Akbash Kangal Karabash Anatool

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Oke mensen, dit vraag ik me al een tijdje af:

Hoe zit het nu met de rassen en de namen? Mijn gedachte was: De rassen uit Turkije zijn de Kangal en De Akbash, De Anatool komt uit Amerika. Maar waar blijft de Karabash dan? Dit betekend 'Zwartkop' dus dit kan gewoon een bijnaam zijn voor de Kangal. Maar de Akbash ofwel 'Witkop' is wel een apart ras...
Verder is de naam 'Coban Kopëgi' een bijnaam voor de Anatool, maar de naam betekend 'Herdershond' en ik heb op foto's gezien dat borden met deze naam in Turkije hangen... met een feest ofzo... waarbij Kangals verwelkomd werden. Specifiek Kangals, geen Anatolen.
Daarbij heb ik net een encyclopedie gekocht waarbij zowel de Kangal, Anatolische Herder en Akbash als aparte rassen genoemd worden (en de Karabash niet genoemd wordt)

Verwarring dus. Kan iemand duidelijkheid scheppen? Denkt iemand de waarheid te kennen? O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Akbash Kangal Karabash Anatool " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel corrie koopmancorrie koopman

honden foto van corrie koopman

IK ken je niet helpen want ik ken de rassen niet. O-)

honden page profiel MariankeMarianke

honden foto van Marianke

Ken ze ook niet, wie wel?? ben benieuwd

honden page profiel jojo 3 doggies

honden foto van jo



Turkse Herders
Anatolische Herdershond.
Turkije ligt in westazië en zuidoost europa, het Aziatische deel (ook klein Azië of Anatolië geheten) en het Europese deel (Thracië) zijn gescheiden door de Bosporus.

De naam Anatolische herder betekent in Turkije de hond die bij de kudde leeft, in het Turks is dat Coban Köpegi (hond van de herder). Dit is een verzameling van rassen en geen apart ras. De Kangal is wel een apart ras en is een type van de Coban Köpegi, elke Kangal is dus een Coban Köpegi maar niet iedere Coban Köpegi is een Kangal.


De oorsprong van de Kangal gaat tot 7000 jaar v.Chr. terug tot de neolithische tijd en hij is verwant aan de Molosser-achtigen uit Azië. In het boek van Job staat geschreven dat de nomaden van Turkmenistan naar Anatolië trokken, zo kwamen de honden in Anatolië terecht. In midden-Azië heb je honden die sterk op de Kangal en Akbash lijken.

De Kangal is vernoemd naar het gebied Kangal in de provincie Sivas in midden Turkije. Eeuwenlang is hij daar zuiver gefokt omdat het gebied zo onherbergzaam was. Turkije beschouwd de Kangal als hun nationale hond en Dr. Cafer Tepeli van de Seljuk-universiteit in Konya heeft een fokprogramma opgesteld om de Kangal, de Akbash en de Tazi een Turkse windhond, zuiver te blijven fokken en zo voor de toekomst te behouden.

Eeuwenlang werden de honden op functionaliteit gefokt wat voldeed werd in leven gehouden, de rest werd gedood, het ras is dus min of meer door natuurlijke selectie ontstaan. Je hebt verschillende types, de Karabash is reekleurig met zwart masker en zwarte oren, witte borstvlek en witte sokjes. Soms zie je wolfsgrauwe honden met witte borstvlek en witte sokjes. Karabash betekent zwartkop. Op de hoogvlakten van Konya zie je zwaardere types die driekleurig of tweekleurig, zwartbruin en wit zijn.

De Kangal is een kuddebewaker die s’winters als de kudde op de weides bij het dorp lopen een beetje rond het dorp struint om aan eten te komen en bij de schapen loopt. Zomers gaan ze mee met de herders naar de hoger gelegen bergweiden. In het Anatolische gebergte heb je wolvenroedels van zo’n zeven wolven.

Als er wolven zijn hebben de herders meerdere honden bij zich, als er geen wolven zijn maar één hond.

