Ipo, knpv?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ChenChen

honden foto van Chen

Beste hondenliefhebbers,

Ik heb een mechelse herder pup van 9 maanden en ik zou graag met haar een sport willen beoefenen.
Nu heb ik een beetje rondgezocht op internet maar ik kom er maar niet uit omdat er zoveel keus is.
Ik zal eerst iets vertellen over Ruby. Ruby is heel energiek en heeft goede werklust, ze leert enorm snel en is heel leergierig. Ze heeft een consequente hand nodig anders neemt ze een loopje met je. Ik zou graag wat meer informatie willen hebben van mensen die 1 van deze sporten heeft beoefend, zoals IPO, pakwerk, speurwerk, politietraining (KNPV) etc etc. Mag ik al beginnen met trainingen met haar 9 maanden of moet ze hiervoor een jaar zijn? En zijn jullie honden ook gewone huishonden of hebben jullie wel veranderingen gezien in het gedrag van je hond? Het is misschien een beetje breed wat ik vraag maar alle informatie is welkom!


Cheyenne.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ipo, knpv?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Hoi Cheyenne,

Ik doe IPO met onze duitse herder. Wij beginnen al vanaf 8 weken, eerst alleen spelen en een band opbouwen en daarna vanuit het spel leren volgen, speuren en manwerk. En toen hij ruim 3 jaar was had hij VZH, IPO 1, 2 en 3.

Nee, mijn hond is niet veranderd in gedrag en is een gewone huishond die nu heel goed luistert....


Groetjes Gea

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah 3 doggies

honden foto van Rox & Farah

Beste Chen,

Mechelaars zijn bij uitstek geschikt om mee te werken! Ikzelf heb ook een belg (een groenendaeler) en ik weet dat het voor het beestej zelf ook heerlijk is om samen met en voor de baas aan de slag te gaan.

Laten we beginnen bij de dingen die je opnoemt: IPO, pakwerk, speurwerk, politietraining (KNPV) etc etc.

Om te beginnen valt pakwerk(manwerk), speuren en appèl onder de IPO. Daarnaast kan je wel verder in het speuren, los van de IPO.

De KNPV is inhoudelijk harder voor je hond dan de IPO. De onderdelen zijn zwaarder en je hond moet er stevig in zijn schoenen voor staan. Bij de IPO word een hond mouwscherp gemaakt (hij moet het speeltje winnen), bij de KNPV mag hij ook in bijv. een been bijten. De KNPV is gericht op het "echte" werk, IPO is meer doen alsof zogezegd.

Ikzelf train met mijn hond voor de IPO en heb hier heel veel plezier in. Ik train bij de NVBH (Nederlandse Vereniging Belgische Herdershonden) kringgroep Amsterdam.
Qua gedrag gaat hij er alleen maar op vooruit, hij is rustiger en ik heb hem sneller onder controle, het lijkt net alsof ik sinds de training steeds meer indruk op hem begin te maken. We waren altijd al hecht, maar er is toch het een en ander veranderd, maar zeker in de goede richting.

Bij de IPO zal je beginnen met het behalen van je VZH (Verkeers Zekere Hond) wat de basis is voor je appèl (gehoorzaamheid). Daarna komen het manwerk en speuren erbij in de IPO I, II en III. Hoe verder je komt, hoe moeilijker en langer de oefeningen worden.

In ieder geval zal je er een gehoorzame en lang jonge hond aan overhouden, ze zijn duidelijk voor de sport gemaakt. En honden zoals je die van jou beschrijft: "Ruby is heel energiek en heeft goede werklust, ze leert enorm snel en is heel leergierig. Ze heeft een consequente hand nodig anders neemt ze een loopje met je." Daar zijn ze dol op! Een enthousiaste werkwillige hond is geweldig voor de sport.

Ik hoop je zo een beetje te hebben geïnformeerd. :-) Vragen kun je altijd stellen.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Hier ook IPO-honden.

Ipo bestaat uit 3 onderdelen, ,afd A speuren, afd B gehoorzaamheid, afd C pakwerk.

je hebt 3 moeilijkheidsgraden (1, 2, 3) waarbij 3 het hoogst haalbare is.

