Dominantie theorie achterhaald - wat zijn jouw ervaringen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel bassiebassie

@Monique
Als eerste moet je er wel van uit gaan dat een hond geen robot is en dus ook soms iets anders reageert dan je zou willen op dat moment. Je kunt je ook afvragen of je zelf altijd precies doet wat er van je gevraagd wordt. Ik denk dat je soms ook niet meteen of zelfs helemaal niet reageert of doet wat er gevraagd wordt. Wat dat betreft verschillen honden dus ook niet zo heel veel van mensen. Voor wat betreft de blijf oefening. Dat zul je eerst helemaal op moeten bouwen en zelfs dan kan het een keer gebeuren dat hij het een keer niet doet. En dan? Dan zet je hem gewoon weer terug en maak je het voor die keer weer wat makkelijker zodat je de oefening toch nog met succes kunt afsluiten. Volgende keer weer eenvoudig beginnen en weer rustig opbouwen. Moet ik dan boos worden omdat zijn motivatie die dag een keer niet zo groot is? Of omdat je veel te lang door bent gegaan met oefenen? Nee hoor. Ik moet er niet aan denken. Gewoon genieten van de dingen die wel goed gaan en ik weet zeker dat dat er veel meer zijn dan de dingen die niet goed gaan.

Ik trek niet aan de lijn. Het enige wat ik nog wel doe is de andere kant op lopen en de hond meenemen. Op die manier wordt de afstand tot de prikkel heel snel kleiner waardoor de reactie van de hond afneemt en hij weer bereikbaar is voor iets anders. En waarom trek ik niet aan de lijn? Omdat een hond daar niets van begrijpt. Zou hij het wel begrijpen, dan zou hij het namelijk niet meer doen. Ik zie het ook niet als een overwinning van de hond, maar gewoon als iets wat gebeurt en als ik het echt niet wil dan moet ik beter opletten.

Maar je geeft het zelf ook al aan: "en je hebt iets niet kunnen voorkomen" Dus jij heb iets nagelaten, bijvoorbeeld niet goed opgelet. Daarvoor kun je toch je hond niet straffen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie theorie achterhaald - wat zijn jouw ervaringen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

nou zoals je al eerder had gelezen corrigeer ik ook als het moet.
Maar het ligt aan de correctie manier. Is dit fysiek, of verbaal en hoe "hard" dan.

Verder vind ik het niet raar als jou hond uiteindelijk niet meer komt, of half ineengedoken als hij op z'n lazer krijgt als hij er is. Dit heeft niet met positief opvoeden te maken, maar met logisch nadenken..

Verschil van opvoeding nu en toen is dan wel dat de honden vroeger op hun rug gingen liggen als ze wisten dat het fout ging.(

Je hond wist niet wat hij fout deed, alleen zag hij de reactie die de baas zou geven..

Dit is een grote vergissing bij mensen, denken dat de hond schuldgevoel kent.
Dat kent hij echt niet, hij ziet alleen jou reactie en reageerd daar op.. Of hij herinnerd een voorgaande reactie.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Maar je geeft het zelf ook al aan: "en je hebt iets niet kunnen voorkomen" Dus jij heb iets nagelaten, bijvoorbeeld niet goed opgelet. Daarvoor kun je toch je hond niet straffen?

Precies hier heb een goed voorbeeld van.

Vandaag was ik bij de lieve mensen van stichting wat nou vechthond.
We hadden een discussie over corrigeren.
Zij gaf als voorbeeld, dat zij met een rottweiler(let op, alle honden daar hebben een incident gehad, meestal bijten, en zijn er dus voor hertraining) de poort uitliep en er daar de buurman stond met zijn jack russel. De rottie was dus niet meer te houden omdat hij wou aanvallen.

In mijn ogen was dit heel dom, want zij had eerst kunnen kijken of er iemand aankwam(zeker omdat bleek dat de schutting niet heel hoog was) en dus kunnen wachten tot die man voorbij was. Nu moest ze de hond dus corrigeren en mee trekken.

Je moet constant bezig zijn met je omgeving verkennen, mocht dat voor je hond nodig zijn. Maar ook bij makkelijke honden, want jou hond is miss heel lief, maar andere miss ook niet.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Een eindeloze discussie, je hebt nog extreme aanhangers van de vroegere methodes en denk wijzes.

