soms uitvallen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Sharon (Gast)

Hoi, Onze witte herder (gecastreerde) reu is nu twee jaar oud. Hij is een lieve schat, die graag knuffelt en gek is op spelen met kleine hondjes. Wij wonen aan een prachtig park, maar daar mag de hond niet los. Meestal loopt hij keurig aan de lijn en gaat alles prima, maar naar sommige honden valt hij uit. Dan gaat hij eerst plat liggen (wat hij ook doet wanneer hij leuk wil spelen, dus het is lastig in schatten of hij wil spelen of uit valt, volgens mij ligt het er ook aan hoe de andere hond hem benadert als hij plat ligt). Als de hond dan dichterbij komt dan rent hij er luid blaffend op af. Verder doet hij niks hoor, hij blaf gewoon heel hard en als hij er is dan draait hij wat om zo'n hond heen en dat is het. Maar Tommy is nogal groot en blaft enorm hard, dus mensen schrikken zich een hoedje. Dus probeer ik in te schatten of hij wil spelen of uitvallen en als ik vermoed dat hij zal uitvallen dan houd ik de riem stevig vast. Maar hij harder ik de riem vast houd, hoe bozer hij wordt op die andere hond. Nu had ik gelezen dat het vaak beter gaat aan een lange riem (max. 5 meter), omdat ze dan ook om een andere hond heen kunnen lopen. Dus lange lijn gekocht vandaag en geprobeerd bij ons in het park. Het lopen is wel heel relaxed, hij trok amper de riem strak. Twee keer confrontatie gehad met andere honden waar hij tegen uit viel (toevallig beide keren kleine bulletjes, maar normaal valt hij juist tegen grote honden uit. Het uitvallen liep niet zo uit de hand als wanneer ik hem strak aan de riem houdt, maar de mensen schrokken zich rot omdat ik die riem lang liet en hij er dus naar toe kon. Maar goed, dan blafte hij even rende er op af en dat was het. Ik voelde me echter wel bezwaard naar die mensen toe. Als ik het uitlegde was het wel goed hoor, maar toch... Dus mijn vraag: wat zouden jullie doen in deze situatie? Hoe kan ik dit het beste aan pakken? Nog even op een rijtje: - meestal valt hij uit tegen grote honden, soms tegen kleinere - heel vaak valt hij ook niet uit (meer niet dan wel) - als hij los loopt rent hij wel eens blaffend op een andere hond af maar minder heftig dan aan de riem - hij heeft verschillende trainingen gehad: puppy training, jonge honden training en we hebben tot voor kort hoopers gedaan. Bij die trainingen kon ik dit niet oefenen, omdat hij niet uit valt naar honden die hij kent - thuis blaft hij ook enorm als iemand (zoals de postbode) in onze tuin komt, maar dat begrijp ik beter, alhoewel het mooi zou zijn als hij weer rustig zou worden wanneer ik hem zeg dat het goed is.

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Als ik jou was, zou ik een prive instructeur inhuren voor een cursus.. die dan gewoon een uur of half uur met je mee kan lopen.

Je geeft nu zelf aan dat je geen idee hebt hoe je hond het bedoelt. Zo iemand weet dat wel.

Nu ben je eigenlijk aan het testen op vreemden zonder te weten wat je doet. Ik vind dat heel onverantwoord, dat kan wel gevaarlijk zijn he, als je hond het daadwerkelijk niet goed bedoelt. Er hoeft maar een hond bij te zitten die het gedrag van de jouwe niet pikt en ook aanvalt. 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Haha, ik herken het blaf gedrag, hier ook een herder die onwijs hard blaft, ook tijdens spel, waardoor mensen schrikken, terwijl het bij blaffen blijft en ik aan haar houding zie dat ze geen kwaad in de zin heeft. 

 

Probeer eerst een goed te kijken naar de lichaamshouding van je hond en de signalen die hij geeft, als je die kent, weet je hoe je hond reageert op andere honden. Dit kun je zelf leren door heel goed te observeren, maar misschien is het in deze situatie het beste als je er iemand naar laat kijken die samen met jou een plan van aanpak kan bedenken. 

 

Tot die tijd zou ik dus gewoon de riem korthouden en zorgen dat hij niet bij andere honden kan komen, leidt hem af met een snoepje, en beloon hem zodra hij andere honden negeerd. Het is namelijk niet nodig dat jou hond op andere honden reageert. 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Fijn dat jullie ermee aan de slag willen. 

De lange lijn is wel een goede stap zodat hij kan leren ander gedrag in te zetten.  Maar dit houdt idd niet in dat je hem de 5 meter geeft zodat hij op de andere hond af kan stormen.

Dit is niet prettig voor de andere hond en eigenaar, maar ook niet voor jullie  (incl. Hond) maar dit heb je al in de gaten zo te horen

 

Dus ik zou voor nu de afstand (veel) groter maken zodat jouw hond niet hoeft te gaan liggen en niet de noodzaak ziet de andere hond te bestormen. 

 

Verder zou ik me aanmelden voor sociale wandelingen. 

Dan kan jij erg veel leren over de lichaamstaal en jullie hond leert te ontspannen in de omgeving van andere honden. 

Op www.pdte.eu kan je geschikte trainers vinden die dit aanbieden.

meelezer (Gast)

Platliggen voor de ontmoeting wordt veel gedaan door onzekere honden. 

Het betekent zoveel als:  "Ik wil in principe spelen,  maar als jij begint te knokken knok ik met je mee. "

 

Volgende forumvraag: mijn hond eet echt alles op
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^