Bij welk ras past ons gezin?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Familie Ster (Gast)

hallo allemaal, al een poosje lezen we mee op dit forum om ons te verdiepen in de aanschaf van een rashond. We hebben ons al in meerdere rassen verdiept, maar zijn nog niet tot een keuze gekomen. Vandaar dat we vragen om jullie hulp... Bij welke hond past ons gezin? Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 3 kinderen met de leeftijd 6 jaar, 4 jaar en 2 jaar. Vooral de volwassenen willen een hond en zijn bereid zich te wijden aan de opvoeding! Voor de kids lijkt het ons een zeer waardevolle toevoeging aan hun opvoeding! Wat kunnen we de hond bieden... - Een liefdevol thuis; - Een redelijke (omheinde) tuin; - Een vrij actieve levensstijl, waarbij we veel en graag buiten komen en graag bos-/strandwandelingen maken, maar sommige dagen moet een wandeling in de directe omgeving ook voldoende zijn! - We willen graag met de hond naar cursus en trainingen blijven volgen! - Er is veelal iemand thuis, we werken beiden onregelmatig, waardoor er vaak iemand van ons thuis is, daarnaast hebben we (hondenliefhebbende) oppas aan huis voor de kids als we er allebei toch niet zijn; - We zijn bereid te wachten op een nestje bij de juiste fokker, zodat we zeker weten dat het goed 'voelt' en we samen met onze kinderen het proces vanaf het begin kunnen volgen!   Wat zien wij graag in een hond: - Het belangrijkste is dat de hond zeer vriendelijk is naar kinderen en andere dieren; - Daarnaast willen we geen klein hondje, liever middel tot groot; - De hond verliest het liefst weinig haar; - De hond is gemakkelijk te trainen en kan goed (leren) luisteren; - De hond kan goed meelopen aan de lijn en (in geschikte gebieden) ook goed loslopen (en terugkomen ;-)) Kortom de hond past bij onze gezinssituatie...   Wie geeft ons de gouden tip? Alvast hartelijk bedankt!!

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Een aantal rassen waarvan ik denk dat er wel overeenkomsten zijn met je wensen:

- Australian Labradoodle (of als je een stamboom hond zoekt de Poedel)

http://www.hondenrassen.nl/rassen/australian-labradoodle/ 

- Lagotto Romagnolo

http://www.hondenrassen.nl/rassen/lagotto-romagnolo/

- Labrador retriever (Verliest wel veel haar) 

https://www.licg.nl/nx/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/labrador-retriever.html

- Golden retriever (Verliest wel veel haar) 

https://www.licg.nl/ns/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/golden-retriever.html 

- Flatcoated retriever (Verliest wel veel haar) 

https://www.licg.nl/84v/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/flatcoated-retriever.html

- Vizsla (Sterk jachtinstinct dus loslopen moet je goed trainen, ook wel een zeer actief ras)

http://www.hondenrassen.nl/rassen/vizsla-korthaar/

 

Aan welke rassen dachten jullie zelf? En hebben jullie al enige ervaring met het opvoeden van een hond? 

Misschien ook goed om te melden dat een hond met stamboom van een goede fokker wel even kan duren. Vaak is er een wachtlijst en moet je geduld hebben.

Veel succes met de keuze en aanschaf!

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ik zie het niet helemaal voor me...

Hoe actief zijn jullie dan echt met 3 jonge kinderen? Gaan die dan mee wandelen? Lange dagelijkse wandelingen van toch zeker drie kwartier waarbij toch ook een beetje afstanden gelopen moeten worden? En gaan zij dan mee een losloopgebied in waar het toch echt voor kan komen dat je de, zeg maar, wat lompere enthousiaste honden tegen gaat komen?

 

En hoe zal dat gaan met een pup die nog overal aan knaagt en knabbelt met die duivels scherpe tandjes en tegen iedereen opspringt met die scherpe nageltjes? En dan wordt die wat groter, jullie hebben tenslotte een duidelijke voorkeur voor een grotere hond, en dan deelt hij zijn woonplek met een ukkepuk die nog de grove motoriek aan het leren beheersen is? Ik weet nog hoe jongste, toen 6 jaar oud, echt een beetje angstig was om de woonkamer in te komen vanwege die scherpe tandjes en nageltjes..