Ik vroeg me iets af, en ik denk dat dit hier ook past, namelijk; Waarom plast een reu bijna overal tegenaan? Wat betekend het als ie tegen mensen aan plast?

Werk nu in het asiel namelijk, en een reutje plaste vol tegen de rug van een andere werknemer aan, en kreeg direct de stempel ''Dominant''.

Zoals jullie weten is dat niet mijn denkwijze, maar ik heb ook totaal geen ervaring met reuen.
Waarom doen ze dit?

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

markeren kan verschillende dingen zijn.
Maar markeren is altijd communiceren, nu er achterkomen wat ze zeggen ;-)

kan onzekerheid zijn, kan een kalmerend signaal zijn(hoort een beetje bij elkaar)
Of territorium, maar dan plassen ze niet tegen mensen aan.

Dominant plassen, nee daar geloof ik niet in, maar ik zal vast veel tegen standers krijgen O-)

mag ik vragen welk asiel(mag ook via pb)

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan

honden foto van De Mecheltjes clan

@Catlin dat ligt ook aan de hele situatie, het complete plaatje van de hond, lichaamstaal ect,ect

Om maar meteen de titel dominant aan de hond te geven is wel erg voorbarig.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

@Gerdine; Ik stuur je zo een PB!

@Wilma; Dat vind ik ook, dat is ook absoluut niet mijn denkwijze.
In het asiel werken ze op de positieve manier, maar zijn ook erg van de dominantie-stempel, zonder dat ze een totaalplaatje kennen.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Petra kan de humor ervan in zien als haar hond een commando/regel niet uitvoert en ziet dit als overwinning van de hond.

Dat heeft eerlijk gezegd niet betrekking op het negeren van commando's. Ik bedoelde het in andere context.

Ik heb gewoon spelenderwijs en positief mijn honden commando's geleerd. Geen dwang, geen macht, maar een dusdanige prikkel aanbieden waardoor de hond er zelf voor kiest om het commando op te volgen. Dit kun je zelf zo verfijnen waardoor ze uiteindelijk het commando fluisterend of met lichaamstaal zelfs gehoorzamen. Allemaal geleerd uit vrije wil door middel van het aanbieden van een hele sterke prikkel. Door te voorkomen dat ongewenst gedrag ook maar iets oplevert, door de situatie te manipuleren.

Vrije keus door mij gemanipuleerd dmv van en sterke bekrachtiger die 'ons' bind en sterker is dan alle verleiding om ons heen. Waar dit voor de ene hond een blokje kaas is, vraagt dit voor de andere hond veel meer creativiteit om iets uit de kast te trekken wat sterk genoeg is. Voor Lily is dit spelen met (jagen op) de bal. Zo leer ik mijn honden dat het ze echt iets oplevert en creeer ik een sterke band en wisselwerking. Dwang is namelijk helemaal niet logisch en ook niet leuk, vind ik.

Zo ook het eerder genoemde voorbeeld is al een sterke prikkel ; als je gaat wandelen en je wilt dat de hond eerst rustig bij de deur leert wachten kun je de situatie zo manipuleren dat je er beiden je voordeel uit haalt. Onrustig, getrek, voor mij uitsprinten levert namelijk helemaal niets op (en ik heb de tijd wel). De hond gaat leren dat rustig zitten wachten voor vertrek wel iets oplevert, namelijk, we gaan. Dat kwartje valt echt en is effectiever dan de hond onder dwang op af en blijf zetten. Met dit in het achterhoofd kun je echt een situatie creeren waarin je samenwerkt.

Zo hebben ze dus beiden goed leren luisteren, maar zoals eerder gezegd 'lees'ik de hond en de situatie, anticipeer ik, voorkom ik en stuur ik om te zorgen dat missers zelden voorkomen. Goed timen van het roepen dus, aanlijnen wanneer je weet dat je in een risicozone bent (de hond, de situatie). Een hond is namelijk geen robot, dus weet waar de valkuilen zijn! Als ik te laat ben met voorzien dan kan het gebeuren dat een heerlijke rotte vis (die daar gisteren ook al lag O-) ) net even aantrekkelijker is. Dan ga ik dus niet roepen, ik ben te laat en weet dat ik omdat ik te laat ben geen sterkere prikkel meer kan bieden, ze heeft haar beloning al. (haar gelukje ;-) en dat is dus mijn humor) Ik roep haar dus niet en ga haar halen. Heel rustig leg ik de rug van mijn hand tegen haar flank en zeg kom of ik lijn haar even aan.

