Paniek s' nachts

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarcMarc

Hi allen, 

Wij hebben een cockapoo genaamd Ollie van 2 jaar oud. Decemer vorig jaar zijn wij verhuist van een appartement naar een huis met meerdere verdiepingen. Ollie leek snel gewend aan de nieuwe situatie en sliep 's nachts rustig op haar nieuwe plekje in de woonkamer. Tijdens oud en nieuw is Ollie erg bang voor vuurwerk en hebben wij haar 2 nachten bij ons op de kamer laten slapen. Toen wij na deze periode haar weer beneden lieten slapen was het hek van de dam. Sindsdien begint ze enorm te piepen als wij naar boven gaan om te slapen en raakt zij enorm in panniek. 

Inmiddels hebben wij meerdere acties ondernomen om haar door deze fase te helpen. Op aanraden van een gedrachtstherapeut gaan wij na een kwartier piepen en krabben aan het traphekje naar beneden om haar gerust te stellen. Voor wij naar beneden gaan spelen wij een geluid af via de sonos om haar uit haar trance van paniek te halen. Als ze dan 5 seconden stil is, gaan wij naar beneden zodat ze dit niet ziet als een reactie op haar piepen. Ollie is dan helemaal aan het kwijlen en is  super blij om een van ons te zien. Wij wachten dan even tot zij rustig is en gaan vervolgens naar boven. De ene nacht blijft het daarbij, de andere nacht moeten we dit nog een keer herhalen. 

Helaas zien wij na 3 weken weinig verbetering. De periodes van panniek worden weliswaar wat korter maar ze zijn er nog wel. Daarnaast reageert ze heftiger op mij dan op mijn vriendin. Onlangs sliep ik een nacht niet thuis en toen vertoonde Ollie niet dit gedrag. Overdag vertoont zij dit gedrag helemaal niet en kunnen wij gewoon naar boven zonder dat zij in paniek raakt.

Heeft iemand hier ervaring met dit gedrag? Wij zijn inmiddels aardig radeloos aan het worden en willen ook vooral voor Ollie dat zij weer rustig de nacht kan doorkomen. Hopelijk heeft iemand de gouden tip hoe hiermee te dealen. 

 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Beneden een twee tal weken bij dr slapen ?   En als dat goed gaat steeds verder er vanaf, en dan naar boven gaan ?  En zou het een optie zijn om je hond mee naar boven te nemen voor onbepaalde tijd ?  Niets moet natuurlijk, maar een hond die snachts angst heeft om alleen te zijn krijgt geen geborgenheid, je zou ook snachts een lampje kunnen laten branden en een radio met rustgevende muziek aan laten staan, allerlei opties om het uit te proberen…

honden page profiel MarcMarc

Dankjewel voor je reactie! Lampje en radio hebben wij inderdaad ook geprobeerd, helaas zonder het gewenste resultaat. Beneden slapen heb ik een nacht gedaan, dat zou ik nog wat langer kunnen proberen. Hond naar boven voor onbepaalde tijd is helaas geen optie voor ons. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Paniekaanvallen vind ik best heftig, het voorkomen ervan is naar mijn mening belangrijk, aangezien de paniek zorgt voor grote stress en het lang duurt voordat het lichaam daarvan hersteld is. Wat zou een pup leren dat er pas na een kwartier iemand komt als ze in paniek is, alleen maar dat ze zich bang en in de steek gelaten voelt, denk ik.

Ik zou weer opnieuw beginnen en de pup bij me in de buurt houden s nachts. Als Ollie dan eenmaal paniekvrij is, en rustig doorslaapt, dan langzaam aan afstand maken in het tempo van wat de hond aan kan.

honden page profiel DanielleDanielle

Voorlopig bij je op de slaapkamer laten slapen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Op aanraden van een gedrachtstherapeut gaan wij na een kwartier piepen en krabben aan het traphekje naar beneden om haar gerust te stellen. Voor wij naar beneden gaan spelen wij een geluid af via de sonos om haar uit haar trance van paniek te halen. Als ze dan 5 seconden stil is, gaan wij naar beneden zodat ze dit niet ziet als een reactie op haar piepen. Ollie is dan helemaal aan het kwijlen Marc

Ik zou hier even op willen inpikken, want ik vind dit zelf heel erg fout advies. En is namelijk een verschil tussen een hond die loopt te pieperen voor aandacht (zeuren uit verveling, bijvoorbeeld) en een hond die in paniek of hoog in angst zit. 

