Sociaal gedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Ik hoop dat hier iemand advies heeft.. Ik heb een poedeltje van 8 maanden oud. Ze houdt van spelen en is speels met echt alle hondjes, maar wat ze doet als we een andere hond tegenkomen is zonder eerst te snuffelen of zo, meteen keihard rondjes rennen om de andere hond. Sommige spelen dan mee, de meesten staan echt te kijken van wat is dat nou weer?! Nu werd ze vandaag toch wel aangevallen door een stafford (geloof ik) die daar niet van gediend was en eerst rustig kennis wilde maken. Daar was mijn hond erg van geschrokken want dit is haar nog nooit overkomen. Ik ben rustig met het andere baasje blijven praten en we zijn een eindje samen opgelopen en toen waren de hondjes gewoon hartstikke aardig naar elkaar. Ik hoop dat mijn hond nu geen trauma heeft maar ik wil ook graag dat dit niet vaker voorkomt. Hoe kan ik het beste zorgen dat mijn hond eerst sociaal en rustig kennismaakt alvorens speedy gonzales uit te hangen? 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Grote kans dat jouw hond het allemaal wat spannend vindt.

 

Ik zou me eens aanmelden voor sociale wandelingen.

Hier leert je hond op een rustige manier wat sociale skills en het baasje leert erg veel over de lichaamstaal van de hond. 

 

 

Ik weet niet van welke regio je bent, maar op https://www.pdte.eu/find-a-trainer staan diverse trainers/gt-ers die sociale wandelingen aanbieden.

Anoniem (Gast)

Mijn ervaring is dat regelmatig wandelen met een groepje stabiele oudere honden helpt. Honden zijn heel goed in staat om elkaar de hondentaal aan te leren. Beter dan wij mensen dat kunnen. Ik heb zo'n teef die drukke pubers totaal negeert tot ze rustig worden en dan nodigt ze pas uit tot spel. Zelf komt ze uit een grote roedel van vijf en heeft ze dat natuurlijk ook weer geleerd. Ik denk dat we tegenwoordig vaak het belang van interactie tussen honden onderling onderschatten. Zeker nu er zoveel hondintolerante rassen in het straatbeeld zijn. Maar honden leren alleen manieren als je ze de kans geeft om het te leren. En dat is toch echt in interactie met andere stabiele en wat oudere honden.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Voor mij heeft niet jouw hondje sociale problemen wel de hond die haar aangevallen heeft: die vertoont asociaal gedrag.

Ook al loopt jouw hondje rondjes, ook al gaat het op zijn kop staan, ook al steekt hij een fuck you poot op naar een andere hond ;) : een hond die vindt dat dit een reden is om aan te vallen of te bijten heeft een probleem.

Zeker dat soort honden mijden, want de volgende keer vinden ze een andere reden om te bijten (niet abnormaal bij Staffords, ik mijd ze) 

Vera (Gast)

Hoi!

 

 

Hier ook een enthousiaste speelse pup. Zij snuffelt drie seconden... vooruit de andere wil iets langer... tien seconden dan... maar dan moet er gespeeld worden! Uiteraard zijn niet alle honden hier van gediend. Mijn idee is dat ze het toch van andere honden moeten leren. Regel onmoetingen in een veilige omgeving met honden die je vertrouwt (goede leermeesters; rustige geduldige honden), waarvan je weet dat zij dit je pup kunnen leren zonder dat deze er te veel van onder de indruk is. Zorg eventueel dat de eerste energie er voor die ontmoeting al uit is bij jouw hond, om het wat makkelijker te maken.