Wat ik geweldig vind is dat door de wijze van training er een sterke band is waarin we echt samenwerken. Het is vooral de manier waarop ze hierin met mij communiceert. De onderlinge communicatie waarin we 'overleg' voeren over de opties die er zijn. Omdat ik gemerkt heb dat ze hierdoor vele malen beter is gaan luisteren dan wanneer ik een ik heers en beheers regime er op na houd. Door bovenstaande training leer je ook echt communiceren met elkaar. ALS ik een commando geef dan dient dit ook opgevolgd te worden, anders heeft het commando geen enkele waarde. Ik geef Lily wel wat tijd om het eventuele 'conflict' in haar koppie te beslechten als dat er mocht zijn en ook let ik goed op met mijn timing.

Of als je met je hond wandelt aan de lijn en normaal is de lijn altijd slap en ze ziet een konijn voor het eerst en wilt er als een bezetene naar toe en trekt je arm haast uit de kom.

Ik sta stil. Dit getrek levert helemaal niets op. Loop je gewoon dan komen we ergens, loop je als en betzetene komen we nergens.

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

@Mack

Eigenlijk vind ik dat Gerdine gelijk heeft hoor, je hond komt en dat zou een feestje moeten zijn want hij is er! Dat je je beloning aanpast aan het snel of minder snel uitvoeren van de opdracht begrijp ik. Maar een correctie is toch wel heel sneu want dan begrijpt de hond toch niet meer dat het fijn is om bij je te komen...
Ik ben zelf absoluut niet tegen corrigeren, een strenge blik, een "nee" of een touch moet kunnen en is bij Mambo ook echt noodzakelijk maar wel op het juiste moment. En dat is niet als hij blij komt aangelopen voor een spelletje waar ik hem voor uitnodig.
Ik snap dan ook niet wat de logica is achter jouw aanpak en blijkbaar die van vele anderen...

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Of als je met je hond wandelt aan de lijn en normaal is de lijn altijd slap en ze ziet een konijn voor het eerst en wilt er als een bezetene naar toe en trekt je arm haast uit de kom.

Ik sta stil. Dit getrek levert helemaal niets op. Loop je gewoon dan komen we ergens, loop je als en betzetene komen we nergens.

Of ik loop uit de situatie als dat veiliger, gewenster en mogelijk is. Met Jip kan dat prima, maar met mijn vorige 55 kilo DH kon dat nog wel eens een probleempje zijn, zodra ik ik been optilde om een pas te zetten trok hij me onderuit. ;-)

honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

" @Mack Eigenlijk vind ik dat Gerdine gelijk heeft hoor, je hond komt en dat zou een feestje moeten zijn want hij is er! Dat je je beloning aanpast aan het snel of minder snel uitvoeren van de opdracht begrijp ik. Maar een correctie is toch wel heel sneu want dan begrijpt de hond toch niet meer dat het fijn is om bij je te komen...
Ik ben zelf absoluut niet tegen corrigeren, een strenge blik, een "nee" of een touch moet kunnen en is bij Mambo ook echt noodzakelijk maar wel op het juiste moment. En dat is niet als hij blij komt aangelopen voor een spelletje waar ik hem voor uitnodig.Ik snap dan ook niet wat de logica is achter jouw aanpak en blijkbaar die van vele anderen... "


Weet je wat ik nou niet snap, dat je reageert zonder te lezen. Ik schreef nota bene: Mack hebben we het niet terug willen komen afgeleerd door het lokken met een speeltje en daarna een verbale uitbrander.

is bij Mambo ook echt noodzakelijk maar wel op het juiste moment

En is bij Mack dus ook op het JUISTE moment.

honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

En dat is niet als hij blij komt aangelopen voor een spelletje waar ik hem voor uitnodig.

Btw, niks spelletje, als ik hem roep is dat geen spelletje, maar moet hij gewoon komen. Punt uit.

