Wat gaat er "fout"

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Fout is een groot woord in deze, maar toch ...

Sep is bezig met Vervolg 1. We zitten nu geloof ik op les 6.

Volgens mij is het me nog geen 1x gelukt om Sep daar een goede "zit, wacht, hier" te laten doen.
Laatste 2 gaan goed (de wacht en hier), maar het zitten niet. Hij gaat gewoon liggen.

Afgelopen week heb ik flink met hem geoefend. Als ik het te vaak achter elkaar oefen, raakt hij gefrustreerd en gaat hij bijten of grommen (zijn manier om "ik ben er klaar mee" te zeggen).
Dus ik loop naar de parkeerplaats bij de school hier, doe een zit, wacht, hier (gaat helemaal goed) en loop verder een rondje en doe het in de straat nog een x.
Ik was dus vol vertrouwen dat hij het nu wel zou doen, maar nee ... Ik mocht het vanaf de af doen dan, en dat ging gewoon super!

Ik merk wel dat hij op de cursus aardig blafferig is (anders blaft hij nooit!), hij schudt vaak de spanning van zich af, of krabt wat. Sinds 2 weken staat hij aan 1 kant naast een andere hond. de hond aan de andere kant staat hij al vanaf het begin naast en heeft hij ook met de basiscursus naast gestaan.
Vanavond was ik tussendoor even met hem aan het spelen en de hond links van ons (die hij dus niet echt kent) die begon te blaffen en Sep ging gewoon verdedigend blaffen ... Zo van "hee!! Dat is mijn speeltje!! Waaaaag het niet om er aan te komen!".  Ik wist gewoon niet wat me overkwam en schrok er ook wel een beetje van ... Dit is niets voor Sep.

Gelukkig had de cursusleidster ook in de gaten dat hij wat stress heeft en dat hij het daar spannend vindt (terwijl hij dolgraag naar binnen wilt als we er zijn!). Volgende week ruilen we dus om met de hond waar hij ook naast de basiscursus naast heeft gestaan. Dan staat Sep aan de buitenkant en alleen de voor hem bekende hond naast hem.

Maar na deze intensieve les, doe ik hier voor de deur toch ook nog even een zit, wacht, hier ... Ja, hij gaat zitten .. Oh jee, er lopen mensen langs (5 meter naast ons zeg maar), ik zie zijn kopje draaien, maar hij blijft keurig zitten terwijl ik rustig blijf zeg en verder naar achteren loop. En na 10 meter roep ik hem en komt hij lekker aangesjeesd ...
Dus hij KAN het wel ...
Maar waarom wilt hij het op cursus dan niet doen? Er zit ook een andere hond (volgens mij een friese stabij) die momenteel heel erg aan het blaffen en doen is (deed hij hiervoor volgens mij ook niet, maar we zaten niet in dezelfde groep van de basiscursus). Ik denk zelf naar zijn lichaamstaal kijkende (ben er nog lang geen expert in, maar het achter mij liggen, of tussen mijn benen liggen, het uitschudden, het krabben, het blaffen naar die andere hond) dat hij het toch allemaal wel een beetje overweldigend vindt. De honden worden allemaal wat ouder en sommige zijn al aan het puberen en blaffen en luisteren niet (nou ja, dat is eigenlijk maar 1 hond, maar die is gisteren loops geworden en luisterde vanavond juist weer super en blafte ook veel minder).

Hoe kan ik er voor zorgen dat Sep relaxter is op cursus? Kijk ... kan hij het nou echt niet, dan houdt het op hoor. Maar ik zou graag met hem gaan speuren en dan moet hij wel de vervolgcursussen halen. De basiscursus ging super, dus ik snap dit eigenlijk ook niet zo goed van hem ... Hij hangt daar ook alleen maar met zijn neus op de grond (er ligt zo'n groene mat en ja ... bij de puppycursus of de basiscursus gebeurden nog wel eens ongelukjes, dus dat ruikt hij volgens mij ook steeds)
En hij laat hier zien, dat hij het WEL kan, dus dat is het niet ... Misschien is het ook wel, omdat als ik aan de beurt ben ik eigenlijk al denk "nou ... hij zal vast wel weer niet gaan zitten :'(".

Heeft iemand een tip (of meerdere ;-)) voor ons?
We zitten trouwens met 9 honden op de cursus en Sep is met zijn 5 maanden de jongste, daarna is de jongste 3 weken ouder en de oudste is ongeveer 4 maanden ouder.
Nog even een aanvulling. Tijdens de aandachtsoefening in het begin (lopen aan de slappe lijn, terwijl de cursusleidster er heel rustig door heen fietste) moesten we een zit en wacht (en dan weg lopen en weer terug lopen, maar geen hier) doen en dat deed hij keurig. Kregen we zelfs nog de complimenten voor ....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat gaat er "fout"" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Wow, 9 honden is best veel. Wij hadden er maximaal 6 in een groepje (helaas stonden er wel 4 groepen op het veld...). 
 