 

 

Aan de riem is het heel simpel: er wordt niet getrokken. Dus lopen we richting een andere hond en ze trekt, dan blijf ik net zo lang stil staan tot de lijn ontspannen is. Dan weer verder lopen. Soms kan ik nog geen halve pas zetten, dan was ik toch te snel. Weer blijven staan dus. Soms wil ze er zo graag naar toe dat die andere hond al lang weg is eer wij op die plek zijn. Pech gehad dan. Soms komt de hond op ons af. Dan stap ik naar de zijkant en zeg de eigenaar dat mijn hond moet leren niet te trekken. Dat ik dus niet wil dat ze speelt of snuffelt zolang ze trekt. Mensen kunnen kiezen, doorlopen zonder snuffelen of de tijd nemen. De meesten lopen door, prima, niet met elke hond die je ziet of die langskomt kun je contact hebben.

 

 

Regelmatig spreek ik ook af met eigenaren van honden die snuffelen net zo overbodig vinden als mijn hond. Meestal zijn dat leeftijdsgenootjes. Even alle sociale regels voor volwassen honden overboord en lekker rennen.

 

 

Bij mij begon dit een maand geleden ongeveer en ik merk al vooruitgang. Er wordt gesnuffeld zolang als de andere hond dat wil, trekken aan de riem is minder (niet weg maar ze snapt te moeten stoppen met trekken als ik stil sta en kan dan meestal een paar meter zonder trekken door lopen). Ze kan ook beter honden negeren die haar niet leuk (=te druk) vinden.

Anoniem (Gast)

Het nadeel van ze laten spelen met andere pups is dat ze daar niet echt van leren hoe het wel moet. En dat ze dus beloont worden voor gedrag wat andere honden niet leuk vinden. Daarom laat ik mijn hond als ze jong zijn niet teveel met pups spelen maar juist met oudere stabiele en duidelijke honden. Die kunnen er ook een feestje van maken hoor, maar wel met duidelijke grenzen.

Anoniem (Gast)

Wat stom van mij, ik heb haar al een half jaar en ik weet dat ze vrij onzeker is, maar heb dit nooit in verband gebracht met het rennen. Nu valt het kwartje opeens voor mij! Ze loopt ook echt altijd meteen weer met me mee als ik verder ga, waarschijnlijk omdat ze het niet geweldig leuk vind met de andere hond maar het spannend vindt. Ik wil liever niet andere honden ontwijken behalve als ik ze echt niet vertrouw. Ik zie er wel wat in om met oudere honden te wandelen want ik ken zelf eigenlijk alleen maar jonge honden van de puppycursus en de anderen zijn ook allemaal jonger dan twee jaar.. Woon in Nijmegen en ik zie daar wel wat bij staan van georganiseerde hondenwandelingen maar dat is nogal prijzig helaas.. 

honden page profiel DesireeDesiree

honden foto van Desiree

" Ik hoop dat hier iemand advies heeft.. Ik heb een poedeltje van 8 maanden oud. Ze houdt van spelen en is speels met echt alle hondjes, maar wat ze doet als we een andere hond tegenkomen is zonder eerst te snuffelen of zo, meteen keihard rondjes rennen om de andere hond. Sommige spelen dan mee, de meesten staan echt te kijken van wat is dat nou weer?! Nu werd ze vandaag toch wel aangevallen door een stafford (geloof ik) die daar niet van gediend was en eerst rustig kennis wilde maken. Daar was mijn hond erg van geschrokken want dit is haar nog nooit overkomen. Ik ben rustig met het andere baasje blijven praten en we zijn een eindje samen opgelopen en toen waren de hondjes gewoon hartstikke aardig naar elkaar. Ik hoop dat mijn hond nu geen trauma heeft maar ik wil ook graag dat dit niet vaker voorkomt. Hoe kan ik het beste zorgen dat mijn hond eerst sociaal en rustig kennismaakt alvorens speedy gonzales uit te hangen?  "

Ten eerste zou ik proberen te voorkomen dat ze zo gaat rennen om andere honden heen. Koppel er des noods een commando aan zodat ze wat anders te doen heeft dan wild rennen.

