Vragen: wil je je hond bij je houden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Even een vraagje, is het gebied waar jij loopt met hond speciaal en alleen voor honden? 
Hoe zit het dan met mountainbikers, hardlopers, picknickers paardrijders en andere recreanten in dat gebied?
 
 
Is het niet een kleine moeite om even je hond terug te roepen?
  "

 Er staat ook dat ik mijn hond bij me roep, ik weiger echter haar aan te lijnen. Ben ik er klaar mee (Oeps.. pas toch gedaan.. maar in zijn algemeenheid).

 

Mountainbikers, hardlopers, picknickers en andere recreanten in dat gebied hebben 98% van de natuur hier tot hun beschikking zonder loslopende honden. Ruiters hebben hun eigen ruiterpaden en mogen daar officieel niet eens komen.

 

In een losloopgebied gaan recreëren als je niet tegen honden kunt is als pauzeren op je werk in het rookhok terwijl je zware astma hebt en dan gepikeerd zijn als de rokers hun rookwaar niet willen doven voor je.

 

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

" We hebben trouwens ook een prachtig bbq-veld hier in het bos. Nergens in de natuur hier mag je verder openvuur hebben; alleen daar.
 
Hoe zouden de bbq-ers reageren als ik daar ga zitten met astma? En dan ga vragen of iedereen hun bbq uit wil doen? Klein vraagje toch? En ik mag daar ook zitten. Best asociaal als ze geen rekening willen houden met mijn ziekte vind ik "

 Ik vind dit een beetje appels met peren vergelijken. Nergens zie ik hier staan dat de TS in een losloopgebied vraagt aan andere hondeneigenaren of ze hun hond even bij zich willen houden. Ze vraagt het buiten het losloopgebied. Helaas heeft het losloopgebied geen omheining en komen de honden vanuit het losloopgebied op haar af, buiten het losloopgebied. Een gebied waar dan géén honden los mogen lopen. Is dat te veel gevraagd? Nee. Stel ze zou het vragen terwijl ze op het moment zelf ook in een losloopgebied loopt, dan nog zie ik er geen kwaad in om het gewoon te vragen. Het zou gewoon fijn zijn als er gewoon een beetje rekening mee gehouden kon worden. Als ze nou een andere route kon pakken, dan zou dat een oplossing kunnen zijn, maar dat gaat niet.

Ik zou met mijn astma niet door zo'n parkje heen lopen waar jij het over hebt. Maar daar gaat het hier niet om. In haar situatie is het absoluut niet verkeerd om te vragen. Wat zou het fijn zijn als men rekening met haar kan houden en als de gemeente rekening houdt met haar burgers en het gebied omheind. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  Is dat in het losloopgebied? 
Mag jou hond dan zomaar al het vlees pakken daar?  "

 Nee, dat is natuurlijk geen losloopgebied. Zucht.

Maar hoe zou jij het vinden als jij daar zat te bbq-en en ik kwam je vragen je bbq te doven want die maakt mij benauwd en ik wil daar zitten?

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Bizar gewoon, in het ene topic lees ik dat mensen zonder schaamte een hond weg schoppen als die naar hun aangelijnde hond rent, in een losloopgebied, en hier mag je maar niet in de buurt van een losloopveld komen als je geen last wilt hebben van anderen. 

 

Het gaat hier om fatsoen, iets wat veel mensen hier blijkbaar niet hebben op dit forum. We horen rekening te houden met elkaar, dus ook met mensen die niet willen dat hun hond bestormt wordt. Je moet ten alle tijden (proberen te) zorgen dat je hond NIEMAND anders lastig valt, het is jouw hond, niet die van de buurt of van het losloopveld. Als je geen rekening wilt houden met je medemens, moet je maar ergens in the middle of nowhere gaan wonen. 

 

Wupsel, je hebt helemaal gelijk hoor, het is zeker niet jouw schuld dat mensen schijt hebben..

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  Ik vind dit een beetje appels met peren vergelijken. Nergens zie ik hier staan dat de TS in een losloopgebied vraagt aan andere hondeneigenaren of ze hun hond even bij zich willen houden. Ze vraagt het buiten het losloopgebied.   "

 De discussie heeft zich al heel snel verplaatst naar aanlijnen in een losloopgebied en daar reageer ik op. Ze vroeg ook waarom die mensen zo reageerden en daar heb ik ook antwoord op gegeven.