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

Na 2 honden te hebben opgevoed zonder snoepjes, luisteren ze buiten gewoon goed en nummer 3 was en is een makkie. Met 2 honden 3 cursussen gedaan met de laatste niet en ook zij luistert heel makkelijk.
Als ik dat allemaal zo lees hier wordt ik ontzettend moe, al de theorieën ik vind het allemaal te moeilijk .Doe je cursus en wees consequent,en praat met een zachte stem en schreeuw niet want hij hoort meer dan je denkt. Je moet ook haast gestudeerd hebben om dit te volgen .Ik heb het geprobeerd maar ben na pagina 5 afgehaakt maar wilde dit toch even kwijt.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Irene, niemand verplicht je mee te lezen hoor..

En mack:

Mack hebben we het niet terug willen komen afgeleerd door het lokken met een speeltje

En dat is niet als hij blij komt aangelopen voor een spelletje waar ik hem voor uitnodig.
Btw, niks spelletje, als ik hem roep is dat geen spelletje, maar moet hij gewoon komen. Punt uit.

Je spreekt jezelf tegen ;-)

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

Het houden van een hond is geen wetenschap.

Het zou wel leuk zijn als we allemaal mee konden praten maar dit gaat mij te ver ,genieten van je hond kan dat nog!!

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Wie zegt dat wij dat niet doen? Wij genieten alleen ook van het kijken waarom een hond iets doet.

Sommige van ons, verdienen hier ook ons geld mee, dan kunnen we wel een beetje flierenfluitend te werk gaan.
Maar jij zegt ook ga naar je cursus, en door wie moeten die gegeven worden als niet door mensen zoals wij?

honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

Welnee Gerdine, ik spreek mezelf niet tegen.

met dat speeltje nodig ik hem niet uit om te spelen, maar om zijn aandacht te trekken. :-D

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Maar ziet hij dat ook zo?

Daar gaat het toch om, hoe denkt je hond.

hoe wij denken is ondertussen wel duidelijk..

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

@Irene,

Met de manier waarop ik met mijn honden samenwerk, leer en plezier maak genieten ik en zij enorm.

Een ieder geeft zijn eigen invulling daaraan, maar als ik het zou doen als bv Mack, zouden zowel ik als mijn honden daar gewoon veel minder plezier aan beleven.

Ik heb geinvesterd in mijn twee verschillende type honden. Door te begrijpen hoe de leerprincipes werken kan ik daar juist heel ontspannen en spelenderwijs op in spelen. Juist met plezier en ontspaning.

Ik besef ook goed dat het beschrijven van mijn ervaringen en belevenissen heel persoonlijk zijn. Uitgangsprincipe is alleen wel weten hoe een hond leert en vooral weten hoe je vanuit die principes ingang vindt bij jouw unieke hond.

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Bassie...De vergelijking met de mens dan... als ik geen zin heb om te werken moet ik evengoed opstaan om te gaan werken. Als mijn motivatie die dag niet goed is, moet ik mezelf bij elkaar rapen om toch goed werk te verrichten. Als er iets van me gevraagd word moet ik het evengoed uitvoeren. Ik verwacht dit van me hond ook. Ik kan me niet permiteren dat ik de ene keer toe sta dat de honden tegen mensen opspringen omdat ze toevallig geen zin heeft om te luisteren omdat ze haar dag niet heeft :-)
Nogmaals ik heb het hier steeds over het feit als je honden weten dat het niet mag, weten hoe ze zich moeten gedragen en weten wat een bepaald commando inhoud en dit ook kunnen. En niet de hele weg ernaar toe om het gedrag aan te leren.