Daarbij vraag ik me af wat je bedoeld met ze is aangevallen. Ging de andere hond er vol op in of was het meer een waarschuwing van kappen nou. In het eerste geval was de stafford mogelijk toch niet zo aardih. In het tweede geval is het gewoon een correctie die een volwassen hond naar een pup geeft. Dat ziet er misschien heel erg uit en maakt indruk maar meestal houden ze daar niks aan over.

Ik denk overigens niet dat een trauma heeft opgelopen hoor. Dan zouden ze niet daarna weer aardig zijn tegen elkaar, tenzij ze wilde vluchten maar de kans niet heeft gekregen.

Anoniem (Gast)

Vera, over dat trekken aan de riem naar andere honden of in het algemeen.. Ik doe dat ook eigenlijk altijd, stilstaan of omdraaien. Bijna altijd krijg ik commentaar van mensen dat ik dat niet moet doen want het is zielig (zal ik jou eens aan de riem doen zeggen ze bijvoorbeeld) of het kan toch wel voor een keer. Mensen snappen niet dat ook een kleine hond moet worden opgevoed en niet mag trekken of springen oid. Lastig soms 

Anoniem (Gast)

Izzy, de andere hond heeft niet doorgebeten in ieder geval. Dook er wel grommend op en mijn hond begon hard te schreeuwen totdat baasje hem eraf trok. Het was waarschijnlijk een waarschuwing dat hij daar niet van hield. Daarna kon ze inderdaad vluchten wat ze niet heeft gedaan en toen de andere hond ergens anders naartoe liep ging ze daar vrolijk achteraan, zonder rondjes te crossen. Toen was het dus oké 

Vera (Gast)

Op al die adviezen die ik krijg waarvan ik al weet dat ik er niets mee moet doen zeg ik gewoon 'zoveel honden zoveel baasjes, ik doe het op deze manier'. Blijven ze doorgaan hebben ze pech gehad, de eerste keer wil ik het iemand nog wel uitleggen maar als zij bij hun mening mogen blijven, dan ik toch ook bij de mijne? Dat in reactie op wat andere mensen zeggen over hoe je reageert op trekken.

 

 

Hondenwandelingen kun je vinden (en organiseren!) op de app doggydating. Heel leuk om mensen te ontmoeten!

 

 

Spelen alleen met volwassen honden? Welnee, een kind mag toch ook met andere kinderen spelen? Ook daar leren ze van hoor! Anders zit er altijd een leeftijdsverschil tussen.

 

 

Over het onzekere kun je ook eens kijken in het topic dat ik een tijdje terug aangemaakt heb hierover. 'Onzekere puber en veranderend gedrag volwassen honden', ik zat met precies hetzelfde probleem. Hij staat een stukje verder naar onderen, ook in het deel over opvoeding puberhond.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Zo te lezen is sociaal gedrag een beetje wat jouw hond ontbreekt, ze kan leuk spelen misschien, maar daar is het mee gezegd. Sociale honden letten op elkaars signalen, geven elkaar ruimte, en maken rustig kennis. Dikke kans dat de stafford al had aangegeven het gedrag van je hond niet prettig te vinden, maar je hondje had dit niet door vanwege haar drukke gedrag. 

 

Sociale wandelingen zijn leuk, op de app DoggyDating worden er veel georganiseerd. 

 

Volg je cursus met je hond? Misschien is het leuk om dat te volgen, zo weet je hond dat ze niet zomaar naar andere honden toemag, en ze heeft haar aandacht bij jou. Leer haar, dat ze zonder toestemming niet mag rondrennen. Druk gedrag komt vaak voor uit spanning, je hondje weet niet hoe te reageren omdat ze het eigenlijk wat eng vindt allemaal, werk hier dus aan. 

 

Verder, absoluut niet alle honden zijn hier van gediend. Je zegt dat ze is aangevallen, maar ik denk dat dit meevalt, en dat het eerder een correctie was. Dit zou mijn hond ook doen, zij is een drijver, en als er rondjes om haar heen worden gerend, zou ook zij dit willen stoppen. Houdt haar dus aangelijnd tot je zeker weet dat de andere hond dit gedrag accepteert. 