 

Verder heb ik 2 (of 3) maal al aangegeven dat ze voor de specifieke problematiek met de locatie bij haar gemeente moet zijn. Dáár los je dat op.

 

 

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

"  Nee, dat is natuurlijk geen losloopgebied. Zucht.
Maar hoe zou jij het vinden als jij daar zat te bbq-en en ik kwam je vragen je bbq te doven want die maakt mij benauwd en ik wil daar zitten? "

Lekker appels en peren aan het vergelijken zie ik..

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

"  Nee, dat is natuurlijk geen losloopgebied. Zucht.
Maar hoe zou jij het vinden als jij daar zat te bbq-en en ik kwam je vragen je bbq te doven want die maakt mij benauwd en ik wil daar zitten? "

 Liz, hier is een losloopgebied een stuk bos waar je hond los MAG lopen maar dat moet je delen met alle andere mensen. 

Als je hond niet onder appèl staat zoals ze dat mooi beschrijven mag je hond niet los. 

 

Dat is iets heel anders. 

 

honden page profiel IsalindeIsalinde

honden foto van Isalinde

Het punt dat gemaakt wordt, wordt nu wel gigantisch verdraaid. Nergens zegt ts mensen te verplichten hun hond aan te lijnen als ze in het losloopstuk lopen. Nergens worden 'rechten' afgenomen. Het kan ts niets schelen dat de honden in het losloopstuk lopen, zolang ze daar maar blijven of in elk geval geen 'vreemden' lastig gaan vallen. 

 

Iemand vragen een hond bij zich te houden (edit: 'bij je houden' staat ook nergens gelijk aan aanlijnen.) , is een heel normale en terechte vraag. Prima dat je hond losloopt, maar daar hoeft iemand anders die nota bene op een stoep loopt die niet eens aan het losloopgebied grenst, geen last van te hebben. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  Je kan wel blijven roepen dat dat regel is. Maar waar staat die regel en welke kracht heeft die regel? "

 In een losloopgebied of strook moet je hond ten allen tijde onder appel staan. Als jij hond dus zomaar op elke hond afstormt staat ie niet onder appel en kan hij dus niet los.

 

Jij is algemeen bedoeld, niet naar jou.

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

"  De discussie heeft zich al heel snel verplaatst naar aanlijnen in een losloopgebied en daar reageer ik op. Ze vroeg ook waarom die mensen zo reageerden en daar heb ik ook antwoord op gegeven.
 
Verder heb ik 2 (of 3) maal al aangegeven dat ze voor de specifieke problematiek met de locatie bij haar gemeente moet zijn. Dáár los je dat op.
 
  "

 Maar wat je zelf aangeeft, die 2% van alle gebieden waar de honden nu nog maar los mag lopen, dat is dan toch ook aan de gemeente/provincie/wat dan ook? Dat ligt toch ook niet bij andere baasjes die liever hebben dat je niet met je losse hond komt aanstormen? Kijk, ik overdrijf het nu een beetje en het is een beetje off topic, maar als jij het op die boeg gaat gooien dan doe ik dat ook. Want het is wel een beetje hypocriet dan. Jij verwacht begrip voor jouw situatie in een losloopgebied en dat kan ik me wel een beetje voorstellen, maar TS verwacht ook een beetje begrip voor haar situatie. Het zou fijn zijn om gewoon naar elkaar te kunnen luisteren en elkaar te kunnen helpen waar het kan. Dan zouden situaties als deze niet zo uit de hand lopen lijkt mij.

honden page profiel anoniemanoniem

"  De discussie heeft zich al heel snel verplaatst naar aanlijnen in een losloopgebied en daar reageer ik op. Ze vroeg ook waarom die mensen zo reageerden en daar heb ik ook antwoord op gegeven.

 

Verder heb ik 2 (of 3) maal al aangegeven dat ze voor de specifieke problematiek met de locatie bij haar gemeente moet zijn. Dáár los je dat op.

 

  "

 



Nee hoor, die discussie is helemaal niet die kant op gegaan, alleen jij blijft dat steeds herhalen omdat jij er blijkbaar veel moeite mee hebt. Dat je erg bang bent dat iemand je die vrijheid afpakt.
Lijkt me zwaar, zoiets.

