Kynologisch gedragstherapeut opleiding! Help!!! Ik weet het niet meer...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

Hallo hondenpagers,

Ik weet niet precies bij welke categorie ik dit moest plaatsen, dus ik hoop dat ik het een beetje juist heb ingeschat :-)

Ik heb interesse om bovenstaande opleiding te doen en ben ontzettend wild aan het googlen etc. over de verschillende opleiding. Het probleem is eigenlijk dat ik twijfel, omdat het geen erkende opleiding is, behalve dat bij sommige scholen de erkenning zit in de aansluiting bij Alpha, Nederlandse vereniging van gedragstherapeuten voor honden en een anders zegt specifiek op de website, dat ze deze erkenning niet willen hebben, omdat ze niet akkoord zijn gegaan in gesprekken met Alpha, omdat ze niet willen werken met slipkettingen, stroombanden etc. en dat Alpha dit soort hulpmiddelen niet expliciet heeft verboden.

Ik ben echt aan het nadenken, wat er nu belangrijk is, een opleiding, die wel wordt erkend door alpha of een school, die staat voor zijn volle overtuiging en die ook werkt aan volledige erkenning door een college van deskundigen uit belangrijke sectoren van de gedragstherapie. Er zijn inmiddels eindtermen vastgesteld. Daarmee is er een belangrijke stap gezet naar een erkenning van de kynologische gedragstherapeut (dat wordt op hun eigen site gezet).

Er zijn vast mensen hier op het forum, die een opleiding hebben gedaan of bezig zijn en hier wat meer van af weten! Dus mijn vragen zijn;
Hoe zwaar weegt een erkenning door Alpha?
En...wat is jullie overweging geweest om een bepaalde opleiding te volgen?
Hebben jullie banen hierin gevonden of ben je als zelfstandige begonnen als gedragsdeskundige?

Bedankt alvast!

honden page profiel cootjecootje 3 doggies

honden foto van cootje

quiebus opleidingen...dit diploma wordt door de beroepsgroep gezien als zeer waardevol diploma ;-)
in nederland werken zij samen met CDB in Barneveld en in belgie met KHK in Geel

hoop dat ik je wat op weg heb geholpen....succes..met je zoek tocht ;-)

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Als je wilt kijken naar of je erkenning wilt door alpha moet je je goed informeren over hoe alpha is ontstaan.

Alpha word namelijk gerunt(en is opgestart) door gedragstherapeuten die de opleiding hebben gedaan bij martin gaus of Dogvision. Erg objectief zijn ze dus niet. En ze nemen dus ook alleen therapeuten aan die bij die instellingen de opleiding hebben gevolgd.

Ik persoonlijk wil geen lid worden van hun, ook omdat ze geen goed standpunt hebben met waar ze nu precies voor staan.

Ik doe de opleiding bij Raili Halme, en word dan Dog Oriented Behaviourist, hond georiënteerde gedrag deskundige.

Daarnaast wil ik me gaan inschrijven bij PDTE Pet Dog Trainers of Europe, hiermee maak ik een standpunt dat ik alleen maar werk met hond georiënteerde manieren. Zij nemen tevens iedereen aan die bereid is hun gedragscode te onder tekenen, daar in staat dat je altijd de welzijn van de hond voor zult zetten.

Daar in mag je dus ook geen gebruik maken van correcties op wat voor manier ook, dus ook geen halti's, gentle leaders en natuurlijk al helemaal geen slipkettingen of stroombanden.
Maar bv ook niet een plantenspuit of blikje met steentjes.

Alles wat je doet moet zijn voor de welzijn van de hond. Hond georiënteerd dus.

Verder als je niet zo ver wilt gaan als ik, zou ik gewoon kiezen welke opleiding het beste bij jou past en die erkenning laten zitten, want alpha is eigenlijk vriendjes politiek..

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

Cootje: Ja, ik had het inderdaad over Quiebus, ik heb nl via het haags dierenccentrum ook puppy cursus en basistraining voor Dizzy gedaan. Vandaar dat ik ook uitkwam bij Quiebus. Heb daar ook niets op aan te merken, ze waren erg hond gericht. Alleen omdat Barneveld eigenlijk nog bezig met erkenning en volgens mij is het ook MBO niveau. Welke beroepsgroep bedoel je dan? Aangezien ze dus niet zijn erkend door bijvoorbeeld Alpha/Raad van Beheer etc? ;-)

Gerdine: Ontzettend bedankt voor je reactie, heb ik erg veel aan! Ik ga ook even googlen naar Raili Halme en het klinkt goed dat je je gaat inschrijven bij PDTE. Ik geloof ook echt in het welzijn van de hond en ben tegen het gebruik van correcties etc.
Oke, dus Alpha is eigenlijk vriendjespolitiek :'( Ik vroeg mij ook al af, hoe de vereniging is onstaan, want iedereen kan zo een vereniging opzetten natuurlijk. En ook erg vreemd dat alleen dogvision en Martin Gaus erbij zijn aangesloten, want er moeten toch echt ook andere opleidingen zijn :-)
Waarom heb jij gekozen voor Raili Halme?

