlijk niet bij je past.

Ik heb 2 drijvers maar toch drijf ik niet met ze maar zorg wel dat er meer dan voldoende geestelijke uitdaging is waardoor de mannen geheel tevreden zijn.

Denk niet dat je per devinitie met een jachthond moet jagen, een drijverhond drijfwerk, een schoothondje persee op schoot, een kuddebewaker de kudde bewaken enz, maar wel kijken in de training in hoever je in de richting van behoefte van je hond kan komen.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Maar ergens vorm je dan ook je borde collie om, zodat hij niet drijft...

Natuurlijk begrijp ik je hoor! Ik heb een jachthond die niet goed voor de jacht is, bang voor het schot, daarna niets meer mee te beginnen... Dus ja, ik moet ook andere dingen zoeken zodat hij wel zijn energie en behoefte kwijt kan.

In mijn openingspost speel ben ik eigenlijk de advocaat van de duivel, want tuurlijk... Hoeveel borders zijn er wel niet en hoe weinig schapenkuddes zijn er nog?

Wat ik vooral bedoel is het aanschaffen van de hond en het klagen over de drift die hij heeft en dit er dan maar zoveel mogelijk uit trainen...
Dat is ook wat hier vaak lees. Een ts begint met de vraag over een waakhond, hij blaft veel in huis en ze worden er helemaal gek van. Bij die zin gaan mijn nekharen al wel eens overeind staan. Maar de tips die worden gegeven gaan er 80% over hoe je dit eruit kan/moet trainen.

Een jachthond die een konijntje heeft opgespoord en meegenomen.... Het advies wat wordt gegeven is direct het jachtinstinct eruit trainen, terwijl hierbij juist de ts donders goed weet wat voor hond ze heeft en op dat moment wel aan de behoefte voldoet...

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Ik heb geen border collie maar een australian shepherd.

Ja dit zijn drijvers maar ook honden met een enorme werkdrift om samen met de baas bezig te zijn in alle vormen van hondensport en dat is de rede dat wij voor dit ras gegaan zijn.
We hebben 2x schapen gedreven puur om te kijken of hier de interesse van de hond ligt eerlijk hij wilde liever de schapen alle kanten op laten rennen dan dat hij aan het drijven was, uitkomst aanlegtest was dan ook kan het drijven leren maar kost heel veel tijd.
Zou het graag willen doen maar hier is geen kudde en vooral het belangrijkste goede trainer in de buurt om dit goed te leren dus daarom in andere takken van de hondensport bezig.
Treiball geprobeerd en daar vind hij niks aan dus een drijver die dat spelletje niet leuk genoeg vind.

Train ik nu het drijven eruit, nee ik train een andere kant van mijn hond die hij heel erg leuk vind.

Begrijp je standpunt, een herder hoort te waken dat gebeurt hier ook, en als een jachthond eens iets te pakken krijgt tja niet leuk maar je kunt dit verwachten (in dat topic vielen overigens de meeste mensen over dat de hond 3 kwartier met een dood konijn in z'n bek heeft lopen rennen)

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Sorry, natuurlijk weet ik dat je prachtige Aussies hebt! :-) oeps!

Ik bedoel het ook niet persoonlijk hoor, begrijp me niet verkeerd! En het kwam ook niet uit je vorige post over dat je het eruit traint! Vind het fantastisch dat je zo met je hond bezig bent.,

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

hihi vergeven

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Ik denk inderdaad dat mensen zich gewoon niet goed inlezen.