ps.. de andere kant oplopen met mijn hondjes is erg moeilijk als ze hun zinnen op iets hebben gezet. Dat is net zoiets als een vrachtwagen de andere kant opduwen. Ze leggen hun hele gewicht in de riem om daar te komen waar ze willen, dus heeft ook stil staan absoluut geen zin. Ze zijn zo sterk ten opzichte van mijn kracht dat zelfs als ik genageld aan de grond sta dat ze mij van mijn plek trekken. Dat ik aan de lijn een trekje geef is om ze weer ff alert te maken. Aangezien ze dit niet gewend zijn... doordat ze bijna altijd met een losse lijn lopen, worden ze dan wel ff overdonderd, zo van wat is dit nu. Ze weten heus wel dat het trekken niet het gewenste resulaat oplevert omdat ze dit is geleerd door stil te staan, te belonen etc.. Anders zouden ze altijd wel trekken. Maar welke prikkel ze ook krijgen, ik wil het gewoon nooit hebben en als het enige middel dan een boze nee of een trekje aan de riem is wat op dat moment wel voor mijn honden werkt dan zal dat hetgeen zijn wat ik zal gebruiken. Voor dat een trekje aan de riem door enkele van jullie verkeerd wordt opgevat, het is geen ruk of dergelijke. Als je mij en mijn postuur tegenover die van mijn honden zou zien zou je wel begrijpen dat mijn trekje niets meer voorstelt dan hun te overrompelen en hun aandacht te krijgen. Het is net zoiets als krabben als je jeuk hebt O-) :-D

Dat ik zelf niet alles heb weten te voorkomen.. wil niet zeggen dat ik alles maar moet toestaan en al helemaal niet als ze weten hoe het moet en niet moet. Ik heb ook een hele goede band met mijn honden, belonen en voorkomen is het uitgangspunt maar soms werkt dit niet, lukt dit niet en is corrigeren het enigste wat werkt. Ik heb nog nooit gemerkt dat hierdoor de band tussen ons in het geding is gekomen.

Misschien zou ik er ook anders tegenaan kijken bijvoorbeeld met een trekje aan de riem als ik hond zou hebben die minder krachtig is. Geen hond die qua formaat groter is als jezelf en geen hond die 10 keer zo sterk is als dat jij bent. Of als ik een hond zou hebben die altijd en alleen maar te paaien is met eten en belonen. Of zou ik mijn hond niet corrigeren als hij wel een keer opspringt naar mensen terwijl hij weet dat dit niet mag en ook normaal laag blijft. Misschien zie ik het dan ook een keer door de vingers en ga dan een paar stappen terug. Maar mijn honden kunnen met 1 sprong een ander mens op de grond omduwen met alle gevolgen vandien. O-) :-D

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Mochten we dan toch een koppeling maken naar het menselijk gedrag (heb het liever niet, maar even als voorbeeld).
Het uittesten van de baas zoals sommige zeggen, het af en toe niet willen luisteren.
Blijven bijna alle honden niet gewoon pubbers?!.
Of mogen we er vanuit gaan dat een hond zich ten alle tijden volwassen gaat gedragen op ten duur.
Volwassen als rustig en goed luisterend??

Hoort een hond van zich zelf uit gewoon goed te luisteren naar z'n baas??
Of eisen we gewoon veeeeeelste veel?


honden page profiel MackMack

honden foto van Mack

Gewoon dat laatste, bovendien zijn "we" er veel te veel mee bezig

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

@Monique,

Je eist wel de ultieme perfectie van je hond. Het is overigens wel te trainen, de bijna perfectie. Vergt wel investering. Het alternatief is dat je dus iedere keer moet corrigeren als ze de mist ingaan, of leert je hond na een ruk het nooit meer doen?

Als mijn motivatie die dag niet goed is, moet ik mezelf bij elkaar rapen om toch goed werk te verrichten. Als er iets van me gevraagd word moet ik het evengoed uitvoeren.
Maar jij krijgt wel je salaris. Als jij zegt ik heb geen zin en je doet dat te vaak krijg je problemen. Bij vrijwilligerswerk is dat weer anders. Het is een gegeven dat mensen die naast hun salaris NOOIT complimenten krijgen voor hun functioneren zich veel makkelijker ziek melden. Dus ook hier is wel degelijk sprake van motivatie. Niet werken is geen inkomen of teruggang in inkomen.

honden page profiel Monique & Jaro & RonjaMonique & Jaro & Ronja

honden foto van Monique & Jaro & Ronja

Ik koppelde het menselijk gedrag terug naar Bassie, gezien hij deze insteek gebruikte. Ik ben ook geen voorstander om deze vergelijking te maken want alles kun je weerleggen en klopt dan uiteindelijk voor geen meter O-) :-D
Maar de laatste vergelijking van mij met het menselijk gedrag is als wij mensen de regels overschrijden er ook consequnties aan kleven. Een kind (pup, puber) word niet zwaar gestraft omdat hij zulke regels nog niet weet. Maar als een volwassene die ze weet de regels overschrijd dan hangt hem een boete of een straf boven zijn hoofd. En nog dichter bij huis, als je de schreef overgaat en je ouders weten dat je die regel weet, die is al herhaaldelijk geoefend en verteld en je doet het alsnog dan wordt er niet nog een keer gewaarschuwd. Dan krijg je bijvoorbeeld huisarrest O-) :-D
Maar ja... als we het mensenlijk gedrag ook nog in deze discussie gaan mengen snap ik er straks helemaal niets meer van :-D :-D