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

Cootje: Heb jij een opleiding gedaan in Barneveld?

honden page profiel cootjecootje 3 doggies

honden foto van cootje

mijn opleiding bij de K.U.L....om verwarring te verkomen O-) katholieke universiteit leuven

de modules bij de opleiding die ik aangaf...voldoen aan de hoogste eisen om...als erkend uit de bus te komen
je kunt bij dierenartsen in jouw omgeving bijvoorbeeld vragen hoe ze tegen over die opleidingen..je kunt er een heel eind mee op weg...staan :'(

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" want alpha is eigenlijk vriendjes politiek "

Nou Gerdine, waar haal je dat vandaan? Dat is gewoon onzin. Alpha is een vereniging en zoals in iedere vereniging wordt er door de ledenvergadering beslissingen genomen. Is dat vriendjes politiek? Ik ben aangesloten bij Alpha en geloof me daar is niets vriendjespolitiek bij. Je moet gewoon een opleiding gedaan hebben en jaarlijks bijscholen. En ik gebruik in princiepe positieve methodes en daar ga ik heel ver in, maar ik maak soms wel bijvoorbeeld gebruik van een halti. Dat kan namelijk een hulpmiddel zijn wat de controle terug geeft. Dat wil niet zeggen dat hij voor altijd is, maar kan een tijdelijk hulpmiddel zijn. En zo zijn er nog meer dingen waar ik geen bezwaar tegen heb. Uiteindelijk is dat toch beter voor het welzijn van de hond.

Ik zie hier in de regio ook quibus gedragstherapeuten die geen hulpmiddelen gebruiken, maar wel heel snel overgaan tot euthanasie. Tja .......... dat zie ik dan weer als een niet zo positieve methode.

Ik heb de opleiding via dogvision gedaan en ik was zeer tevreden over deze opleiding. Zeer wetenschappelijke achtergrond en dat wilde ik ook. Ik ben in eerste instantie begonnen met deze opleiding omdat ik geen goede boeken over hondengedrag meer kon vinden, die ik nog niet gelezen had. Ik was in eerste instantie niet van plan om ook echt gedragstherapeut te worden. Toen ik er mee bezig was vond ik het wel zo leuk dat ik het ook actief ben gaan doen. MAAR als hobby. Je wordt er niet rijk van en je kunt er niet je brood mee verdienen. Ik heb op dit moment zo'n 1 tot 2 honden per week, maar de meeste gt's hebben er minder. Ik zie ook heel veel gt's om mij heen stoppen omdat het soms ook echt zwaar is. Dan heb je heel erg je best gedaan en dan wordt de hond alsnog ingeslapen. Dat is soms heel moeilijk en dat went ook niet. Ik kan het nu wel wat beter naast me neerleggen. Ik kan niet de hele wereld verbeteren, maar iedere hond die wel geholpen is, is er weer een en dat geeft een enorme voldoening.

honden page profiel Linda Linda 3 doggies

honden foto van Linda

Quiebus!! ;-)

honden page profiel Bugs      **Taz**Bugs **Taz** 3 doggies

honden foto van Bugs      **Taz**

ik doe de opleiding op dit moment bij O&O. Net zoiets als Quiebus
Hoop dat je er iets aan hebt.

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

Bassie: Ok, dat is het vervelende met een niet erkende opleiding! Dat is wel iets waar ik echt heel goed over na wil denken, omdat de opleiding ook best een hoop geld kost en natuurlijk heb ik ook wel bedacht dat je dit niet direct terugverdiend, behalve dat je er plezier in moet hebben. Wetenschap is ook interessant, maar de vraag is of je niet alleen onderzoekend bezig bent, terwijl het natuurlijk ook goed heel veel in de praktijk te leren. Waarom heeft Alpha alleen Dogvision en Martin Gaus erkend. Dat moeten meer redenen zijn, dan alleen het gebruik van hulpmiddelen bij honden denk ik! :-)
Ontzettend bedankt voor je reactie, weer meer stof om over na te denken
;-)

Linda/ Taz: Waarom Quiebis of O&O

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Nee, wat ik bedoelde met wetenschappelijke achtergrond is dat ze alleen de theorie gebruiken die wetenschappelijk bewezen is.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

je kunt alpha ook bellen en vragen waarom alleen dogvision en gaus. dan weet je het zeker.