In het voorjaar zijn de wolven het brutaalst omdat ze dan jongen hebben. De confrontaties met de honden zijn dan het heftigst. Om ze extra te beschermen krijgen ze een band met naar buiten staande pinnen om.



De plaatselijke bevolking ziet de Kangal als een gevaarlijke hond en zal nooit in het gebied van de Kangal komen, alleen als de herder erbij is durven ze wel, de honden gedragen zich dan onverschillig naar vreemden.

De Kangal is stabiel, moedig, zonder agressie, onafhankelijk, zeer intelligent, trots en zelfverzekerd, trouw aan de baas en onverschillig naar vreemden.

De Kangal moet consequent en evenwichtig worden groot gebracht, door de zelfstandige taak bij de kudde zal hij zelf handelen en niet wachten op de verzoeken van de baas. Alleen als hij zelf vind dat hij het verzoek moet opvolgen zal hij dat doen. S’avonds als het donker wordt is de Kangal waakzamer dan overdag omdat hij vaak s’nachts moest werken.



De Akbash.

De naam Akbash staat voor witkop. Het plateau van klein-Azië is het thuisland van de Akbash.

De Akbash is familie van de andere witte berghonden. Zijn taak is het beschermen van de schapen en koeien tegen roofwild. In Amerika wordt de Akbash ook als huishond gefokt maar alleen één of twee puppen per nest zijn geschikt als huishond, de rest gaat weg als kuddebewaker.


De Akbash is zeer intelligent, trouw aan de baas en wantrouwend naar vreemden.

Een relatie op wederzijds respect werkt het beste bij de Akbash.

De internationale Akbash vereniging is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de Akbash.

Zij geven het advies deze honden niet in Nederland te fokken omdat er hier geen werk voor ze is.

Na tweeënhalf jaar zijn het zeer zelfstandige honden die moeilijk in een gezin te houden zijn.

De Akbash is geen erkend ras.



honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Wat ik uit de tekst opmaak is dus dat...
Anatolische Herder = Coban Kopëgi...
Coban Kopëgi is een term die meerdere rassen omvat...
Dus kan ik dan de conclusie trekken dat Coban Kopëgi (Anatolische herder) dan een term is die zowel de Akbash als de Kangal omvat? (samen met misschien andere 'herdershonden'?)

En de Karabash is dus geen ras maar een benaming van een kleurenvariëteit bij de Kangal.

honden page profiel jolandajolanda 2 doggies

honden foto van jolanda

kangal is karabash maar turkse benaming

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Iedereen die dit leest is het dus eens met het artikel van Jo?

honden page profiel YvonneYvonne 3 doggies

honden foto van Yvonne

Goed stuk over de Anatolische herder. Ik heb eerder altijd begrepen dat de naam uit het Turks vertaalt Hond van de herder is. Als herderhond moet je ook niet denken aan het hoeden maar meer aan het beveiligen van de kudde. Dat blijkt ook goed uit dit stuk, de hond wordt dan ook niet gebruikt om de kudde bijeen te houden maar voor bescherming tegen wolven en beren. Ik ben op een site, helaas weet ik niet meer welke, pennenhalsbanden voor deze hond tegen gekomen met de pennen naar buiten gericht zodat de hond bescherming kreeg bij zijn hals als hij het gevecht aan zou gaan met een beer.

honden page profiel DorrieDorrie 3 doggies

honden foto van Dorrie

toevallig zat ik van het weekend te neuzen op internet en las ook dat stuk over de akbash(witte) en
karabash.
Dus Jo heeft idd gelijk.
deze is zoooo mooi

Mike (Gast)

Ik heb op Wikipedia gelezen dat men in Turkije de Anatolische herder onderscheidt in drie verschillende typen, te weten de Kangal, de Akbash en de Karabas.

Anoniem (Gast)

karabas idd zwarte kop heb er vd week met turkse collega over gehad, zal morgen is kijken wat hij me hierover kan vertellen

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Akbash Kangal Karabash Anatool " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Met de hond naar Amerika.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^