Border collie eigenaren die klagen over het drijven van de hond

Eigenaren van poolhonden die de hoeveelheid energie van de dieren onderschat hebben

Eigenaren van jachthonden die het jachtinstinct hebben onderschat

Tja ik denk dat ze er bij alle "werkrassen" wel zijn.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Dat ben ik zeker met je eens! Af gaan op uiterlijk, kijk eens wat een mooie hond we hebben... Niet verder denken dan hun eigen 'wil' en de 'wil' van de hond vergeten...

honden page profiel leslylesly 3 doggies

honden foto van lesly

ik kwam een man tegen die boos werd op zijn labrador omdat de hond wou zwemmen .
toen ik tegen hem zei dat dat bij het ras hoort , werd hij boos en zei :

ja nou turkse jongens kunnen voetballen maar dat betekend niet dat ze het moeten doen .

ik vond het een rare opmerking , en nogal kortzichtig

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :) 3 doggies

honden foto van Jeanine :)

geloof dat een hoop een hond nemen oa voor uiterlijk of na een leuke serie / tekenfilm / reclame. Lassie, 101 Dalmatiërs, Lady en de vagebond, Labrador / golden page reclame. 
En dan verder niet inlezen hoe het karakter is maar just for the fun en voor de leuk en om mee te doen met anderen.

honden page profiel J&SJ&S 3 doggies

honden foto van J&S

Om het voor iedereen leefbaar te houden lijkt me. Je kunt wel een jachthond hebben, maar dat betekent niet dat hij mag jagen zonder toestemming. Laat je dat toe, is het hek van dam natuurlijk. Vind ik een beetje vreemd. Dus ja, afleren of in goede banen leiden. Geen ongeleid projectiel van maken.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Dat is ook niet wat ik bedoel. Ik bedoel er mee te zeggen dat mensen die een jachthond hebben (waakhond, drijver, etc.) gaan lopen zeuren omdat er 'jacht' in de hond zit en dit er compleet uit gaan/willen trainen.

Waarom niet de hond gebruiken waar hij voor is? Dus een jachtcursus, apporteren, speuren. Ipv alleen maar klagen over dat hun hond niet los kan e.d.

Ik wil niet dezelfde discussie als in de koffiehoek oprakelen, dus het gaat er niet om of een hond uitzichzelf van iemand mag gaan jagen of niet. Het gaat er mij om dat alle kenmerken waar de hond voor is, er altijd maar door mensen uitgetraind moet worden omdat het anders 'lastig' is...

honden page profiel J&SJ&S 3 doggies

honden foto van J&S

Helemaal omvormen en een hond zijn karaktereigenschappen onderkennen, snap ik ook niet trouwens, dat ben ik met je eens. Ik denk echter in mijn reactie terug aan dat topic en daar heb ik toch wel een duidelijke mening over. ;-)

honden page profiel J&SJ&S 3 doggies

honden foto van J&S

Dan moet je het voorbeeld ook niet noemen. Mijn hond is simpelweg een gezelschapshond en ik wil hem niet voor de jacht inzetten. Hij mist er niets aan, lastig is het niet, het is nu eenmaal simpel af te leren. Maar dat is net de clue: is dat niet zo, zal je er iets mee moeten denk ik, een hond omvormen tot een hond met een ander karakter wordt een zware kluif en moet je inderdaad niet willen.

Edit: misschien niet zo best verwoord allemaal, ik neem wel dit voorbeeld, maar dat geldt voor alles. Alles is in goede banen te leiden, ook het waken, als je maar wilt. Mensen die dat niet willen, zouden inderdaad niet dat bewuste ras moeten aanschaffen. Waarom dat wel gebeurt? Denk dat mensen helaas nog steeds blind staren op uiterlijk.

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Is dat ook de reden dat jullie voor Sam hebben gekozen? Op uiterlijk? (Interesse, niet aanvallend bedoelt)
Ik denk dat we dan van visie verschillen want ik denk dat wanneer een hond niet kan doen waar hij speciaal voor gefokt is, hij wel degelijk ergens iets mist, ergens diep van binnen.... En daarmee bedoel ik zeker niet dat het beest ongelukkig is, niet goed zijn ding doet, maar ik denk dat wanneer een waakhond iets hoort en niet mag aanslaan, ergens voelt of denkt dat het wel vervelend is dat hij niet kan/mag aanslaan.