 

Hoe ga je dat doen met die eerste maanden? Met bijvoorbeeld die zindelijkheidstraining? Er is dan wel iemand thuis maar die moet ook op de kinderen letten.. Als je pup hurkt om te plassen moet je onmiddellijk je pup oppakken en naar buiten brengen naar de plek waar hij wél mag plassen. Maar je 2 en je 4 jarige dan? Zindelijkheidstraining in de tuin waar de kleintjes ook spelen?

 

Ik heb veel opgepast voor een gezin met drie kleine kinderen, al lagen de leeftijden daar nog dichterbij elkaar. Maar ik, als moeder van 2, had daar mijn handen al propvol aan en zou echt niet weten hoe ik in zo'n situatie ook nog een pup zou moeten opvoeden. Actief was ik zeker met die drie kleintjes; we gingen echt elke dag naar buiten, minimaal 2,5 uur. Maar dat is een heel ander 'actief' dan een hond nodig heeft. Een hond heeft niet zoveel aan het looptempo van een heel kleintje.. of zitten in de speeltuin terwijl de kinderen spelen, of een terrasje pakken, of een bezoek aan de kinderboerderij.

honden page profiel VixenVixen

honden foto van Vixen

In exact dezelfde gezinssituatie kozen wij voor onze flatcoat. De kids waren nog klein, maar wij wilden graag een grote hond. Ik vond ze altijd al prachtig, en ben toen gaan kijken oo de clubdag van de rasvereniging. Toen ik thuis kwam wist ik het zeker: dit wordt hem.

netjes via de rasvereniging een adres gevonden, en ons op de wachtlijst bij een fokker laten zetten waar wij een goed gevoel bij hadden. En nu al meer dan 6 jaar onze kanjer.

en iedereen om ons heen is ook dol op hem, zelfs zo dol dat eentje inmiddels ook een flatcoat heeft 

ze zijn super slim, super lief, actief en sociaal. Ik schreef van de week al: de flatcoat is de cavia onder de honden, kan werkelijk met alles en iedereen.

Wel honden die echt moeten bewegen en niet genoeg hebben aan drie keer per dag een rondje door de wijk. Ze willen ook echt voor je werken. Buiten staan ze altijd paraat om iets voor je te apporteren, ook als dat niet hoeft hahaha.

honden page profiel VixenVixen

honden foto van Vixen

@liz: ik vind juist voor kleine kids het opgroeien met een hond heel bijzonder en fijn. En wij zijn gaan kijken toen onze jongste kon lopen, en dus niet meer kroop over de grond.

ja, het is echt heel veel werk. En heus niet altijd handig. Maar dat is het ook niet als je alleenstaand bent en je onverwacht ergens heen moet. Ik heb uren met de hond gelopen terwijl de oudsten op school zaten met de jongste in de kinderwagen. Zalig! En dan zijn er nog genoeg momenten dat ik een op een met de hond weg ging, en manlief met de kids thuis bleef. 

En als ik nu kijk naar de band tussen de honden en kids, dan weet ik dat voor mezelf, voor de hond en voor de kids een super keuze heb gemaakt. 5 personen in een huishouden vragen aandacht, maar hebben ook allemaal liefde en aandacht om te geven!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"- Labrador retriever (Verliest wel veel haar) 
https://www.licg.nl/nx/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/labrador-retriever.html
- Golden retriever (Verliest wel veel haar) 
https://www.licg.nl/ns/dieren/zoogdieren/hond-hondenrassen/hond/golden-retriever.html 
- Vizsla (Sterk jachtinstinct dus loslopen moet je goed trainen, ook wel een zeer actief ras)
http://www.hondenrassen.nl/rassen/vizsla-korthaar/"

 Wel ongeveer de grote rassen waar ik ook onmiddellijk aan dacht qua kindervriendelijkheid.