Ik start met IPO meteen van pup af aan, alles vrolijk laten ondervinden, gezellig spelen met de 'pakwerker', het speuren beginnen... heel veel spel.

Vooraleer je in het IPO mag beginnen (je IPO 1 examen afleggen dus) dien je een VZH examen te lopen. Ik persoonlijk vind dat een erg simpel iets, dat ik eens speel als ik net even tjd heb, weet wel... zo van 'ow ja, volgende week is er daar wedstrijd, wacht, kzal meedoen voor mijn VZH O-) ' mijn jongste was 13 maand, ze moeten minstens 12 maanden zijn om te mogen meedoen.

je kunt dus wat IPO betreft zeker al van start gaan, een goede club zoeken, die helpt je zeker met begeleiden.

Hier zijn het ook huishonden, de ene leeft constant binnen, de andere IPO-hond gaat overdag grotendeels in de kennel.

honden page profiel ChenChen

honden foto van Chen

Bedankt voor de informatie. Ik woon zelf in Nijmegen dus ik ga zeker even kijken of er een goede hondenschool is hier in de buurt. Ik ben er nog niet uit of ik IPO of KNPv wil gaan doen. Ikzelf moet namelijk ook nog erg veel leren want dit is mijn eerste herdershond, maar als ik goede en vooral duidelijke begeleiding krijg weet ik dat dit me wel zal lukken. Wat zou ik eventueel thuis met haar alvast kunnen oefenen? Ik ben al met wat dingetjes bezig zoals haar laten liggen dat ik dan wegloop en dat ze mag pas komen als ik haar roep, dit doet ze dan ook voortreffelijk! Ze verdiend het echt om er een leuke bezigheid erbij te hebben dus ik moet alleen even uitzoeken wat het beste bij ons past.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Ik zou niet zelf lopen aanmodderen, maar wat clubs gaan bezoeken.

Ik kan enkel spreken over IPO, maar dat is een erg perfectionistisch en strak programma. Als je als leek 'zomaar' wat aanleert, heb je veel kans dat het fout aangeleerd wordt. En het er dan terug uit zien te krijgen, is heel wat moeilijker.

Ik heb wel ergens een filmpje staan van mijn jonge reu zijn VZH programma als je interesse hebt.

honden page profiel ChenChen

honden foto van Chen

ja dat is helemaal waar. Ik geloof niet dat hier ergens in de buurt een IPO vereniging zit (zeg ik dat goed? haha) wat ik ook nog wou vragen, hebben ze bij de IPO nou ook pakwerk of is dat alleen bij KNPV? Ik ben zelf ook erg perfectionistisch dus IPO spreekt me wel heel erg aan. @ Maart : ja! ik zou heel graag wat filmpjes willen zien! :-D

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

even teruglezen, IPO heeft 3 afdelingen, waaronder oa de afdeling pakwerk ;-)


Dit is Fax tijdens zijn VZH:

http://www.youtube.com/watch?v=C6igjJSnh4Q


en om de top te zien, de compilatie filmpje van de beste momenten van het afgelopen WK in mei:

http://www.youtube.com/watch?v=x6w_o5OTvQQ

honden page profiel ChenChen

honden foto van Chen

Owhja, heb teveel gelezen op internet denk ik haha.

Maar wat een aandacht heeft hij voor jou zeg... Echt geweldig! Het lijkt wel alsof je een biefstuk om je nek hebt hangen z'n concentratie heeft hij voor jou haha.

Dit lijkt me wel wat! :-D

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Dat is IPO hé, dus dat staat jou ook te wachten O-)

Zo extreem hoeft wel niet hoor, en velen kunnen dit ook niet, maar ik heb er de geschikte honden voor ;-)

Maar er bestaat nog erger hoor, mijn teef loopt nog een stuk rechter, en vb; mario Verslype (meermaals wereldkampioen IPO), die zijn honden kijken nérgens anders meer naar toe, idem met deze van Mia Skogster (de huidige wereldkampioene) en zo ken ik er nog wel.