Net als bij de poolhonden, alleen zie je het bij deze honden veeeeel sneller wanneer zij zich niet kunnen ontplooien tot wat ze eigenlijk behoren te zijn...

honden page profiel J&SJ&S 3 doggies

honden foto van J&S

Mag je vragen hoor. Nee, een Golden is voor mij in de eerste plaats een gezelsschapshond, zullen de meningen misschien over verschillen, maar ik vind bij de Golden bijv. de jachteigenschappen niet zo sterk aanwezig om hier per se iets mee te moeten doen (zal er ook aan liggen uit welke lijnen je een Golden hebt). Als ik voor uiterlijk was gegaan, was hier een Duitse Herder geweest (alhoewel ik Sam ook mooi vind hoor ;-)), wetende dat we die niet kunnen bieden wat die nodig heeft, loopt die hier dus niet. Hier dus geen jacht (wat makkelijk was af te leren, dus hoe sterk is die eigenschap dan aanwezig?), wel zwemmen en apporteren, hoort er immers ook bij.

Ik ben het ook wel met je eens hoor, maar het ligt eraan hoe sterk de eigenschappen aanwezig zijn, een Kangal op een flatje vind ik bijv. niet kunnen, die moet iets anders worden geboden.

Vind het ook wel lastig, kan immers alleen voor mezelf praten waarom wij niets met de jacht doen, waarom een ander denkt zoals hij denkt? Denk dus puur om voor uiterlijk te gaan zoals ik al zei.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Je vormt tegenwoordig bijna alle honden om. Het is niet verantwoord om de hond gewoon zijn gang te laten gaan.

Maar aan de andere kant, ook vroeger zal een hond zijn gedrag verandert zijn: het moest tenslotte op commando en niet als de hond er zelf in zat! Een waakhond zou ook niet alles en iedereen wat passeert hoeven aan te blaffen, dus dat zal ook soms ingeperkt moeten worden.

Er zitten gewoon bepaalde kwaliteiten in een hond, maar dat betekent niet dat dat ongebreideld kan/mag.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Inderdaad, het is leuk als een eigenaar op een verantwoorde manier kan omgaan en een dier kan laten doen waar hij voor geboren is.. Maar aan de andere kant weet ik niet of het zo een goed idee is om de bulldogs, staffords en pitbulls ook weer te gaan gebruiken waar ze ooit voor dienden , haha ;-)Daarnaast is de omgeving natuurlijk heel erg veranderd.. De wereld is niet meer zoals hij ooit was, er komen steeds meer mensen bij en we zitten met zn allen hutje mutje op elkaar gepropt en ook rijden er meer auto's dan ooit.. en zo kan ik nog wel tig voorbeelden bedenken.. Wat ik wil zeggen, dat vaak ivm met veiligheid en verandering van de tijd het niet mogelijk is om je hond te laten doen waar hij voor gemaakt is..

Maar er zijn uitzonderingen natuurlijk.. zo zijn er sporten zoals schapen drijven, kun je volgens mij ook jagen/jachtsport doen met je jachthond.. sledetochten maken met poolhonden, honden gebruiken als waakhond.. etc..

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Dat ben ik met je eens, ik denk ook niet dat je de staffords en pitbulls moet laten doen waar ze voor zijn... Maar dat wordt vaak wel gecompenseerd met de treksport... Weet zo even niet meer hoe het heet... Weet je wat ik bedoel?

honden page profiel JudeJude

honden foto van Jude

Dat is ook niet wat ik schrijf, een hond gewoon zijn gang laten gaan.
Het enige wat ik schrijf is, waarom niet een hond gebruiken waar hij voor gefokt is? 

Als een hond gewoon zijn gang kan gaan, dan staat dat voor 'geen opvoeding gehad'... ;-)

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Veel mensen(uitzonderingen daargelaten ;-) ),ook mensen in mijn eigen omgeving :'( schaffen een ras aan om het uiterlijk,gemak of populariteit!
Uiterlijk,bv een Husky of Akitaomdat het er zo mooi uitziet,maar niet beseffend wat voor karakter en behoeften deze rassen hebben!
Gemak,bv een Labrador,omdat deze geen lang haar heeft en men denkt dat ze geen vachtverzorging nodig hebben.
Populariteit,bv vanwege een film waarin een bepaald ras gezien wordt,niet beseffend hoe het ras in het echt is!