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

Wij zijn zelfs gestopt met de laatste cursus omdat het te bellerend werd.
Wij vonden dat irritant worden er werd te veel gepraat in plaat van oefeningen te doen.
Het mooiste was dat de persoon van de puppy klas, die alles beter wist zich ook bij onze cursus aansloot met haar eigen hond en een behoorlijk storend element was,ze eiste alle aandacht toen hadden we er genoeg van.
Een keertje is niet zo erg maar het gebeurde te vaak en daar was de cursus voor 2 honden te duur voor.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Maar ja... als we het mensenlijk gedrag ook nog in deze discussie gaan mengen snap ik er straks helemaal niets meer van

Gewoon lekker niet doen :-D Voor mij hoeft het ook niet ;-)

@Irene, ik ben met Lily cursus begonnen. Waardeloos, kon er helemaal niets mee. Ik ben lekker op mijn eigen spelenderwijs manier gaan opvoeden en trainen. We hebben lol, er zit geen spanning op, kan doen wat bij mij en de honden past. Heerlijk die vrijhijd.

En we vormen een goed team! :-D

honden page profiel Irene Emma. Irene Emma.

honden foto van Irene Emma.

En zo hoort het Petra@ genieten met je hond, dat is toch wat we willen. Teamwork.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Ik vraag me af over wat voor dominantie theorie we praten. De dominantie theorie die vroeger werd geleerd is idd achterhaald. Alleen de honden van vroeger zijn nog steeds dezelfde honden als tegenwoordig die zijn niet veranderd. Onze visies veranderen.

Dominantie betekend overheersen/overwicht.

Een directeur van een bedrijf heeft, afhankelijk van de mate van dominantie, overwicht over het personeel daarmee overheerst hij het personeel ook, de vraag is alleen op welke manier heeft hij dit voor elkaar gekregen en hoe reageert het personeel hier op. Heeft de directeur dit op een positieve manier voor elkaar gekregen dan is het personeel ook tevreden, heeft de directeur dit op een tiran achtige manier voor elkaar gekregen dan zal het personeel ook veel klagen en zal er ook veel verloop in personeel zijn, maar die tiran-achtige manier heeft in mijn ogen meer met onmacht te maken dan met dominantie.

Mijn kinderen zijn groot geworden onder mijn overwicht/overheersing, dit klinkt negatief maar dit hoeft niet negatief te zijn, het was een liefdevolle overheersing of overwicht, simpel om het feit dat ik hun heb geleerd wat goed en fout is of dat ik hun geleerd heb wat gevaarlijk is gewoon omdat ik van ze hou en ze zo goed mogelijk wil beschermen tegen alles, ook heb ik ze geleerd hoe ze zich moeten gedragen dat ze eerlijk moeten zijn ten alle tijde, dit viel in het begin niet mee, maar nu het pubers zijn begrijpen ze mij en houden ze van mij en hebben we geen geheimen voor elkaar, (mijn dochter vond zaterdag een Blackberry in de stad en smste mij hoe leuk ze dat vond, ik smste terug 'wauw wat leuk joh' meer heb ik niet gezegd, maar ze had toch het meisje weer opgezocht van wie deze telefoon was en heeft m terug gegeven, dus toen voelde ik me trots(heb ik toch iets goed gedaan in de opvoeding)

Wij overheersen/domineren of willen ook overwicht hebben over onze honden, de vraag is alleen op wat voor manier willen we dit voor elkaar krijgen. Honden overheersen elkaar ook, want gelijkheid bestaat nu eenmaal niet in de honden wereld, dit overheersen van elkaar zie je heel veel in het begin van pup af aan dan word iedereen afgetast en de positie worden bekend gemaakt als de posities bekend zijn is er geen reden meer om strijd aan te gaan om het nog eens te proberen, iedereen is dus tevreden met zijn positie en met zijn taak binnen deze positie. Maar kijk eens hoe honden dit voor elkaar krijgen, hier komt geen frustratie, boosheid of wraakgevoelens bij kijken, dit is een heel normaal tafereel wat zich afspeelt. Kijk eens naar de verschillen hoe wij mensen honden dingen duidelijk maken en hoe honden elkaar dingen duidelijk maken, hoe vaak reageren wij mensen uit frustratie? Of uit boosheid?

