Tweede hond, voor en nadelen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik denk al even na over een tweede hond. Raiko is in mei 2 jaar geworden en dat lijkt me een stabiele leeftijd om een pupje bij te nemen, mijn man zag dat niet zitten, 

Deze week op Facebook zag ik dat onze fokker een paar van zijn volwassen honden aanbood, ik heb me kandidaat gesteld (mijn man gaf toe omdat het om een volwassen hond ging en we weten dat onze fokker allemaal gezonde honden heeft) maar het mocht niet zijn, het zijn allemaal showhonden en zijn collega's hadden dus voorrang aangezien ik geen shows bezoek, wel heeft hij binnenkort een nest zei hij, maar dat zag mijn man alweer niet zitten...

Voorlopig geen tweede hond dus,

Ik zou graag een tweede hond nemen omdat Raiko het fijn vind te spelen met honden, hij goed kan delen in het bijzijn van andere honden (voer, speelgoed) ik het heel erg fijn vind om met honden te trainen, ik het ook zie zitten om met 2 honden tegelijk te wandelen, maar wat zijn de nadelen, (slechte woordkeuze, mindere punten dan) voorlopig blijft het bij 1 hond

honden page profiel Nanook, Satu & Suvi.....Nanook, Satu & Suvi.....bijna goedgekeurde fokker

honden foto van Nanook, Satu & Suvi.....

Nadeel is dat 2 honden minder makkelijk mee te nemen zijn op bijvoorbeeld visite of in een restaurant. Ook kan het moeilijker zijn om een vakantiehuis te huren oid. Verder kost het natuurlijk meer (da, hondenbelasting, voer).

Is dat het allemaal waard: voor ons wel :)

 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Nadeel is dat 2 honden minder makkelijk mee te nemen zijn op bijvoorbeeld visite of in een restaurant. Ook kan het moeilijker zijn om een vakantiehuis te huren oid. Verder kost het natuurlijk meer (da, hondenbelasting, voer).
Is dat het allemaal waard: voor ons wel :-)
  "

 Das waar, nu gaat Raiko overal met me mee.. iets om over na te denken

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Het enige nadeel aan meer honden vind ik dat het meer geld kost en dat je meer zand in huis hebt na het wandelen. 

 

Voor de rest zie ik alleen maar voordelen. Ik hoef nooit meer maar 1 hond, vind meer honden veel leuker. Het is super leuk om de interactie tussen de honden te zien. (Moet het wel klikken natuurlijk) Puck heeft daar ook echt behoefte aan. Maar zij heeft haar eerste jaar ook tussen de honden geleefd in Spanje. 

 

Als je trouwens liever een volwassen hond wil, ik zie regelmatig shibas langskomen die een baasje zoeken. Kun je ook meteen kijken of het klikt met Taiko. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ik heb dus ook een pup erbij maar dan bij een oude hond. Ik zou het nooit meer zo doen. Het is gewoon echt onhandig.

 

Momo kan de drukte van Elsa fysiek niet aan waardoor ze is gaan manken. Ik kan dus niet meer met twee honden gaan wandelen en moet altijd met ze apart uit.

 

Momo gaat super met pups maar nu Elsa dus veel loopt zijn er schermutselingen als ik met Elsa weg ga. Momo wil ook en baalt dat ze dan niet mee mag. Dat reageert ze af op Elsa. Ik moet dan eerst Momo in de bench doen voor ik met Elsa de deur uit ga terwijl Momo prima alleen los in huis kan lopen.

 

Altijd op moeten letten met kauwmateriaal en speeltjes; reden voor conflict, van Momo naar Elsa toe dus. Als er meerdere mensen thuis zijn houdt ieder er eentje bij zich, als ik alleen ben gaan ze in de bench of krijgen niets bijzonders. Lastig omdat Elsa het nodig heeft ivm wisselen en kauwmateriaal voor Momo dezelfde functie heeft als een speen voor een baby. Ik ben dus constant bezig met het kauwmateriaal bewaken.

 

Elsa loopt nu richting een half jaar oud. Ik hoop dat het niet erger wordt maar juist bijtrekt als zij volwassen is. Gaat zij in de tegenaanval straks dan heb ik echt een groot probleem. Nu heeft Momo haar al een keer bij het naar buiten gaan te pakken gehad met twee inimini wondjes tot gevolg. Toch daagt ze elke keer Momo weer uit tot spelen wat niet kan vanwege het manken. Anderzijds is ze heel erg op haar hoede als Momo ergens op kauwt en durft dan niet langs haar op te lopen.