 

Maar de Golden en zeker de Labrador zijn vaak gewoon echt lomp en dat gaat niet echt handig met hele kleintjes. Of je moet van kegelen houden

De Vizsla kan heel goed gaan, ietsje minder lomp ook al nog steeds wat lomp. Maar bij een Vizsla zal je zeker de kinderen goed moeten opvoeden rondom de hond en in de omgang met de hond:

http://www.startpunthonden.nl/hetras/73/vizsla

> Ze kunnen goed met oudere kinderen en in de meeste gevallen andere honden.<

 

En een Vizsla heeft aardig wat beweging nodig, meer dan dit gezin kan bieden denk ik. Geen hond voor rondjes door de wijk en wandelingen in het weekeinde.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" @liz: ik vind juist voor kleine kids het opgroeien met een hond heel bijzonder en fijn. En wij zijn gaan kijken toen onze jongste kon lopen, en dus niet meer kroop over de grond.
ja, het is echt heel veel werk. En heus niet altijd handig. Maar dat is het ook niet als je alleenstaand bent en je onverwacht ergens heen moet. Ik heb uren met de hond gelopen terwijl de oudsten op school zaten met de jongste in de kinderwagen. Zalig! En dan zijn er nog genoeg momenten dat ik een op een met de hond weg ging, en manlief met de kids thuis bleef. 
En als ik nu kijk naar de band tussen de honden en kids, dan weet ik dat voor mezelf, voor de hond en voor de kids een super keuze heb gemaakt. 5 personen in een huishouden vragen aandacht, maar hebben ook allemaal liefde en aandacht om te geven! "

 Ik denk vooral aan de eerste maanden met een pup. Een hond die al zindelijk is, gesocialiseerd is en de basiscommando's kent lijkt mij geen probleem.

 

Ik ben nu dus alleenstaand met een pup maar dat is echt heel anders. Ja, lastig als er een naaste overlijdt en je dus opeens erg druk bent en veel van huis maar dat was op de dag van het overlijden zelf na allemaal wel in te passen. En die ene dag heb ik opvang geregeld. In zo'n situatie heb je met een gezin trouwens net zo goed een probleem.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Misschien nog een tip. Onze eerste hond in het gezin toen er nog echt kleine kinderen rondliepen was een oudere hond/herplaatser via de rasvereniging. Een super lieve en al heel goed opgevoede flatcoated retriever. Mijn ouders zagen het inderdaad toen niet zitten om een pup in alle drukte goed op te kunnen voeden en kozen voor een herplaatser. De liefste en meest gehoorzame hond ooit. Kwam in ons gezin omdat de vorige eigenaar de top niet haalde met deze hond in de jacht, te zachtaardig. Als gezinshond helemaal top en ook al helemaal afgericht. Uiteraard is dit een uitzondering want je kan met een herplaatser ook juist de 'probleemgevallen' krijgen maar met goed zoeken en bij diverse rasverenigingen en goede fokkers een balletje opgooien, wie weet wat er op je pad komt.

 

En kiezen jullie toch voor een pup, uiteraard erg leuk. Maar onderschat het niet. Zeker als je inderdaad wilt dat die goed leert luisteren, goed kan meelopen aan de lijn en ook goed kan loslopen. Dat vergt de nodige training met vallen en opstaan, zeker de eerste 1,5 jaar. En daarbij zijn de grotere en actieve rassen die hier genoemd zijn vaak wat lomp en overenthousiast . Vooral iets om met kleine kinderen wel rekening mee te houden.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ik zou zelf in deze situatie voor de Berner Sennen gaan. Rustig, teder, vriendelijk. Toch groot en, als je het onderhoud, in staat om grote afstanden te lopen zonder een energiebom te zijn.

 

Al staat de Border Collie op sommige 'kindvriendelijke' lijstjes; dat zou ik dringend afraden.

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Wat leuk dat jullie voor een hond gaan! Hier ook opgegroeid met hond als kind, ik was 3 toen onzw asiel hond er kwam. Een kruising Bordercollie 50 %, Flatcoated retriever, Labrador. Ik ben dus sterk van mening dat dit ontzettend goed is voor kinderen!

 

De labrador en golden retriever zijn lieve honden, wel lomp, dus dus hier moet in getraind worden. Ook zijn het werkhonden, hier moet dus zeker rekening mee gehouden worden. 