 

Paniek negeer je niet, dan sta je meteen bij je hond om hem te steunen. Zo weet de hond: ik kan in moeilijkheden altijd op mijn mens vertrouwen, hij is er voor mij.

Als je eerst de hond een tijdje negeert, dan is dat voor hem verschrikkelijk om zo lang panisch te zijn en niemand te hebben die hem helpt. Zijn angst en wanhoop worden dan alleen maar groter. Daar bouw je zeker geen vertrouwen mee op, integendeel.

En vertrouwen is net wat je wil hebben, zodat de hond zich ontspannen en veilig kan voelen, en geen reden heeft om te piepen. 

Dus als je weet dat je hond contact met je zoekt uit angst, reageer dan onmiddellijk.

 

In jullie geval zou ik ook eerst inzetten op een veilige en geborgen slaap. Dus eerst een aantal nachten samen liggen (een van jullie beneden bij de hond bijvoorbeeld). Als de angsten weer wat uit haar systeem zijn, en je merkt dat ze gerust is, kan je opnieuw boven slapen. 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Paniekaanvallen vind ik best heftig, het voorkomen ervan is naar mijn mening belangrijk, aangezien de paniek zorgt voor grote stress en het lang duurt voordat het lichaam daarvan hersteld is. Wat zou een pup leren dat er pas na een kwartier iemand komt als ze in paniek is, alleen maar dat ze zich bang en in de steek gelaten voelt, denk ik.
Ik zou weer opnieuw beginnen en de pup bij me in de buurt houden s nachts. Als Ollie dan eenmaal paniekvrij is, en rustig doorslaapt, dan langzaam aan afstand maken in het tempo van wat de hond aan kan. "

Het is geen pup Dobry. Verder zou ik dit ook zo doen. Weer bij me nemen en steeds wst verder weg als hij doorslaapt.  Relaxopet is ook nog een optie DAARBIJ. Relaxopet moet je alleen aanleren als de hond in rust is, dus niet als hij al in de angstfase zit.  

Dat geluidje als ze in paniek is, zodat ze stil is 5 seconden, dat gaat ze associëren met die paniek, zou ik nooit doen. Het kwijlen duidt op zo grote angst.

Een paniekaanval, geen idee of je dat zelf wel eens mee hebt gemaakt. Ik kan je verzekeren dat is vreselijk. Zelf had ik er vorige week weer eens een, mijn hondje is daarvoor opgeleid, maar wat was ik gelukkig met haar steun. En zo voelt een hond dat denk ik ook, zo bang en dan alleen.  In paniek kan je niet meer rationeel denken of voelen.  Denk dat dit voor een hond niet anders is. 

honden page profiel Frieda Frieda

honden foto van Frieda

Heb je lichamelijke problemen uitgesloten? Toen Remy 's nachts erg in paniek raakte, dacht ik dat dat kwam doordat Kyra (aan wie hij zich altijd erg optrok) was overleden. Tot ik erachter kwam, dat hij plotseling compleet doof was geworden. Dus ik snap, dat je dit gedrag in verband brengt met oud en nieuw, maar er kan natuurlijk ook nog iets anders meespelen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik begrijp niet hoe een gedragstherapeut kan adviseren dat je pas na een kwartier piepen naar haar toe mag.

 

Voorkomen is altijd beter.

 

Onderschat de verhuizing niet. Bij sommige honden moet je het alleen zijñ weer vanaf 0 opbouwen.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Jeetje wat zielig. Ik vind het heel naar om te lezen dat een dier al drie weken in staat van paniek dit doormaakt. En èèn of andere dubieuze gter zegt dit maar zo te laten voor een kwartier. Het is paniek, mega angst. Waarschijnlijk veroorzaakt door het vuurwerk. Het is trauma. Dat ga je niet verhelpen met even naar beneden en weer terug. Dit ga je zo verergeren. Zoek goede hulp, ga beneden bij je diertje slapen of laat je diertje bij je boven slapen. 

honden page profiel MarcMarc

Dankjewel voor jullie reacties. Inmiddels hebben wij een paar nachten bij haar beneden geslapen. Vanuit daar gaan wij het weer rustig opbouwen. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Goed doe je dat zo. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^