Een Entlebucher Sennenhond of een Friese Stabij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Roswitha WiedijkRoswitha Wiedijk

honden foto van Roswitha Wiedijk

Hallo allemaal,

Na lang zoeken en kijken zijn we er bijna uit.
Bij ons past het beste een Entlebucher Sennenhond, maar helaas zijn die er bijna niet in Nederland. heeft iemand misschien een tip? er is een wachtlijst van een jaar, en dat is wel erg lang.

Wat ons ook een leuke, bij ons passende hond lijkt is een Friese Stabij. De vraag is alleen, in hoeverre kun je die los laten lopen rond het huis? wij hebben een atelier en dat ligt niet meteen aan de weg, maar aan het gebouw grenzend is een klein stukje bosachtig braakliggend wat moeilijk af te zetten is.
En hebben ze erg de neiging tot graven? Bij het atelier maakt dat niet uit, maar bij ons (huur)huis wil de eigenaar zijn tuin niet omgegraven hebben.
Wij zijn een gezin met een zoon (10 jaar) de hond kan thuis of mee naar het atelier en we zijn bijna nooit lang van huis. We wonen aan de rand van het dorp met veel wandelmogelijkheden. Wie heeft tips/goede raad?

Vast bedankt, Roswitha

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een Entlebucher Sennenhond of een Friese Stabij?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Elke hond kan weglopen. Dat is een kwestie van trainen. Maar een Friese stabij is wel een jachthond dat zijn neus achterna kan gaan. Graven houden ze zeker van. Met een sennenhond is het ook trainen natuurlijk, die blijft ook niet zomaar op een terrein liggen. Aanlijnen aan een lange lijn zou dan een oplossing kunnen zijn.

honden page profiel Roswitha WiedijkRoswitha Wiedijk

honden foto van Roswitha Wiedijk

Hallo,

Friese Stabij fokkers zijn er meer in Nederland, maar van wat ik lees hebben ze inderdaad toch nog wel veel jachtinstinct en is los laten lopen (ook tijdens een wandeling) niet zonder risico.
Toch nog eens informeren wie meer weet van een Entlebucher sennenhond. Wachtlijsten van 1 tot 1,5 jaar voor een pup. Is dit gebruikelijk bij sommige rassen, of is het omdat deze hond meer gefokt wordt in het buitenland en je eigenlijk daar naartoe moet voor een Entlebucher sennenhond?

Wie heeft zo'n hond? Ben benieuwd waarom deze keuze gemaakt, en of hij voldeed aan de verwachting.

Groetjes,
Roswitha

honden page profiel EstherEsther 2 doggies

honden foto van Esther

Ik denk dat je je goed moet realiseren dat alle Sennenhonden een stevig karakter hebben. de Berner Sennen is hier dan weer een uitzondering op.
Het zijn echte erfhonden die een standvastige baas nodig hebben.

Vroeger hadden wij een Appenzeller, dus dat is een beetje vergelijkbaar.
Niet iedereen is gecharmeerd van het karakter van een Appenzeller, want het is geen hond die makkelijk openstaat voor vreemden. Volgens mij geldt dat ook voor de Entlebucher.

De Grote Zitserse sennenhond is wat toegankelijker, maar meteen ook een stuk groter.

Bezint eer ge begint aan een Sennenhond; het is zeker geen 'beginnershond' en ik heb al enkele mensen gesproken die spijt hadden van de aanschaf.

Ben eerlijk naar jezelf toe en vraag je serieus af of je consequent zult zijn in de opvoeding.
Twijfel je aan deze eigenschap bij jezelf, doe het dan niet. Het is niet in je eigen belang of die van de hond om een verkeerde beslissing te nemen.

Begrijp me niet verkeerd; ik vind Sennenhonden geweldig! Maar mijn vriend vindt ze verschrikkelijk, vandaar dat wij nu voor een ander ras hebben gekozen.

honden page profiel Roswitha WiedijkRoswitha Wiedijk

honden foto van Roswitha Wiedijk

Wat ik heb begrepen zijn Entlebucher sennenhonden makkelijker dan Appenzellers. Maar ja, ook zeer intelligent volgens de boeken, dus dan moet je het zelf ook wel goed aanpakken.
Zit er al een tijdje op te studeren. Lijkt bv. een Whippet ook een fantastische hond, maar dan lees je weer dat 1 op de 6 honden zijn overleden doordat ze losliepen (auto of botsing met ander obstakel)

honden page profiel Monique & de zwart-witjesMonique & de zwart-witjes 3 doggies

honden foto van Monique & de zwart-witjes

Hoi Rositha, Ik denk dat je goed moet nadenken over welk ras je precies wilt. Er is natuurlijk nog veel meer dan de 2 die jij noemt. Waarom wil je 1 van deze 2 precies? Wat wil je precies met jullie hond? Wil je veel wandelen, wil je een sport met hem gaan doen, wil je dat hij gemakkelijk op te voeden is (consequent zijn moet altijd), moet het een allemans vriend zijn, of juist een hond die erg op zijn baasje is?
De stabij van mijn broer is dol op graven, dat hoort geloof ik een beetje bij het ras, net als het jachtinstinct.
Voor ieder ras wat je kiest is het misschien handig om eens uitgebreid bij een aantal fokkers te gaan kijken en praten. Heb je zo'n Entlebucher al eens 'in het echt' gezien? Ken je mensen met zo'n hond?
Veel succes met je keuze. Monique

honden page profiel kooikerhondjekooikerhondjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van kooikerhondje