Ik vind het razend leuk om te doen en aan te leren (ik ben een appel-freak O-) )

honden page profiel Bert & GemmaBert & Gemma 3 doggies

honden foto van Bert & Gemma

Ik heb met Dolf eerst IPO beoefend, maar ben hier naar zijn 1e mee gestopt. Daarna verder gegaan met KNPV, wat meer geschikt was voor mij.

Wat ik van IPO kan zeggen dat het strak gecontroleerd en op details wordt gelet het is tenslotte de sport je hond zo mooi mogelijk naast je te laten lopen te laten speuren en de pakwerker mooi in de mouw te bijten.
Het gaat dus echt om de show en het spel.

KNPV is ergens naar toewerken (keuring) je leert de hond in verschillende situatie's wat hij moet doen en hoe hij moet handelen. Geestelijk en lichaamlijk is dit voor een hond ook zwaarder, hij moet ook zelf beslissingen durfen/kunnen nemen.
Hier draait het minder om het spel het strak naast lopen en "mooi"met de neus aan de grond hier draait het er om je moet het vinden maakt niet uit hoe je het doet als je het maar doet.
ook is de belasting hoger voor de hond.

maar wat je ook kiest je moet het zelf wilen en leuk vinden want het gaat je ongelooflijk veel tijd/energie en met een beetje pech geld kosten

honden page profiel Bert & GemmaBert & Gemma

honden foto van Bert & Gemma

o en vergeten er aan toe te voegen;

Dolf is een huishond, een grote knuffelbeer en zal ook nooit verkocht worden.

KNPV/IPO heeft ook geen negatieve invloed op zijn karakter, het enige is dat je zijn energie (bijtgedrag) in goede banen lijd en zijn zelfvertrouwen opbouwt.

voorbeeld van zijn gedrag thuis

als wij op de grond gaan zitten komt hij naast je liggen op zijn rug en wil hij het liefst de hele avond geknuffeld worden en op schoot kruipen. Bezoek kan binnenkomen wanneer wij thuis zijn. Mijn buurvrouw is zo gek op hem omdat hij zo fijn en mooi luisterd dat ze hem overal mee naar toe neemt...

Dus lekker met hem gaan sporten en hem gebruiken waarvoor je hond gemaakt is en dat is werken....

JJ (Gast)

" Beste hondenliefhebbers,

Ik heb een mechelse herder pup van 9 maanden en ik zou graag met haar een sport willen beoefenen.
Nu heb ik een beetje rondgezocht op internet maar ik kom er maar niet uit omdat er zoveel keus is.
Ik zal eerst iets vertellen over Ruby. Ruby is heel energiek en heeft goede werklust, ze leert enorm snel en is heel leergierig. Ze heeft een consequente hand nodig anders neemt ze een loopje met je. Ik zou graag wat meer informatie willen hebben van mensen die 1 van deze sporten heeft beoefend, zoals IPO, pakwerk, speurwerk, politietraining (KNPV) etc etc. Mag ik al beginnen met trainingen met haar 9 maanden of moet ze hiervoor een jaar zijn? En zijn jullie honden ook gewone huishonden of hebben jullie wel veranderingen gezien in het gedrag van je hond? Het is misschien een beetje breed wat ik vraag maar alle informatie is welkom!


Cheyenne. "


Even een opmerking voor mensen die voor de eerste keer willen gaan trainen met hun hond.
Niet alle honden zijn geschikt voor IPO en/of KNPV bovendien heb je honden gefokt op bijv. werklijn, deze honden zijn dus geboren om te werken voor de baas behalve dat de hond zelf sterk in zijn schoenen moet staan geldt dit voor de baas ook indien je voor KNPV kiest.

Om zelf eerst ervaring op te doen als baas zou ik voor de lichtere IPO kiezen in plaats van direct KNPV waar zowel hond als baas behoorlijk op kan afknappen of teleurgesteld worden.

Sem (Gast)

Beste Cheyenne,

Mijn duiser is inmiddels ook 9 maanden en ben al een aantal maanden op een werkhondenschool in training voor de V.Z.H. mijn vraag was ben je IPO gaan doen, hoe veel tijd kost dit je en is het wat je verwachten??

groetjes sem

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ipo, knpv?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Hoe kan ik dit het beste doen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^