 

Als Momo er niet meer is wil ik toch graag weer twee honden maar wacht dan zeker niet tot Elsa bejaard is. Dát doe ik niet meer. Je kan graag willen maar er is geen enkele garantie dat ze echt goed samen gaan in gedrag en fysieke belastingskracht.

Anoniem (Gast)

Mijn ervaring is dat het het fijnst is als er een jaar of vier tussen zit. Twee jonge honden is natuurlijk leuk maar twee oudjes hebben kan super lastig zijn zeker als ze gezondheidsproblemen krijgen. Duur en je bent dan echt aan huis gebonden. Ik vind twee honden hebben gezellig maar merk wel dat je band met de hond anders is dan toen ik er eentje had. Ze zijn toch wat meer gericht op elkaar en dus iets minder op jou Vind ik zelf niet erg maar is dus wel iets waar je rekening mee moet houden. Verder de klik onderling, dat is nog best een lastige. Een hond in huis hebben is heel wat anders dan hij vindt andere honden leuk. Wij hebben voordat we besloten een tweede te nemen eerst veel opgepast om te kijken hoe dat ging. Toen zagen we wel dat niet alle karakters even goed samen gingen. Daar hebben we dus heel bewust naar gekeken. Daarnaast ben je echt twee keer zoveel tijd kwijt met veel dingen. Wij sporten apart, wandelen soms apart en nemen vaak maar eentje mee als we ergens gaan koffie drinken. Daar hebben ze ook behoefte aan. Je hebt honden die dat minder hebben. Maar ik vind verder twee honden hebben heerlijk. 

honden page profiel BaileyBailey

honden foto van Bailey

Zelf ben ik bevooroordeeld..

Wij hebben altijd meerdere honden gehad.

Wij vinden een roedel gezellig.

Wij hebben tot nu toe altijd het geluk gehad dat de nieuwe pup of volwassen hond in de roedel past.

Voor een deel kun je dat zelf al aan voelen of de hond bij jouw hond of roedel past.

Ook qua ras maar bij een kruising evt ook als je weet wat de voor ouders zijn geweest..

Bij ons wegen de(vele) voordelen meer op dan evt nadelen.

Maar inderdaad een tweede hond is bv 2x zoveel zand.

Als het regent twee natte honden.

2x voer 2x kluifjes ed.

2x enten/wormkuur bv

2x evt honden verzekering(hier zijn de honden verzekerd nooit geen gekke hoge onverwachte kosten)

2 x honden belasting(hier hebben wij wel honden belasting)

Wij hebben grote honden nu twee eerst drie of vier grote dus wij gaan zelf niet vakantie.

maar veel liever het hele jaar door heel veel liefde van onze dieren,honden en katten.

maar bij huisjes kun je toch wel vaak twee honden meenemen.

ik vind het heerlijk en als je de tijd heb en het gaat financieel..nu maar ook in de toekomst

waarom niet.

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Altijd groepen van 3 gehad.

Conflicten zijn hier nooit geweest, maar toch zou ik graag naar 1 hond willen. Omdat ik nu altijd thuis ben en die ene dan meer wil meenemen. 2 of 3 doe je dat minder tot niet bij.

Dierenartsen en voer zijn ook veel te duur geworden.

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Hoe ik het ervaar, maar moet er wel bijzeggen dat Udhai en o'die een dreamteam zijn en echt ontzettend goed overeen komen. 

 

Udhai was vrij jong toen O'die er al bij kwam. Een bewuste keuze ivm veel tijd. Ik moet zeggen twee jonge honden zijn pittig. Niet in huis maar om te trainen (Agility). In dat opzicht had ik misschien beter even gewacht met tweede hond maar dat is momenteel enige nadeel dat ik ervaar... twee jonge honden opleren voor Agility is best pittig maar opzich wel haalbaar :D en goed voor de fysiek. 

 

Nu in huis verloopt alles top tussen de twee. Hebben geen bezitterig gedrag over voedsel of speelgoed. Ik heb ze wel geleerd niet zomaar elkaars botjes af te nemen maar netjes te wachten op afstand. En dat doen ze keurig. 

 

Wandelen is natuurlijk iets gemakkelijker met 1 hond maar hier luisteren ze best goed dus dat verloopt ook prima. Maar dat heb je zelf dus ook wel in de hand. In het begin wel enorm op moeten trainen. 