Maar als je het daar toch over hebt, ik blijf het volkomen normaal vinden om, als iemand dat vraagt, of je aub je hond niet op een ander laat afkomen, ook al is dit een uitrenveld, losloopgebied of hondenspeelplaats, je daar gehoor aan geeft. Het is een kleine moeite, na die paar minuutjes wachten kan je hond weer los. Vanwaar die heftige weerstand? Nee, een middelvinger opsteken en het vertikken. Top hoor, wat een mentaliteit.
Je weet toch niet waarom diegene dat vraagt. Er kan wel net iets gebeurt zijn wat diegene ook niet kon voorzien.

overigens niet is vragen om bij je te houden niet hetzelfde is als vragen om aan lijnen, al is het in de meeste gevallen wel handiger, echter niemand zegt hier dat je je hond moet aanlijnen, dus constant herhalen dat je dat vertikt....nu weten we het wel.

Wederom: in mijn geval gaat het om een stoep, waar de hond niet los mag. En ja, je blijft inderdaad herhalen over de gemeente, daar bedankte ik je voor; daar had ik toch al op gereageerd?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Wupsel, ik snap je probeem, ik heb dat ook als ik met Furby richting het bos loop. In het bos mogen honden los, op de weg daar naar toe doen veel bazen alvast de hond los, t is toch maar een klein stukje. En dan heb ik ook vaak de pech dat zo'n losloper bij Furby komt kijken, waar die niet van gediend is en dan uitvalt. En daarbij weer pijn krijgt omdat hij daar niet toe in staat is.

 

Gelukkig kan ik wel uitwijken, dus ik kijk altijd eerst of er een hond aan komt, anders ga ik de andere kant op. Had ik dat niet dan zou ik Furby t eerste stuk in de wandelwagen zetten, en hem er uit laten waar geen honden meer zijn. Misschien voor jou ook een idee?

 

Verder hoop ik dat je bij de gemeente wat wijzer wordt.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  In een losloopgebied of strook moet je hond ten allen tijde onder appel staan. Als jij hond dus zomaar op elke hond afstormt staat ie niet onder appel en kan hij dus niet los.
 
Jij is algemeen bedoeld, niet naar jou. "

 Dat stormen is volgens mij ook relatief hoor. Ik maak dat echt maar hoogstzelden mee. Vaak komen ze wel aanrennen maar remmen ze ruim op tijd af om voorzichtig eerst te snuffelen.

 

Voor sommigen is rustig er naartoe lopen en snuffelen al teveel. Die randdebiel gaf mijn hond toen een schop. In een losloopgebied. Ze rende niet, blafte niet, sprong niet.. gewoon rustig stappend er naar toe. Hij riep ook niet naar mij of zo maar gaf haar gelijk een trap waar ze van moest piepen

honden page profiel anoniemanoniem

" Wupsel, ik snap je probeem, ik heb dat ook als ik met Furby richting het bos loop. In het bos mogen honden los, op de weg daar naar toe doen veel bazen alvast de hond los, t is toch maar een klein stukje. En dan heb ik ook vaak de pech dat zo'n losloper bij Furby komt kijken, waar die niet van gediend is en dan uitvalt. En daarbij weer pijn krijgt omdat hij daar niet toe in staat is.

 

Gelukkig kan ik wel uitwijken, dus ik kijk altijd eerst of er een hond aan komt, anders ga ik de andere kant op. Had ik dat niet dan zou ik Furby t eerste stuk in de wandelwagen zetten, en hem er uit laten waar geen honden meer zijn. Misschien voor jou ook een idee?

 

Verder hoop ik dat je bij de gemeente wat wijzer wordt. "

 



Hmm, zo'n wagentje is eigenlijk zo'n gek idee nog niet. Het ziet er dan wel wat suf uit, ik vind het wel een idee. Ga ik even naar kijken!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  

Nee hoor, die discussie is helemaal niet die kant op gegaan, alleen jij blijft dat steeds herhalen omdat jij er blijkbaar veel moeite mee hebt.  "

 Lees ff terug: Reactie nummer 5 van Willemijn, nog voor ik gereageerd had en daar reageerde ik weer op:

 

>in een losloopgebied is ook de regel...aanlijnen als daar een aangelijnde hond loopt<

honden page profiel anoniemanoniem

"  Lees ff terug: Reactie nummer 5 van Willemijn, nog voor ik gereageerd had en daar reageerde ik weer op:

 

>in een losloopgebied is ook de regel...aanlijnen als daar een aangelijnde hond loopt< "

 



Dat is een berichtje ja. Er gaat ook een berichtje over een bbq en een hondenwagentje. Dat heb je wel eens.
Maar "de hele discussie" gaat daar niet over.
Ik blijf namelijk steeds herhalen dat het daar niet om gaat.