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

bassie: Dankjewel voor je info :-)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Mijn hond had met Quiebus nooit van zijn probleem af gekomen. Ik zou zeggen: neem de opleiding die jou zo breed mogelijk opleid. Of je bepaalde vaardigheden dan later gebruikt of niet is een tweede, maar dan héb je ze in ieder geval voor het geval je ze nodig hebt.

Een kok kan ook taartjes bakken, maar niet iedere bakker kan koken. ;-)

honden page profiel Bugs      **Taz**Bugs **Taz** 3 doggies

honden foto van Bugs      **Taz**

ik ben bij O&O de cursus gaan volgen, omdat het meeste aansloot bij wat ik voor ogen had. Positieve training!
En dan heb je ook nog dogvision, maar die is weer wat duurder.
Dus zo ben ik bij O&O terecht gekomen.

honden page profiel Mimi Mimi 2 doggies

honden foto van Mimi

Ik ben 10 jaar lid geweest van Alpha en daar uit onvrede weggegaan. De onvrede kwam bij mij vooral door de strakke regels. Ik ben nu bezig een deel van de opleiding Van Raili te volgen ( helaas niet helemaal ivm het Engels dat ik slecht beheers het huiswerk wordt te moeilijk voor mij) maar ik voel me hier veel prettiger. Er wordt ook echt naar het welzijn van de hond gekeken en ze zijn er allemaal om je te helpen. Verder wil ik hierna ook lid worden van de PDTE.

honden page profiel delilah, (mede)baasje van drumdelilah, (mede)baasje van drum 3 doggies

honden foto van delilah, (mede)baasje van drum

" Quiebus!! ;-) "

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

Ik heb het idee dat er mensen zijn die denken dat bij leden van Alpha het welzijn van honden geen prioriteit heeft. Daarom heb ik even een stukje van de gedragsregels gecopieerd waaraan leden zich moeten houden. Er is ook een klachtenregeling voor als je vindt dat een gt zich niet aan deze regels houdt.

"
1. De gedragstherapeut zal, naar zijn beste vermogen er naar streven elke hond de meest adequate behandeling te geven, waarbij het welzijn van de hond uitgangspunt behoort te zijn.

6. De gedragstherapeut zal geen handelingen verrichten, welke in strijd zijn met beroepsethische opvattingen of met de gedragsregels welke voor gedragstherapeuten voor honden gelden.

7. De gedragstherapeut zal, vanuit het respect voor de eigen waarde van het dier, naar beste vermogen en oordeel handelen om het soortspecifieke, fysiologische en ethologische welzijn en de gezondheid van het dier te bevorderen.

9. De gedragstherapeut zal, zowel in zijn functioneren van gedragstherapeut als daarbuiten, zich in zijn contacten met honden gedragen als van hem mag worden verwacht op basis van deze gedragscode. "


Zoals je ziet staat welzijn als eerste en zevende genoemd.

honden page profiel cootjecootje 3 doggies

honden foto van cootje

tis eigenlijk niet zozeer niet erkende opleidingen.....het beroep van gedragstherapeut voor honden,tegenwoordig ook wel kynologische gedragstherapeut genoemd ,kent geen wettelijke bescherming O-) bronvermelding...alpha O-)
alpha is een vereniging...met het idee...gedragscode..van dat leden altijd up to date moeten zijn
om een soort erkenning te krijgen en uit te springen bij andere die niet aangesloten zijn...

de opleiding O&O...wordt ook vermeld...bij raad van beheer..op hun site wordt je zelfs ook naar hun verwezen :-D bronvermelding..raad van beheer O-)

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marieke

Volgens mij heeft O&O geen eigen opleiding tot gedragsteherapeut, maar een opleiding tot Kynologisch instructeur. De opleiding voor gedragstherapeut volg je dan bij Dogvision. Net zo goed als je delen van de opleiding van Dogvision volgt bij O&O.