 

Ik ben dus ontzettend blij met twee honden. Ze hebben veel aan elkaar. Je hebt zelf als eigenaar veel invloed op de relatie tussen uw twee honden. Ga vooral niet handelen volgens een rangorde maar behandel ze gelijk. Dan hoeft er ook geen concurrentie te zijn!

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik denk het toch beter bij 1hond te houden, mijn man ziet een tweede pup niet volledig zitten, ik vind dat we beide het  moeten echt willen, een volwassen herplaatser uit het asiel zoals Naomi zegt, gaan we niet doen. We hadden interesse in een volwassen Shiba-teef van onze fokker te adopteren omdat we weten dat het een hond is met sociale vaardigheden en een goede gezondheid. Veel shiba's zitten inderdaad rond de leeftijd van 1jaar in het asiel wegens probleemgedrag... Daar ga ik niet aan beginnen, Raiko heeft ook nog veel begeleiding nodig in de dingen die hij doet, hij is soms onzeker en ik ben heel veel met hem bezig, wandelen enzo. Ik denk dat we het allebei jammer zouden vinden dat ik mijn aandacht moet verdelen, en andersom ook.. Raiko is nu nogal baasgericht voor een Shiba te zijn eigenlijk  misschien is het beter zo... nu neem ik Raiko ook overal met me mee, mijn man is geen wandelaar wegens problemen aan zijn been, ook als we samen met Raiko ergens gaan (al dan niet per auto) neemt hij zijn elektrische fiets mee en ik ben dan te voet, dan zou ik altijd overal alleen met 2 honden moeten wandelen, ook lijkt een pupje me erg leuk, ik mag niet op mezelf denken, ik vind het leuk om honden te trainen en vanalles aan te leren, maar ook dat pupje gaat groot worden en misschien ook een probleem hebben waardoor ik veel kosten heb aan DA enz, Raiko krijgt nu om een vb te geven medicatie van 1euro per dag voor zijn allergie, zijn voeding is ook niet goedkoop omdat ik het beste wil voor hem, dat komt er ook allemaal nog eens bij... Had ik nog niet bij stilgestaan dus ben blij dat ik deze reacties mocht ontvangen 

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

als het makkelijke honden zijn heb je er niet echt nadeel van denk ik. 

misschien alleen als je wel eens oppas voor ze hebt ofzo? 

 

heb je een moeilijker ras, dan brengt het een zooi aan regeltjes mee, en ja dan is niet alles zo makkelijk meer. 

met eten, speeltjes, scheiden, en dat soort dingen...

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Ik denk het toch beter bij 1hond te houden, mijn man ziet een tweede pup niet volledig zitten, ik vind dat we beide het  moeten echt willen, een volwassen herplaatser uit het asiel zoals Naomi zegt, gaan we niet doen. We hadden interesse in een volwassen Shiba-teef van onze fokker te adopteren omdat we weten dat het een hond is met sociale vaardigheden en een goede gezondheid. Veel shiba's zitten inderdaad rond de leeftijd van 1jaar in het asiel wegens probleemgedrag... Daar ga ik niet aan beginnen, Raiko heeft ook nog veel begeleiding nodig in de dingen die hij doet, hij is soms onzeker en ik ben heel veel met hem bezig, wandelen enzo. Ik denk dat we het allebei jammer zouden vinden dat ik mijn aandacht moet verdelen, en andersom ook.. Raiko is nu nogal baasgericht voor een Shiba te zijn eigenlijk  misschien is het beter zo... nu neem ik Raiko ook overal met me mee, mijn man is geen wandelaar wegens problemen aan zijn been, ook als we samen met Raiko ergens gaan (al dan niet per auto) neemt hij zijn elektrische fiets mee en ik ben dan te voet, dan zou ik altijd overal alleen met 2 honden moeten wandelen, ook lijkt een pupje me erg leuk, ik mag niet op mezelf denken, ik vind het leuk om honden te trainen en vanalles aan te leren, maar ook dat pupje gaat groot worden en misschien ook een probleem hebben waardoor ik veel kosten heb aan DA enz, Raiko krijgt nu om een vb te geven medicatie van 1euro per dag voor zijn allergie, zijn voeding is ook niet goedkoop omdat ik het beste wil voor hem, dat komt er ook allemaal nog eens bij... Had ik nog niet bij stilgestaan dus ben blij dat ik deze reacties mocht ontvangen  "

Als je er niet beide achter staat zou ik het niet doen. 

 

Misschien kan je bij de rasvereniging melden dat je graag een volwassen herplaatser wil. Soms komen honden terug naar de fokker owv onvoorziene omstandigheden. Deze honden hebben dan niet altijd een rugzakje. 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Als je er niet beide achter staat zou ik het niet doen. 
 