Ik vind het eerlijk gezegd best grappig dat je niet op mijn berichtjes reageert, over het bij je houden wel in losloopgebied- terwijl mijn vraag gaat over aanlijngebied, en in je quote het ook verwijderd.

:-)

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

"  Dat stormen is volgens mij ook relatief hoor. Ik maak dat echt maar hoogstzelden mee. Vaak komen ze wel aanrennen maar remmen ze ruim op tijd af om voorzichtig eerst te snuffelen.
 
Voor sommigen is rustig er naartoe lopen en snuffelen al teveel. Die randdebiel gaf mijn hond toen een schop. In een losloopgebied. Ze rende niet, blafte niet, sprong niet.. gewoon rustig stappend er naar toe. Hij riep ook niet naar mij of zo maar gaf haar gelijk een trap waar ze van moest piepen "

 Hier jammer genoeg niet verschillende keren dat Maybe onderste boven wordt gelopen door een losloper die uit het niets komt. Baasje in nog geen velde en wegen te bekennen.

 

De laatste keer had ik hem maar bij de halsband gepakt tot dat het baasje een keer aan kwam slenteren. Een andere hond van Maybe af moeten trekken met mijn geblesseerde schouder ook niet echt een pretje. Was overigens wel een losloop stukje maar ben er gewoon niet van gediend dat honden mijn hond om ver lopen... Je houd je hond gewoon bij je ook in een losloopgebied.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  

Hmm, zo'n wagentje is eigenlijk zo'n gek idee nog niet. Het ziet er dan wel wat suf uit, ik vind het wel een idee. Ga ik even naar kijken! "

 Valt wel mee hoor, je hebt ze in kekke kleurtjes haha. Ik heb er 1 van vidalx die je eventueel ook als fietskar kunt gebruiken. Doe ik niet, maar is wel handig.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ach let ik be, off topic.

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Gebeurt vaak genoeg hoor dat het echt stormen is dat de loslopende hond op je af komt in een aanlijn gebied in woonwijk. Daar sta ik dan met mijn rondtollende grote hond van bijna 50 kilo die de andere hond met alle macht probeert te ontwijken en op zij te springen. Dan ben ik echt zo pissig. Die hond heeft ook verleden van trauma. Toen ze kwam hem ik 8 maanden getraind op normaal honden passeren en opgebouwd. Ze was zo bang. Dan zou zijn asociale eigenaar het finaal verpesten grr.
Klein hondje er ook nog bij waar ik ook voor op moet passen dat ik daar niet op stap terwijl ik met de grote hond bezig ben. En dat de kleine er niet aanhangt want die is heel assertief. Het is echt balen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

http://hondenetiquette.nl/

Een losloop gebied betekend dat je hond los mag. Maar dat betekend niet dat hij een ander tot last moet zijn.

 Geld trouwens overal waar je met je hond loopt, los of aangelijnd.

 

Misschien een idee om de honden etiquette uit te printen en aan eigenaren te geven, die zich niet aan algemene omgangs regels houden?

 

Door eigenaren die hun hond op alles af laat gaan, krijg je honden, die dat eens zat zijn en gaan uitvallen, bang worden.

Als honden alleen maar prettige ontmoetingen zouden hebben, doen ze ook geen nare ervaringen op.

Zou zo fijn zijn voor heel veel honden.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Gebeurt vaak genoeg hoor dat het echt stormen is dat de loslopende hond op je af komt in een aanlijn gebied in woonwijk. Daar sta ik dan met mijn rondtollende grote hond van bijna 50 kilo die de andere hond met alle macht probeert te ontwijken en op zij te springen. Dan ben ik echt zo pissig. Die hond heeft ook verleden van trauma. Toen ze kwam hem ik 8 maanden getraind op normaal honden passeren en opgebouwd. Ze was zo bang. Dan zou zijn asociale eigenaar het finaal verpesten grr.
Klein hondje er ook nog bij waar ik ook voor op moet passen dat ik daar niet op stap terwijl ik met de grote hond bezig ben. En dat de kleine er niet aanhangt want die is heel assertief. Het is echt balen. "

 Dat is drama inderdaad. Gelukkig maak ik da dus maar heeel zelden mee. Lucky me.

honden page profiel anoniemanoniem

Jup, ik bedoel met op je afstormen ook echt op je afstormen.
Hond die al grommend (?) op je af komt stuiven.
Hond van tientallen kilo's die "speels" komt doen bij je hondje van 7 kg met oude rug
Hond de op je reu komt rijden terwijl je reu nog niet eens zijn plasje klaar had.
Hond die zo enthousiast komt aanrennen en tegen mij aanspringt dat ik op de grond val. (Zo klein ben ik ook weer niet, maar was een molosser. Enig.)