Ik doe ook de opleiding voor gedragstherapeut bij Dogvision (en heb de opleiding voor Kynologisch Instructeur gedaan bij O&o), wat ik erg prettig vindt is de wetenschappelijke basis van de opleiding en het feit dat er heel veel aandacht wordt besteed aan de onderliggende theorie. In principe kun je met die theoretische basis elke kant op die je wil (en dat gebeurt dan dus ook in meer of mindere mate!!). Ik volg omdat ik me daar (natuurlijk) erg voor interesseer diverse seminars en lezingen (oa Emily Larlham, Grisha Stewart, deRoedel, Turid staat nog op mijn verlanglijstje) en ga naar diverse workshops om zo te kijken hoe andere trainers te werk gaan. Je visie wordt dus mn bepaald door wat je zelf met deze opleiding doet en daar is ook ruimte genoeg voor.

honden page profiel Sanny en PurcySanny en Purcy 3 doggies

honden foto van Sanny en Purcy

Ik volg zelf de opleiding bij Quiebus. Zeer tevrede over!

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Zelf voelde ik mij niet thuis bij O & O, Martin Gaus en de rest.

Via, via kwam ik uit bij Dogcity en zij verzorgde instructeurscursussen. Ik heb daar 9 dagen van gedaan en sindsdien vele workshops gevolgd. O.a. Ralie Halme, Emily Larlham.

Dit jaar staan op het programma Turid Rugaas, speuren van Anne Lill Kvam, cirkeltraining, inspiratiemiddagen bij hondenschool de Laar, workshop wedstrijdspanning van Teamup.be. Gisha Stewart weet ik nog niet, ik heb het boek en de dvd en die moet ik nog bestuderen en dan beslis ik het.

Ik heb hier een fijne mix van gemaakt en daar bestaan mijn lessen uit. Ook de privelessen bekijk ik zo.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Bassie,

Vriendjes politiek in de zin van, als je geen opleiding gedaan heb bij martin gaus of dogvision, ben je bij definitie al slecht en zal je nooit erkend worden door hun.

Het is niet objectief, wat bij erkenning wel zou moeten.

Het is gewoon een vereniging die zichzelf uitgeroepen heeft tot het geven van erkenningen. Dat zou hetzelfde zijn als ik nu een vereniging begin en dan beslis welke mensen wel of niet goed genoeg zijn.

Ik hou daar niet van.

Bij de PDTE maakt je opleiding niet uit, je hoeft niet eens trainer te zijn, ook dierenartsen en trimmers kunnen zich aanmelden.
Het enige wat je bij hun zegt is dat je aan hun code of ethics houd.

Dit is bij Alpha zeker niet het geval..

Btw heb ik een mede cursist die wel haar brood verdient met haar hondenschool, dagopvang en therapie. het kan dus wel..

honden page profiel S en ZS en Z 3 doggies

honden foto van S en Z

Het is inderdaad jammer dat het geen erkend beroep is.
Wel kan je er zelf voor zorgen dat je zoveel mogelijk info binnenhaalt en kijkt wat werkt voor jouw.
Zo heb ik bijvoorbeeld thuis studie's gedaan maar ook opleidingen gedaan.
Maar waar ik zelf nog het meest aan had waren de lezingen van andere gt's.
En boeken lezen verschillende opvoed methodes en dan niet alleen lezen maar bestuderen en kijken waarom een bepaald ding wel of niet werkt.En altijd bijleren en verder gaan.Niet stoppen bij 1 of 2 papiertjes. Documentaires en honden onderling bestuderen.En waar ik veel van leer zijn de consulten die ik heb.
Echt rijk er van worden doe je niet helaas.Helemaal omdat iedereen zich gt kan noemen tegenwoordig.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Vriendjes politiek in de zin van, als je geen opleiding gedaan heb bij martin gaus of dogvision, ben je bij definitie al slecht en zal je nooit erkend worden door hun. "

Dat is wel een beetje kort door de bocht.

" Bij de PDTE maakt je opleiding niet uit, je hoeft niet eens trainer te zijn, ook dierenartsen en trimmers kunnen zich aanmelden.
Het enige wat je bij hun zegt is dat je aan hun code of ethics houd. "

Dan zegt dit dus helemaal niets over je inhoudelijke kennis. En dat vind ik zelf wel heel belangrijk. Kijk dat de bakker op de hoek zich aan die "code of ethics" houdt is prima, maar dat zegt niet zo heel veel over zijn kennis van honden.

Uiteraard zijn er mensen die er hun brood mee verdienen, maar dat zijn wel de uitzonderingen.