Dominantie is een heel normaal en positief iets, je kan dominantie misbruiken door koste wat kost de baas te worden over je hond(al heeft dit in mijn ogen niets te maken met dominantie maar meer met gebrek aan kennis) maar je kan dominantie ook toepassen op een positieve manier zodat je een leider over je hond word en dat de hond jou als leider accepteert, mocht je de hond dan aaien dan zal de hond dit aaien ook ervaren als liefdevol aaien, en als je de hond een keer corrigeert zal de hond deze correctie ook ervaren als een correctie en is in de meeste gevallen een hele lichte correctie al voldoende.

We moeten een beetje af van het idee dominantie is per definitie altijd hard straffen, hard corrigeren aan de riem, de hond op de rug gooien als ie zich misdraagt, slaan van de honden, dit heeft helemaal niets met dominantie te maken dit heeft veel meer te maken met onmacht niet weten wat je aan moet met de situatie, ook wordt er in de meeste gevallen zo gereageerd uit frustratie en boosheid. Zodra wij de hond aan de riem vast knopen moet hij doen wat wij willen dat ie doet, is dit niet een vorm van domineren? Ik vind van wel maar dit is een vorm van dominantie om de hond te beschermen tegen de gevaren op straat, dan moet de hond leren om rustig aan de riem te lopen en het liefst naast of iets achter maar iig mag ie niet trekken, om dit voor elkaar te krijgen moet je toch overwicht zien te krijgen over je hond? Als twee of meerdere honden aan het vechten slaan, trekken wij deze honden toch uit elkaar? Is dit niet een vorm van overwicht of dominantie van ons kant?

Iig ik vind dominantie helemaal niet negatief ik bekijk het alleen in een iets breder perspectief, en ik domineer over mijn honden en mijn honden hebben hier geen problemen mee omdat ik geen dingen bij hun doe waar zij niets van snappen en fysiek straf ik ze niet, mijn teef heeft ook wel flink gevochten omdat er soms wel eens een hond tussen zit die meent dat ze moet vechten maar ik stuur de teef weg met de stem en dat doet ze vervolgens ook en dat komt omdat ik bepaal wat hier in huis gebeurt en niet de honden, en daarmee ben ik dominant of leider of baas of rang-hoogste bedenk maar een leuk woord, maar volgens mij komt het allemaal op hetzelfde neer. :-)

honden page profiel BakarddyBakarddy

honden foto van Bakarddy

Toch grappig om te lezen dat het even niet uitmaakt hoe een hond dominantie zou zien.
Wij mensen willen gewoon een hond die luisterd, en niet af en toe z'n eigen plan trekt, dus niet gehoorzaam is.
Of een gemiddelde hond daar dan al toe in staat zou zijn maakt ons mensen niet uit..
Hoe hij bepaalde prikkels ervaart..maakt ons niet uit.
Wat zijn drang is op dat moment..maakt ons niet uit.
Hoeveel moeite het de hond toch gekost heeft ..het zal allemaal wel.

Hij luisterd niet, is eigenwijs, ziet je niet als baas, trekt z'n eigen plan..
Aha, dan doe je als baas iets verkeerd, of je hond ziet jou niet als belangrijk genoeg om te luisteren.

Mmm..intressant O-)

Ik ga ze hier eens leren vliegen.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Succes Landseer ect! :-D

Ben hier al druk bezig met kooklessen, tafeldekken en beheer en verzorging van het boodschappengeld'varken' O-)
(wil nog niet zo vlotten)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominantie theorie achterhaald - wat zijn jouw ervaringen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 7 van 11 12 3 4 5 6 78 9 10 11
Volgende forumvraag: Op wachtlijst gezet!!!
^