Ik ben het met voorgangers eens, entlebuchers zijn niet echt beginnershonden. Verder zijn de stabij en de entlebucher hele verschillende honden wat betreft karakter.
Door het verschil in karakter en het zelfde maatje krijg ik een beetje het gevoel dat er voor een groot deel naar het uiterlijk is gekeken.
Als ik jullie was zou ik me nog eens verder verdiepen in de verschillende rassen die er zijn. Een jaar wachttijd vind ik trouwens nog helemaal niet lang ;-).
Kijk anders eens op http://www.raadvanbeheer.nl/rashonden/rasgroepen-erkende-hondenrassen/ om uit te zoeken wat jullie nog meer aanspreekt qua rassen.
Deze twee zijn namelijk zo verschillend, dat ik eerst nog even terug zou gaan naar de stap 'Welk ras past bij ons' voordat je richting fokkers gaat.

honden page profiel Roswitha WiedijkRoswitha Wiedijk

honden foto van Roswitha Wiedijk

Bedankt voor de reacties.
Jullie hebben gelijk we zitten nog in het zoekproces van: Welke hond.
En je bent natuurlijk met z'n tweeen met ieder z'n voorkeur en wensen (plus zoon van 10, maar die vindt alles best, als het maar een hond is). Ik wil gewoon een leuke lieve hond, hoe hij eruit ziet, maakt niet uit, en beetje nerveus, moeilijk alleen thuisblijven is geen probleem. Vrij rustig hier in huis, veel wandelgelegenheid vlakbij (wel mét hazen en konijnen), maar urenlang wandelen elke dag gaat niet lukken. Wel kan de hond elke dag vrij in en rond ons atelier lopen, maar dat kunnen we niet in z'n geheel afzetten (heeft ook niet zoveel zin denk ik) Een lange lijn (eerdere tip) zou dan misschien een idee zijn. Hond liever niet te groot (huis is vrij klein), en verder kortharig of zoals een Friese stabij. Manlief is de standvastige baas die een entlebucher nodig heeft (ervaring met bouviers); ik kan goed met nerveuze paarden overweg, maar heb geen ervaring met honden.
En natuurlijk wil je vooral dat een hond goed met kinderen op kan schieten. Je eigen kind kun je opvoeden wat gedrag naar een hond betreft, maar er zijn ook nog vriendjes...
We blijven dus verder zoeken...

honden page profiel Monique & de zwart-witjesMonique & de zwart-witjes

honden foto van Monique & de zwart-witjes

Een Entlebucher lijkt me met toch een vrij jonge zoon dan niet zo'n goed idee.
Succes, 't is best moeilijk, er zijn zóveel honden!
Groet, Monique

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!! 3 doggies

honden foto van Dobber!!!

De Sennenhonden zijn redelijk pittig, de berner is de uitzondering, maar de andere zwitserse rassen zijn geen beginnersrassen. Ze zijn waaks en moeten consequent opgevoed worden. Ik heb zelf een kruising Appenzeller x Stabij. Geweldige hond, maar wel heel fel en met een duidelijk jachtinstinct (frisbee's, balletjes, flesjes, overal gaat ze achteraan....).

Hier is even een linkje om de vier sennenhonden qua karakter te vergelijken:

http://www.sennenweb.nl/paginas/beschrijving_sennenhonden2.htm

Op zich denk ik dat een hond en jullie zoontje geen probleem zou moeten zijn hoor. Mits dat jullie er goed mee omgaan en de hond van pups af aan aan kinderen gewend word, zal dat wel loslopen!

honden page profiel kooikerhondjekooikerhondjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van kooikerhondje

Als ik jullie lijstje zo kijk dan denk ik bijv. aan een spaniel.
Bijv. de welsh springer, de field spaniel of sussex spaniel.
Of een asielhondje, www.dierenasiels.com of een leuk hondje uit het buitenland, bijvoorbeeld;
http://www.stichtingaai.nl/nederlands.asp
http://www.dutchyadoptions.com/

Op deze twee sites staan vaak hele leuke en ook jonge hondjes. Natuurlijk zijn er nog veel meer stichtingen.
Succes!

honden page profiel kooikerhondjekooikerhondjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van kooikerhondje

Deze wil ik ook niet onthouden:
http://www.doggymix.com/De%20container%20girls%20-%20Remco.html



Dit lijkt een leuk, middelgroot kortharig hondje te worden :-D.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Een Entlebucher Sennenhond of een Friese Stabij?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: vandaag leuke dag gehad!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^