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

Bedankt voor alle reacties! Ik vind het heel fijn dat jullie eerlijk zijn over opleiding etc. Het blijft erg moeilijk, maar ik heb er zeker wat aan jullie tips etc. Ik heb een reactie gehad van Nelis Verhoeven en zij hebben een totaal andere aanpak als Dogvision, O&O en Martin Gaus, naar eigen zeggen wat betreft het roedelverleden, ze vinden dit een verouderde aanpak. Ik ben daar zelf ook mee eens! Maar dat wil niet zeggen dat ik Dogvision, O&O,Gaus niet goed vind. Diz zit op speuren en onze trainster doet zelf een opleiding bij Dogvision, omdat ze zelf het universitaire aanpak goed vind. Quiebus ken ik dus zelf door de cursussen, die we met Diz hebben gevolgd. Heb ik zelf ook niets op aan te merken, volgens mij heb ik meer een probleem met de erkenning van het vak en dus ook de opleidingen. Zelf vind ik het erg vervelend, dat die erkenning er niet is, terwijl de opleidingen best wat kosten. Wat betreft het rijk worden :-) dat had ik ook niet verwacht! Ik zag het meer als een extra, in combinatie met andere dingen, maar ik wil ook meer in de dierenwereld gaan zitten, omdat ik dat van kinds af aan al heb gewild, maa andere keuzes heb gemaakt en nu denk ik, laat ik eens doen wat ik echt leuk vind, maar ik vind dus een erkenning van het vak erg belangrijk, dus ik moet er nog wel over nadenken. Het is op dit moment een beetje zoals het beroep coach, wat iedereen ook zomaar kan worden en daar is ook een wildgroei onstaan en dat gevoel heb ik ook een beetje gekregen met gedragsdeskundige.

Ook grijpt elke opleiding wel naar de wetenschap en de vraag is, wat nu een goede methode is, lijkt een beetje wat ik nu met met Diz toepas qua opvoeding, een beetje Turid, een beetje Quiebus, beetje eigen gevoel, tips van hondenpagers ;-) etc en zo voel ik het nu ook echt met de opleidingen.

Vinden jullie die erkenning niet zo belangrijk? Anders denk ik dat ik daar te moeilijk over doe O-)

honden page profiel  Dizzy Dizzy

honden foto van  Dizzy

Sandy Ziva: Hoe meer ik erover nadenk...is wat jij zegt denk ik het beste, alleen ik denk bij mezelf dat ik moeite heb met de niet erkenning en ik vind het zo raar dat het niet erkend is, want zo kan iedereen zich dus GT noemen en wat voor advies krijgen baasjes dan? Heb je dan niet gevoel dat je alle info tot je neemt en leert en dat je straks bij iemand advies geeft, terwijl je klant weet dat je beroep niet erkend is?

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Het is dat ik via via bij onze trainster uit kwam, maar ik zat eerlijk gezegd al te kijken naar erkende trainers. Dat vind ik wel belangrijk namelijk, omdat iederéén zich trainer kan noemen. Als ze erkend zijn weet je in ieder geval dat ze een opleiding hebben gehad en niet gewoon "drie honden hebben gehad". Tijdens het wandelen kom je zoveel mensen tegen die het beter weten, die mensen kunnen zich allemaal trainer noemen. Dan wil ik toch wat meer zekerheid, óf op zijn minst jaren aantoonbare ervaring bij een hondenschool of -club.

honden page profiel cootjecootje 3 doggies

honden foto van cootje

erkenning....bijvoorbeeld opleiding volgen bij quiebus....staat hoogaangeschreven....zorgen dat je na heel veel blokken je diploma haalt....dan mag je je kynologische gedragstherapeute noemen

dat is erkenning...diploma...en die kun je aan iedereen laten zien ;-)

bassie....waarom denk jij dat het uitzonderingen zijn gedragstherapeuten die hun boterham ermee kunnen verdienen O-)

honden page profiel S en ZS en Z 3 doggies

honden foto van S en Z

@Dizzy

Het is inderdaad jammer dat het geen erkend iets is.En dit komt denk ik ook mede door de vele wegen die naar Rome leiden.
Het enige wat je kan doen is jezelf niet voor de gek houden en denken dat je alles al weet(bij wijze van).Maar altijd door gaat met leren en ervaring opdoen zodat je zeker weet als je een keer een consult hebt je ook wat kennis in macht hebt.
Zodat je inderdaad niet zegt ''ik heb honden gehad'' als er gevraagt word naar je kennis;-)
Want naar mijn idee ben je nooit uit geleerd.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Kale plekker Chow Chow
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^