 

Labradoodles zijn leuk, al hebben deze geen stamboom, en het is geen rashond maar een kruising. Je weet dus niet precies welke karaktereigenschappen deze hond gaat hebben, en het kán, net als de labrador, ook haren verliezen. 

 

Willen jullie er ook mee gaan sporten (behendigheid, flyball, speuren etc)? Of bedoel jij de gehoorzaamheids cursus die jullie willen blijven volgen? 

Familie Ster (Gast)

Hartelijk bedankt voor alle reacties! Er komen een aantal rassen voorbij waar we ons inderdaad al in verdiept hebben! De Vizsla spreekt ons tot nu toe het meeste aan, zowel het karakter als het uiterlijk! De retrievers zijn ons wat te harig ;-) 

Hoewel we nog geen ervaring hebben met het opvoeden van een hond zijn we ons er, meer dan, van bewust dat het veel tijd, geduld en inspanning van ons en ons gezin zal vragen, maar hier zijn we zeker toe bereid! Het zal ook een boel toevoeg

Wat betreft de wandelingen die we maken, die zijn nu, zonder hond, al flink. De jongste gaat mee in de draagdoek en de oudste twee zijn er inmiddels aan gewend! Als de oudste twee op school zitten zal er ook altijd tijd zijn voor een flinke wandeling!

We zijn ook zeker van plan om te gaan sporten met de hond na/naast de gehoorzaamheidscursus.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Hartelijk bedankt voor alle reacties! Er komen een aantal rassen voorbij waar we ons inderdaad al in verdiept hebben! De Vizsla spreekt ons tot nu toe het meeste aan, zowel het karakter als het uiterlijk!  "

 

http://www.startpunthonden.nl/hetras/73/vizsla

> Ze kunnen goed met oudere kinderen en in de meeste gevallen andere honden.<

 

Maar we zullen hier vast wel weer tegen een muur praten en er zullen er vast wel weer een paar een Vizsla kennen bij wie het wel goed ging.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

"  
http://www.startpunthonden.nl/hetras/73/vizsla
> Ze kunnen goed met oudere kinderen en in de meeste gevallen andere honden.<
 
Maar we zullen hier vast wel weer tegen een muur praten en er zullen er vast wel weer een paar een Vizsla kennen bij wie het wel goed ging. "

Nou een beetje vriendelijker mag denk ik wel, je reactie komt misschien een beetje bot over .

 

Als deze familie voor een Vizsla kiest zullen ze vast bedenken dat dit een erg actieve hond is die als de pup iets ouder is dagelijks een flinke wandeling nodig heeft. En dat er door het enthousiasme soms een klein kind omver gelopen wordt zal ook gebeuren. Al moet ik zeggen wij hebben een boxer die super enthousiast is maar juist met kleine kinderen weer erg voorzichtig. Hebben we vanaf dag 1 hier ook heel bewust aangeleerd. Kleine kinderen is alleen snuffelen en verder afstand houden, met iets oudere kinderen (zeg vanaf een jaar of 6) mag die spelen en dat vindt hij geweldig. Ik hoef bij een aantal vrienden al niet meer zonder hond op bezoek te komen of de kinderen zijn mega teleurgesteld. Mijn hond is na zo een dag ook helemaal kapot, maar vindt het toch leuk. Is er ook enorm lief mee.

 

Zou je ook nog kunnen overwegen een boxer. Al is de opvoeding niet altijd gemakkelijk moet ik je zeggen. Zeker als je dit afzet tegen de retrievers. Wel heeft de boxer een super eerlijk karakter, is uitgesproken in zijn doen en laten en heel lief. Maar er zit soms ook een scherp randje aan ten aanzien van andere honden wat je goed moet zien aankomen en leren begeleiden. 

Familie Ster (Gast)

Beste Liz, 

bedankt voor jou reactie! Er wordt zeker niet tegen een muur gesproken, we vragen hier om advies omdat we een weloverwogen keuze willen maken!  

De Vizsla is een van de honden die ons aanspreekt en wordt nu ook meerdere keren genoemd... Verder hebben we ons verdiept in de Retrievers, Labrador, Hollandse herder, Spaanse waterhond en Friese stabij. Van al die honden spreekt de Vizsla ons tot nu toe het meeste aan.

