Dement?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KyraKyra

Hallo iedereen!

 

Ik heb een lieve Jack Russell van 14 jaar nu. Ik merk dat ze nu toch echt oud aan het worden is, qua energie level en het stijve lopen. Maar ik merk de laatste tijd toch wat geks op. 

Als ze aan het slapen is of gewoon aan het liggen en ik of mijn vriend raken haar aan (wat normaal helemaal geen probleem is) dan schrikt ze soms en begint ze te bijten en heeft ze een heel andere gezichtsuitdrukking. Een totaal andere hond zie je dan. Na een paar seconde wordt ze ''wakker'' en dan zie je dat ze er enorm van geschrokken is van dat ze beet en begint mij dan ook meteen te likken. Gelijk een schuldig koppie. Ik reageer dan ook gewoon neutraal. In het begin liet ik haar even met rust, maar ze kwam vrijwel direct schuldig naar mij lopen en nu aai ik haar tot ze weer ''wakker'' is en dan is ze weer een blije hond. Het is echt een hele lieve hond die nooit een vlieg kwaad doet en altijd bij je wilt zijn. 

Ik denk niet dat het een kwestie is van laat haar met rust want ze zit, als dit gebeurt, altijd wel bij me. En bijten deed ze NOOIT, alleen met spelen heel zachtjes. En ik ken haar grumpy geluidjes als ze echt met rust gelaten wilt worden, wat altijd tegen de kat gebruikt wordt ;D. 

Dit gebeurt overigens zelden hoor, maar ik begin me dan toch af te vragen of dit een teken is van dementie? Herkent iemand dit? 

Hoop voldoende info te hebben gegeven.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Misschien is ze doof aan het worden?  Dat ze dus erg schrikt als jullie haar aanraken?

Als ik jou was zou ik vanaf heden maar denken aan de uitspraak : 'geen slapende honden wakker maken'... Voor je eigen veiligheid.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Misschien is ze doof aan het worden?  Dat ze dus erg schrikt als jullie haar aanraken?

Als ik jou was zou ik vanaf heden maar denken aan de uitspraak : 'geen slapende honden wakker maken'... Voor je eigen veiligheid. "

 



Denk dit ook. En de schrikreactie veroorzaakt de agressie.

honden page profiel KyraKyra

Ik heb inderdaad ook gemerkt dat ze minder hoort en minder ziet, dus dat zou best kunnen, maar zou ze dit dan niet elke keer het geval zijn bij aanraking? 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Ik heb inderdaad ook gemerkt dat ze minder hoort en minder ziet, dus dat zou best kunnen, maar zou ze dit dan niet elke keer het geval zijn bij aanraking?  "

 



Als je slaapt ben je compleet in rusttoestand als je dan ineens schrikt vliegt de adrenaline door je lichaam in geval je moet vluchten of vechten. Als ze niet slaapt merkt ze dat jij het bent, dat ruikt ze ook. De zintuigen zijn dan nog actief zeg maar. Vanuit een situatie in rust is het schrikken veel erger. Sommige oudere honden worden ook onzekerder trouwens kunnen dan ineens minder moeilijk alleen blijven etc. wanneer de zintuigen slechter worden.

honden page profiel jantienjantien 2 doggies

honden foto van jantien

In het asiel waar ik vrijwilligers werk doe, tref ik ook regelmatig dove asiel/pensionhonden.

Als die slapen op het moment dat ik ze uit wil laten, stamp ik altijd even op de grond, of ik 'schop'  zachtjes tegen het mandje aan, zodat ze wakker worden. 

Anders loop ik echt het risico dat ik gebeten word.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Toch begint dat dementeren met bijten om stomme dingen, terwijl ze dat vroeger nooit gedaan hebben.

Het is zo in het kapsalon dat ik merk dat het begonnen is (terwijl het baasje thuis nog niks gemerkt heeft): met vb aan het kopje te werken en opeens bijten ze, terwijl dat hondje dat ervoor al die jaren nooit gedaan heeft.

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

Het kan idd doofheid zijn , maar mijn ervaring met oude(re) honden is dat ze sneller (kunnen) schrikken
Vaak gaan ze ook wat dieper slapen als ze oud zijn
Voorzichtig benaderen is dus vaak het beste , en er vooral de tijd voor nemen . Met wandelen ga je het soms ook merken . Ik heb hier een oudje gehad die om die reden dus niet zomaar meer door vreemden geaaid kon worden . Vele mensen vinden een oude hond aandoenlijk , en dan willen ze de hond om die reden even aaien . En dan kan de hond ook hap zeggen

honden page profiel KyraKyra

Dat klinkt best logisch dat ze bijt omdat ze zo erg schrikt. Dat ze het niet aan ziet komen en ook onzeker is vanwege haar zintuigen die vermindert zijn. Ben in iedergeval al blij dat het niet om dementie gaat. Ik ga binnenkort sowieso wel langs de DA om een checkup te doen. 

Vind het wel zielig hoor :(. We hebben zo'n hechte band en het doet pijn om haar zo te zien. De gekkert is s'ochtends zo actief en druk voor we onze eerste wandeling maken. En zodra we thuis komen is ligt ze de rest van de dag plat op bed en zo lang lopen we niet eens haha.

honden page profiel KyraKyra

" Het kan idd doofheid zijn , maar mijn ervaring met oude(re) honden is dat ze sneller (kunnen) schrikken
Vaak gaan ze ook wat dieper slapen als ze oud zijn
Voorzichtig benaderen is dus vaak het beste , en er vooral de tijd voor nemen . Met wandelen ga je het soms ook merken . Ik heb hier een oudje gehad die om die reden dus niet zomaar meer door vreemden geaaid kon worden . Vele mensen vinden een oude hond aandoenlijk , en dan willen ze de hond om die reden even aaien . En dan kan de hond ook hap zeggen "

 Nou inderdaad nu je het zegt, mijn hond hield van kinderen (volwassen mensen niet zo), maar nu moet ik iedereen toch waarschuwen om haar niet zomaar te gaan aaien. Ik denk ook dat ze dieper slaapt dan voorheen. 

In 1 jaar tijd is ze best snel achteruit gegaan. Dat is voor mij ook weer ontdekken hoe ik nieuwe situaties moet aanpakken.

Volgende forumvraag: Jack en ouder worden...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^