Anoniem (Gast)

Ik zal de doggydating app gaan downloaden, dat lijkt me een leuk idee! Verder het topic van Vera gelezen en ik herken mijn situatie er deels wel in. Vooral wordt er ergens beschreven over de onzekerheid dat de hond andere honden of personen wel interessant vind en ernaartoe wil, maar zo gauw ze dan ook maar iets van aandacht krijgt vindt ze het eng en rent ze weg. Dit heeft mijn hond vooral met mensen maar misschien ook wel met honden, daarvoor kan ik de meeste honden nog niet goed genoeg 'lezen'. Ik hoop dat dit een puberfase is en dat dit overgaat want het lijkt me voor mijn hond vooral niet prettig.

 

Ik volg inderdaad een cursus, hierbij mogen de honden na afloop allemaal spelen op een groot veld en onder toezicht. Maar dan doet ze dus niet zo druk, kan ze lekker spelen met een paar kleine hondjes maar komt meestal gewoon naast mij staan, ook uit onzekerheid. Ik gok dat het dan teveel honden ineens zijn waardoor ze niet precies weet wat te doen.

 

Ik kan haar voorlopig dus beter aanlijnen of aangelijnd houden en dan kennis laten maken met een hond die we tegenkomen, en dan de keuze maken om haar los te laten of door te lopen ? 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ik zal de doggydating app gaan downloaden, dat lijkt me een leuk idee! Verder het topic van Vera gelezen en ik herken mijn situatie er deels wel in. Vooral wordt er ergens beschreven over de onzekerheid dat de hond andere honden of personen wel interessant vind en ernaartoe wil, maar zo gauw ze dan ook maar iets van aandacht krijgt vindt ze het eng en rent ze weg. Dit heeft mijn hond vooral met mensen maar misschien ook wel met honden, daarvoor kan ik de meeste honden nog niet goed genoeg 'lezen'. Ik hoop dat dit een puberfase is en dat dit overgaat want het lijkt me voor mijn hond vooral niet prettig.
 
Ik volg inderdaad een cursus, hierbij mogen de honden na afloop allemaal spelen op een groot veld en onder toezicht. Maar dan doet ze dus niet zo druk, kan ze lekker spelen met een paar kleine hondjes maar komt meestal gewoon naast mij staan, ook uit onzekerheid. Ik gok dat het dan teveel honden ineens zijn waardoor ze niet precies weet wat te doen.
 
Ik kan haar voorlopig dus beter aanlijnen of aangelijnd houden en dan kennis laten maken met een hond die we tegenkomen, en dan de keuze maken om haar los te laten of door te lopen ?  "

 Dat ze het bij de cursus niet doet, kan inderdaad komen uit onzekerheid, maar ook doordat ze de honden deels kent, ze weet hoe ze ruiken en hoe ze reageren. 

 

Ik ben niet zo van kennis laten maken aan de riem, ik vind het belangrijk dat mijn hond honden moet negeren als ze aan de riem zit. 

 

Je kan altijd vragen aan de andere eigenaar of ze even aan de riem mogen snuffelen en kennis maken, sommige honden zijn er van gediend, sommige niet. Als het dan goed gaat kun je haar los laten, zo niet dan kun je er voor kiezen om door te lopen. 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

" Voor mij heeft niet jouw hondje sociale problemen wel de hond die haar aangevallen heeft: die vertoont asociaal gedrag.
Ook al loopt jouw hondje rondjes, ook al gaat het op zijn kop staan, ook al steekt hij een fuck you poot op naar een andere hond ;-) : een hond die vindt dat dit een reden is om aan te vallen of te bijten heeft een probleem.
Zeker dat soort honden mijden, want de volgende keer vinden ze een andere reden om te bijten (niet abnormaal bij Staffords, ik mijd ze)  "