Er zullen, voor welk ras we ook kiezen, duidelijke regels gelden voor de kinderen in de omgang met de hond en de kinderen zullen nooit alleen met de hond in een ruimte zijn!

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

En een Lagotto Romagnolo?

 

 

honden page profiel MaxMax

Mijn vorige hond
Was een Welsh springers spaniël (max)
Die kwam bij ons thuis toen ik 6-7 was en mijn zus 9-10
Echt een super lieve hond !
Heel rustig had zn energie maar kon ook super goed zijn rust nemen !
Als we iets actiefs gingen doen kon hij dat maar als we thuis zaten lag hij lekker te slapen of op schoot
Het is wel een jacht hond maar goed af te trainen
Met bv speurwerk waarbei zijn instinct goed word gebruikt ipv slecht

Ik vind het trouwens heel goed dat jullie een pup er bij nemen ! Zo leren uw kinderen hoe ze met dieren moeten omgaan
Hij zal vast goede beweging krijgen
En veel knuffels
:-D ;-)
Succes

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Ik stem voor de Lagotto !

 

Ze verharen niet!  Ook wel handig.

 

 

 

honden page profiel KevinKevin

Beagle... Wel enorm koppig, dus consequent opvoeden (maar als ik lees dat je 3kids hebt mag dat geen probleem zijn :P)


Wij hebben zelf ook twee kids (9mdn en 3j). En onze Beagle (Dina) is gekomen als onze oudste 1j was. Zeer kindvriendelijk en voordeel dat ze zelf niet te groot worden.
Volgend jaar komt hier ook nog een golden retriever bij.

En, als ik het zo lees qua actieve levensstijl zou ik jullie dualpropose-lijn aanbevelen (kruising show-jacht). Lijken nog hard op de showlijn met dat voordeel dat ze veel meer energie hebben EN ze veel minder haar verliezen. De jacht en dualpropose lijn hebben een ander type vacht omdat die meer gefokt worden naar werken in water en bos.

Je moet vooral een ras vinden waar jullie je allemaal in kunnen vinden en nadien een fokker waar je je goed bij voelt, bij ons was dat pas nr.7.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Schatten van honden, de Clumber Spaniel. Met zulke jonge kinderen zou ik kijken voor een slagje kleiner, kans op ongelukken is dan toch minder groot. Mijn advies is om Goldens niet bij kinderen jonger dan zes jaar te plaatsen, inderdaad omdat ze nog wel eens lomp kunnen zijn. Ik heb hier een hond die geleerd heeft om kopjes te geven van de katten, maar dat doet ze dus met vol overgave met haar 30 kg. Ik vind het zelf erg schattig gedrag, maar ik ben blij dat ik geen kinderen heb. ;)

 

 

Actief ras, wat ook af en toe met minder kan. Leuke baasgerichte honden, maar zijn natuurlijk wel honden. :-) Dus eigenwijs kan wel. We hadden op jachttraining een Clumber die niet uit het water te krijgen was, maar dat scheen niet zo rastypisch te zijn volgens de eigenaar. Ook qua gezondheid nog niet doorgefokt.

honden page profiel koertkoert

Ik zeg Ierse setter en Ierse terriër

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

omdat je twee topics hebt hier dan ook maar:

 

een Koningspoedel. luistert goed, verhaart niet, voldoet aan al jullie eisen

 

of een andere hond uit de waterhonden groep...

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

een Vizsla is wel een HELE energieke hond met een behoorlijk jachtinstinct

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Duitse pincher ? Kortharige collie? 

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie

honden foto van Marijn en Ollie

Heb je al eens naar de Wetterhoun gekeken? Zijn hele zachtaardige honden die goed met kinderen samengaan (mits de kinderen de hond met respect behandelen, maar dat geldt voor elk ras natuurlijk). Wetterhounen hebben wel een consequente (maar zeker geen harde!) opvoeding nodig, en een baasje met humor 

op de site van de NVSW staat een heleboel informatie over de Wetterhoun :-)

Volgende forumvraag: Bij welk ras past ons gezin?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^