Ik vind absoluut dat er gekeken moet worden naar ras type,naar behoeften dat een ras heeft,voor de aanschaf!
Je kiest een bepaald ras omdat dat bij je past en past bij je dagelijks leven!
Als je kiest voor een Labrador bv,kies je die niet om mee op de bank te hangen en voor de achel te leggen,dit ras kies je omdat het een werktype is en je actief bezig wilt zijn met de hond!

Veel rassen hebben echt nog de oerdrift in zich,waarvoor ze gefokt zijn,wanneer ze dit nooit kunnen doen,nooit echt hun ei kwijt kunnen,zal dit waarschijnlijk toch op een 1 of andere manier terug te zien zijn in het gedrag.
Sowieso,wanneer een hond geen afwisseling en uitdaging krijgt natuurlijk!

Het klinkt misschien hard maar ik vind het sneu voor een hond wanneer het bv een ras betreft als Labrador of Border Collie,en er niets mee gedaan wordt!

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

En door het aanschaffen van een hond op basis van uiterlijk,gemak en populariteit,eindigen veel honden in het asiel oid,omdat het toch anders uitpakt dan verwacht!
En daar komt idd het inlezen,vooronderzoek etc,weer om de hoek!
Maar dat kost voor veel mensen teveel moeite omdat er natuurlijk dezelfde dag het liefst nog dat ene ras moet komen!
:'( ;-)

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

" Dat is ook niet wat ik bedoel. Ik bedoel er mee te zeggen dat mensen die een jachthond hebben (waakhond, drijver, etc.) gaan lopen zeuren omdat er 'jacht' in de hond zit en dit er compleet uit gaan/willen trainen.

Waarom niet de hond gebruiken waar hij voor is? Dus een jachtcursus, apporteren, speuren. Ipv alleen maar klagen over dat hun hond niet los kan e.d.

Ik wil niet dezelfde discussie als in de koffiehoek oprakelen, dus het gaat er niet om of een hond uitzichzelf van iemand mag gaan jagen of niet. Het gaat er mij om dat alle kenmerken waar de hond voor is, er altijd maar door mensen uitgetraind moet worden omdat het anders 'lastig' is... "

sowieso valt een jachthond zijn jachtdrift er nooit compleet uit te trainen, je hebt wel gradaties in jachthonden ;-) jachtdrift wat in goede banen te leiden is en jachtdrift wat compleet overneemt zo gauw de hond maar los is. Ik heb gelukkig een jachthond die een redelijke jachtdrift bevat en wel dr eigen gang gaat maar zo af en toe uitspattingen heeft. Waarom sta ik niet altijd toe dat ze jaagt? Ten eerste is het ten strengste verboden, hebben boswachters het recht om mijn hond af te schieten als ze dit doet, ten tweede is het levensgevaarlijk voor het wild (denk aan reeen die zich doodlopen of ander wild wat op de weg beland incl hond) ten derde nederland is overbevolkt, en overal liggen wegen met voertuigen een jachthond die in state of mind jacht zit is zo een paar kilometer verder en laat zich niet door een weg tegen houden ook al komen er auto's aan. 