Ongewenst gedrag. Vanuit de hondenwereld trouwens ook, dat opdringerige, maar dan ben je als baas dan weer verantwoordelijk ervoor dat je hond geen overlast veroorzaakt.

Als het gaat om honden heb je niet zoveel rechten hoor. Je kan wel blijven denken: ik mag dit, dus ik doe dit. Maar met een hond heb je vooral ook veel plichten.
Sommigen beschreven wet, anderen onbeschreven wet maar niet minder belangrijk.
en die plichten kan je natuurlijk als heel vervelend ervaren. Maar die zijn er ook (grotendeels dan) om het leuk te houden.

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Ik zit me net te bedenken hè, maar als mens heb je toch ook gewoon je eigen grenzen? Als mensen te dicht bij mij komen of iets doen waar ik me onprettig bij voel, dan zeg ik daar ook wat van. Dat is vrij normaal gelukkig. Als baasje ken je je eigen hond dondersgoed, je weet precies wat je hond wel of niet fijn vindt. Sommige honden vinden het prima als er gespeeld wordt, anderen niet. Als baasje mag je dan toch ook gewoon opkomen voor je hond? Het is nooit verkeerd om daar wat van te zeggen. Het is misschien een beetje vergezocht, maar ik vond het wel een mooie vergelijking 

honden page profiel Zilver_PapiertjeZilver_Papiertje

honden foto van Zilver_Papiertje

Ik vergelijk het vaak met een nudistenstrand:

 

De zone is bepaald als nudistenstrand. Het is één van de weinige plekken waar je zonder probleem met je fluit bloot kan lopen. Je stapt met opzet in de wagen om daarnaartoe te rijden en je helemaal te laten gaan.

 

Soms komen er ook mensen langs die wel kleding aanhebben. Of die beginnen in de kleren en die ze dan stilletjesaan uitdoen als ze op hun gemak zijn. Heeft die gekleede mens het recht om jou te vragen om je kleren opnieuw aan te doen? Gewoon omdat het hem stoort?

 

MAAAR, heb jij het recht om naar die geklede mens te gaan en te eisen dat hij zijn kleding uit doet? Heb jij het recht om die mens te gaan uitdagen, om dichterbij te komen wanneer hij dit niet wenst?

 

In mijn ogen is de nudist in zijn recht...totdat hij mensen stoort in hun personal space. Voorbij wandelen maakt mij niet uit. Maar kom je gedoe niet tegen mij aan schuren.

 

In mijn ogen is de eigenaar van de loslopende hond in zijn recht...totdat hij andere honden in hun personal space komt storen. Even snuffelen maakt mij niet uit, maar kom mijn hond niet uitdagen en dominant doen.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Ik zit me net te bedenken hè, maar als mens heb je toch ook gewoon je eigen grenzen? Als mensen te dicht bij mij komen of iets doen waar ik me onprettig bij voel, dan zeg ik daar ook wat van. Dat is vrij normaal gelukkig. Als baasje ken je je eigen hond dondersgoed, je weet precies wat je hond wel of niet fijn vindt. Sommige honden vinden het prima als er gespeeld wordt, anderen niet. Als baasje mag je dan toch ook gewoon opkomen voor je hond? Het is nooit verkeerd om daar wat van te zeggen. Het is misschien een beetje vergezocht, maar ik vond het wel een mooie vergelijking  "

Wanneer iedereen aan mijn pup wil zitten vergelijk ik het ook gewoon met een Baby hoor. Je wilt toch ook niet dat je baby aan alle kanten betast wordt? Of dat je peuter/kleuter/kind met elke tegenkomende peuter/kleuter/kind moet kennis maken en spelen, maar honden moeten dit wel met of zonder toestemming van het andere baasje. Want het is zo belangrijk dat ze met iedereen speelt. 

 

Ughh dit is echt een frustratie van mij

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ik vergelijk het vaak met een nudistenstrand:
 
De zone is bepaald als nudistenstrand. Het is één van de weinige plekken waar je zonder probleem met je fluit bloot kan lopen. Je stapt met opzet in de wagen om daarnaartoe te rijden en je helemaal te laten gaan.
 