Nou ik vrees dat dit toch anders werkt bij honden. Die hebben echt niet de zelfbeheersing om dan te denken, ach ik loop door kan mij het schelen....  Er is ook een verschil in snauwen en echt aanvallen. Aanvallen (doorbijten) praat ik per definitie niet goed, maar een flinke snauw daar ontkom je soms niet aan, kreeg mijn pup/puber toen die erg jong en onbezonnen was soms ook. Heeft die echt geen trauma aan overgehouden, eerder geleerd om andere honden respectvol te benaderen en even af te tasten of ze willen spelen of niet.

 

Mijn hond had een aantal weken geleden een hieper de piep en hele opdringerige jonge labrador op z'n nek hangen (die aan de flexi zat en de baas niet bij zich hield, mijn hond was aangelijnd). Nou die labrador kreeg een flinke snauw. Ja dat is even schrikken dan en niet leuk, maar die labrador had niks behalve even de schrik. Boodschap van donderop was eindelijk duidelijk. Nogmaals ik heb dit gedrag van mijn hond liever ook niet, maar ik snap ook wel dat als je zo een opdringerige puber op je nek hebt hangen dit wel een reden is tot een flinke snauw. Heb ik ook weer van geleerd en loop zeker als mijn hond aan de lijn is niet zo snel meer dicht langs mensen met een flexi . Los trouwens ook niet, stomme dingen die flexi's.

 

Om het verhaal af te sluiten over stomme flexi's gesproken. Loop met mijn hond op de stoep. Loopt er aan de overkant een man met een mopshondje. Die sprint de straat over om naar mijn hond te gaan en die man volledig in paniek (drukke straat waar ze hard rijden) maar bedenkt zich niet even op de stop-knop van de flexi te drukken. Komt er een fietser (gelukkig maar eigenlijk) aan die vol in de ankers moet om niet in de flexi-lijn te rijden.... dussss... Levensgevaarlijk mensen die niet weten hoe ze met een flexi om moeten gaan. Lekker off-topic.

Anoniem (Gast)

Tja, als mens zijnde houd ik er ook niet zo van als iemand zomaar om mijn nek hangt of helemaal hyperlink gedrag vertoont terwijl ik iemand niet eens ken.. Dus misschien moet ik het inderdaad meer zien als een opvoedende correctie. Neemt niet weg dat het vervelend is om te zien en het klinkt alsof je hond ter plekke de keel wordt doorgebeten..

 

Over flexis gesproken, misschien moeten de gebruikers ervan eerst een cursus volgens over hoe zo'n lijn te hanteren ;-) 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Nou ik vrees dat dit toch anders werkt bij honden. Die hebben echt niet de zelfbeheersing om dan te denken, ach ik loop door kan mij het schelen....  Er is ook een verschil in snauwen en echt aanvallen. Aanvallen (doorbijten) praat ik per definitie niet goed, maar een flinke snauw daar ontkom je soms niet aan,  "

 Tuurlijk mag een snauw, maar ging het hier niet over dadelijk aanvallen en erop duiken?

En neen hoor, een echte hond sociale hond heeft net wel die zelfbeheersing. 

Die hoeft er niet op te duiken, die hoeft niet te bijten om een andere hond iets duidelijk te maken (gebruikt vb een snauw).

Dat is net het verschil tussen sociaal en niet sociaal.

Anoniem (Gast)

Moeilijk te omschrijven.. Een snauw is echt zo van hé, en nu even dimmen zegmaar. Die krijgt ze vaker en vooral als ze echt niet van ophouden weet tijdens spelen. Deze hond dook er echt grommend bovenop en wat ie zou doen als hij niet weggehaald werd weet ik niet, maar heeft dan nu ook weer niet doorgebeten. Ging dus wel verder dan een gewone snauw

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^