Betekend dat dat ik haar haar lolletje niet gun ? Nee hoor ze loopt los, Dat is iets wat ik gewoon wil want ze behoort ook te kunnen rennen, spelen en gek doen, geurtjes snuffelen etc etc. Ik verwacht heel erg weinig van dr alleen dat ze wel terug komt als ik roep. Zelfs verwacht ik niet dat ze direct voor me neus staat als ik fluit. Het risico dat ik dan wel eens een aantal uurtjes kan wachten neem ik maar voor lief, want uiteindelijk gaat ze toch wel graag met me mee naar huis ;-)

overigens hoop ik binnenkort te mogen starten  met jachttraining met Gaya zo gauw ze weer mee de auto in kan (autoangst). Lijkt me waanzinnig gaaf om echt jacht met haar te gaan doen. Samen een sport doen waar ze voor gemaakt is ;-)

ik snap wel wat je bedoeld met je OP, en het zou mooi zijn als dit werkelijkheid zou zijn. Maar we leven denk ik daarvoor in een te overbevolkt nederland, sommige driften zijn gewoon te gevaarlijk om weer te gaan hergebruiken, Ik denk meer dat wij als maatschappij te veel vragen van onze honden waar hun totaal geen boodschap aan hebben, leefregels die wij nodig vinden om een gezond werkende maatschappij te hebben maar voor de hond totaal geen betekenis hebben. 
Mensen die vallen voor de leuke buurhond die zo lief is en dan toch ook het ras graag hebben,
zich veel te slecht inleven wat naast dat lieve koppie er allemaal voor karaktereigenschappen komen kijken.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

Veel mensen schaffen een hond aan op uiterlijk, vaak minder goed kijkend naar de karakter-/raseigenschappen, en dat gaat in de meeste gevallen niet werken. Schaf je een hond aan die bij je past dan zie je vaak veel minder problemen en zullen de karakter/raseigenschappen vaak wel vervuld worden. 
Ook worden er veel honden aangeschaft "voor de kinderen", en ook dan zie je veel problemen opdoemen naarmate de hond ouder word.

En heel veel mensen verkijken zich op het werk wat er in een hond zit, en dat werk verwaterd vaak op den duur.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow heeft ook jachtinstinct, gaat ook continu met haar neus door het gras. Mag van mij, ik loop gewoon door (en hou mijn omgeving in de gaten, want Flexilijn). 
In het bos ruikt ze soms een spoor (konijn, vos, wie zal het zeggen) en dan gaat ze dus écht voluit. Flappende lippen, diep de geur opsnuiven en ook écht niets meer horen. 
Zolang ze de kant op blijft lopen die ik in gedachten had (over het pad dus) vind ik het geen probleem, als ze me maar niet het struikgewas insleurt ;-) 
 
Ze kan inderdaad niet los. Ze luistert niet echt geweldig en als ze wat ziet gaat ze er achteraan (fietser, kat of simpel blaadje wat door de wind wordt voort geblazen) en ziet of hoort dan ook niks meer, zou zo onder een auto rennen. Daarnaast heeft ze ook soms last van angsten en vertoont dan vluchtgedrag.
 
Vind ik allemaal best wel eens lastig/jammer. Vooral dat laatste. Ze kan zó lekker rennen, maar ik ga niet de gok nemen dat ik haar van het wegdek moet schrapen omdat ze zo lekker achter een blaadje aan rende wat vervolgens de weg opgeblazen werd...
En het risico op een wielrenner met luchtgaten in zijn kuiten staat me ook niet zo aan...

Dus ik neem dit voor lief. Flexi of lange lijn en ze heeft toch wat meer bewegingsvrijheid, zonder het risico te lopen om te worden platgereden.

Dingen eruit trainen doe ik niet, dat neus-in-gras zit gewoon in haar. Haar angsten probeer ik wel weg te trainen, maar dat is gewoon om het voor haar (en mij) wat fijner te maken. 
Soms lijkt het me best relaxed om een hond te hebben die gewoon netjes meeloopt en niet op of omkijkt bij fietsers of katten en hooguit verstoord opkijkt bij een vuurwerk- of onweersknal, maar Mellow is gewoon Mellow, mét al haar soms moeilijke dingetjes.

honden page profiel J&SJ&S

honden foto van J&S

Ook lastig om er dan wel iets mee te doen, zoals jachttraining, wanneer er andere 'problemen' bij komen kijken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Omvormen... Waarom?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^