Soms komen er ook mensen langs die wel kleding aanhebben. Of die beginnen in de kleren en die ze dan stilletjesaan uitdoen als ze op hun gemak zijn. Heeft die gekleede mens het recht om jou te vragen om je kleren opnieuw aan te doen? Gewoon omdat het hem stoort?
 
MAAAR, heb jij het recht om naar die geklede mens te gaan en te eisen dat hij zijn kleding uit doet? Heb jij het recht om die mens te gaan uitdagen, om dichterbij te komen wanneer hij dit niet wenst?
 
In mijn ogen is de nudist in zijn recht...totdat hij mensen stoort in hun personal space. Voorbij wandelen maakt mij niet uit. Maar kom je gedoe niet tegen mij aan schuren.
 
In mijn ogen is de eigenaar van de loslopende hond in zijn recht...totdat hij andere honden in hun personal space komt storen. Even snuffelen maakt mij niet uit, maar kom mijn hond niet uitdagen en dominant doen. "

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik zit me net te bedenken hè, maar als mens heb je toch ook gewoon je eigen grenzen? Als mensen te dicht bij mij komen of iets doen waar ik me onprettig bij voel, dan zeg ik daar ook wat van. Dat is vrij normaal gelukkig. Als baasje ken je je eigen hond dondersgoed, je weet precies wat je hond wel of niet fijn vindt. Sommige honden vinden het prima als er gespeeld wordt, anderen niet. Als baasje mag je dan toch ook gewoon opkomen voor je hond? Het is nooit verkeerd om daar wat van te zeggen. Het is misschien een beetje vergezocht, maar ik vond het wel een mooie vergelijking  "

 Dat is helemaal niet vergezocht, dat is precies hoe het werkt!

 

Stel, dat iemand op straat iedereen die hij tegen komt gaat knuffelen, de meeste zullen daar niet blij mee zijn. De een duikt weg, de ander wordt boos, de volgende laat zich het overkomen, maar weinigen, die terug zullen knuffelen.

Ik zou gillend weg lopen

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Je kan wel blijven roepen dat dat regel is. Maar waar staat die regel en welke kracht heeft die regel? "

 http://hondenetiquette.nl/verdraagzaamheid/

Verdraagzaamheid

In Nederland hebben we regels waar we ons aan moeten houden, ook in de buitenruimte met onze honden.

Deze regels zijn er om duidelijkheid te geven over hoe we ons kunnen bewegen in onze samenleving. Maar wat is er nog veel belangrijker dan je te houden aan de regels?

Naast dat we regels in de buitenruimte nodig hebben, is onze houding tegenover elkaar misschien nog wel van het grootste belang!

Want wat als we de regels in de buitenruimte met machtsvertoon of ruzie afdwingen?

Wat als je een bord hebt gezien met “losloopgebied” en dit voor jou letterlijk betekent: “Dan mag m’n hond alles, want dít gebied is nu eenmaal voor honden!” of “Ik heb hier geen poep-opruimplicht dus m’n hond mag overal poepen”?

Dan leiden regels niet tot oplossingen, maar tot nieuwe problemen…

We delen, vooral in Nederland, spaarzame buitenruimte. Parken, bossen en stranden hebben meerdere functies. Van natuurgebied tot recreatiegebied. Van fietspad tot ruiterpad. Van uitrenveld tot picknickplaats en in vele gevallen kruisen deze verschillende paden elkaar veelvuldig óf zijn één en dezelfde.

Een losloopgebied voor jouw hond is ook een losloopgebied voor andere honden en hun eigenaren en is in vele gevallen ook een jog,- fiets, -wandel of meditatieplek.

Dit vergt verantwoord gebruik van de ruimte, empathie naar anderen, begrip voor anderen of in een betere term: verdraagzaamheid.

Verdraagzaamheid naar elkaar, naar elkaars omgangsvormen, naar elkaars angsten, pleziertjes en ontspanningsvormen .

Dat is waar de Hondenetiquette naar streeft: dat mensen begrip hebben voor elkaar, zonder ruimtes op te eisen, zonder andere mensen te storen in hun ontspanning en waardoor elke hondenwandeling met een glimlach naar elkaar kan eindigen!

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

"  http://hondenetiquette.nl/verdraagzaamheid/
Verdraagzaamheid"

 Twee dames die een blog beginnen bepalen gelukkig de regels in Nederland niet.

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Volwassen hond poept binnen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^