Ik heb geen tips voor je, ik vergeet mijn laatste cursus dan ook liever ;-)

Denk sowieso dat je die gedachte 'hij zal vast wel niet gaan zitten' écht los moet laten. 
Heb bij mezelf gemerkt dat dat soort gedachten er juíst voor zorgden dat ze dat deed wat ik níet wilde. 
Maar ja, is soms makkelijker gezegd dan gedaan, daar weet ik álles van ;-)

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

ik denk dat hij gewoon overprikkeld raakt. En daarom gaat liggen. Misschien als je wat meer afstand neemt van de rest van de groep om de zit blijf hier te doen dat hij wat rustiger is.

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Vervelende is, dat dat niet kan, omdat het in 1 ruimte is.

Maar zit zeker wat in!

Wat jij zegt ook Cindy ... misschien projecteer ik mijn "angst" dat hij het niet doet al op hem en doet ie het daarom ook niet ... Mmmm, zie dat maar eens om te buigen :S

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Is ook moeilijk om dat in jezelf te veranderen hoor ;-)  

Toen Mellow zo bang was waren er dagen dat ik na mijn werk gewoon bijna niet naar huis durfde, want zij zou vást niet naar buiten willen. De hele weg naar huis (wel 10 minuten) kon ik me daar al druk om maken en thuis bleek dan inderdaad dat ze met geen 10 paarden naar buiten te krijgen was. 
Dacht ik onderweg naar huis nergens aan, had ik goede moed, dan ging het best redelijk. 

Ineens ging er bij mij een knop om, besefte ik dat ik mezelf écht bij elkaar moest rapen wilde ik niet nog jaren zo doorgaan. En langzaamaan ging het beter (tot de vuurwerkperiode begon...)
Nu gaat het al weer sinds de tweede week van januari hartstikke goed.

Oké, heeft niks met jouw cursusprobleem te maken, maar wel met het projecteren van je eigen gemoedsrust op je hond.
En het was eruit voor ik er erg in had, als ik eenmaal op dreef ben... Sorry daarvoor ;-)

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Geeft niets, herkenbaar! En leuk om te lezen hoor!! Hoe je je eigen gevoelens op je hond kunt projecteren en fijn dat de knop om is gegaan. Lekker ook dat Mellow nu weer minder bang is!

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Ook ik denk dat het heel veel is voor hem,zoveel honden en baasjes,dus zoveel afleiding endan ook nog moeten zit,af,wacht en blijven!
Een groep van 9 is echt heel veel,4 tot 5 zou ik echt als maximum zien!
Kijk,wanneer je thuis oefent of op een stil stukje tijdens wandelen,kan Sep zich concentreren op jou maar wanneer er zoveel verschillende afleidingen zijn is dat voor pups/jonge honden erg moeilijk!
Zelf ben ik dan ook voor eerst een band opbouwen met de pup,leren samenwerken,de pup leren aandacht te hebben en houden,als dat goed gaat,dan kunnen commando's gedaan worden!

Je hoeft niet in paniek te raken,wanneer Sep oo maar even blijft zitten of je aankijkt,is dat al heel erg knap,vanwege alle afleidingen! :-) ;-)
Eerst lekker de band verder uitbreiden,de focus aanleren,de commando's en dan kan speuren altijd nog! :-)

honden page profiel Zita (Sep)Zita (Sep)

honden foto van Zita (Sep)

Thx voor jullie antwoorden!

Ik weet ook niet, als we vervolg 1 halen, of ik meteen doorstroom naar 2. Misschien wacht ik idd wel even tot hij wat ouder is.

Tussen de basiscursus en vervolg 1 zaten 3 weken, vondikook wel even lekker, maar ik merkte wel dat ik dan minder met hem oefende en het een beetje weg zakte ;-) Daarom ben ik aan de ene kant om meteen door te stromen.

Ik vond het gisteravond toch weer onwijs knap van mijn ventje, dat hij gewoon bleef zitten, terwijl die mensen langs liepen!! Het is gewoon zo'n lekker ding. En natuurlijk wil ik ook laten zien hoe goed hij het doet :-D, maar ja ... dat gaat dan weer ff niet. Ach, andere dingen doet hij op cursus wel weer heel erg goed. Het enige wat daar echt niet gaat zijn de zit,wacht, hier en de volg ...  Ook is het op een tijdstip dat hij de andere avonden vaak gaat slapen (8 uur). Op donderdag is zijn avond ritme gewoon even anders.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat gaat er "fout"" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^