Misschien kan je bij de rasvereniging melden dat je graag een volwassen herplaatser wil. Soms komen honden terug naar de fokker owv onvoorziene omstandigheden. Deze honden hebben dan niet altijd een rugzakje.  "

Das waar  

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Ik vind het altijd erg gezellig en leuk 2 honden. Je ziet ze spelen en de interactie.
En precies een mooi aantal. Op Shiba rescue vzw zie je soms ook erg leuke hondjes.
http://www.shibarescue.be/ En ik zou inderdaad ook de herplaatsing van de rasvereniging bellen.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Hier 1 hond, misschien komt er ooit 1 bij (een oude asielhond ofzo?) Maar voorlopig een hele lange tijd nog niet. 

 

De grootste nadelen kijken mij de kosten, maar vooral de aandacht verdelen. Het is zo belangrijk ook genoeg individuele aandacht aan je honden te geven, apart naar de cursus, apart uitlaten, apart trainen. Mijn hond geniet er zo erg van dat is uren met haar alleen wandel, dat kan niet zomaar met een tweede hond. 

 

Hier in huis woont ook een klein hondje, beide van pups af aan, het zijn echt maatjes, hebben veel aan elkaar, maar toch denk ik dat Kahlúa er geen moeite mee gaat hebben als ze met mij mee uit huis gaat, ze is het zo gewent dat ze niet altijd bij de andere is. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik heb de laatste jaren altijd twee honden gehad, een grote en een kleintje. De nadelen zijn hier al genoemd, alles dubbel dus ook dubbele kosten. Momenteel heb ik twee kleine honden die ik apart uitlaat maar dit vind ik geen probleem. Ook moet ik er voor zorgen dat er geen botjes of speeltjes rond slingeren dit kan voor problemen zorgen.

Ik ervaar op de dubbele kosten na geen nadelen aan het hebben van twee honden. Wel wil ik op termijn terug naar 1 hond maar dit heeft meer met mijn leeftijd en de hoop dat mijn honden vijftien jaar oud worden te maken.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik heb nu 1 hond geen makkelijk typetje dat was Tosca ook niet maar ik vond het geweldig mijn 2 honden,ik mis haar nog dagelijks,nu ik nog maar 1 hond heb merk ik hoeveel makkelijker alles is.

 

Heb lang getwijfeld om een 2e hond te nemen.

 

Nu vind ik het heerlijk 1 hond,hij begint een beetje mankementjes te krijgen maar ik hoef nu alleen maar met hem rekening te houden.

Financieel gezien is dat ook wel fijner als ze ouder worden kunnen ze veel geld gaan kosten.

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

De nadelen zal ik niet meer noemen. Dat is al keurig gedaan. Wij hebben tot hun dood wel eens 3 gehad maar ik vind 2 wel een heel mooi aantal en ook nog te doen met uitlaten tegelijk.
Het hangt natuurlijk wel een beetje van de hond af maar ik weet dat veel honden het wel leuk vinden een speelmaatje te hebben/soortgenoot om mee te communiceren thuis. Het zijn ook groepsdieren. Als iedereen er achter staat en het kan qua geld en ruimte en zoals je schrijft je hond is goed met andere honden dan zeg ik doen.

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik zou zelf geen twee honden meer willen. Ik vond het veel moeilijker om met twee honden te wandelen (lijnen die in elkaar draaien, op hen allebei focussen als er een andere hond aankomt of iets gebeurt,..). Ook met twee honden reizen en ze meenemen vond ik een heel stuk onhandiger. 

 

En in huis trainen vond ik ook een probleem. Als je met een hond bezig bent, staat de andere daar ook bij te springen of loopt in de weg. En ik had geluk dat ze allebei totaal geen voernijd hadden, want omwille van mijn hondje met verlatingsangst gaf ik hen allebei soms een kong of kluifje wanneer ik weg ging en dat kan bij veel honden ook al niet natuurlijk omdat ze dat dan van elkaar willen afpakken. 

 

Ik vind persoonlijk 1 hond dus veel fijner en handiger dan twee. 

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Misschien ligt het ook aan het ras en type hond.
3 Van die grote berghonden heb ik intens van genoten. Was ook rustig. Alleen met 3 tegelijk lopen was net te veel. Maar ik zou er niet aan moeten denken 3 van wat kleinere drukkere rassen te hebben of van een werkras die steeds orders willen. O-) Dan zou ik het ook niet fijn vinden.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^